Kiss Judit

2018. május 11., 12:17

Az óvoda és a jövő zenéi

Úgy tűnik, a nem is olyan távoli jövőben kötelezővé teszik az óvodai oktatást Romániában, miután a minap döntéshozó kamaraként megszavazta a szenátus plénuma a tanügyi törvényt módosító tervezetet.

Ami az elképzelésben szerepel, az nem lehet vita tárgya, hiszen minden bizonnyal indokolt, hogy a három-hat évesek nap mint nap óvodába járjanak, ahol közösségformálás, szociális készségek alakítása és egész sor fontos tényező tekintetében felkészülnek az elkövetkező életszakaszra.

Az is helytálló érvelés, hogy fel kell zárkóztatni a vidéki közösségeket, hiszen a nagyvárosokban gyökeresen más a helyzet. Itt nemhogy nem íratják óvodába a gyerekeket a szülők, épp ellenkezőleg: már az sem ritka, hogy még alig születik meg, máris helyet foglalnak a kicsi számára valamelyik jó hírű intézményben, amely idejekorán rengetegfajta képzést, összetett programokat, nyelvtanulást, úszást, néptáncot, zeneoktatást kínál. (Kérdés, hogy a korai túlképzésnek valóban csak előnyei vannak-e.)

Az óvoda kötelezővé tétele mentén óhatatlanul eszünkbe jut ismét, hogy bár hébe-hóba történnek üdvözlendő előrelépések, ezernyi sebből vérzik még mindig a hazai oktatási rendszer, ugyanakkor felmerül néhány megkerülhetetlen kérdés. Vajon mikor következik be, hogy a mennyiség növelésén kívül amellett vagy ahelyett végre-valahára az oktatás minőségének javítására összpontosítsanak érdemben a döntéshozók? És melyik eljövendő generáció életében következik be ennek a kézzel fogható pozitív hozadéka?

Mikor lesz valóban könnyebb az iskolatáska, mikor érik már meg a gyerekek, hogy az információhalmozásra, lexikális tudásra hangsúlyt fektető követelményrendszer érdemben megváltozzon? És a konkrétumokról szólva: vajon lenne elég szakképzett óvónő, épület, megfelelő infrastruktúra ahhoz, hogy zökkenőmentesen megvalósuljon az óvoda kötelezővé tételének terve?

Az persze nem kérdés, hogy sok szempontból nem érdemes kihagyni az óvodát a gyermek fejlődési-nevelési folyamatából, azonban azt is meg kellene vizsgálni, hogy a jelenlegi rendszer milyen mértékben szolgálja valóban a kicsik egészséges fejlődését lelkileg, szellemileg, fizikailag. Az óvoda nyilván szükséges, de legalább ennyira fontos lenne, hogy az iskolával karöltve elérje: ne rühelljék a gyerekek a tanulást, hanem nyitottan, spontán kíváncsisággal lépegessenek évről évre oktatásuk-nevelésük kulcsfontosságú tizenöt esztendejében. Úgy tűnik azonban, ez egyelőre a távoli jövő zenéje.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Pataky István 2019. július 17., szerda

Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag megfertőzte az országot, hirtelen eltűnt.

Balogh Levente 2019. július 16., kedd

Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges pártok – hangzik el gyakran az öntömjénező kijelentés bukaresti illetékesek részéről.

Makkay József 2019. július 15., hétfő

Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy messziről láttam, nincs sok köze a szakmához. Miután az első döbbenetből felocsúdtam, az éppen benn tartózkodó étteremtulajdonossal sikerült tisztáznunk a helyzetet.

Balogh Levente 2019. július 12., péntek

Román konfliktusrendezés provokációval

Úgy tűnik, a legendás román diplomácia új eszközzel kísérletezik a Magyarországgal fennálló évszázados nemzetközi konfliktusok „rendezésére”: a folyamatos és arcátlan provokációval.

Pataky István 2019. július 10., szerda

Közép-kelet-európaiak román kakukktojással

Az már most nyilvánvaló, hogy az Európai Unió évek óta súlyosbodó válsága nem az elkövetkező öt évben fog megoldódni. Az intézmények élére jelölt személyek, de a kiválasztás módja körül kialakult hangos viták sem jeleznek pozitív változást. 

Kiss Judit 2019. július 09., kedd

Hogyan magyarázzuk a bizonyítványunk?

Ismét itt a július eleji, az érettségi jegyében telő időszak vége: ez az az évről évre visszatérő periódus, amikor széltében-hosszában magyarázzák, magyarázzuk a bizonyítványt.

Bálint Eszter 2019. július 08., hétfő

Mindennapi bizonytalanságaink

Egyik kezével ad, a másikkal elvesz – továbbra is ez jellemzi a leginkább a román szociálliberális kormány ténykedését. No, persze a kapkodás mellett, amivel hol voksok reményében adakozni, hol meg elvenni próbál a polgároktól, hogy legyen miből fedeznie az adakozást.

Balogh Levente 2019. július 05., péntek

Az elfogadható kompromisszum

Az adott erőviszonyok és lehetőségek mellett nemigen lehetett volna jobb megoldást találni az EB elnöki tisztségének betöltésére a konzervatív Ursula von der Leyen német védelmi miniszternél, legalábbis magyar, illetve közép-európai szempontból.

Kiss Judit 2019. július 04., csütörtök

Mielőtt megfojtana a műanyaghulladék

Nagyfokú naivitás lenne elvárni, hogy gördülékenyen, az előírásoknak megfelelően működjenek sokakat érintő folyamatok Romániában. Nálunk ugyanis távolról sem lehet karikacsapáshoz hasonlítani azt, ahogy nyögvenyelősen, kínlódva próbálunk felzárkózni uniós elvárásokhoz.

Pataky István 2019. július 02., kedd

Új bábmozgatók Dăncilă felett

 A Szociáldemokrata Párt (PSD) kongresszusán pártelnökké választott szőke kormányfő érezhetően magabiztosabban mozog a politikában, de nem kétséges, hogy csupán epizódszerep jár neki a Dragnea utáni nagy átmenetben.

Vélemény
Pataky István: Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag ...

Balogh Levente: Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges ...

Makkay József: Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy ...