Makkay József

Makkay József

Ki oltja le utolsóként a villanyt Romániában?

2024. április 10., 12:592024. április 10., 16:13

2024. április 10., 12:592024. április 10., 16:13

A demográfiai szakemberek évek óta kongatják a vészharangot az ország lakosságának drasztikus fogyásáról. Már olyan szintű az apadás, hogy hónapról hónapra megdőlnek a korábbi negatív rekordok. Kis túlzással kiszámítható, hogy ki oltja le utolsóként a villanyt. Az ország tragikusan alakuló jövője azonban érdemben nem foglalkoztatja a román politikai osztályt.

Régi idők szép emléke, amikor az országban még közel kétmillió erdélyi magyar élt, és évente 400-500 ezer gyerek született Romániában. A szakemberek az 1967-es esztendőt tekintik demográfiai csúcsnak, amikor az országban 520 ezer megszületett gyereket vettek nyilvántartásba. Ezt a csúcsot a Ceaușescu-rendszernek sem sikerült megismételnie, az 1989-es decemberi rendszerváltás után viszont elindult a demográfiai szabadesés. A jelenséget a szülőképes fiatal párok tömeges kivándorlása okozta, másrészt kitolódott a gyerekvállalás ideje és megváltoztak a párválasztási szokások. Felzárkóztunk a nyugati mentalitásához, ahol a hedonista életmód egyre kevesebb életteret biztosít a hagyományos, többgyerekes családmodellnek.

Romániát – és ezen belül az erdélyi magyarságot – immár évtizedek óta a kivándorlás sújtja legjobban.

Időnként napvilágot látnak olyan kimutatások, hogy az erdélyi magyarság soraiban csökken a kivándorlási hajlam – arányaiban kevesebb magyar vándorol ki, mint román –, de ez a tízévente megejtett cenzusok eredményein nem látszik. A népszámlálási adatok immár évtizedenként kétszázezres fogyással ,,árazzák be” az erdélyi magyar közösséget, ami arányosan alakul a romániai összlakosság egymilliós zsugorodásával.

A fogyás elképesztő mértékét jelzi, hogy az 1967-es, félmilliót meghaladó újszülötthöz képest 55 év múlva kétharmaddal kevesebb gyerek látta meg a napvilágot: 2022-ben 171 ezer újszülöttet vettek nyilvántartásba a romániai szülészeteken.

A jelentős csökkenés adatainak nyilvánosságra hozatala tavaly nagy feltűnést keltett, de azóta újabb és újabb rekordok dőltek meg. Mintha megállíthatatlan trendnek lennénk tanúi. A helyzet érdekessége, hogy

egy 2022-es Eurostat-adat szerint Olaszországban 68 ezer, Németországban 61 ezer és Spanyolországban 37 ezer gyerek született romániai szülőktől, akik között sok romániai magyar is van.

A gyerekek tehát mégiscsak megszületnek, de nem a szülők szülőföldjén, hanem idegen környezetben.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a népességfogyás nem romániai sajátosság, hiszen az Európai Unió számos országát sújtja, de Románia ezen a területen is élen jár, mint a legtöbb negatív rekordban. Mindez olyan ördögi kört eredményezett, amiből a bukaresti politikai osztály nem lát, de nem is keres érdemi kilépést.

A romániai népességfogyás egyik legfőbb okát nyilván a szegénység jelenti. Habár egyes szakvélemények szerint a jólét nem jár kéz a kézben a magasabb gyerekvállalási kedvvel – példa rá Németország, ahol európai viszonylatban is az egyik legalacsonyabb a születések száma –, viszont ennek ellenkezőjére is vannak jó példák. A kelet-európai régióban főleg a magyarországi családvállalási modell bizonyított, ahol európai viszonylatban is kiemelkednek a családtámogatási programok. A PSD-PNL-RMDSZ-kormány idején valami hasonlót próbált tető alá hozni Gabriela Firea volt családügyi miniszter – aki korábbi, bukaresti főpolgármestersége idején több családtámogatási programot indított el a román fővárosban –, azonban a bukaresti kormányban a történet félúton megbicsaklott. Ehhez

a teljes adózási rendszer átalakítására, kedvezményes családi kölcsönökre és számos más előny biztosítására volna szükség, ami gyerekvállalásra sarkalhatná a szülőket.

A rendszerváltás utáni Romániában családtámogatásra soha nem volt határozott elkötelezettség. A lesújtó demográfiai adatok láttán mindenki a fejét ingatta, miközben igyekezett szőnyeg alá söpörni és elfelejteni a bosszantó statisztikákat. Ezzel párhuzamosan indult be a masszív munkaerőimport. Miután kiderült, hogy a ,,Pruton túli román testvérek” többségének esze ágában sincs Romániában maradni – ők is dobbantottak Nyugat-Európa felé –, elkezdődött a nagyarányú távol-keleti munkaerő-behozatal.

A román politikai osztály ma abban bízik, hogy az egyre terebélyesedő ,,importtömeg” fogja megmenteni a romániai munkaerőpiacot, és kitermelni a nyugdíjkassza évről évre növekvő hiányát. Ez az illúzió valószínűleg az ország schengeni szárazföldi csatlakozását követően úszik el, amikor kiderül, hogy nem csak a romániai, hanem Srí Lanka-i emberek számára sem vonzó a romániai munkaerőpiac.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezt olvasta?

Makkay József

Makkay József

Magyarok román pártszínekben

Nehéz választási kampányon és szavazáson vagyunk túl. Nem csak azért, mert félő volt, hogy az RMDSZ nem lépi át az ötszázalékos választási küszöböt, hanem a román pártok keresztül-kasul Erdélyben magyar jelölteket is indítottak.

Balogh Levente

Balogh Levente

Választások közel és távol

Sajátos együttállás: vasárnap egyszerre szavazhatunk arról, hogy kik képviseljék az erdélyi, partiumi és bánsági magyar közösséget a legalacsonyabb – azaz önkormányzati – és a legmagasabb – vagyis európai parlamenti – szinten.

Balogh Levente

Balogh Levente

Nem bízom benne, tehát rá szavazok

A romániai polgárok alapvetően egy félvak macskát se bíznának rá a politikusaikra, de valamiért mégis leszavaznak rájuk – legalábbis ez szűrhető le a legfrissebb közvélemény-kutatásokból.

Makkay József

Makkay József

Már csak ingyen sör kell!

Választások előtti árszabályozási lázban él a román kormánykoalíció, hogy valahogy meggyőzze a politikából kiábrándult tömegeket, menjenek el szavazni, és rájuk voksoljanak. Az elszabadult élelmiszerárak ugyanis sok jót nem ígérnek.

Balogh Levente

Balogh Levente

Pisztolydemokrácia

Egy demokratikus országban sokféleképpen ki lehet nyilvánítani egy kormány politikájával szembeni elégedetlenséget – Szlovákiában úgy döntöttek, hogy a lehető legbrutálisabban, a hivatalban levő miniszterelnök lelövésével jelzik a „kifogásaikat”.

Rostás Szabolcs

Rostás Szabolcs

Lendületet adni a vén Európának

Egyre-másra látnak napvilágot a választások közeledtével a közvélemény-kutatások, amelyekben a társadalomnak a különböző intézményekhez, pártokhoz, jelenségekhez, és persze magához a szavazási aktushoz való viszonyulását mérik.

Tóth Gödri Iringó

Tóth Gödri Iringó

Értenek minket a nagyvilágban?

A francia Riviérán, a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál idején a szupermarketben sorban állva vizslattam a pénztárnál előttem állók kosarát: három férfi néhány olcsó sörrel.