avatar
Balogh Levente

2023. szeptember 29., 12:16

Előretörő szélsőséges erők Romániában

Aggasztó adat: Romániában a 25 százalékot közelíti a szélsőjobboldalinak tekinthető pártok támogatottsága.

Legalábbis ez derül ki a CURS közvélemény-kutató legfrissebb, ezen a héten közzé tett felmérésből, amely már nem csupán a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) szárnyalását jelzi, hanem azt is, hogy az AUR-on kívül is van élet a politikai paletta jobb szélén. Az AUR-ból kilépett botránypolitikus, Diana Şoşoacă szenátor SOS Románia nevű pártja ugyanis a felmérés szerint már 5 százalékon áll, vagyis ha most tartanák a választást, bejutna a parlamentbe.

Az AUR 18 százalékával pedig összesen már 23 százalékos támogatottsággal rendelkeznek – vagyis jelen állás szerint a következő parlamentben a mandátumok közel negyedét szélsőjobbos, összeesküvés-elméleteket terjesztő, magyarellenes alakulatok birtokolnák.

Kevéssel több mint egy évvel a soron következő parlamenti választások előtt ez nem túl megnyugtató adat, még akkor sem, ha tudjuk: Romániában ennyi idő alatt sok minden történhet.

Hogy miben nyilvánul meg a szóban forgó pártok szélsőségessége?

Nos, az AUR részéről egyértelmű, hogy a fasiszta Vasgárda eszméinek felkarolása, az ortodox miszticizmus és az őshonos nemzeti közösségek – főleg a magyarok – elleni uszítás teljes mértékben kimeríti azon kritériumokat, amelyek alapján egy párt szélsőjobbnak nevezhető. Hasonló cipőben jár Şoşoacă is, aki emellett még az oroszokkal is szívélyes viszonyt ápol.

Mindemellett mindkét párt kapcsán gyakran emlegetik negatív kontextusban az euroszkepticizmust vagy a hagyományos család melletti kiállást – amelyek közül azonban önmagában egyik sem szélsőséges álláspont.

Bár a szélősballiberális-neomarxista ideológia által eluralt közbeszédben mára gyakorlatilag kötelező ezeket szélsőségességnek bélyegezni, azért nem azért józan fejjel gondolkodni, és nem elfogadni egy olyan ideológiai szekta normáinak ráerőszakolását a nyilvánosságra, amely mindenkit szélsőjobbosnak titulál, aki nem a Marx-összessel a párnája alatt alszik.

Vigyázni kell, hogy attól, hogy egy szélsőséges párt objektív módon fontos dolgokat is a zászlajára tűz, azok ne váljanak a „túszaivá”, és ne mondjunk le róluk csak azért, mert az illető párt is képviseli őket. Régi példánkat ismét elővéve: ha egy szélsőjobbos vagy egy neomarxista párt kiáll az autópálya-építések szükségessége mellett, az azt jelenti, hogy az autópálya szélsőséges létesítmény? Természetesen nem, ezért vigyázni kell, nehogy a fürdővízzel együtt a gyereket is kiöntsük.

Az AUR és a Şoşoacă-párt elég szélsőséges ezen „bűnök” nélkül is.

Arról nem is beszélve, hogy az érintett pártok részéről mindez nem valódi meggyőződésből fakadó kiállás, csupán politikai termék. A gyanítható külső – vélhetően orosz – befolyás és támogatás hátszelével az egyre inkább lejáratódó fősodratú pártokkal szembeni alternatívaként próbálják beállítani magukat – miközben egy soviniszta futballhuligán és egy egzaltált, az érveket és az érdemi mondanivalót hangerővel és hisztériázással pótolni próbáló botránypolitikus részéről igencsak megkérdőjelezhető hitelességgel bír, amikor bármilyen hagyományos értékek melletti kiállást hangsúlyoznak.

Merthogy George Simion AUR-vezér és Diana „SOS Románia” Şoşoacă kapcsán ezek a legfőbb negatívumok.

Nem állnak elő komolyan vehető, érdemi alternatívát jelentő programmal, csupán még tovább erodálják a demokráciával szembeni, amúgy is egyre gyengébb lábakon álló bizalmat, amikor parlamentostromosdit játszanak, vagy más pártok politikusait zaklatják az utcán vagy a törvényhozás épületében.

Emellett élére állnak a magyarellenes akcióknak is – az úzvölgyi katonatemetőnél történt pogromkísérlet és a katonai nyughely többszöri meggyalázása egyaránt ehhez a szélsőséges román szubkultúrához köthető, a gyaníthatóan részben titkosszolgálati közreműködéssel zajló akciók célja pedig egyértelműen a magyar-román viszony további elmérgesítése, a konfliktus szítása, illetve a magyar közösség zaklatása, azzal a céllal, hogy az egy pillanatig se érezze magát biztonságban, otthonosan a saját szülőföldjén.

És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy milliók életét sodorták veszélybe, amikor járványtagadó, oltásellenes propagandát, összeesküvés-elméleteket terjesztettek – akciójuk sikerességét jól tükrözi, hogy mára már a hagyományos oltásokkal szembeni bizalmatlanság is megnőtt a lakosság körében.

Viszont a hagyományos politikai osztály elsöprését ígérő szlogenjeikkel a jelenlegi zavaros, járvány utáni, háborús, gazdasági válsággal megspékelt helyzetben továbbra is képesek valós alternatívának tűnni.

Amiért természetesen az általuk eltakarítani kívánt hagyományos politikum is hatalmas felelősséget visel.

A jelenlegi kormánypártok folytatták a román politikusok azon haladó hagyományát, amely értelmében ha éppen nincs válság, akkor gyorsan gerjeszteni kell egyet.

A PSD-PNL-RMDSZ nagykoalíció két román pártja között folyamatosak voltak a konfliktusok, majd amikor a 2021-ben rögzített megállapodás értelmében a PNL-nek át kellett adnia a miniszterelnöki tisztséget a PSD-nek, mindezt – az eredeti megállapodást felrúgva – úgy ütötték nyélbe, hogy közben a minél több állami forráshoz való hozzáférés érdekében kitúrták a kormányból a magyar szervezetet.

Mindezt olyan körülmények között, hogy már akkor látható volt: az ország pénzügyi helyzete kétségbeejtő, és a költségvetési hiány csökkentésére előbb-utóbb határozott lépéseket kell tenni.

Ehhez képest az immár kéttagú szociálliberális nagykoalíció tagjai ideológiai alapú iszapbirkózásba kezdtek arról, hogy szocialista vagy liberális vétetésű intézkedésekkel kell a hiányt orvosolni.

Végül, jelentős időt elvesztegetve, olyan megszorító csomaggal álltak elő, amely ugyan a vészhelyzetre való tekintettel indokolt különadókat vet ki a multikra és a bankokra, de a kisvállalkozókat is további adókkal nyomorítja meg.

Az már csak a hab a tortán, hogy még a magánnyugdíj-megtakarításokra is szemet vetettek – abban az országban, ahol a kormányok nem tudják, mert nem is akarják felszámolni az egyes kiváltságos köröknek közpéntekből kifizetett, hatalmas összegű, de legalább ki nem érdemelt extranyugdíjat.

Erről ugyan végül letett a kormány, ám a megszorító csomag végleges változata egyértelműen az indokoltnál több terhet ró a lakosságra, és az akció tovább csökkenti a bizalmat a fősodratú pártokban és politikájukban.

Az ilyen, a kormány balfogásai által is fokozott válsághelyzetek pedig ideálisak a szélsőséges pártok számára, amelyek a zavarosban halászva, egyszerű üzeneteikkel tovább növelhetik a támogatottságukat.

A kép még sötétebbé válhat, ha a kormánypártok úgy érzik, egyéb életképes program híján a szélsőségesség terén kell felvenniük a versenyt a kihívókkal – így ők is beszállnak például a magyarellenesség szításába, amivel Romániában mindig is jó néhány százalékkal lehetett növelni a támogatottságot.

Igaz, egyes feltételezések szerint a fősodratú pártok úgy számolnak, hogy ha például az elnökválasztás második fordulójába akár a PNL, akár a PSD jelöltje jut be az AUR emberével szemben, akkor a szélsőséges erőkkel szembeni összefogás jegyében biztos a hagyományos pártok jelöltjének sikere.

Ám addig még jó egy év van, és mint már fentebb is írtuk, addig még sok minden történhet.

Például az, hogy a hagyományos pártok olyan mértékben képtelenek lesznek megbirkózni a válsághelyzettel, hogy az még tovább növeli a szélsőjobb támogatottságát.

És akkor akár még kellemetlen – sőt tragikus – meglepetés is következhet a soron következő választásokon.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
December 1. hazugságai
Balogh Levente 2023. december 01., péntek

December 1. hazugságai

Ismét eljött december elseje, a hivatalos Románia pedig ismét csak a szokásos külsőségek mellett, a szokásos lózungokkal tömjénezi önmagát a „Nagy Egyesülésnek” nevezett 1918-as gyulafehérvári román népgyűlés évfordulóján.

Hazaárulás vagy józan belátás? Spanyolok, katalánok, amnesztia és autonómia
Balogh Levente 2023. november 24., péntek

Hazaárulás vagy józan belátás? Spanyolok, katalánok, amnesztia és autonómia

Hazaárulás, tönkre teszik a spanyol nemzetállamot – ilyen vádak zúdultak a Spanyol Szocialista Munkáspártra (PSOE), miután kiderült: a parlamenti támogatást csak úgy tudta megszerezni, hogy amnesztiát ígért a katalán függetlenségi politikusoknak.

Magyar meghívó a románoknak
Páva Adorján 2023. november 20., hétfő

Magyar meghívó a románoknak

Szoboszlai Dominiknak azt is elhisszük, ami (még) nincs, de egyre inkább, tényleg meglehet. Éppen ezért sokkoló a kontraszt, ha az erdélyi magyar sportszerető egyet nyom a távirányító gombján vagy továbblapoz a román futballvilág színterére.

„Gigászok” harca: az AUR az RMDSZ ellen
Balogh Levente 2023. november 17., péntek

„Gigászok” harca: az AUR az RMDSZ ellen

Mondhatnánk, hogy a következő, négy megmérettetést is felsorakoztató választási szuperév miatt hamarosan hosszú kampányidőszakra kell készülni – ha nem zajlana máris ezerrel a kampány, amelyben a jelek szerint a magyar ügy is jelentős szerepet kap.

Közbiztonsági kérdés: négyezer medve helyett nyolcezer él az ország erdeiben
Makkay József 2023. november 14., kedd

Közbiztonsági kérdés: négyezer medve helyett nyolcezer él az ország erdeiben

Senki nem várja jobban a medvék téli álmát, mint az erdélyi állattartó gazdák. Miközben a környezetvédők és a politikusok egy része cinkosan hallgat az Erdély-szerte egyre nagyobb károkat okozó medvejárásról.

Voksokra váltott készpénz
Balogh Levente 2023. november 10., péntek

Voksokra váltott készpénz

Egy jól hangzó, de kellőképpen át nem gondolt, megfelelő hatástanulmány elkészítése nélkül elfogadott törvény, egy közelgő választási szuperév előtti előre hozott kampányidőszak, valamint egy csökkenő támogatottságot mutató felmérés.

Amikor a gyűlölet valóban nem pálya
Rostás Szabolcs 2023. november 07., kedd

Amikor a gyűlölet valóban nem pálya

Magyar futballisták állnak sorfalat, megtapsolják román ellenfelüket, román szurkolók pedig éltetik Magyarország válogatottját? Ilyesmi eddig teljesen szürreálisnak tűnt, sci-fibe illő jelenetnek számított, erre tessék, mégis megtörténik.

Megingott világrend
Balogh Levente 2023. november 03., péntek

Megingott világrend

Az ukrajnai háború után most az Izrael ellen a Hamász által elkövetett gyáva és barbár terrortámadás nyomán indított megtorló művelet farvizén zajló események is megerősíteni látszanak: megingóban, felbomlóban a 20. század közepe óta kialakult világrend.

Ki a magyar Nobel-díjas?
Ábrám Zoltán 2023. október 29., vasárnap

Ki a magyar Nobel-díjas?

A helyzet bonyolult ugyan, de vitathatatlanul magyar az, vagy bármely nemzetiségű, aki saját maga saját szabad akaratából annak tartja magát.

Ér-e bármit is a székely tömb mint olyan?
-- Külsős szerző -- 2023. október 29., vasárnap

Ér-e bármit is a székely tömb mint olyan?

Számunkra a székely tömb (vagy az azon kívüli települések, közigazgatási egységek, ahol nagyobb számban élünk) az asszimilációs nyomás ellensúlyozásának vagy kivédésének eszközeit nyújtja.

Vélemény
avatar
Balogh Levente: December 1. hazugságai

Ismét eljött december elseje, a hivatalos Románia pedig ismét csak a szokásos külsőségek mellett, a szokásos ...

avatar
Rostás Szabolcs: Inkompetencia, korrupció, Cherecheș

Bár politikai karrierjének, szánalmas közéleti megnyilvánulásainak egyszer s mindenkorra vége, ...

avatar
Balogh Levente: Hazaárulás vagy józan belátás? Spanyolok, katalánok, amnesztia és autonómia

Hazaárulás, tönkre teszik a spanyol nemzetállamot – ilyen vádak zúdultak a Spanyol Szocialista Munkáspártra ...

Legnézettebb
péntek, 09:49
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport