avatar
Balogh Levente

2024. február 09., 10:59

Katonadolog

Egy országot kergetett pánikba a román hadsereg vezérkari főnöke felelőtlen kijelentésével, amely szerint előbb-utóbb orosz támadás várható Moldova ellen is, ezért a polgároknak katonai kiképzést kellene kapniuk.

A kijelentés nyomán egyes körök a Románia elleni orosz támadás rémét is felvázolták, és már a kötelező katonai szolgálat visszaállítását kezdték pedzegetni, a szuper választási év miatt amúgy is ideges kormányzati politikusok pedig még jobban izzadni kezdtek az elvesztett szavazatokban is mérhető várható negatív reakciók miatt.

Ugyanakkor a bombasztikus kijelentés arra mégiscsak jó, hogy ráirányítsa a figyelmet az aktuális geopolitikai helyzetre, a hadsereg állapotára, illetve arra, hogyan viszonyul az átlagpolgár az ország védelméhez.

A nemrég kinevezett Gheorghiță Vlad tábornok vélhetően úgy érezte, ha már megszólaltatták, akkor meg kell próbálnia megszerezni a közvélemény támogatását azon törvénytervezethez, amely bevezetné az önkéntes sorkatonai szolgálatot.

Vagyis azt, hogy a 18 és 35 év közötti polgárok néhány hónapra bevonuljanak, és ezen időszak alatt megkapják a szükséges minimális honvédelmi alapkiképzést, amely után tartalékosként tartják majd nyilván őket.

Mindezt – ahogy a neve is mutatja – „csupán” annyi különbözteti meg a kötelező sorkatonai szolgálattól, hogy önkéntes alapon történik.

A tábornok vélhetően az újfajta katonai szolgálat bevezetésének szükségességét próbálta azzal „megideologizálni”, hogy felvetette az orosz támadás rémét, amely miatt szükséges minél több állampolgár katonai kiképzése.

A maga szempontjából tulajdonképpen igaza is volt: vezérkari főnökként azt kellett megtapasztalnia, hogy a professzionálissá vált román hadsereg létszáma messze elmarad a kívánatostól – még a békeidős létszámból is mintegy húszezer katona hiányzik, hát még ha azt is hozzávesszük, hogy a szomszédban pusztító háború dúl, Románia pedig oknyomozó cikkek tanúsága szerint azon országok közé tartozik, amelyek nem csupán humanitárius segélyekkel, de katonai eszközökkel is támogatták Ukrajnát.

Egy katonaember ilyenkor azt teszi, amit szükségesnek vél: jelzi, hogy létszámnövelésre van szükség, és azt is felvázolja, hogy miért. Közben azonban – amolyan botcsinálta politikusként – a helyzet „túlszínezésétől”, némi túlzástól sem riadt vissza. Bár tény, ami tény: a küszöbön álló orosz támadásról szóló megjegyzés, az, hogy szerinte Putyin az egész demokratikus világgal háborúban áll, és a helyzet eszkalálására készül – még akkor is, ha az elrettentés céljával valóban indokolt az európai országok hadseregeinek megerősítése – sokkal inkább a riogatás kategóriájába tartozik, hiszen ezzel azt sugallta, hogy nem csupán Moldova van veszélyben, hanem akár Románia is Moszkva célkeresztjébe kerülhet.

A nyilvánosság ennek megfelelően reagált, a politikum és a civil szféra is háborog. Hiszen immár mintegy másfél évtizede, hogy eltörölték a kötelező sorkatonai szolgálatot, és professzionálissá tették a katonáskodást – ám a katonai pályafutás enyhén szólva sem tűnik vonzónak a fiatalok számára.

Ilyen körülmények között bedobni azt, hogy – még ha csupán önkéntes alapon is – szükség lenne a katonai alapkiképzésre a polgárok körében, nagyon rosszul hangzik. Különösen úgy, hogy Vlad nyilatkozatára a nyugalmazott katonatisztek szervezetének egyik vezetője azzal tromfolt rá, hogy ha más módszerekkel nem sikerül záros határidőn belül feltölteni a hadsereg létszámát, akkor vissza kell állítani a kötelező katonai szolgálatot.

Mindez persze elsősorban a kormánypártokon csattan, hiszen a lakosság körében úgy csapódik le, hogy a kormány akarja ismét bevezetni a kényszersorozást.

Részben ennek tudható be, hogy a kormány tagjai – élen a miniszterelnökkel – igyekeznek csillapítani a kedélyeket, mondván: szó sincs arról, hogy háború fenyegetne, arról pedig végképp nincs, hogy vissza akarnák állítani a kötelező katonaságot. A kármentés ugyanakkor a választási érdekektől függetlenül is szükséges, a vezérkari főnök meggondolatlan riogatása ugyanis sokakat akár arra is késztethet, hogy elhagyják az országot, biztonságosabb helyet keresve. Sőt anyagiakban is mérhető károkat tud okozni, ha a befektetők úgy értékelik, Romániában nincs biztonságban a pénzük.

