Balogh Levente

2018. április 27., 10:25

Életbe vágó orvosképzés

A magyar nyelvű orvosképzésnek meg kell maradnia Erdélyben – ebben minden mérvadó tényező egyetért. Az azonban, hogy ez hogyan érhető el, egyelőre még homályba vész.

Ami biztos: a magyar tagozat oktatóinak ellenkezése dacára a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) egyesül a szintén helyi Petru Maior Tudományegyetemmel. Bár ennek objektíve elvileg nem kellene zavarnia a magyar tagozat működését, az eddigi példák alapján sajnálatos módon előrevetíthető, hogy az egyetemek fúziója a magyar oktatás súlyvesztését fogja eredményezni, és az új, jóval nagyobb intézmény irányításába még nehezebben tud majd beleszólni, mint eddig. Pedig már eddig sem hagyták, hogy túl sok vizet zavarjon.

A MOGYE román többségű vezetése eddig is mostohagyerekként kezelte a magyar tagozatot, és az intézményben évek óta tart a mulasztásos törvénysértés állapota, hiszen hiába fogadott el a parlament külön törvényt arról, hogy a kolozsvári BBTE-vel és a marosvásárhelyi színművészeti egyetemmel együtt létre kell hoznia a magyar főtanszéket, ezt a mai napig sem tette meg.

Nem csupán légből kapott feltételezés, hogy ezáltal mintegy politikai tényezőként viselkedve a magyar közösség elsorvasztására törekvő nagy román nemzetpolitikát valósítja meg, azt az is alátámasztja, hogy mindezt a román állam hivatalos asszisztenciája mellett teheti meg. A mindenkori bukaresti kormány ugyanis a magyar panaszok kapcsán csupán azt mantrázza: nem avatkozhat közbe, mivel az sértené az egyetemi autonómiát.

Ami egyszerre szánalmas és vérlázító „érv”, hiszen ezzel tökéletesen kiforgatják az autonómia valódi jelentését. Az autonómia ugyanis nem azt jelenti, hogy a hatályos törvényeket annak kedvezményezettje semmibe veheti. A magyar közösség sem olyan autonómiáért küzd, amelyben nem érvényesek rá a román állam törvényei, sőt az autonómiát éppen hogy törvény által szavatolva kívánja megvalósítani.

A MOGYE-n zajló orvosképzés megőrzésének egyik alapvető feltétele, hogy ez a helyzet megváltozzon. Ellenkező esetben tényleg nehéz elképzelni, hogyan biztosítható maradéktalanul a teljes körű anyanyelvi képzés, illetve a magyar tagozat viszonylagos önállósága. Annyi bizonyos: minden lehetséges eszközt be kell vetni annak érdekében, hogy az eleve színmagyar orvosi egyetemként létrejött intézményben megmaradjon a széles körű, színvonalas magyar nyelvű képzés. Egyrészt azért, mert jogunk van az anyanyelvünkön tanulni a saját szülőföldünkön, másrészt pedig azért, mert az utolsó szalmaszálba is bele kell kapaszkodni annak érdekében, hogy megakadályozzuk egy fontos intézményünk megszűnését.

Az eddigi, kudarcokkal teli küzdelem azonban nem sok bizakodásra ad okot. Ennek nyomán pedig előfordulhat, hogy érdemes komolyan elgondolkodni az alternatív lehetőségeken. A legutóbbi fejlemények tükrében fölmerült, hogy más keretek között kellene folytatni, olyan körülményeket teremtve, amelyek szavatolják, hogy nem kell fokozatos elsorvasztástól tartani.

