Pataky István

2019. március 14., 08:39

Európai fakírok balról és jobbról

Megvan az a vicc, amikor János bácsi a farkánál fogva forgatja a feje fölött a macskát? Mit csinálsz azzal a szerencsétlen állattal? – kérdi tőle megrökönyödve Józsi. Jót teszek vele. Na, nem most, hanem amikor elengedem – érkezik a válasz.

Ez jutott eszembe a napokban, amikor arról szóltak a hírek, hogy a jobboldali pártokat tömörítő Európai Néppárt a Fideszt fenyegeti kizárással, a baloldaliak pártcsaládja pedig a román szociáldemokraták előtt lebegtette meg a kitessékelés lehetőségét. Az összehasonlítás általában szerencsétlen dolog a politikai színtéren, mivel minden eset s szereplő más környezetből érkezik, és a helyzetek is csak részben azonosak. Manfred Weber, a néppártiaknak az Európai Bizottság élére felkent jelöltje nagy hagyományú, Bajorországban rendíthetetelen népszerűségnek örvendő német párt politikusa. Budapesten érezhetően a megoldást kereste az Orbán Viktor vezette Fidesz elleni offenzíva mérséklésére. De alapvetően mégiscsak felvállalta a kizárást szorgalmazók kezdeményezését, azaz azt, hogy az általa vezetett pártcsalád saját maga ellen hajtson végre öncsonkítást, jó esetben sebet ejtsen magán egy valóban fontos választás előtt két hónappal.

Egy nappal Weber budapesti vizitje előtt Frans Timmermans is aktivizálódott. A Weber szocialista riválisaként ugyancsak a bizottsági elnöki tisztre pályázó holland politikus Bukarestben dorgálta meg a román kormányt az igazságszolgáltatási reform miatt. Korábban, az európai baloldal kongresszusán is odamondott a bukaresti „családtag” PSD-nek: „alapértékek” betartása vagy távozás! Mint Timmermans hétfői nyilatkoztataiból kiderült, számára a jogállamiság nagyjából azt jelenti, hogy egy ország – jelesül Románia – az Európai Bizottság engedélyével alkot törvényeket. Mellékes kérdés a demokratikus választások alapján megalakult kormány akarata vagy az alkotmánybíróság véleménye.

A brüsszeli Politico című lap becslései szerint az európai parlamenti megméretés nyomán az Európai Néppártban bírált, sőt kizárással fenyegetett Fidesz tizennégy mandátumot szerez, a baloldali pártcsalád által fenyegetett PSD pedig tizenegyet. Ezekkel a számokkal mindkét párt továbbra is a legerősebbek közé tartozna saját EP-frakciójában. Timmermans – akinek volt politikai alakulata, a holland Munkáspárt csupán három mandátumra számíthat a májusi EP-választások után – és Weber mégsem tanulmányútra jár Bukarestbe, illetve Budapestre, hanem ejnye-bejnyézni, fenyegetni. A két nagyreményű politikus ezzel nemcsak fakír módjára sanyargatja, gyengíti saját pártcsaládját a választási kampány közepén, de az eddigi, változatlanságra épülő uniós politika mellett is állást foglal. Újító, az emberek számára közérthető, lényegi reformokat tartalmazó programok ütköztetését kellene látnunk a „populisták” térnyerése által „fenyegetett” új EP felállását megelőző kampányban néppárti és szocialista vezérjelöltektől egyaránt. De a jelek szerint ők erre alkalmatlanok.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
3 HOZZÁSZÓLÁS
Pataky István 2019. július 17., szerda

Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag megfertőzte az országot, hirtelen eltűnt.

Balogh Levente 2019. július 16., kedd

Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges pártok – hangzik el gyakran az öntömjénező kijelentés bukaresti illetékesek részéről.

Makkay József 2019. július 15., hétfő

Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy messziről láttam, nincs sok köze a szakmához. Miután az első döbbenetből felocsúdtam, az éppen benn tartózkodó étteremtulajdonossal sikerült tisztáznunk a helyzetet.

Balogh Levente 2019. július 12., péntek

Román konfliktusrendezés provokációval

Úgy tűnik, a legendás román diplomácia új eszközzel kísérletezik a Magyarországgal fennálló évszázados nemzetközi konfliktusok „rendezésére”: a folyamatos és arcátlan provokációval.

Pataky István 2019. július 10., szerda

Közép-kelet-európaiak román kakukktojással

Az már most nyilvánvaló, hogy az Európai Unió évek óta súlyosbodó válsága nem az elkövetkező öt évben fog megoldódni. Az intézmények élére jelölt személyek, de a kiválasztás módja körül kialakult hangos viták sem jeleznek pozitív változást. 

Kiss Judit 2019. július 09., kedd

Hogyan magyarázzuk a bizonyítványunk?

Ismét itt a július eleji, az érettségi jegyében telő időszak vége: ez az az évről évre visszatérő periódus, amikor széltében-hosszában magyarázzák, magyarázzuk a bizonyítványt.

Bálint Eszter 2019. július 08., hétfő

Mindennapi bizonytalanságaink

Egyik kezével ad, a másikkal elvesz – továbbra is ez jellemzi a leginkább a román szociálliberális kormány ténykedését. No, persze a kapkodás mellett, amivel hol voksok reményében adakozni, hol meg elvenni próbál a polgároktól, hogy legyen miből fedeznie az adakozást.

Balogh Levente 2019. július 05., péntek

Az elfogadható kompromisszum

Az adott erőviszonyok és lehetőségek mellett nemigen lehetett volna jobb megoldást találni az EB elnöki tisztségének betöltésére a konzervatív Ursula von der Leyen német védelmi miniszternél, legalábbis magyar, illetve közép-európai szempontból.

Kiss Judit 2019. július 04., csütörtök

Mielőtt megfojtana a műanyaghulladék

Nagyfokú naivitás lenne elvárni, hogy gördülékenyen, az előírásoknak megfelelően működjenek sokakat érintő folyamatok Romániában. Nálunk ugyanis távolról sem lehet karikacsapáshoz hasonlítani azt, ahogy nyögvenyelősen, kínlódva próbálunk felzárkózni uniós elvárásokhoz.

Pataky István 2019. július 02., kedd

Új bábmozgatók Dăncilă felett

 A Szociáldemokrata Párt (PSD) kongresszusán pártelnökké választott szőke kormányfő érezhetően magabiztosabban mozog a politikában, de nem kétséges, hogy csupán epizódszerep jár neki a Dragnea utáni nagy átmenetben.

Vélemény
Pataky István: Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag ...

Balogh Levente: Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges ...

Makkay József: Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy ...