Makkay József

Makkay József

Ki oltja le utolsóként a villanyt Romániában?

2024. április 10., 12:592024. április 10., 16:13

2024. április 10., 12:592024. április 10., 16:13

A demográfiai szakemberek évek óta kongatják a vészharangot az ország lakosságának drasztikus fogyásáról. Már olyan szintű az apadás, hogy hónapról hónapra megdőlnek a korábbi negatív rekordok. Kis túlzással kiszámítható, hogy ki oltja le utolsóként a villanyt. Az ország tragikusan alakuló jövője azonban érdemben nem foglalkoztatja a román politikai osztályt.

Régi idők szép emléke, amikor az országban még közel kétmillió erdélyi magyar élt, és évente 400-500 ezer gyerek született Romániában. A szakemberek az 1967-es esztendőt tekintik demográfiai csúcsnak, amikor az országban 520 ezer megszületett gyereket vettek nyilvántartásba. Ezt a csúcsot a Ceaușescu-rendszernek sem sikerült megismételnie, az 1989-es decemberi rendszerváltás után viszont elindult a demográfiai szabadesés. A jelenséget a szülőképes fiatal párok tömeges kivándorlása okozta, másrészt kitolódott a gyerekvállalás ideje és megváltoztak a párválasztási szokások. Felzárkóztunk a nyugati mentalitásához, ahol a hedonista életmód egyre kevesebb életteret biztosít a hagyományos, többgyerekes családmodellnek.

Romániát – és ezen belül az erdélyi magyarságot – immár évtizedek óta a kivándorlás sújtja legjobban.

Időnként napvilágot látnak olyan kimutatások, hogy az erdélyi magyarság soraiban csökken a kivándorlási hajlam – arányaiban kevesebb magyar vándorol ki, mint román –, de ez a tízévente megejtett cenzusok eredményein nem látszik. A népszámlálási adatok immár évtizedenként kétszázezres fogyással ,,árazzák be” az erdélyi magyar közösséget, ami arányosan alakul a romániai összlakosság egymilliós zsugorodásával.

A fogyás elképesztő mértékét jelzi, hogy az 1967-es, félmilliót meghaladó újszülötthöz képest 55 év múlva kétharmaddal kevesebb gyerek látta meg a napvilágot: 2022-ben 171 ezer újszülöttet vettek nyilvántartásba a romániai szülészeteken.

A jelentős csökkenés adatainak nyilvánosságra hozatala tavaly nagy feltűnést keltett, de azóta újabb és újabb rekordok dőltek meg. Mintha megállíthatatlan trendnek lennénk tanúi. A helyzet érdekessége, hogy

egy 2022-es Eurostat-adat szerint Olaszországban 68 ezer, Németországban 61 ezer és Spanyolországban 37 ezer gyerek született romániai szülőktől, akik között sok romániai magyar is van.

A gyerekek tehát mégiscsak megszületnek, de nem a szülők szülőföldjén, hanem idegen környezetben.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a népességfogyás nem romániai sajátosság, hiszen az Európai Unió számos országát sújtja, de Románia ezen a területen is élen jár, mint a legtöbb negatív rekordban. Mindez olyan ördögi kört eredményezett, amiből a bukaresti politikai osztály nem lát, de nem is keres érdemi kilépést.

A romániai népességfogyás egyik legfőbb okát nyilván a szegénység jelenti. Habár egyes szakvélemények szerint a jólét nem jár kéz a kézben a magasabb gyerekvállalási kedvvel – példa rá Németország, ahol európai viszonylatban is az egyik legalacsonyabb a születések száma –, viszont ennek ellenkezőjére is vannak jó példák. A kelet-európai régióban főleg a magyarországi családvállalási modell bizonyított, ahol európai viszonylatban is kiemelkednek a családtámogatási programok. A PSD-PNL-RMDSZ-kormány idején valami hasonlót próbált tető alá hozni Gabriela Firea volt családügyi miniszter – aki korábbi, bukaresti főpolgármestersége idején több családtámogatási programot indított el a román fővárosban –, azonban a bukaresti kormányban a történet félúton megbicsaklott. Ehhez

a teljes adózási rendszer átalakítására, kedvezményes családi kölcsönökre és számos más előny biztosítására volna szükség, ami gyerekvállalásra sarkalhatná a szülőket.

A rendszerváltás utáni Romániában családtámogatásra soha nem volt határozott elkötelezettség. A lesújtó demográfiai adatok láttán mindenki a fejét ingatta, miközben igyekezett szőnyeg alá söpörni és elfelejteni a bosszantó statisztikákat. Ezzel párhuzamosan indult be a masszív munkaerőimport. Miután kiderült, hogy a ,,Pruton túli román testvérek” többségének esze ágában sincs Romániában maradni – ők is dobbantottak Nyugat-Európa felé –, elkezdődött a nagyarányú távol-keleti munkaerő-behozatal.

A román politikai osztály ma abban bízik, hogy az egyre terebélyesedő ,,importtömeg” fogja megmenteni a romániai munkaerőpiacot, és kitermelni a nyugdíjkassza évről évre növekvő hiányát. Ez az illúzió valószínűleg az ország schengeni szárazföldi csatlakozását követően úszik el, amikor kiderül, hogy nem csak a romániai, hanem Srí Lanka-i emberek számára sem vonzó a romániai munkaerőpiac.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezt olvasta?

Balogh Levente

Balogh Levente

Rafah ostroma és a hasznos idióta terroristasimogatók

Meg kell hagyni, az izraeli kormány részéről igencsak merész lépés volt, hogy a határozott washingtoni – és általában nyugati – rosszallás ellenére megindította az ostromot a Hamász iszlamista terrorszervezet utolsó gázai bástyája, Rafah ellen.

Makkay József

Makkay József

Román környezetvédelem, ahol a medvéken kívül senki nincs biztonságban

Egymást érik a medvék kószálásáról szóló hírek az erdélyi településeken. A székelyföldi falvak és városok utcáin megszokottá vált látvány a helyieken kívül senkit nem zavar. A választásokra készülő Romániában hivatalosan nem is létezik ,,medvekérdés”.

Balogh Levente

Balogh Levente

Iohannis, NATO, haladárok, Orbán-pártiság

Nem mondhatni, hogy Klaus Iohannis román államfőnek a NATO főtitkári tisztségének elnyerésére amúgy sem túl combos esélyei erősödtek azzal, hogy az eddig ingadozó Törökország jelezte: a vezető tagállamok által támogatott Mark Ruttét támogatja.

Páva Adorján

Páva Adorján

Nem Székelyföld Románia, hanem Románia Székelyföld

Amikor először vittem ki meccsre, immár kedves feleségem sehogy sem tudta felfogni: mégis hogy lehet, hogy én, a „nagy magyar” románul énekelek, üvöltözöm.

Rostás Szabolcs

Rostás Szabolcs

Temetnék az etnopolitikát

Kisebb össztűz alá került az RMDSZ a június 9-én (összevonva) rendezendő helyhatósági és európai parlamenti választások kampányára ráfordulva, egészen pontosan az alakulat politikai irányvonala került kifogás tárgyává.

Makkay József

Makkay József

Miért nem válaszolunk magyarul a román hivatalnoknak?

A Bálványos Intézetnek a múlt héten közzétett, a magyar nyelv erdélyi érvényesüléséről szóló kutatási eredményei felkiáltójelként hatnak ellaposodó közéletünkben, ahol anyanyelvünk intézményesülése jó ideje már nem téma a közbeszédben.

Balogh Levente

Balogh Levente

Koalíciós vereség a rajt előtt

Az önkormányzati választásoknak még a kampánya sem kezdődött el hivatalosan, de a PSD és a PNL alkotta kormánykoalíció máris vereséget könyvelhet el.