Pedig amúgy valóban nem ördögtől való, hogy azok a polgárok, akik késztetést éreznek magukban a katonai alapismeretek elsajátítására, a fegyverek kezelésére, ezt megtehessék. És nem csupán azért, mert a szomszédban háború dúl, hanem azért, mert – professzionális hadsereg ide vagy oda – ez fokozza a polgárok biztonságát is, és növeli azon tényezők számát, amelyek elriaszthatják az esetleges agresszorokat.

Már persze akkor, ha megfelelőek a körülmények.

Minderre ugyanis természetesen nem a kényszersorozás a megoldás, hanem olyan „munkakörülmények” megteremtése a fegyveres erők körében, amelyek nyomán elegendő önkéntes jelentkező lesz.

Annak, hogy miért nincs elegendő érdeklődő a katonai „szakma” iránt, számos oka van, és az anyagi lehetőségek hiánya csupán egy közülük.

Ott van mindjárt az ideológiai háttér.

Az elmúlt évtizedekben a nyugati civilizáció országaiban, de különösen Európában elterjedt az a hamis nézet, hogy elértünk a fejlődés egy olyan szintjére, ahol már nem kell háborúktól tartanunk.

Ennek a hamis biztonságérzetnek az egyik ideológiai megalapozója a liberális világrend végső győzelmét kihirdető amerikai Francis Fukuyama, aki már a történelem végét vizionálta a Szovjetunió fölött aratott nyugati diadal nyomán. Sokan elhitték, hogy a győzelem az ideológia felsőbbrendűségének tudható be, nem pedig annak, hogy az Egyesült Államok olyan geopolitikai döntések sorozatát hozta meg a hidegháború évtizedeiben, amelyek végül oda vezettek, hogy a túlterjeszkedett és túlbürokratizált bolsevik birodalom már nem bírta tovább anyagilag a versenyt.

Az azóta sokszorosan megdőlt elmélet azonban kifejtette káros hatásait, és sokan tényleg elhitték, hogy eljött az örök liberális világrend békéje, amelyben fölösleges olyan múltbeli agresszív, macsó dolgokra költeni, mint a hadsereg. (Főleg úgy, hogy eközben az Egyesült Államok védőernyője elvileg kiterjed az öreg kontinensre is).

Nem öregedett túl jól Yuval Noah Harari izraeli történész megállapítása sem, amelyben kifejtette, hogy a háború immár nem valószínű a nyugati világban, így Európában sem, mivel az senkinek sem éri meg.

A két teóriát jellemző, a képzelt ideológiai felsőbbrendűségen alapuló hamis – sok esetben szektás, dogmatikus – meggyőződésből fakadó hübriszt jókora csattanóként bosszulta meg 2022 február 24-e és az azóta is tartó ukrajnai háború.

Amely nyomán most Románia is csak kapkod, miután hosszú évtizedekig a kényelmesebb megoldást választva épp, hogy takaréklángon üzemeltette a fegyveres erőit.

Az elmúlt években – jórészt Donald Trump még elnökként megfogalmazott figyelmeztetése nyomán, miszerint a NATO-szövetségesek csak abban az esetben számíthatnak arra, hogy az Egyesült Államok megvédi őket, ha ők is teljesítik szerződéses kötelezettségüket, és legalább a GDP 2 százalékát védelmi kiadásokra költik – elkezdte ugyan a fegyverzet korszerűsítését, a hadsereg létszámának szükséges szintre növelése azonban továbbra sem sikerül. És kétséges, hogy jelen körülmények között – korszerű fegyverek ide, kecsegtetőnek szánt, de igencsak szerény fizetés oda – sikeres lehet.

Ahhoz ugyanis, hogy az emberek hajlandónak mutatkozzanak az életük feláldozására a hazájukért, nem elegendőek a nagy szavak, és a pénz sem feltétlenül: élhető országot is kell teremteni.

A statisztikák szerint azonban ez sem igazán sikerült: ezt bizonyítja az, hogy legalább négymillió ember hagyta el Romániát, hogy máshol keresse a boldogulást. Sokan úgy érzik, a hazájuk mostohán bánt, illetve bánik velük, ezért úgy vélik: nincs is amit megvédeni. És nem csupán azok, akik külföldre költöztek, ezt jelzi a román médiában megszólaltatott polgárok véleménye is.

Az ország élhetővé tételére vonatkozó konkrét terveket, a felelős gazdaságpolitikát, a korrupció elleni hiteles küzdelmet ugyanis semmilyen riogatás nem tudja helyettesíteni.

Ilyen körülmények között kellene kívánatossá tenni a haza fegyveres védelmét a polgárok körében.

