Balogh Levente

2019. augusztus 16., 10:13

Egy frusztrációkra épülő ország és hősei

Újabb, a magyar–román viszonyban és Közép-Európa történetében dicstelen szerepet játszó román személyiség érdemelte ki azt a kegyet, hogy szobra állhasson Erdélyben, konkrétan annak fővárosában: George Mărdărescu tábornok szobrát avatták fel Kolozsvárott, annak az apropóján, hogy az általa vezetett román hadsereg száz éve szállta meg Budapestet.

A szoborállítást Románia Kereskedelmi és Iparkamarája kezdeményezte, de azon Gabriel Leș védelmi miniszter és Ioan Aurel Pop, az akadémia elnöke, egyben a BBTE rektora is beszédet mondott. Vagyis a román állam intézményei legfelsőbb szinten legitimálták egy igencsak vitatható tetteket elkövető személyiség emlékének ilyetén módon történő ápolását.

Igaz, a román fél igyekezett fényesre mázolni Mărdărescu személyiségét, mondván: az, hogy az általa vezetett hadsereg elfoglalta Budapestet, valójában pozitív tett, hiszen ezzel véget vetettek Kun Béla és a Tanácsköztársaság uralmának, megszabadítva ezzel Közép-Európát a kommunizmus rémétől. A román illetékesek és kommentátorok az utóbbi hetekben egyébként is számos fórumon igyekeztek azt sulykolni, hogy a román hadsereg nem megszálló, hanem felszabadító erőként érkezett Magyarországra, hiszen megszabadította a magyarokat a kommunizmustól.

Ami – hasonlóan a hivatalos román történetírás jelentős részéhez – a tények tudatos semmibe vétele. Konkrétabban: szemen szedett, ordas hazugság. Az tartalmaz ugyan némi igazságmagvat, hogy a román csapatok bevonulása siettette a kommunista rendszer bukását. Csak hát Kun Béla és bűntársai egyetlen pozitív lépése a bolsevikokra egyébként jellemző bűncselekmények elkövetésén túlmenően éppen az, hogy igyekezett felvenni a harcot az országot megszálló idegen erők ellen. Igaz, nem feltétlenül hazafias alapon, de mégis, a javukra írandó, hogy megpróbálták, és a Felvidéken viszonylag sikeres is volt a csehek elleni hadjárat. Az ország keleti részét megszálló románok elleni támadás viszont – részben az eltérő erőviszonyok, részben a kormány és a hadvezetés hibái miatt – reménytelen volt, ennek eredményeként nyomult előre Budapestig a román hadsereg.

Amelynek azonban a Békekonferencia egyértelműen megtiltotta Budapest megszállását, hiszen a Tanácsköztársaság már összeomlott, mire Mărdărescu erői elérték a fővárost. Románia azonban nem akarta kiengedni a lehetőséget a kezéből, hogy megalázza gyűlölt szomszédját, amelynek területéből amúgy már hatalmas szeleteket ígértek neki az antanthatalmak. Következett hát a tiltás ellenére Budapest megszállása, az ország módszeres kifosztása.

A „felszabadító”, „hős” hadsereg parancsnoka ugyanis a magyar nemzeti vagyon 30–50 százalékára jelentette be rögtön az igényét – ami nem annyira a szabadulást hozó, hanem a rablóhadjáratot folytató hadseregek jellemzője szokott lenni. Arról nem is beszélve, hogy a megszállt területeken a román haderő több mint 650 személyt gyilkolt meg. A hivatalos indoklás szerint kommunista vezetőket büntettek így, de valójában – Ungváry Krisztián szerint – a kivégzettek zömét „tömeges kivégzések alkalmával, illetve túszként vagy véletlenszerűen gyilkolták meg.

A megtorlás tehát nem a ténylegesen vétkeseknek szólt”. Vagyis Mărdărescu tábornokot nyugodtan nevezhetjük tömeggyilkos brigantinak, akárcsak a másik, magyarok ezreinek lemészárlásában elévülhetetlen érdemeket szerzett, agyonajnározott román hőst, Avram Iancut. Ilyen „hőst” és ilyen „felszabadítást” ünnepel hát ma az önmagát civilizált európai országnak mondó, a magyarokkal szembeni bánásmódját példásnak beállítani igyekvő Románia.

Pedig a mostani szoborállítás és a centenáriumi ünnepségek két évre való kinyújtása – hogy a trianoni diktátum aláírásának időpontja is beleessen – ismét csak azt bizonyítja, hogy a román állam továbbra sem tudott igazi nemzeti célokat kitűzni, nincs elképzelése arról, mit szeretne elérni, és azt hogyan, milyen fejlesztések révén lehet elérni. Ehelyett továbbra is az állítólag legyőzött magyarokkal szembeni frusztráció uralkodik, az ország és a nemzet identitását továbbra is a magyarokkal szemben határozzák meg. A száz évvel ezelőtti „dicső tettekkel” fednék el a mai kilátástalan helyzetet, tovább élezik a magyar–román konfliktust, ezen túlmenően azonban semmit nem kínálnak.

Márpedig amíg ez így van, addig nem csupán a magyar–román viszony normalizálása tűnik esélytelennek, de a romániai közállapotok javítása – mentális és anyagi, gazdasági, infrastrukturális téren egyaránt – is utópiának hat.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Pataky István 2019. augusztus 15., csütörtök

Unalomba fulladó elnökválasztás

Ha valamilyen egészen drámai történés nem következik be Klaus Werner Johannis életében, akkor Románia eddigi legszürkébb és legunalmasabb államfője újrázik ősszel.

Páva Adorján 2019. augusztus 12., hétfő

Dorin Florea végelgyengülése

Dorin Florea az elmúlt bő két évtizedben bebizonyította, miben jó.

Balogh Levente 2019. augusztus 09., péntek

Román csendőrség díjat az UEFA-nak!

Elöljáróban leszögezném: ha rajtam múlna, és ezt az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) szabályai lehetővé tennék, sem a Honvédet, sem a Craiovát nem engedtem volna tovább az Európa Liga selejtezőjének harmadik körébe.

Kiss Judit 2019. augusztus 08., csütörtök

Induljon nyaralni a hangya!

Valószínűleg akadnak, akik emlékeznek jó néhány gyerekgeneráció kedvenc meséjére, A kesztyű lakóira a Mosó Masa mosodája című, immár több mint ötven éve napvilágot látott, sok kiadást megért, narancssárga fedelű könyvből.

Bálint Eszter 2019. augusztus 07., szerda

Kapkodás és létbizonytalanság

Ha annyi százeurósunk lenne, ahányszor leírtuk a szociálliberális kormány pénzügyi és gazdaságpolitikája kapcsán a kapkodás szót, akár meg is finanszírozhatnánk az államkasszát, hogy egy ideig ne kelljen kapkodniuk.

Pataky István 2019. augusztus 06., kedd

Önsorsrontás mint jövőkép

Szokták mondani: a focihoz mindenki ért. Majdnem két héttel a caracali gyilkosságok ügyének kirobbanása után megállapíthatjuk, bűnügyi nyomozásban is jártas a fél ország.

Makkay József 2019. augusztus 05., hétfő

Hurrá, nyaralunk!

Nem véletlenül kölcsönöztem a hatvanas évek híres szovjet filmszatírájának címét a román kormány által bevezetett üdülési csekkekkel történő nyaralás felvezetőjének. Mindkettő alapból szatíra abban a formájában, ahogyan megszületett. 

Balogh Levente 2019. augusztus 02., péntek

Politikai szekták és zenei safe space-ek

Ha valaki konzervatív, akkor nem hallgathat liberális – vagy annak mondott – előadókat, illetve ha valaki liberális, akkor nem zenélhet konzervatív – vagy annak mondott – közönség előtt.

Pataky István 2019. július 31., szerda

Tusnádi üzenetek

Nem tudom, jó-e, vagy sem, hogy a román sajtó nem kapta fel a fejét a tusnádfürdői szabadegyetem idei történéseire.

Balogh Levente 2019. július 30., kedd

Együtt. De hogyan?

A 30. jubileumi Tusványos egyik legfontosabb hozadéka a magyar pártok és szervezetek közötti megállapodás, amelynek értelmében tervet dolgoznak ki az operatív együttműködésről a következő két évben.

Vélemény
Pataky István: Unalomba fulladó elnökválasztás

Ha valamilyen egészen drámai történés nem következik be Klaus Werner Johannis életében, akkor Románia ...

Páva Adorján: Dorin Florea végelgyengülése

Dorin Florea az elmúlt bő két évtizedben bebizonyította, miben jó.

Balogh Levente: Román csendőrség díjat az UEFA-nak!

Elöljáróban leszögezném: ha rajtam múlna, és ezt az Európai Labdarúgó-szövetség ...