Rostás Szabolcs

2018. március 05., 23:03

Jól megoldották

Intenzív kommunikációs kampányba fogott az RMDSZ az elmúlt időszakban annak bizonygatására, hogy igenis indokolt a román balliberális koalícióval a 2016-os parlamenti választásokat követően kötött együttműködés fenntartása, folytatása.

A közéletben, a világhálón ugyanis kitapintható a Liviu Dragnea és Călin Popescu-Tăriceanu vezette pártok, valamint ezek ellentmondásos gazdasági, pénzügyi, igazságügyi intézkedései számára nyújtott támogatás miatti elégedetlenség. Sokan még mindig firtatják, mi szükség volt a Dăncilă-kormány megszavazására, amikor annak programját maguk az RMDSZ vezető politikusai nevezték csapnivaló fércmunkának, fedezet nélküli ígérethalmaznak. Továbbá az is nehezen érthető, miért ragaszkodik a szövetség a koalíciós pártokkal aláírt paktumhoz, amikor abból igazság szerint túl sok haszna nem származik az erdélyi magyar közösségnek.

Lám, az alakulat miniparlamentjeként emlegetett Szövetségi Képviselők Tanácsa hétvégi ülésén is elhangzott megannyi kritika általában a román politikai osztály, tételesen pedig a kormány céltalanságával és víziótlanságával kapcsolatban. Maga a szövetség elnöke tette szóvá, hogy miközben Románia nem modellértékű ország a kisebbségi közösségek védelmének tekintetében, a bukaresti diplomácia folyamatosan ezt szajkózza nemzetközi fórumokon.

Ennek ellenére hangoztatják az RMDSZ vezetői, hogy a jelenlegi bukaresti hatalommal való együttműködésnek nincs alternatívája, az alakulatnak egyszerűen nincs más választása, mint támogatni a PSD–ALDE-koalíciót, mivel a vadnacionalista és magyarellenes húrokat pengető ellenzéki liberálisokkal képtelenség szót érteni.

Az érvelésnek azonban csak a fele igaz. Tény, hogy Ludovic Orban pártja alaposan rátaposott a kisebbségellenes pedálra, és velük jelen pillanatban elég nehezen elképzelhető konstruktív párbeszéd. Ebből azonban még nem következik, hogy kizárólag a PNL-lel való összebútorozás marad az RMDSZ-nek, ha esetleg megunna folyton biankó csekket kiállítani a balliberálisoknak.

Megmaradna a konstruktív ellenzéki szerep is, amely egyáltalán nem feltételez vagy követel lepaktálást a többi ellenzéki alakulattal. Vagyis a jelenlegi hatalom támogatásának kizárólagossága hamis felvetés, ez a magyarázkodás nem meggyőző az RMDSZ részéről. Az a politikai kommunikáció meg egyenesen tragikomikus, hogy a szövetség megoldotta ugyan, ám az ellenzék ma is hátráltatja a marosvásárhelyi katolikus iskola ügyét. Az a baj, hogy számtalan más, az erdélyi magyarokat érintő kérdést sikerült úgy „megoldani”, mint a tanintézet helyzetét.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Bálint Eszter 2019. július 22., hétfő

A zöld ötven árnyalata

Vállalom a műanyagmentes július kihívást, vagy csak egyszerűen #plasticfreejuly #műanyagmentesjúlius – láthattuk számos ismerősünk Facebook- vagy Instagram-bejegyzéseiben az elmúlt bő három héten.

Balogh Levente 2019. július 19., péntek

Választás jön? Uszíts a magyarok ellen!

Nem hagyja el a járt utat a járatlanért az ukrán kormány, amely a hétvégi választások előtt a soviniszta indulatok felkorbácsolásával és uszítással próbálja maga felé terelni az eddigi tevékenységéből kiábrándult polgárok voksait.

Kiss Judit 2019. július 18., csütörtök

Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó korrupciótól, nevezetesen a csúszópénzek gyakorlatától, annak csak a Jóisten a megmondhatója.

Pataky István 2019. július 17., szerda

Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag megfertőzte az országot, hirtelen eltűnt.

Balogh Levente 2019. július 16., kedd

Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges pártok – hangzik el gyakran az öntömjénező kijelentés bukaresti illetékesek részéről.

Makkay József 2019. július 15., hétfő

Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy messziről láttam, nincs sok köze a szakmához. Miután az első döbbenetből felocsúdtam, az éppen benn tartózkodó étteremtulajdonossal sikerült tisztáznunk a helyzetet.

Balogh Levente 2019. július 12., péntek

Román konfliktusrendezés provokációval

Úgy tűnik, a legendás román diplomácia új eszközzel kísérletezik a Magyarországgal fennálló évszázados nemzetközi konfliktusok „rendezésére”: a folyamatos és arcátlan provokációval.

Pataky István 2019. július 10., szerda

Közép-kelet-európaiak román kakukktojással

Az már most nyilvánvaló, hogy az Európai Unió évek óta súlyosbodó válsága nem az elkövetkező öt évben fog megoldódni. Az intézmények élére jelölt személyek, de a kiválasztás módja körül kialakult hangos viták sem jeleznek pozitív változást. 

Kiss Judit 2019. július 09., kedd

Hogyan magyarázzuk a bizonyítványunk?

Ismét itt a július eleji, az érettségi jegyében telő időszak vége: ez az az évről évre visszatérő periódus, amikor széltében-hosszában magyarázzák, magyarázzuk a bizonyítványt.

Bálint Eszter 2019. július 08., hétfő

Mindennapi bizonytalanságaink

Egyik kezével ad, a másikkal elvesz – továbbra is ez jellemzi a leginkább a román szociálliberális kormány ténykedését. No, persze a kapkodás mellett, amivel hol voksok reményében adakozni, hol meg elvenni próbál a polgároktól, hogy legyen miből fedeznie az adakozást.

Vélemény
Bálint Eszter: A zöld ötven árnyalata

Vállalom a műanyagmentes július kihívást, vagy csak egyszerűen #plasticfreejuly #műanyagmentesjúlius – láthattuk ...

Balogh Levente: Választás jön? Uszíts a magyarok ellen!

Nem hagyja el a járt utat a járatlanért az ukrán kormány, amely a hétvégi választások ...

Kiss Judit: Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó ...