Páva Adorján

2019. augusztus 12., 10:03

Dorin Florea végelgyengülése

Dorin Florea az elmúlt bő két évtizedben bebizonyította, miben jó.

Maros megye prefektusaként, majd Marosvásárhely polgármestereként szép lassan a romboló konfliktuspolitika tökéletes megtestesítőjévé, végrehajtójává vált. Sikeresen táplálta az 1990-ben a vásárhelyiek lelkébe költözött félelmet, apátiát, eredményesen hozzájárult a város közhangulatképének sötéten-szürkén tartásához, a sokszínűségben gyökerező, közös helyi identitásérzet elfojtásához, a magyarok és románok között húzódó fal megerősítéséhez. És ehhez húsz éven keresztül minden segítséget megkapott attól az államapparátustól, amelyet élvezettel szolgált.

Csakhogy egy idő után, ahogy az lenni szokott, a hatalomzabálás tömjénszagú farleheletei olyannyira elkábították, hogy már kizárólag magának tudta be valamennyi diadalát. A politikai vonalon a PNȚCD oldalán kezdő, majd a PD és a PDL hajójából bizalmikat toborzó Florea függetlenként is megnyerte a polgármester-választásokat, és akkor már csak ő volt, no meg az úrra vágyó nép, amely hűen megszavazta.

Florea munkássága során leginkább azzal volt elfoglalva, hogy kicsinálja Marosvásárhely történelmi, a diktatúrát is úgy-ahogy átvészelő szellemiségét, miközben a „nagy rivális” Kolozsvár a Funar-korszak vége óta eltelt másfél évtizedben szinte minden szempontból faképnél hagyta szomszédját. Az embereket pedig nem lehet a végtelenségig hülyíteni. Érzi ezt Dorin Florea is, aki az elmúlt időszakban – rá eddig nem jellemző módon – egyre kétségbeesettebb húzásokkal kapaszkodik székébe.

Önkormányzati támogatás híján idén tavasszal megpróbálta „népét” harcba hívni Védd meg a városodat! elnevezésű szórólapozó és aláírásgyűjtő kampányával. Ebben egyrészt mindenki mást felelőssé tett a jelenlegi állapotokért, másrészt pedig olyan, az „ellenség által meghiúsított” terveket sorakoztatott fel, amelyeket már régen meg kellett volna valósítania, vagy pedig annyira elrugaszkodottak a valós lehetőségektől, hogy azt még a vak is látja. Később pedig százmilliókkal akarta kiegészíttetni a költségvetést, de persze a populista látványkonyháján használt receptből hiányzott a hozzávalók rész, hogy mégis miből.

Eközben a saját bőrére is gondolt: legénységével átevezett a kisebbik kormánypárt, az ALDE halastavacskájára, abban a reményben, hogy majd Călin Popescu-Tăriceanuék csak-csak kifognak neki egy-két jól mutató bukaresti támogatást. Másrészt pedig a büntetőügyesek oldaláról mégiscsak könnyebb lehet megvívni a harcot azzal a csúnya korrupcióellenes ügyészséggel, amely őt is célkeresztbe vette. Ez azonban jó nagy pofára esést eredményezhet.

Már önmagában az is csúfos leszereplés, hogy a Floreával az európai parlamenti választások előtt „megerősített” ALDE csupán 2,5 százalékot szerzett Maros megyében: a nép mégsem hű feltétlenül az úrhoz. És mivel Tăriceanu épp kifele vezetheti a kormányból pártja szekerét – mert a PSD nem akarja közös államfőjelöltjüknek –, ez a számítás is meghiúsulhat. Ráadásul „árulásával” az elöljáró a PNL-et is maga ellen fordította, amely akár saját polgármesterjelöltet is indíthat.

Florea az EP-választások kudarca ellenére továbbra is bízik népében. Facebook-bejegyzéseiben egyes szám első személyben tájékoztatja híveit: ezt csináltam nektek, ezt és ezt fogom csinálni, miközben ebben és ebben akadályoznak. A legnagyobb ellenség természetesen az RMDSZ. Ferenc pápával közös fotókkal, a marosvásárhelyi orvosi egyetem új román elnevezése elutasításával próbál hízelegni a magyaroknak, akiket a költségvetés-kiegészítés megvágása ürügyén arról akar meggyőzni, hogy a tulipános szövetség miatt válik működésképtelenné a város.

Tudjuk, mi a baj: a helyi RMDSZ-ben most nem azok ülnek a lapátok mögött, akik a korábbi simulékony, puhány evickéléseik közben farvizet biztosítottak az elöljáró közösségsüllyesztő politikájának. Számos kérdést felvet a Péter Ferenc megyei vezető és tanácselnök „polgárháborúja”, amelyet a vásárhelyi RMDSZ-szervezetben, az ellen vagy annak érdekében indított, de tény, hogy Florea legyőzéséhez egy dolog nélkülözhetetlen: az erő. És az izmok megvillantak – most már csak egy élet- és harcképes „emberi” szervezetet kell összefogni köré. És akkor minden erővel neki lehet menni egy rettenetes rendszer valamikor rettenthetetlen, ám levitézlett, magára hagyott kényurának.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
3 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. augusztus 09., péntek

Román csendőrség díjat az UEFA-nak!

Elöljáróban leszögezném: ha rajtam múlna, és ezt az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) szabályai lehetővé tennék, sem a Honvédet, sem a Craiovát nem engedtem volna tovább az Európa Liga selejtezőjének harmadik körébe.

Kiss Judit 2019. augusztus 08., csütörtök

Induljon nyaralni a hangya!

Valószínűleg akadnak, akik emlékeznek jó néhány gyerekgeneráció kedvenc meséjére, A kesztyű lakóira a Mosó Masa mosodája című, immár több mint ötven éve napvilágot látott, sok kiadást megért, narancssárga fedelű könyvből.

Bálint Eszter 2019. augusztus 07., szerda

Kapkodás és létbizonytalanság

Ha annyi százeurósunk lenne, ahányszor leírtuk a szociálliberális kormány pénzügyi és gazdaságpolitikája kapcsán a kapkodás szót, akár meg is finanszírozhatnánk az államkasszát, hogy egy ideig ne kelljen kapkodniuk.

Pataky István 2019. augusztus 06., kedd

Önsorsrontás mint jövőkép

Szokták mondani: a focihoz mindenki ért. Majdnem két héttel a caracali gyilkosságok ügyének kirobbanása után megállapíthatjuk, bűnügyi nyomozásban is jártas a fél ország.

Makkay József 2019. augusztus 05., hétfő

Hurrá, nyaralunk!

Nem véletlenül kölcsönöztem a hatvanas évek híres szovjet filmszatírájának címét a román kormány által bevezetett üdülési csekkekkel történő nyaralás felvezetőjének. Mindkettő alapból szatíra abban a formájában, ahogyan megszületett. 

Balogh Levente 2019. augusztus 02., péntek

Politikai szekták és zenei safe space-ek

Ha valaki konzervatív, akkor nem hallgathat liberális – vagy annak mondott – előadókat, illetve ha valaki liberális, akkor nem zenélhet konzervatív – vagy annak mondott – közönség előtt.

Pataky István 2019. július 31., szerda

Tusnádi üzenetek

Nem tudom, jó-e, vagy sem, hogy a román sajtó nem kapta fel a fejét a tusnádfürdői szabadegyetem idei történéseire.

Balogh Levente 2019. július 30., kedd

Együtt. De hogyan?

A 30. jubileumi Tusványos egyik legfontosabb hozadéka a magyar pártok és szervezetek közötti megállapodás, amelynek értelmében tervet dolgoznak ki az operatív együttműködésről a következő két évben.

Rostás Szabolcs 2019. július 29., hétfő

A polgáraira veszélyes állam

A közelmúltban úgy adódott, hogy egy banális, de kellemetlen ügyben rendőrséghez kellett fordulnunk. A hatóság munkatársainak hozzáállása kapcsán tulajdonképpen nem is érheti szó a ház elejét, jó szándékkal, megfelelő gyorsasággal viszonyultak a problémához.

Balogh Levente 2019. július 26., péntek

PSD: stratégia vagy lovak közé dobott gyeplő?

Ez egy szép ellenséges viszony kezdete – fordíthatnánk visszájára Kertész Mihály híres filmje, a Casablanca szállóigévé vált záró mondatát annak nyomán, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) úgy döntött: saját jelöltet indít az államfőválasztáson.

Vélemény
Balogh Levente: Román csendőrség díjat az UEFA-nak!

Elöljáróban leszögezném: ha rajtam múlna, és ezt az Európai Labdarúgó-szövetség ...

Kiss Judit: Induljon nyaralni a hangya!

Valószínűleg akadnak, akik emlékeznek jó néhány gyerekgeneráció kedvenc meséjére, ...

Bálint Eszter: Kapkodás és létbizonytalanság

Ha annyi százeurósunk lenne, ahányszor leírtuk a szociálliberális kormány pénzügyi és ...

Legnézettebb