Rostás Szabolcs

2019. február 25., 11:00

Jövőkép, erődemonstráció

Ahhoz képest, hogy jövőképformáló iránymutatások felsorakoztatásának szánták, az RMDSZ Kolozsvárt rendezett kongresszusán sokszor olyan érzése támadt a külső szemlélőnek, mint amikor egykori katonatársak közös élménybeszámolóját hallja.

Az alakulat több, elsősorban még a Markó Béla fémjelezte generációhoz tartozó politikusa húsz, sőt harminc évvel ezelőtti történésekkel (a marosvásárhelyi könyves-gyertyás tüntetés vagy a magyarfaló polgármester által fenyegetett kolozsvári Mátyás-szoborcsoport védelmében rendezett demonstráció) igyekeztek illusztrálni az erdélyi magyar jog- és érdekvédelem mibenlétét. Amikor a hangsúly nagyon is a védelemre, a közösség kevés meglévő jogainak a megőrzésére esett, és sokkal kevésbé jöhetett szóba a nemzeti kisebbségeket megillető jogok kiterjesztése, bővítése.

Nos harminc év elteltével igazán elérkezett a pillanat, amikor a (vár)védelmi munkát felválthatná az építkezés, amikor az erdélyi magyar közösség a gyarapodást, a szülőföldön való boldogulást elősegítő eszközök megteremtését tarthatná szem előtt. A jelek szerint belátta ezt az RMDSZ is, amely döntéshozó fórumán mutatta be az Erdély jövőjéről készített vitairatát, amelynek a teljes értékű erdélyi magyar társadalom megteremtése a megfogalmazott célja, mégpedig az erdélyiség és a versenyképesség jelszavával. Ha a következő időszakra meghirdetett közviták során valaki veszi majd a fáradságot, és átböngészi a több mint harminc-oldalas anyagot, igazából nem talál benne túl sok kivetnivalót, nemigen lehet ugyanis vitatkozni azzal, hogy 21. századi Erdély, versenyképes gazdaság, minőségi oktatás, bővített jogvédelem, társadalmi és szervezeti szolidaritás, átértékelt magyar–román párbeszéd megteremtésére van szükség. Ámde mivel minden terv annyit ér, amennyit megvalósítanak belőle, az első számú kérdés ebben az esetben is az, hogy mi mindent lehet majd gyakorlatba ültetni a mélyenszántó gondolatokat, örök érvényűként feltüntetett alapvetéseket és követendő ágazati stratégiákat felvázoló vitaanyagból.

És ezzel tulajdonképpen el is érkeztünk mondanivalónk lényegéhez. Jó lenne hinni abban, hogy az RMDSZ valóban komolyan gondolja a Jövő Erdélyben című vitairatban rögzítettek megvalósítását, nem pedig tematizálásnak, gumicsontnak szánja a közelgő európai parlamenti választásokat megelőző kampányra. Hiszen nem lehet elvonatkoztatni attól, hogy a most papírra vetett víziók, iránymutatások és stratégiák némelyikét itt-ott már láttuk, olvastuk az idők folyamán, csak más-más mottóval bocsátották közvitára. Az pedig ennél is szembeszökőbb volt, hogy a szövetség egyértelműen erődemonstrációnak szánta kincses városi, sorrendben 14. kongresszusát, amelynek igazából semmi különösebb tétje nem volt az elnöki tisztséget egyedül megpályázó Kelemen Hunor újraválasztásán kívül. A megannyi „önvállonveregetés”, az elért eredményeket sorjázó termelési beszámoló (ahol az se baj, ha nem feltétlenül az RMDSZ-hez köthető a megvalósítás) és sikerpropaganda, no, és persze a hazai és külföldi partnerek, illetve politikai ellenfelek részéről érkező méltatás abban erősíti meg az alakulatot, hogy joggal érezheti nyeregben magát. Mindez az EP-választások előtt érthető is, hiszen a politikai küzdelemnek csak úgy lehet nekivágni, a tábort csak azáltal lehet felrázni, a híveket pedig lelkesíteni, ha felmutatjuk nekik, mennyire erősek vagyunk. Egy középtávú, sőt ennél is tovább, százéves távlatra előretekintő jövőkép megrajzolásához azonban az kell, hogy az ebben rejlő iránymutatások az idei, jövő évi választások után se merüljenek feledésbe.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Makkay József 2019. július 25., csütörtök

Harminc év Tusványos, harminc év rendszerváltás

Többféle kerek évforduló kapcsolódik az idei esztendőhöz. Harminc évvel ezelőtt fogalmazódott meg egy kézdivásárhelyi éjszakai buliban a mai tusványosi tábor ötlete magyarországi és erdélyi fiatalok között, akik később a két ország magyar politikai elitjének tagjaivá váltak.

Rostás Szabolcs 2019. július 24., szerda

Lemmingek és politikai kamikazék

Ha nem lennénk tisztában vele, hogy a barátságos rágcsálóféle úgymond öngyilkos hajlamáról szóló vélekedés minden alapot nélkülöző humbug csupán, azt mondhatnánk, a kormányzó román szociáldemokraták ugyanúgy a vesztükbe rohannak, mint a norvégiai lemmingek.

Borboly Csaba 2019. július 24., szerda

Borboly Csaba: a Békás-szorost Hargita Megye Tanácsa szerezte vissza (egyelőre alapfokon), nem Mezei János

Talán sokan már el is feledkeztek róla, olyan régóta húzódik a Hargita és Neamț megye közti határvita. Hargita Megye Tanácsánál nem felejtettük el, és már tíz éve is emlékeztettük rá a gyergyószentmiklósi városvezetést, hogy teendője van az ügyben.

Kiss Judit 2019. július 23., kedd

Egy fecske és egy mentőautó

Miközben a hazai fiatalok tekintélyes hányada fogja a vándorbotot, és külföldön próbál szerencsét, történt, hogy tizenkét évnyi olaszországi, franciaországi munka után hazatért szülővárosába egy, a nyugat-európai országokban sofőrként dolgozó férfi.

Bálint Eszter 2019. július 22., hétfő

A zöld ötven árnyalata

Vállalom a műanyagmentes július kihívást, vagy csak egyszerűen #plasticfreejuly #műanyagmentesjúlius – láthattuk számos ismerősünk Facebook- vagy Instagram-bejegyzéseiben az elmúlt bő három héten.

Balogh Levente 2019. július 19., péntek

Választás jön? Uszíts a magyarok ellen!

Nem hagyja el a járt utat a járatlanért az ukrán kormány, amely a hétvégi választások előtt a soviniszta indulatok felkorbácsolásával és uszítással próbálja maga felé terelni az eddigi tevékenységéből kiábrándult polgárok voksait.

Kiss Judit 2019. július 18., csütörtök

Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó korrupciótól, nevezetesen a csúszópénzek gyakorlatától, annak csak a Jóisten a megmondhatója.

Pataky István 2019. július 17., szerda

Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag megfertőzte az országot, hirtelen eltűnt.

Balogh Levente 2019. július 16., kedd

Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges pártok – hangzik el gyakran az öntömjénező kijelentés bukaresti illetékesek részéről.

Makkay József 2019. július 15., hétfő

Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy messziről láttam, nincs sok köze a szakmához. Miután az első döbbenetből felocsúdtam, az éppen benn tartózkodó étteremtulajdonossal sikerült tisztáznunk a helyzetet.

Vélemény
Makkay József: Harminc év Tusványos, harminc év rendszerváltás

Többféle kerek évforduló kapcsolódik az idei esztendőhöz. Harminc évvel ezelőtt fogalmazódott ...

Rostás Szabolcs: Lemmingek és politikai kamikazék

Ha nem lennénk tisztában vele, hogy a barátságos rágcsálóféle úgymond öngyilkos ...

Kiss Judit: Egy fecske és egy mentőautó

Miközben a hazai fiatalok tekintélyes hányada fogja a vándorbotot, és külföldön próbál ...