Molnár Judit

2017. augusztus 09., 00:01

Bű(n)vészmutatványok

A néhai világhíres Houdini szabadulóművészről, illetve későbbi tanítványáról, Copperfieldről ma már jóformán semmit nem hallani: kiment a divatból a cseles szabadulás.

Ha megjelenik egy újabb trükk, a régi repül a sutba. A szabadulás művészetét felülíró mutatvány alig pár éve jelent meg, és lett a világcirkusz porondján az egyik legnépszerűbb attrakció. Nekünk külön öröm, bár az ötletgazdák a Dâmboviţa-parti fővárosban laknak, na, de sebaj, mégiscsak lélekmelengető hallani, amikor egy-egy újabb trükköt tapsviharral köszönt a közvetlenül érintettek kicsinek nem mondható csapata.

S hogy miért sikerült ilyen gyorsan felfutnia a topra az új mutatványnak?! Mert könnyebb, gyorsabb és sokkal olcsóbb: addig, amíg sikerül a fogvatartottnak kiszabadulnia, elfoglal egy értékes helyet a kóterben, élelmezni kell, s az őrök és a takarítószemélyzet fizetésének egy főre eső része sem elhanyagolható. Mennyivel egyszerűbb még a letartóztatás előtt a fülébe súgni, hogy sipirc, aztán pedig csak sápítozni, miszerint soha senki nem hallott semmiről semmit. Bottal üthetik a kliens és az okozott kár megtérítésének is a nyomát.

Ha jól emlékszem, a trükk főpróbája pár évvel ezelőtt érintette a szülővárosomhoz közeli határállomást is: valamilyen nagyobb lopást elkövető köztisztviselő miatt riasztották az átkelőpontokat, mire a hozzánk közeli sajnálattal közölte, alig öt perce lépett át más országba. Ennél érdekesebbek voltak a következő próbák: az Indonéziából vagy Thaiföldről, majd az Államokból, illetve az újságírók iraki kamuemberrablását állítólag levezénylő, birkanyáj közé bújva elhajózó szökevény hazahozatala: a nagy csinnadrattás beharangozó után az égvilágon semmi nem történt.

Egyik eset sem volt annyira szenzációs, mint a titkosszolgálati kötődésekkel rendelkező médiamogulé, akiről elhíresztelték, hogy egzotikus tájakon tűnik fel, valójában mai napig vígan él Szerbiában. Most ott tartunk, hogy néhány napja annak az ingatlankupecnek veszett nyoma, aki a volt államelnökkel gentlemen’s agreementben adta-vette a főváros környéki birtokokat. Az okozott kárérték eurómilliárdos nagyságrendű. Valaki látni vélte egy New Jersey-i villa ablakában, de annyi.

Említett volt üzlet- és bajtársa egyszer már megvédte, csodálkozva, mit akar a sok rosszindulatú egy ilyen derék, a fővárost olyan sokkal segítő embertől?! Ezért nem félek, hogy most valaki hirtelen buzgalomból, semmibe véve a népszerűséget, erőnek erejével kiszedi az amerikai ablakból és itthon rács mögé dugja a bű(n)vész urat!

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Pataky István 2019. július 17., szerda

Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag megfertőzte az országot, hirtelen eltűnt.

Balogh Levente 2019. július 16., kedd

Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges pártok – hangzik el gyakran az öntömjénező kijelentés bukaresti illetékesek részéről.

Makkay József 2019. július 15., hétfő

Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy messziről láttam, nincs sok köze a szakmához. Miután az első döbbenetből felocsúdtam, az éppen benn tartózkodó étteremtulajdonossal sikerült tisztáznunk a helyzetet.

Balogh Levente 2019. július 12., péntek

Román konfliktusrendezés provokációval

Úgy tűnik, a legendás román diplomácia új eszközzel kísérletezik a Magyarországgal fennálló évszázados nemzetközi konfliktusok „rendezésére”: a folyamatos és arcátlan provokációval.

Pataky István 2019. július 10., szerda

Közép-kelet-európaiak román kakukktojással

Az már most nyilvánvaló, hogy az Európai Unió évek óta súlyosbodó válsága nem az elkövetkező öt évben fog megoldódni. Az intézmények élére jelölt személyek, de a kiválasztás módja körül kialakult hangos viták sem jeleznek pozitív változást. 

Kiss Judit 2019. július 09., kedd

Hogyan magyarázzuk a bizonyítványunk?

Ismét itt a július eleji, az érettségi jegyében telő időszak vége: ez az az évről évre visszatérő periódus, amikor széltében-hosszában magyarázzák, magyarázzuk a bizonyítványt.

Bálint Eszter 2019. július 08., hétfő

Mindennapi bizonytalanságaink

Egyik kezével ad, a másikkal elvesz – továbbra is ez jellemzi a leginkább a román szociálliberális kormány ténykedését. No, persze a kapkodás mellett, amivel hol voksok reményében adakozni, hol meg elvenni próbál a polgároktól, hogy legyen miből fedeznie az adakozást.

Balogh Levente 2019. július 05., péntek

Az elfogadható kompromisszum

Az adott erőviszonyok és lehetőségek mellett nemigen lehetett volna jobb megoldást találni az EB elnöki tisztségének betöltésére a konzervatív Ursula von der Leyen német védelmi miniszternél, legalábbis magyar, illetve közép-európai szempontból.

Kiss Judit 2019. július 04., csütörtök

Mielőtt megfojtana a műanyaghulladék

Nagyfokú naivitás lenne elvárni, hogy gördülékenyen, az előírásoknak megfelelően működjenek sokakat érintő folyamatok Romániában. Nálunk ugyanis távolról sem lehet karikacsapáshoz hasonlítani azt, ahogy nyögvenyelősen, kínlódva próbálunk felzárkózni uniós elvárásokhoz.

Pataky István 2019. július 02., kedd

Új bábmozgatók Dăncilă felett

 A Szociáldemokrata Párt (PSD) kongresszusán pártelnökké választott szőke kormányfő érezhetően magabiztosabban mozog a politikában, de nem kétséges, hogy csupán epizódszerep jár neki a Dragnea utáni nagy átmenetben.

Vélemény
Pataky István: Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag ...

Balogh Levente: Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges ...

Makkay József: Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy ...

Legnézettebb