Páva Adorján

2018. június 13., 23:14

Az anyanyelvhasználat kicsinyítő képzője

Előrelépéseket tartogat a kisebbségi anyanyelvhasználat terén az új közigazgatási törvénykönyv, amelynek tervezetét a héten fogadta el a szenátus, és a döntéshozó kamaraként eljáró képviselőház asztalára került.

A több évtizedes jog- és érdekérvényesítési folyamat, szélmalomharc ismeretében ugyanakkor le kell szögezni, a mostani – még csak várható, remélt – megvalósítás jelentősége relatív: attól függ, hogy milyen elvárásokhoz, ígéretekhez viszonyítjuk.

Természetesen vitathatatlan, hogy a jelenlegi helyzethez képest sikerként könyvelhető majd el, ha az új közigazgatási kódex – az RMDSZ tájékoztatásának megfelelően – az utcák, terek, parkok többnyelvű feliratozásában, a hatóságokkal folytatott anyanyelvű kommunikációban és a törvény megengedő értelmezésében is elősegíti az anyanyelvhasználat térnyerését. Jól kivehető, hogy a bukaresti magyar érdekképviselet ismét rátalált a gázpedálra: a kormány és az államfő egymásnak feszülése, az egyre inkább kiéleződő belpolitikai válság árnyékában, illetve a PSD–ALDE-koalíció által megsínylett parlamenti „átigazolások”, no meg az ellenzék által tervezett bizalmatlansági indítvány tudatában újra megerősödött alkupozícióban állhatott elő kéréseivel.

Ugye, ismerős a helyzet: csaknem egy évvel ezelőtt az RMDSZ karnyújtásnyira állt az elmúlt évtizedek legnagyobb megvalósításaitól. Ám akkor, a néhány óra leforgása alatt pusztító erejűvé dagadó nacionalista és magyargyűlölő ellenszélben Liviu Dragneáék meghátráltak, és végül a szövetség támogatása nélkül hajtották végre – sikeresen – a saját akkori miniszterelnökük, Sorin Grindeanu félreállítását célzó „öncsonkítást”.

Az ebből fakadó, súlyos odamondásokkal tarkított konfliktus hamar elhalkult, a parlamenti együttműködés pedig nem sérült. Az RMDSZ továbbra is megszavazta az itthon és külföldön szüntelenül bírált igazságügyi, Btk.- és büntető perrendtartásbeli módosításokat, miközben a kormány támogatását adta a képességfelmérő és az érettségi románvizsgájának speciális tanterv szerinti megrendezéséhez (amely majd csak évek múlva alkalmazható), illetve megszavazta a kórházi anyanyelvhasználatot elősegítő törvénymódosítást (amely módszertan és végrehajtási utasítások nélkül alkalmazhatatlan).

Az RMDSZ most látta elérkezettnek az időt, hogy az eddigieknél többet „hajtson be” a kormányon, ám a „számla végösszege” jócskán elmarad attól, amelyet a szövetség egy évvel ezelőtt nyújtott be. Még ha a március 15. hivatalos ünnepnappá nyilvánítását vagy a kulturális autonómia tervezetét „jegeljük” is, és csak a közigazgatási módosításokra összpontosítunk, akkor is jelentős a visszalépés.

Elég, ha csak arra gondolunk, hogy tavaly júniusban a jelenlegi 20-ról még 10 százalékra akarták csökkenteni azt a küszöböt, amely fölött bizonyos anyanyelvi jogokkal élhetnek egy település kisebbségi lakosai – a mostani tervezet csupán a 20 százalékos határ fölött bővítené a jogokat, alatta pedig csupán lehetőséget biztosít rá. Ugyanakkor a szimbólumhasználat szabályozására most nem tért ki a szövetség kommunikációja.

Felülnézetből alátekintve a jelentős előrelépések lényegesen „összemennek” az egy évvel ezelőtt elérhető közelségbe került megvalósításokhoz képest, arról nem is beszélve, hogy a kampányban mennyire ütős ígéretek, célkitűzések hangzottak el – úgy mint a magyar nyelv hivatalossá válása a Székelyföldön. Minden bizonnyal az RMDSZ úgy érezte, most csak ennyit lehet kisajtolni, és nem baj, ha a sajt kicsi és büdös: attól még finom. Ezzel azonban csak az ínyencek száját lehet betömni.

Elviekben a kódex előírja például a magyar utcanevek kihelyezését, de számtalan kérdésben a helyi hatóságok „jóindulatára” bízza a megvalósítást. Így megint oda lyukadhatunk ki, hogy megvan a törvény, de tükörfordítások ellen kell harcolni, mert az önkormányzat nem hajlandó a hagyományos magyar elnevezéseket használni. Szóval lehet, lesz még baj elég, miközben korog a gyomor.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. július 19., péntek

Választás jön? Uszíts a magyarok ellen!

Nem hagyja el a járt utat a járatlanért az ukrán kormány, amely a hétvégi választások előtt a soviniszta indulatok felkorbácsolásával és uszítással próbálja maga felé terelni az eddigi tevékenységéből kiábrándult polgárok voksait.

Kiss Judit 2019. július 18., csütörtök

Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó korrupciótól, nevezetesen a csúszópénzek gyakorlatától, annak csak a Jóisten a megmondhatója.

Pataky István 2019. július 17., szerda

Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag megfertőzte az országot, hirtelen eltűnt.

Balogh Levente 2019. július 16., kedd

Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges pártok – hangzik el gyakran az öntömjénező kijelentés bukaresti illetékesek részéről.

Makkay József 2019. július 15., hétfő

Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy messziről láttam, nincs sok köze a szakmához. Miután az első döbbenetből felocsúdtam, az éppen benn tartózkodó étteremtulajdonossal sikerült tisztáznunk a helyzetet.

Balogh Levente 2019. július 12., péntek

Román konfliktusrendezés provokációval

Úgy tűnik, a legendás román diplomácia új eszközzel kísérletezik a Magyarországgal fennálló évszázados nemzetközi konfliktusok „rendezésére”: a folyamatos és arcátlan provokációval.

Pataky István 2019. július 10., szerda

Közép-kelet-európaiak román kakukktojással

Az már most nyilvánvaló, hogy az Európai Unió évek óta súlyosbodó válsága nem az elkövetkező öt évben fog megoldódni. Az intézmények élére jelölt személyek, de a kiválasztás módja körül kialakult hangos viták sem jeleznek pozitív változást. 

Kiss Judit 2019. július 09., kedd

Hogyan magyarázzuk a bizonyítványunk?

Ismét itt a július eleji, az érettségi jegyében telő időszak vége: ez az az évről évre visszatérő periódus, amikor széltében-hosszában magyarázzák, magyarázzuk a bizonyítványt.

Bálint Eszter 2019. július 08., hétfő

Mindennapi bizonytalanságaink

Egyik kezével ad, a másikkal elvesz – továbbra is ez jellemzi a leginkább a román szociálliberális kormány ténykedését. No, persze a kapkodás mellett, amivel hol voksok reményében adakozni, hol meg elvenni próbál a polgároktól, hogy legyen miből fedeznie az adakozást.

Balogh Levente 2019. július 05., péntek

Az elfogadható kompromisszum

Az adott erőviszonyok és lehetőségek mellett nemigen lehetett volna jobb megoldást találni az EB elnöki tisztségének betöltésére a konzervatív Ursula von der Leyen német védelmi miniszternél, legalábbis magyar, illetve közép-európai szempontból.

Vélemény
Balogh Levente: Választás jön? Uszíts a magyarok ellen!

Nem hagyja el a járt utat a járatlanért az ukrán kormány, amely a hétvégi választások ...

Kiss Judit: Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó ...

Pataky István: Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag ...