Kiss Judit

Kiss Judit

Hiánycikkünk, a csend

2022. december 14., 08:41

2022. december 14., 08:41

Jócskán rányomja bélyegét mindennapjainkra a pénzügyi és energiaválság, ezekben az időkben, ünnepek közeledtével pedig talán még inkább felerősödik a kérdés, hogy miként, mennyit költekezünk.

Sajnos már megszokottnak tekinthető társadalmunkban, hogy az advent és a szeretet ünnepére való készülődés elsősorban nem az elcsendesedésről, a lényegi lelki tartalmakról, az egymásra való odafigyelésről szól, hanem sokkal inkább az anyagiakról. Ilyenformán sokszor elsősorban az számít, hogy a tárgyi ajándékok mennyibe kerülnek, ki mekkora összeget tud vagy akar a bevásárlásokra, karácsonyfára, ünnepi fogásokra, a szilveszteri dínomdánomra szánni.

Valahogy úgy tűnik, mintha az egymásra való odafigyelésünk főként anyagiakban lenne kifejezhető. Bár a felmérések szerint a nagyfokú infláció, a gazdasági nehézségek miatt a hazai lakosság jó része kénytelen visszafogottabban viszonyulni az ünnepi beszerzésekhez, azért úgy tűnik, az óévbúcsúztató nagy bulikról nem mondunk le. Hiába drágultak nagymértékben a szállások, az előrejelzések szerint sokkal többen töltik majd drága üdülőhelyeken a szilvesztert, mint tavaly.

Sokan próbálják advent idején hangoztatni, hogy a bennünket körülvevő általános zaj és harsogás közepette hiánycikké vált a csend. Ahogyan azt is, hogy az igazi ünneplés örömének nem föltétlenül a drága ajándék, a rohanó előkészület a feltétele és záloga, hogy lehet szerényebben – nem annyira az anyagiakra, hanem inkább az elcsendesedésre, a meghitt családi együttlétre összpontosítva – készülni a szeretet ünnepére. A józanság azt súgja, hogy nem föltétlenül az kellene számítson, hogy hosszú, gazdag menüsor kerüljön az asztalra, hiszen érdemes tudatosítanunk magunkban: karácsonykor vagy szilveszterkor sem eszünk sokkal többet, mint máskor.

Talán már közhelynek számít, hogy mekkora ellentmondás feszül karácsony és év vége közeledtével az emberekben az anyagiak kényszere és a lelkiekben történő ünneplés között. És bár szívünk mélyén sokszor elegünk van belőle, valahogy mégis úgy alakul, hogy a karácsony „elengedhetetlen” velejárója lesz a csillogás, a tumultus, a költekezés és túlköltekezés okozta öröm meg szorongás, a takarítással, ajándékvadászattal járó stressz, az elvárásoknak való megfelelés – vagyis mindaz, ami tulajdonképpen külsőség. Mindeközben pedig szép csendben elsikkad a lényeg. Szép csendben sikkad el – pontosan úgy, ahogyan tulajdonképpen jó lenne ünnepelni.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezt olvasta?

Balogh Levente

Balogh Levente

Mi, putyinista, fasiszta, EU-ellenes, ukrángyűlölő erdélyi magyarok

Meg kell hagyni, felületesen szemlélve igencsak döbbenetesen hangzik, hogy a romániai magyar közösség ukrajnai háborúhoz és az Európai Unióhoz való viszonyulása inkább a szélsőséges AUR szavazóinak álláspontjához áll közelebb.

Balogh Levente

Balogh Levente

Rafah ostroma és a hasznos idióta terroristasimogatók

Meg kell hagyni, az izraeli kormány részéről igencsak merész lépés volt, hogy a határozott washingtoni – és általában nyugati – rosszallás ellenére megindította az ostromot a Hamász iszlamista terrorszervezet utolsó gázai bástyája, Rafah ellen.

Makkay József

Makkay József

Román környezetvédelem, ahol a medvéken kívül senki nincs biztonságban

Egymást érik a medvék kószálásáról szóló hírek az erdélyi településeken. A székelyföldi falvak és városok utcáin megszokottá vált látvány a helyieken kívül senkit nem zavar. A választásokra készülő Romániában hivatalosan nem is létezik ,,medvekérdés”.

Balogh Levente

Balogh Levente

Iohannis, NATO, haladárok, Orbán-pártiság

Nem mondhatni, hogy Klaus Iohannis román államfőnek a NATO főtitkári tisztségének elnyerésére amúgy sem túl combos esélyei erősödtek azzal, hogy az eddig ingadozó Törökország jelezte: a vezető tagállamok által támogatott Mark Ruttét támogatja.

Páva Adorján

Páva Adorján

Nem Székelyföld Románia, hanem Románia Székelyföld

Amikor először vittem ki meccsre, immár kedves feleségem sehogy sem tudta felfogni: mégis hogy lehet, hogy én, a „nagy magyar” románul énekelek, üvöltözöm.

Rostás Szabolcs

Rostás Szabolcs

Temetnék az etnopolitikát

Kisebb össztűz alá került az RMDSZ a június 9-én (összevonva) rendezendő helyhatósági és európai parlamenti választások kampányára ráfordulva, egészen pontosan az alakulat politikai irányvonala került kifogás tárgyává.

Makkay József

Makkay József

Miért nem válaszolunk magyarul a román hivatalnoknak?

A Bálványos Intézetnek a múlt héten közzétett, a magyar nyelv erdélyi érvényesüléséről szóló kutatási eredményei felkiáltójelként hatnak ellaposodó közéletünkben, ahol anyanyelvünk intézményesülése jó ideje már nem téma a közbeszédben.