Pataky István

2020. január 16., 08:12

Kampányindító cigányozással

Dorin Florea él. Mármint politikailag. Fizikailag legutóbb a Marosvásárhely főterén szervezett szilveszteri dj-party végén jelent meg a pezsgőkkel felszerelkezett néhány száz városlakó előtt. Most, a cigányok elleni kirohanása nyomán azt is mondhatnánk, hogy a régi Florea tért vissza a politika színpadára. De mégsem mondjuk ezt, mert az engedélyhez kötött „gyerekcsinálás” ötlete jóval alacsonyabb szinten mozog, mint a húsz éve regnáló polgármester korábbi rasszista, romaellenes megnyilvánulásai.

A cigányok és a gyermeknevelési támogatás kapcsolata nemcsak Romániában, egész Kelet-Európában a közbeszéd tárgyát képezi. Mindenhol akad egy-egy párt, politikus, aki és amely időnként felveti a segélyekből élő romák kérdését. Florea mostani „javaslata” viszont a klasszikus náci tempón túl tulajdonképpen vicces. Vagy inkább röhejes. Nem véletlen, hogy poénok százai röpködnek a közösségi hálón a polgármester sajátos fogamzásgátlójáról. És persze rengeteg, Floreával egyetértő vélemény is megfogalmazódik ugyanott. A szebb napokat látott városvezető azzal nyilván tisztában volt, amikor a nyilvános térbe lőtte gondolatait, hogy a cigányellenesség román–magyar bólogatós nagykoalíciót szül egy erre a témára fokozottan érzékeny potenciális szavazórétegben, hiszen a „romakérdés” megítélésében nincs vita Marosvásárhely két nagy nemzeti közössége között.

A botrányt keltő Florea-performansszal párhuzamosan egy friss felmérés látott napvilágot, amely a marosvásárhelyi polgármesterségért várhatóan induló jelöltek népszerűségét rangsorolta a PNL megrendelésére. A közvélemény-kutatás szerint újdonság a négy évvel ezelőtti állapotokhoz képest, hogy most Soós Zoltán, az RMDSZ jelöltje előzi Floreát, aki hivatalosan még be sem jelentette indulását a választáson. Némileg meglepő, hogy a felmérés szerint a marosvásárhelyiek harminchat százaléka még mindig jónak ítéli meg a polgármester tevékenységét, hét százalékuk pedig nagyon jónak. Azaz a megkérdezettek negyvenhárom százaléka elégedett Floreával. Ami finoman fogalmazva is intő jel, hiszen a kampány csak most kezdődik. Érdekes lesz a mostani, cigányos beszéd után mérni a polgármester megítélését. Nem lenne meglepő, ha pluszpontokat hozna számára az országossá dagadt ügy.

Ugyancsak figyelemre méltó adat, hogy Soós ismertsége a románok körében még mindig alacsony, jelen állás szerint szinte kizárt, hogy románok szavazzanak az RMDSZ jelöltjére. Jól áll viszont a megkérdezettek körében a magyarellenes, PMP-s Marius Pașcan és a PNL-s Theodora Benedek. A helyhatósági választásokig még nagyon sok fordulat jöhet, de ami most a felmérésből egyértelműen következtethető, az Soós Zoltán majdnem biztos győzelme a hatályos törvény keretei között, tehát az egyfordulós megmérettetésen. Egy kétfordulós polgármester-választás viszont Marosvásárhely etnikai összetételének megfelelően a döntő menetbe jutott román jelölt sikerét hozná. Még az sem kizárt, hogy a Floreáét.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Kiss Judit 2020. január 15., szerda

Varázsvegyszer kerestetik korrupcióra

Úgy tűnik, egyelőre nem és nem okulnak Romániában az illetékesek abból a számos, szerencsétlen kimenetelű esetből, amelynek során a fertőtlenítők nem megfelelő használata, a rovar- és kártevőirtáskor használt vegyszerek okoztak tragédiát.

Balogh Levente 2020. január 14., kedd

Anyanyelvhasználat: meddig leszünk önmagunk ellenségei?

A magyarokkal szemben ellenséges román állami szervek mellett még egy olyan entitás van, amely miatt nem valósulhat meg az indokolt és elvárható mértékben a magyar anyanyelvhasználat Erdélyben és a Partiumban: maga a magyar közösség.

Rostás Szabolcs 2020. január 13., hétfő

Politikai fogyóeszközök, avagy a válság árnyai

Az elmúlt időszak fejleményei, nyilatkozatai joggal keltik azt a benyomást, hogy a román politika időnként ismétli önmagát. 

Balogh Levente 2020. január 10., péntek

Washington és Teherán játszmái

A két ország közötti háborúnak, esetleg a harmadik világháború kirobbanásának lehetünk szemtanúi? – kérdezhetik világszerte százmilliók annak nyomán, hogy az Egyesült Államok és Irán közötti konfliktus odáig fajult, hogy rakétatámadást indítottak egymás ellen.

Kiss Judit 2020. január 09., csütörtök

Marad a köd

Bár szerencsére jócskán akadnak a szó nemes értelmében elhivatott, lelkiismeretes, munkájukat példamutatóan végző pedagógusok, valószínűleg mindig fognak olyanok is állni a katedrán, akikről korántsem mondható el mindez.

Makkay József 2020. január 08., szerda

Kit zavar, ha több magyar születik?

Új év kezdetén minden egyházközségben nyilvánosságra hozzák az adott település felekezetének demográfiai mérlegét: hány gyerek született és hány elhalálozás volt az előző esztendőben. 

Pataky István 2020. január 07., kedd

Licitet hoz-e Trianon?

Egy újabb százéves évforduló kapcsán kell berendezkednünk a sérülésmentes túlélésre. Természetesen nem fizikailag, sokkal inkább idegi, szellemi tekintetben.

Balogh Levente 2020. január 01., szerda

Mozgalmas év után még mozgalmasabb

Talán nem rugaszkodunk túlságosan messzire a realitás talajától, ha úgy véljük: az unalmasnak a legnagyobb rosszindulattal sem nevezhető 2019-es év után még mozgalmasabb 2020-as esztendőre számíthatunk.

Pataky István 2019. december 30., hétfő

A lebutított üzenetek éve

Klaus Johannis éve volt 2019 a romániai politikában. A szürke, nehezen fogalmazó államfő maga alá gyűrte a nemzeti liberálisokat, bólintása nélkül még levegőt sem vesznek a pártban.

Balogh Levente 2019. december 27., péntek

Madarat tolláról, kormányfőt tanácsosáról

Igazán „kedves” karácsonyi ajándékkal lepte meg az ország magyar közösségét Ludovic Orban miniszterelnök, amikor december 23-án kinevezte államtanácsossá Valentin Bretfeleant.

Vélemény
Kiss Judit: Varázsvegyszer kerestetik korrupcióra

Úgy tűnik, egyelőre nem és nem okulnak Romániában az illetékesek abból a számos, szerencsétlen ...

Balogh Levente: Anyanyelvhasználat: meddig leszünk önmagunk ellenségei?

A magyarokkal szemben ellenséges román állami szervek mellett még egy olyan entitás van, amely miatt nem valósulhat ...

Rostás Szabolcs: Politikai fogyóeszközök, avagy a válság árnyai

Az elmúlt időszak fejleményei, nyilatkozatai joggal keltik azt a benyomást, hogy a román politika időnként ismétli ...

Legnézettebb