Ami nem sokkal könnyebben kivitelezhető hadművelet, mint az esetleges orosz invázió elleni védekezés.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Tanár-diák-szülő konfliktus, amit a tanügyi rendszer nem tud kezelni
Makkay József 2024. február 07., szerda

Tanár-diák-szülő konfliktus, amit a tanügyi rendszer nem tud kezelni

Tanár-szülő konfliktusokról szóló panaszok sorakoznak a megyei tanfelügyelőségeken, amelyekre megoldást kell találni. A legtöbb esetben azonban nehéz elfogulatlanul dönteni, mert ahogy mondani szokás, az igazság valahol középen van.

Erdély, a mélyromán föld
Balogh Levente 2024. február 02., péntek

Erdély, a mélyromán föld

Valaki elmondhatná Marcel Ciolacu román miniszterelnöknek: ha valakinek békeüzenetet szeretne tolmácsolni, akkor határozottan ellenjavallott, hogy ezt úgy tegye, hogy az üzenetet minden jószándék mellett virtigli provokációba csomagolja.

Színjáték választásokkal
Rostás Szabolcs 2024. február 01., csütörtök

Színjáték választásokkal

Láthatóbban kirajzolódnak immár annak a bukaresti kormánykoalíciós elképzelésnek a kontúrjai, amellyel kiszivárgott információk szintjén már hosszú ideje tesztelte a romániai nyilvánosságot a balliberális hatalom.

Vesztébe rohan az európai mezőgazdaság?
Makkay József 2024. január 31., szerda

Vesztébe rohan az európai mezőgazdaság?

Uniós rendszerhibáról beszélhetünk, amely minden tagország gazdatársadalmát sújtja, de sokan még nincsenek tisztában azzal, hogy mekkora a baj. Az viszont jelzésértékű, hogy az Atlanti-óceántól a Fekete-tengerig mindenhol megmozdultak a gazdák.

Kétállami taktikázás Izraelben Washington és Teherán között
Balogh Levente 2024. január 26., péntek

Kétállami taktikázás Izraelben Washington és Teherán között

Miközben Izrael élet-halál harcot vív Gázában a Hamász terroristái elleni háborúban, egyre keményebb diplomáciai csatákba bonyolódik a Nyugattal is.

„Ezt nekünk hagyta feladatként” – Fejér Ákos emlékére
-- Külsős szerző -- 2024. január 24., szerda

„Ezt nekünk hagyta feladatként” – Fejér Ákos emlékére

NEKROLÓG – Beleremegett Györgyfalva közössége, amikor megtudtuk, hogy Fejér Ákos hirtelen meghalt. Felfogni, elhinni, elfogadni nem akartuk.

Rájár a rúd a kisvállalkozókra
Makkay József 2024. január 23., kedd

Rájár a rúd a kisvállalkozókra

Régi magyar közmondásunkat – a nagy hal megeszi a kis halat – a gazdasági élet elkerülhetetlen velejárójaként tartjuk számon. Napjainkban azonban inkább az arányokkal, a ,,kis halak” gyors pusztulásával van baj.

Hogyan válasszuk le Budapestről az erdélyi magyarokat?
Balogh Levente 2024. január 19., péntek

Hogyan válasszuk le Budapestről az erdélyi magyarokat?

A romániai közbeszédben időről időre felbukkan az az elmélet, miszerint ahhoz, hogy a romániai magyarok és románok közötti helyzet normalizálódjék, „le kell választani” a magyarokat Budapestről.

Brüsszel és Bukarest is tüneti kezeléssel akarja orvosolni a gazdák gondjait
Makkay József 2024. január 16., kedd

Brüsszel és Bukarest is tüneti kezeléssel akarja orvosolni a gazdák gondjait

A tüntetések egyik fő oka az ukrajnai háború okozta válság beggyűrűzése az uniós országok gazdaságába. Többek között példa rá Németország, amelynek korábban szárnyaló gazdasága padlóra került.

Meddig űzi még ezt az M4 Sport?
Rostás Szabolcs 2024. január 15., hétfő

Meddig űzi még ezt az M4 Sport?

Amikor a sportkedvelő határon túli magyar már azt hitte, hogy ennél jobban nem járathatják a bolondját vele, az M4 Sport csatorna bebizonyította: dehogynem.

Vélemény
avatar
Makkay József: Tanár-diák-szülő konfliktus, amit a tanügyi rendszer nem tud kezelni

Tanár-szülő konfliktusokról szóló panaszok sorakoznak a megyei tanfelügyelőségeken, amelyekre megoldást ...

avatar
Balogh Levente: Erdély, a mélyromán föld

Valaki elmondhatná Marcel Ciolacu román miniszterelnöknek: ha valakinek békeüzenetet szeretne tolmácsolni, akkor ...

avatar
Rostás Szabolcs: Színjáték választásokkal

Láthatóbban kirajzolódnak immár annak a bukaresti kormánykoalíciós elképzelésnek a kontúrjai, ...

Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport