Balogh Levente

2018. március 02., 08:21

Kijevi felelősség

Az erőszakos magyarellenes akciók terén általában csupán a magyar feliratok lemázolásában vagy megrongálában, esetleg neonáci hőbörgők utcai randalírozásában kimerülő, „jelentéktelen" megnyilvánulásokat megtapasztaló erdélyi magyar közösség tagjaként döbbenetes azzal szembesülni, mivel kell szembenézniük a kárpátaljai magyaroknak.

Ungváron most egy hónapon belül másodszor támadták meg a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) székházát, az ablakban elhelyezett robbanószerkezet pedig jókora károkat okozott.

Könnyű lenne csípőből azt feltételezni, hogy szélsőjobboldali ukránok lehettek az elkövetők, hiszen ukrán neonáci szervezetek már több ízben is tartottak provokatív felvonulásokat a magyarlakta városokban.

Ráadásul az ukrán szélsőségeseknek már csak azért is begyükben lehetnek a magyarok, mert a kisebbségi diákok anyanyelvi oktatása elsorvasztásának céljával elfogadott, fasisztoid ukrán oktatási törvény miatt Magyarország bejelentette: mindaddig bjkottálja Ukrajna integrációs tökevéseit a NATO-ba és egyéb nyugati szervezetekbe, amíg vissza nem vonják a törvénycikkelyt, amely valóban teljesen elfogadhatatlan egy magát demkratikusnak hirdető államban.

A helyzet azonban mégsem ennyire egyszerű. Az ukrán hatóságok szerint ugyanis olyan, szélsőjobboldali lengyelek az elkövetők, akik korábban Ukrajna keleti felében, orosz zsoldban harcoltak az ősellenségnek tekintett ukránok ellen. (Nem kicsit tudathasadásos eset egyébként, hogy annyira képesek az ukránokat gyűlölni, hogy a másik ősellenséggel, az oroszokkal fognak össze ellenük).

Vagyis mindezzel arra utaltak, hogy orosz provokációról van szó, amelynek az a célja, hogy még jobban összeugrassza az oktatási törvény miatt amúgy is szemben álló magyarokat és az ukránokat, és a Donbasszhoz hasonlóan Kárpátalján is nyílt konfliktust generáljon.

Ez a legkevésbé sem kizárható forgatókönyv, évezredek óta alkalmazott trükk, és ki is nézhető az orosz félből, amely a jelek szerint a lappangó ellentétek kiélezésével próbálja destabilizálni a térséget, előkészítendő a terepet a befolyási övezetének esetleges kiterjesztésére.

Vagyis a kárpátaljai magyar közösség jelenleg egy geopolitikai játszma járulékos áldozata, amelyben az egyik oldalon Washington és a meglehetősen teszetosza, jórészt az események után loholó EU, a másikon pedig az Ukrajnát saját csatlósaként megtartani akaró, a nyugati befolyási övezetet határaitól minél távolabb tolni akaró Moszkva áll.

A jelenlegi kijevi vezetés egyelőre élvezi a Nyugat bizalmát, ezért is gondolta úgy: miközben az orosz óriással hadakozik több-kevesebb sikerrel, megengedheti magának, hogy nemzetépítő törekvései részeként a még nála is kisebbekkel, az országban élő nemzetiségekkel szemben indítson soviniszta hadjáratot, amelynek egyik eleme az oktatási törvény, illetve a kisebbségi anyanyelvhasználat szempontjából kedvező nyelvtörvény elleni hadjárat.

Vagyis a legkevésbé sem mondható el, hogy az ukrán vezetésnek, a kijevi politikumnak nincs felelőssége abban, hogy egyre feszültebb a magyar-ukrán viszony, és elegendő egy kis szikra, hogy Kárpátalján is súlyosabb, erőszakos cselekmények következzenek be.

Ezért lényegesen kisebb esély lenne a magyarok és az ukránok összeugrasztására, ha az ukrán fél végre megtenné azt a lépést, amely a leghatékonyabban lenne képes enyhítei a feszültséget, amelyet Moszkva bármikor megpróbálhat eszkalálni. Vagyis eltörölné az oktatási törvény náci gyakorlatot idéző, egyértelműen a kisebbségek asszimilálását vagy elüldözését célzó jogszabályt. És a továbbiakban letenne a nemzeti kisebbségek ellen folytatott hadjáratról.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. július 19., péntek

Választás jön? Uszíts a magyarok ellen!

Nem hagyja el a járt utat a járatlanért az ukrán kormány, amely a hétvégi választások előtt a soviniszta indulatok felkorbácsolásával és uszítással próbálja maga felé terelni az eddigi tevékenységéből kiábrándult polgárok voksait.

Kiss Judit 2019. július 18., csütörtök

Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó korrupciótól, nevezetesen a csúszópénzek gyakorlatától, annak csak a Jóisten a megmondhatója.

Pataky István 2019. július 17., szerda

Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag megfertőzte az országot, hirtelen eltűnt.

Balogh Levente 2019. július 16., kedd

Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges pártok – hangzik el gyakran az öntömjénező kijelentés bukaresti illetékesek részéről.

Makkay József 2019. július 15., hétfő

Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy messziről láttam, nincs sok köze a szakmához. Miután az első döbbenetből felocsúdtam, az éppen benn tartózkodó étteremtulajdonossal sikerült tisztáznunk a helyzetet.

Balogh Levente 2019. július 12., péntek

Román konfliktusrendezés provokációval

Úgy tűnik, a legendás román diplomácia új eszközzel kísérletezik a Magyarországgal fennálló évszázados nemzetközi konfliktusok „rendezésére”: a folyamatos és arcátlan provokációval.

Pataky István 2019. július 10., szerda

Közép-kelet-európaiak román kakukktojással

Az már most nyilvánvaló, hogy az Európai Unió évek óta súlyosbodó válsága nem az elkövetkező öt évben fog megoldódni. Az intézmények élére jelölt személyek, de a kiválasztás módja körül kialakult hangos viták sem jeleznek pozitív változást. 

Kiss Judit 2019. július 09., kedd

Hogyan magyarázzuk a bizonyítványunk?

Ismét itt a július eleji, az érettségi jegyében telő időszak vége: ez az az évről évre visszatérő periódus, amikor széltében-hosszában magyarázzák, magyarázzuk a bizonyítványt.

Bálint Eszter 2019. július 08., hétfő

Mindennapi bizonytalanságaink

Egyik kezével ad, a másikkal elvesz – továbbra is ez jellemzi a leginkább a román szociálliberális kormány ténykedését. No, persze a kapkodás mellett, amivel hol voksok reményében adakozni, hol meg elvenni próbál a polgároktól, hogy legyen miből fedeznie az adakozást.

Balogh Levente 2019. július 05., péntek

Az elfogadható kompromisszum

Az adott erőviszonyok és lehetőségek mellett nemigen lehetett volna jobb megoldást találni az EB elnöki tisztségének betöltésére a konzervatív Ursula von der Leyen német védelmi miniszternél, legalábbis magyar, illetve közép-európai szempontból.

Vélemény
Balogh Levente: Választás jön? Uszíts a magyarok ellen!

Nem hagyja el a járt utat a járatlanért az ukrán kormány, amely a hétvégi választások ...

Kiss Judit: Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó ...

Pataky István: Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag ...