Rostás Szabolcs

2019. szeptember 23., 08:11

Az RMDSZ lemondott Marosvásárhelyről

Mindössze néhány nap telt el azóta, hogy az RMDSZ bejelentette marosvásárhelyi polgármesterjelöltjét, de máris úgy fest: Soós Zoltánnak kevesebb az esélye az elöljárói tisztség visszahódítására, mint négy évvel ezelőtt volt. 

Erős a gyanúnk, hogy a Maros-parti várost közel két évtizede szomorító Dorin Florea megkönnyebbülten hátradőlt a karosszékben, és a sokadik újrázás magabiztos reményében kért magának egy kávét. Nagyon úgy fest ugyanis, hogy Marosvásárhely odaveszett végvár marad a magyarság számára közigazgatási szempontból, és ez mindenekelőtt az RMDSZ bűne.

Kezdjük azzal, hogy a vásárhelyi magyarok jelentős része – beleértve a politikai alakulatok vezetőit – már több ciklussal ezelőtt Bölöni Lászlót várta, hogy majd hazajön, és egyfajta megmentőként felszabadítja a várost a 19 éve fungáló polgármester által megszemélyesített gonosztól. Csakhogy a neves labdarúgóedző évekkel ezelőtt és idén is elhárította a felkínált lehetőséget, így kerülhetett a képbe ezúttal is a megyei közgyűjtemény igazgatója. Előrebocsátva, hogy sem Bölöniről, sem Soósról nem tudjuk, milyen lenne polgármesternek, miként lenne képes ellátni a feladatát városgazdaként, abban valószínűleg mindenki biztos, hogy kettejük közül messzemenően az egykori válogatott labdarúgónak lenne esélye megverni Floreát. Rajta kívül sajnos nem is igen tudnánk megnevezni olyan magyar személyiséget, aki ilyen versenyképes lenne a jelenlegi elöljáróval szemben. Akinek nem mellesleg a románság körében is alaposan megkopott a nimbusza eddigi öt mandátuma alatt, a többségi lakosság egy része is belátja ugyanis, hogy Marosvásárhely gazdasági értelemben vegetál, a környező megyeszékhelyek elhúztak mellette, mint a gyorsvonat, Kolozsvár például fényévekkel előtte jár. Nem lehetetlen tehát Florea hazaküldése, lenne esély a városszomorító elöljáró megbuktatására. Csak nem úgy, ahogy az RMDSZ teszi.

Ha visszaemlékszünk, négy évvel ezelőtt belső, három jelölt részvételével rendezett előválasztás nyomán döntötték el a vásárhelyi magyarok, hogy Soóst küldik versenybe a polgármesteri tisztségért. Nem érhette szó a ház elejét, elvégre demokratikus megmérettetésen vívta ki magának az indulás jogát. Ehhez képest most az RMDSZ megyei szervezete egy egyszerű küldöttgyűlésen határozott a polgármesterjelölt személyéről, mintha legalábbis RMDSZ-en kívül más politikai alakulat nem létezne, RMDSZ-eseken kívül pedig más magyarok nem élnének a városban. Ha annyira fontos lenne számukra a marosvásárhelyi városháza visszahódítása, ahogyan azt az alakulat vezetői előadják, akkor bár a látszat kedvéért előzetesen tájékoztatniuk kellett volna szándékukról a kisebbik versenypártokat. Az RMDSZ-ből azonban ezúttal is, sokadjára kibukott a régóta közismert kizárólagossága, arroganciája, miszerint rajta kívül senki nincs az erdélyi magyar politikai porondon, ha pedig az élet bizonyítja, hogy mégis van, az majd idomuljon szépen hozzá. A nagyobbik baj az, hogy a Soós indításával kapcsolatos döntés teljesen előkészítetlenül született a szövetségen belül is, az RMDSZ marosvásárhelyi, illetve megyei szervezetében hosszú ideje dúló konfliktusok ismeretében pedig teljesen nyilvánvaló volt, hogy előzetes egyeztetés, széleskörű konszenzus kialakítása híján borulni fog a bili. Úgy is lett, a döntéssel a vásárhelyi küldöttek többsége nem értett egyet.

Ilyen előzmények közepette óriási baklövés volt egyoldalúan határozni a marosvásárhelyi polgármesterjelölt személyéről, „ágyútöltelékként” bedobva Soóst a jövő évi helyhatósági választásokra. Hiába hajtogatja az RMDSZ, hogy prioritásnak tekinti a 2020-as önkormányzati megmérettetés szempontjából Marosvásárhely visszahódítását, ha a minimális gesztust sem képes megtenni a város magyarságának összefogása, Soós sikere érdekében. Amelyhez négy évvel ezelőtt olyan körülmények között hiányzott 1700 szavazat, hogy a múzeumigazgató volt az összmagyar jelölt. Ha a jövő évi nekiveselkedés is kudarcos lesz, annak már egyedül az RMDSZ lesz a felelőse, és sokba fog még kerülni a szövetségnek.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. szeptember 20., péntek

A magyarokra vadászó kormány

Igencsak megnőtt a magyarok ázsiója mostanában Romániában. Olyannyira, hogy például a kisebbségi szociáldemokrata kormány hirtelen fölvette a kabinet féléves prioritásai közé a magyarok által már hosszú évek óta követelt kisebbségi törvény elfogadását.

 

Kiss Judit 2019. szeptember 18., szerda

Szembeúszni az árral

Jó ideje már a vízcsapból is folyik, hogy a mai fiatalok egyre kevesebbet mozognak a digitális világ képernyőhöz láncoló hatása miatt. Felmérések készülnek, amelyek eredményeit riasztó tényként tálalják az internetes oldalak, óva intenek a szedentarizmustól a szakértők.

Makkay József 2019. szeptember 16., hétfő

Nem buta, csak szakiskolás

Pedagógusfórumokon, a sajtóban, illetve az internetes közösségi felületeken parttalan vitává dagad a tanügyminisztérium legfrissebb rendelete, amely szakiskolákba irányítja azokat a diákokat, akiknek a nyolcadik osztály végi átlaga nem éri el legalább az ötöst.

Balogh Levente 2019. szeptember 13., péntek

Dan Barna sziréndala

Nagyon áramvonalas, übertoleránsnak hangzó, de egyben nagyon elcsépelt és átlátszó – valahogy így jellemezhető a világmegváltó hevület fűtötte Mentsétek meg Romániát Szövetség elnöke és a hasonló ambíciókkal megvert PLUS-szal közös államfőjelöltje, Dan Barna felvetése.

Pataky István 2019. szeptember 12., csütörtök

Fény a brüsszeli alagút végén

Az Európai Unió intézményeinek személyi összetétele ezernyi kis és nagy kompromisszum eredményeként áll össze, vezető pozíciókba sokszor saját hazájában is súlytalan, választási győzelemre alkalmatlan, de az uniós nagyhatalmaknak épp szürkeségük miatt megfelelő figurák kerülnek.

Rostás Szabolcs 2019. szeptember 10., kedd

Nem lehet mindenkiből atomfizikus

Tulajdonképpen semmi rendhagyó nem történt az idei tanévkezdés apropóján. A rendszer évről évre maga előtt görgető problémáin kívül villámcsapásszerűen „felbukkant” egy újabb is, amely természetesen egyaránt meglepetésként érte az ágazatban dolgozókat és a kívülállókat.

Páva Adorján 2019. szeptember 09., hétfő

Románia sötétlő napos oldala

Ma újabb fejezet kezdődik a Románia egyik legnépszerűbb lakosságtámogató programját övező idegeskedésben.

Balogh Levente 2019. szeptember 06., péntek

Balkáni politikai játszmák

Kőkemény, hamisítatlanul balkáni politikai játszmák révén próbálja megtartani hatalmát – bár úgy is értelmezhető, hogy meghosszabbítani az agóniáját – a jelenleg csupán a Szociáldemokrata Párt (PSD) alkotta bukaresti kormány.

Pataky István 2019. szeptember 05., csütörtök

Célkeresztben Románia?

A végtelenségig lebutított romániai médiavilágból tájékozódva esélyünk sincs arra, hogy felismerjük a valóban fontos és a szenzációhajhász vagy a bulvár beszámolók közötti különbséget.

Makkay József 2019. szeptember 04., szerda

Szavazatot nem hozó gyerekétkeztetés

Jó hír, hogy az Európai Bizottság idén ősztől jelentős összeggel támogatja az Európai Unió tagországaiban az iskolai étkeztetés egyszerűbb formáit, mint a tej- és kifli-, valamint a zöldség- és gyümölcsprogramot.

Vélemény
Balogh Levente: A magyarokra vadászó kormány

Igencsak megnőtt a magyarok ázsiója mostanában Romániában. Olyannyira, hogy például a kisebbségi ...

Kiss Judit: Szembeúszni az árral

Jó ideje már a vízcsapból is folyik, hogy a mai fiatalok egyre kevesebbet mozognak a digitális világ képernyőhöz ...

Makkay József: Nem buta, csak szakiskolás

Pedagógusfórumokon, a sajtóban, illetve az internetes közösségi felületeken parttalan vitává ...

Legnézettebb