Magától értetődő a lehetőség, hogy ez a Sapientia tudományegyetem keretei között történjék meg, hiszen azt a magyar állam finanszírozza, és magyarul zajlik az oktatás. Nem lenne egyszerű feladat sem anyagi, sem a bürokratikus akadályok szempontjából. Arról nem is beszélve, hogy fölmerül: miért is fizetjük mi az adónkat a román államnak, ha az különböző intézményei által az intézményeink elsorvasztására törekszik, miközben egy másik állam, amelynek polgárai ugyan vagyunk, de adófizetői önhibánkon kívül nem, magyar intézményeket finanszíroz.

Ez is megoldandó dilemma, és kibontása messze vezetne, de előbb-utóbb föl kell vetni. Addig azonban biztosítani kell a MOGYE-n zajló anyanyelvű oktatás folytonosságát. Mert a magyar nyelvű orvosképzésnek valamilyen formában mindenképpen meg kell maradnia. Hiszen a szó szoros értelmében az életünk múlik rajta.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Pataky István 2019. július 17., szerda

Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag megfertőzte az országot, hirtelen eltűnt.

Balogh Levente 2019. július 16., kedd

Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges pártok – hangzik el gyakran az öntömjénező kijelentés bukaresti illetékesek részéről.

Makkay József 2019. július 15., hétfő

Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy messziről láttam, nincs sok köze a szakmához. Miután az első döbbenetből felocsúdtam, az éppen benn tartózkodó étteremtulajdonossal sikerült tisztáznunk a helyzetet.

Balogh Levente 2019. július 12., péntek

Román konfliktusrendezés provokációval

Úgy tűnik, a legendás román diplomácia új eszközzel kísérletezik a Magyarországgal fennálló évszázados nemzetközi konfliktusok „rendezésére”: a folyamatos és arcátlan provokációval.

Pataky István 2019. július 10., szerda

Közép-kelet-európaiak román kakukktojással

Az már most nyilvánvaló, hogy az Európai Unió évek óta súlyosbodó válsága nem az elkövetkező öt évben fog megoldódni. Az intézmények élére jelölt személyek, de a kiválasztás módja körül kialakult hangos viták sem jeleznek pozitív változást. 

Kiss Judit 2019. július 09., kedd

Hogyan magyarázzuk a bizonyítványunk?

Ismét itt a július eleji, az érettségi jegyében telő időszak vége: ez az az évről évre visszatérő periódus, amikor széltében-hosszában magyarázzák, magyarázzuk a bizonyítványt.

Bálint Eszter 2019. július 08., hétfő

Mindennapi bizonytalanságaink

Egyik kezével ad, a másikkal elvesz – továbbra is ez jellemzi a leginkább a román szociálliberális kormány ténykedését. No, persze a kapkodás mellett, amivel hol voksok reményében adakozni, hol meg elvenni próbál a polgároktól, hogy legyen miből fedeznie az adakozást.

Balogh Levente 2019. július 05., péntek

Az elfogadható kompromisszum

Az adott erőviszonyok és lehetőségek mellett nemigen lehetett volna jobb megoldást találni az EB elnöki tisztségének betöltésére a konzervatív Ursula von der Leyen német védelmi miniszternél, legalábbis magyar, illetve közép-európai szempontból.

Kiss Judit 2019. július 04., csütörtök

Mielőtt megfojtana a műanyaghulladék

Nagyfokú naivitás lenne elvárni, hogy gördülékenyen, az előírásoknak megfelelően működjenek sokakat érintő folyamatok Romániában. Nálunk ugyanis távolról sem lehet karikacsapáshoz hasonlítani azt, ahogy nyögvenyelősen, kínlódva próbálunk felzárkózni uniós elvárásokhoz.

Pataky István 2019. július 02., kedd

Új bábmozgatók Dăncilă felett

 A Szociáldemokrata Párt (PSD) kongresszusán pártelnökké választott szőke kormányfő érezhetően magabiztosabban mozog a politikában, de nem kétséges, hogy csupán epizódszerep jár neki a Dragnea utáni nagy átmenetben.

Vélemény
Pataky István: Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag ...

Balogh Levente: Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges ...

Makkay József: Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy ...