Balogh Levente

2018. május 01., 23:00

Johannis kampányindítója

Klaus Johannis államfő meg akar szabadulni attól az imázstól, miszerint csöndes, háttérbe húzódó államfő, ehhez azonban folyamatosan előtérben kell lennie, ha ismét elnökválasztást akar nyerni.

Ezért keményen berúgta a kampánymotort – ez a következtetés vonható le abból, hogy kiállt, és nyilvánosan lemondásra szólította fel Viorica Dăncilă miniszterelnököt, amiért az nem vett részt a jegybankról szóló, általa kezdeményezett egyeztetésen.

Felszólítása sikerességében minden bizonnyal még ő maga sem bízik, legalábbis nem feltételezzük, hogy komolyan gondolja: a vele ellentétes politikai oldalon álló kormánytöbbség alázatosan engedelmeskedik az államfői dörgedelemnek, és leváltja a miniszterelnököt, amennyiben az nem hajlandó magától lemondani. (Nem mintha amúgy a kormány kaotikus gazdasági és szociális intézkedései, az igazságügyi törvények állandó bolygatása miatt nem lenne indokolt a távozásuk, de a politika, a hatalomért való versengés nem erről szól.)

Hiszen igaz ugyan, hogy az államfőé az első számú tisztség Romániában, de az elnök mégsem közvetlen felettese a miniszterelnöknek és a kormánynak. Azok ugyanis elsősorban a parlamentnek tartoznak felelősséggel. Így egy ilyen felszólítás legfeljebb akkor lehet sikeres, ha az elnök és a kormány ugyanazon politikai oldalt képviseli.

Romániában azonban a lehető legtávolabb állunk attól, hogy ez így legyen, sőt Johannis már többször is az ellenzék első számú vezetőjének szerepét vállalta magára, annak ellenére, hogy tisztsége elvileg politikailag semleges magatartásra kötelezné. És így van ez most is: Johannis érzi, hogy nem szabad engednie, hogy a partvonalra szoruljon, hogy a kormányoldal tematizálja a közbeszédet, mint ahogy ez akkor történt, amikor szándékosan olyan területen, a külpolitika alakításában léptek fel kezdeményezően, amely alkotmányosan is államfői hatáskörbe tartozik.

Azzal, hogy a kormány egyrészt memorandumot fogadott el arról, hogy konzultációkat kíván kezdeményezni az izraeli román nagykövetség Jeruzsálembe való költöztetéséről, másrészt a miniszterelnök Liviu Dragnea képviselőházi elnökkel együtt az államfővel folytatott előzetes konzultáció nélkül látogatott Izraelbe, egyértelmű kihívást intéztek Johannis autoritásával szemben, és arra kényszerítették, hogy reagáljon.

Ennél most több történt: ellentámadásba lendült, és megpróbálja ő meghatározni a közbeszéd fő témáját. Még az sem elképzelhetetlen, hogy ezzel megpróbálja kikényszeríteni, hogy a kormánytöbbség felfüggessze őt tisztségéből, mert abban bízik, hogy az ezt követő népszavazáson a kormány gazdaság- és szociális politikája miatt elégedetlen polgárok többsége megerősítené őt a tisztségében. Ezzel pedig nőne a legitimitása, míg a kormányoldal súlyos presztízsveszteséget lenne kénytelen elszenvedni. Persze ezzel minden bizonnyal a kormányoldal is számol, ezért kérdéses, hogy belemegy-e ilyen hazárdjátékba.

Annyi bizonyos, hogy egyik fél sem akar engedni, ezért aztán felkészülhetünk arra, hogy mostantól jövő év végéig, az államfőválasztásokig folyamatos kampányidőszakban élünk majd.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. július 19., péntek

Választás jön? Uszíts a magyarok ellen!

Nem hagyja el a járt utat a járatlanért az ukrán kormány, amely a hétvégi választások előtt a soviniszta indulatok felkorbácsolásával és uszítással próbálja maga felé terelni az eddigi tevékenységéből kiábrándult polgárok voksait.

Kiss Judit 2019. július 18., csütörtök

Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó korrupciótól, nevezetesen a csúszópénzek gyakorlatától, annak csak a Jóisten a megmondhatója.

Pataky István 2019. július 17., szerda

Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag megfertőzte az országot, hirtelen eltűnt.

Balogh Levente 2019. július 16., kedd

Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges pártok – hangzik el gyakran az öntömjénező kijelentés bukaresti illetékesek részéről.

Makkay József 2019. július 15., hétfő

Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy messziről láttam, nincs sok köze a szakmához. Miután az első döbbenetből felocsúdtam, az éppen benn tartózkodó étteremtulajdonossal sikerült tisztáznunk a helyzetet.

Balogh Levente 2019. július 12., péntek

Román konfliktusrendezés provokációval

Úgy tűnik, a legendás román diplomácia új eszközzel kísérletezik a Magyarországgal fennálló évszázados nemzetközi konfliktusok „rendezésére”: a folyamatos és arcátlan provokációval.

Pataky István 2019. július 10., szerda

Közép-kelet-európaiak román kakukktojással

Az már most nyilvánvaló, hogy az Európai Unió évek óta súlyosbodó válsága nem az elkövetkező öt évben fog megoldódni. Az intézmények élére jelölt személyek, de a kiválasztás módja körül kialakult hangos viták sem jeleznek pozitív változást. 

Kiss Judit 2019. július 09., kedd

Hogyan magyarázzuk a bizonyítványunk?

Ismét itt a július eleji, az érettségi jegyében telő időszak vége: ez az az évről évre visszatérő periódus, amikor széltében-hosszában magyarázzák, magyarázzuk a bizonyítványt.

Bálint Eszter 2019. július 08., hétfő

Mindennapi bizonytalanságaink

Egyik kezével ad, a másikkal elvesz – továbbra is ez jellemzi a leginkább a román szociálliberális kormány ténykedését. No, persze a kapkodás mellett, amivel hol voksok reményében adakozni, hol meg elvenni próbál a polgároktól, hogy legyen miből fedeznie az adakozást.

Balogh Levente 2019. július 05., péntek

Az elfogadható kompromisszum

Az adott erőviszonyok és lehetőségek mellett nemigen lehetett volna jobb megoldást találni az EB elnöki tisztségének betöltésére a konzervatív Ursula von der Leyen német védelmi miniszternél, legalábbis magyar, illetve közép-európai szempontból.

Vélemény
Balogh Levente: Választás jön? Uszíts a magyarok ellen!

Nem hagyja el a járt utat a járatlanért az ukrán kormány, amely a hétvégi választások ...

Kiss Judit: Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó ...

Pataky István: Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag ...