Rostás Szabolcs

2018. április 22., 23:35

Fürdővízzel a gyereket?

Közel másfél évtized telt el azóta, hogy Traian Băsescu államfő kezdeményezésére a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSM) 2005-ben a nemzetbiztonsági kockázatok közé sorolta a korrupciót.

Románia nemzetbiztonsági kérdésekben illetékes testülete akkor úgy ítélte meg, hogy a jelenség hasonló veszélyeket rejt az ország számára, mint például a terrorizmus vagy a tömegpusztító fegyverek elterjedése. Tíz évvel később ugyanerre a megállapításra jutott a Băsescu utódja, Klaus Johannis vezette elnöki hivatal által kidolgozott nemzetbiztonsági stratégia is, amelynek fő következtetése az, hogy a korrupció jelenti Románia egyik legnagyobb sebezhetőségét.

Természetesen egyik közméltóság esetében sem vonatkoztathatunk el a kérdés politikai vetületétől, tételesen attól, hogy Băsescu és Johannis egyaránt a korrupció ügyére összpontosította politikai-választási programját, és mindketten nagyrészt a korrupció elleni küzdelem jelszavával nyerték el mandátumukat – előbbi kettőt is. Vagyis valamennyiük számára kampányeszközt is jelent(ett) a korrupcióval szembeni fellépés.

Csakhogy ennyi idő elteltével, no és persze a megválasztásuk ismeretében ma már nem is az számít, miként szőtte át az elnökaspiránsi korteshadjáratokat a téma, sokkal fontosabb kérdés, hogy igaza van-e a két államfőnek. A Romániát fenyegető „hagyományos” veszélyek közül például a terrorizmus reális fenyegetés ugyan, mégsem mérhető a nyugat-európai EU- és NATO-tagállamokat érintő kockázatokkal (a „papucsos” bánsági, valamint a „székely terroristák” erősen megkérdőjelezhető esetét hadd ne soroljuk ide). Azt sem állíthatjuk, hogy a tömegpusztító fegyverek valós problémát jelentenének az országban.

Ahhoz azonban semmi kétség nem fér, hogy a korrupció mértéke és elterjedtsége a teljes romániai társadalomra kihat. Még csak nem is szükséges feltétlenül figyelembe venni a korrupcióellenes ügyészség éves jelentéseit a bíróság elé állított vagy elítélt politikusok, üzletemberek számáról, a csúszópénzként felajánlott/elfogadott összegek mértékéről, hogy fogalmat alkossunk a jelenség dimenzióiról. Arról, hogy a korrupció reális társadalmi probléma, az ország gazdasági előmenetelét, fejlődését jelentősen hátráltató tényező. Amit a független igazságszolgáltatás védelmében utcára vonuló tömegek tömören úgy jellemeznek: „a korrupció öl”.

Ennek ismeretében furcsa az alkotmánybíróság megállapítása, amely szerint a korrupciós bűncselekményeket nem lehet nemzetbiztonsági fenyegetésnek minősíteni. Természetesen tudjuk, hogy a hírszerzés hosszú ideig közvetlenül, aktívan részt vett a korrupcióellenes bűnüldöző szervek munkájában, ezt a viszonyt pedig mihamarabb tisztázni, rendezni kell. Nagy hiba lenne azonban a titkosszolgálat visszaélései, a korrupcióellenes közdelem „elhajlásai” miatt elbagatellizálni a jelenség mértékét, netán megakasztani az ellene zajló küzdelmet. Azt ugyanis Bukarest nemzetközi stratégiai partnerei messziről is látják, hogy másfél évtizedes „korruptvadászat” elteltével is mekkora kockázatot jelent az ország számára a rendszerszintű megvesztegetés.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Kiss Judit 2019. július 23., kedd

Egy fecske és egy mentőautó

Miközben a hazai fiatalok tekintélyes hányada fogja a vándorbotot, és külföldön próbál szerencsét, történt, hogy tizenkét évnyi olaszországi, franciaországi munka után hazatért szülővárosába egy, a nyugat-európai országokban sofőrként dolgozó férfi.

Bálint Eszter 2019. július 22., hétfő

A zöld ötven árnyalata

Vállalom a műanyagmentes július kihívást, vagy csak egyszerűen #plasticfreejuly #műanyagmentesjúlius – láthattuk számos ismerősünk Facebook- vagy Instagram-bejegyzéseiben az elmúlt bő három héten.

Balogh Levente 2019. július 19., péntek

Választás jön? Uszíts a magyarok ellen!

Nem hagyja el a járt utat a járatlanért az ukrán kormány, amely a hétvégi választások előtt a soviniszta indulatok felkorbácsolásával és uszítással próbálja maga felé terelni az eddigi tevékenységéből kiábrándult polgárok voksait.

Kiss Judit 2019. július 18., csütörtök

Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó korrupciótól, nevezetesen a csúszópénzek gyakorlatától, annak csak a Jóisten a megmondhatója.

Pataky István 2019. július 17., szerda

Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag megfertőzte az országot, hirtelen eltűnt.

Balogh Levente 2019. július 16., kedd

Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges pártok – hangzik el gyakran az öntömjénező kijelentés bukaresti illetékesek részéről.

Makkay József 2019. július 15., hétfő

Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy messziről láttam, nincs sok köze a szakmához. Miután az első döbbenetből felocsúdtam, az éppen benn tartózkodó étteremtulajdonossal sikerült tisztáznunk a helyzetet.

Balogh Levente 2019. július 12., péntek

Román konfliktusrendezés provokációval

Úgy tűnik, a legendás román diplomácia új eszközzel kísérletezik a Magyarországgal fennálló évszázados nemzetközi konfliktusok „rendezésére”: a folyamatos és arcátlan provokációval.

Pataky István 2019. július 10., szerda

Közép-kelet-európaiak román kakukktojással

Az már most nyilvánvaló, hogy az Európai Unió évek óta súlyosbodó válsága nem az elkövetkező öt évben fog megoldódni. Az intézmények élére jelölt személyek, de a kiválasztás módja körül kialakult hangos viták sem jeleznek pozitív változást. 

Kiss Judit 2019. július 09., kedd

Hogyan magyarázzuk a bizonyítványunk?

Ismét itt a július eleji, az érettségi jegyében telő időszak vége: ez az az évről évre visszatérő periódus, amikor széltében-hosszában magyarázzák, magyarázzuk a bizonyítványt.

Vélemény
Kiss Judit: Egy fecske és egy mentőautó

Miközben a hazai fiatalok tekintélyes hányada fogja a vándorbotot, és külföldön próbál ...

Bálint Eszter: A zöld ötven árnyalata

Vállalom a műanyagmentes július kihívást, vagy csak egyszerűen #plasticfreejuly #műanyagmentesjúlius – láthattuk ...

Balogh Levente: Választás jön? Uszíts a magyarok ellen!

Nem hagyja el a járt utat a járatlanért az ukrán kormány, amely a hétvégi választások ...