Rostás Szabolcs

2017. július 03., 23:32

Kikényszerített időszerűségek

Az égvilágon semmi kivetnivaló nincs abban, ha egy igazságügy-miniszter kezdeményezésére a bírák és ügyészek szakmai felügyelete vizsgálatot indít egy adott ügyészség tevékenységének kiértékelésére.

A gyanakvás viszont kifejezetten ajánlott, ha mindez Romániában történik. Az eljárás végkimenetelének jogszerűsége pedig alapvetően megkérdőjelezhető, ha mögötte az a román balliberális hatalom áll, amelynek vezetői közvetlenül érdekeltek a nyomozó hatóságok hiteltelenítésében, az igazságszolgáltatás térdre kényszerítésében.

A Bukarestben röpke két hét alatt lezajlott kormányváltás egyik legnagyobb rejtélye sokak számára, hogy miként maradhatott az igazságügyi minisztérium élén Tudorel Toader. Az az egykori alkotmánybíró, akit a Btk. „megszelídítésére” hivatott hírhedt 13-as számú kormányrendeletet övező botrány hatására neveztek ki tárcavezetőnek, ebben a minőségében pedig az volt a be nem vallott feladata, hogy leváltsa a korrupcióellenes ügyészség (DNA) és a főügyészség vezetőit.

Pár hetes villámátvilágítás után le is vonta a következtetést: súlyos rendellenességek érhetők tetten a két nyomozó hatóság működése során, ennek ellenére Laura Codruţa Kövesi és Augustin Lazăr menesztését nem tartotta időszerűnek. Nos, az időszerűség elodázása miatt a miniszter magára vonta Liviu Dragnea PSD-elnök haragját, a Grindeanu-kabinet bukásakor pedig borítékolható volt, hogy Toader nem őrzi meg bársonyszékét.

De vajon mi az oka, hogy nem így történt? A magyarázat egyértelműen az, hogy az igazságügy-miniszter vállalta: „időszerűvé” teszi a főügyészek eltávolítását. Okokat nyilvánvalóan könnyű lesz találni, elvégre a korábban főügyészi mandátumot is lehúzó Kövesi tevékenységében megannyi a homályos folt, a mai napig nem sikerült tisztázni például a titkosszolgálatokhoz, vagy éppenséggel az olyan kétes hírű üzletember-politikusokhoz fűződő viszonyát, mint az igazságszolgáltatás haragja elől menekülő Sebastian Ghiţă.

Mivel a korrupcióellenes küzdelem, illetve a DNA működése nem állhat vagy bukhat egyetlen emberen, mindenképpen kivizsgálandó az ügyészség tevékenysége – a dilemma abban áll, hogy nem csap-e át az átvilágítás a politikai hatalom bosszújába. Márpedig efelől nem lehetünk bizonyosak.

Az igazságszolgáltatás függetlenségének és a jogállamiságnak a hívei egyedül abban bízhatnak, hogy a DNA pártatlan működését feltételek nélkül támogató nagyhatalmak (értsd: Washington és Brüsszel) árgus szemekkel követik a most bejelentett kivizsgálást, eredményét pedig csak abban az esetben hajlandók elfogadni, ha megbizonyosodtak, hogy ez nem politikai és személyes érdekek mentén születik. Vagyis Kövesiék akkor mennek, ha ennek időszerűségéről Románia nyugati partnerei is meggyőződnek.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Pataky István 2019. július 17., szerda

Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag megfertőzte az országot, hirtelen eltűnt.

Balogh Levente 2019. július 16., kedd

Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges pártok – hangzik el gyakran az öntömjénező kijelentés bukaresti illetékesek részéről.

Makkay József 2019. július 15., hétfő

Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy messziről láttam, nincs sok köze a szakmához. Miután az első döbbenetből felocsúdtam, az éppen benn tartózkodó étteremtulajdonossal sikerült tisztáznunk a helyzetet.

Balogh Levente 2019. július 12., péntek

Román konfliktusrendezés provokációval

Úgy tűnik, a legendás román diplomácia új eszközzel kísérletezik a Magyarországgal fennálló évszázados nemzetközi konfliktusok „rendezésére”: a folyamatos és arcátlan provokációval.

Pataky István 2019. július 10., szerda

Közép-kelet-európaiak román kakukktojással

Az már most nyilvánvaló, hogy az Európai Unió évek óta súlyosbodó válsága nem az elkövetkező öt évben fog megoldódni. Az intézmények élére jelölt személyek, de a kiválasztás módja körül kialakult hangos viták sem jeleznek pozitív változást. 

Kiss Judit 2019. július 09., kedd

Hogyan magyarázzuk a bizonyítványunk?

Ismét itt a július eleji, az érettségi jegyében telő időszak vége: ez az az évről évre visszatérő periódus, amikor széltében-hosszában magyarázzák, magyarázzuk a bizonyítványt.

Bálint Eszter 2019. július 08., hétfő

Mindennapi bizonytalanságaink

Egyik kezével ad, a másikkal elvesz – továbbra is ez jellemzi a leginkább a román szociálliberális kormány ténykedését. No, persze a kapkodás mellett, amivel hol voksok reményében adakozni, hol meg elvenni próbál a polgároktól, hogy legyen miből fedeznie az adakozást.

Balogh Levente 2019. július 05., péntek

Az elfogadható kompromisszum

Az adott erőviszonyok és lehetőségek mellett nemigen lehetett volna jobb megoldást találni az EB elnöki tisztségének betöltésére a konzervatív Ursula von der Leyen német védelmi miniszternél, legalábbis magyar, illetve közép-európai szempontból.

Kiss Judit 2019. július 04., csütörtök

Mielőtt megfojtana a műanyaghulladék

Nagyfokú naivitás lenne elvárni, hogy gördülékenyen, az előírásoknak megfelelően működjenek sokakat érintő folyamatok Romániában. Nálunk ugyanis távolról sem lehet karikacsapáshoz hasonlítani azt, ahogy nyögvenyelősen, kínlódva próbálunk felzárkózni uniós elvárásokhoz.

Pataky István 2019. július 02., kedd

Új bábmozgatók Dăncilă felett

 A Szociáldemokrata Párt (PSD) kongresszusán pártelnökké választott szőke kormányfő érezhetően magabiztosabban mozog a politikában, de nem kétséges, hogy csupán epizódszerep jár neki a Dragnea utáni nagy átmenetben.

Vélemény
Pataky István: Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag ...

Balogh Levente: Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges ...

Makkay József: Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy ...