avatar
Balogh Levente

2023. augusztus 11., 11:28

Amerika, a vízumfegyver és a külhoni magyarok

Miközben Kína ellen lassan gazdasági hidegháborúba bonyolódik, Oroszország ellen pedig Ukrajnában igencsak forró proxyháborút vív, az Egyesült Államok arra is tudott időt szakítani, hogy Magyarországot – illetve lakhelytől függetlenül az összes magyar állampolgárt – vegzálja.

Ez utóbbi esetben a vízumfegyvert vetette be.

Mint ismert, arra hivatkozva, hogy az elmúlt évtizedben honosított közel egymillió új magyar állampolgárt nem világították át megfelelő mértékben biztonsági szempontból, Washington szűkítette Magyarország részvételét a vízummentességi programban.

Budapest szerint az ügy mögött az áll, hogy az amerikai hatóságok az újonnan honosított külhoni magyarok személyi adatainak kiadását követelték, amit természetesen egy felelősen gondolkodó kormány nem teljesíthet.

Egyrészt a nemzetközi adatvédelmi szabályok miatt is problémás egy ilyen követelés, másrészt viszont komoly nemzetbiztonsági kockázatot is jelent egy másik országnak több százezer állampolgár adatait kiadni – legyen az mégoly stratégiai szövetséges is.

És természetesen az sem utolsó szempont, hogy az érintett külhoni magyarok számára a mindennapi egzisztenciájukat is ellehetetlenítő kockázatot hordozna magában egy ilyen lépés.

Hiszen a szomszédos, a területükön élő őshonos magyar közösséggel szemben gyakran latorállamként viselkedő országok – elsősorban a nyelv- és oktatási törvénnyel a kisebbségek ellen hadjáratot indító, a kettős állampolgárság ellen is fellépő Ukrajna, illetve a kettős állampolgárokat szintén meghurcoló Szlovákia, de a magyar közösség ellen szintén változatos eszközökkel fellépő Románia is – esetében beláthatatlan következményekkel járhat, ha a washingtoni hatóságok valamilyen ürügy – például nemzetbiztonsági kockázatra való hivatkozás – nyomán kiadnák nekik a frissen honosítottak adatait.

Nem mintha a jelek szerint az amerikai illetékesek bármilyen érzékenységet mutatnának a határon túli magyarok problémái iránt.

Ők voltak ugyanis a vízumháború első áldozatai, amikor Washingtonban olyan döntés született, miszerint aki nem a jelenlegi Magyarország területén született, az csak a születési helyén illetékes amerikai diplomáciai képviseleteken igényelhet vízumot.

Egyfelől persze érthető, hogy minden ország igyekszik a lehető leghatékonyabban elejét venni annak, hogy problémás személyek is bejussanak a területére, e gesztus azonban igencsak aránytalannak hat, és gyakorlatilag az összes külhoni magyart megbélyegzi. Arról nem beszélve, hogy a dolognak erősen diszkrimináció szaga van – ám amikor az elkövető a világ egyelőre még egyetlen szuperhatalma, akkor az ilyesmi bocsánatos bűnnek számít.

Pláne, ha olyan kis ország, illetve viszonylag kis létszámú nemzetet érint, mint a magyar.

Mindeközben nagyon nehéz nem arra a következtetésre jutni, hogy az okok között nem csupán nemzetbiztonsági megfontolások állnak, hanem a jelenlegi, balliberálisnak tekinthető amerikai vezetés és a konzervatív, jobboldali magyar kormány között feszülő ideológiai-politikai ellentétek.

Ezek mibenléte közismert: a genderügyektől és az egyéb woke őrültségektől az azonos nemű párok – egyébként például Romániához képest lényegesen szabadabb, jogszabályban is rögzített – jogállásán át az ukrajnai háború kapcsán elfoglalt, egymással szemben álló álláspontig.

A jelenlegi washingtoni adminisztráció haragját a magyar kormányfő már azzal kivívta, hogy több ízben is egyértelműen kifejezte támogatását a most éppen jogi eszközökkel, de politikai okokból ellehetetleníteni kívánt Donald Trump iránt, amire az amerikai kormányzat a balliberális politikai aktivistaként tevékenykedő amerikai nagykövet tevékenységével, most pedig a vízumszabályzat további szigorításával reagált.

Az üzenet egyértelmű: Aki nem lép egyszerre, nem kap könnyített beutazást estére. Vagyis ez valójában súlyos nyomásgyakorlásként tekintendő, amely révén Washington megpróbálja rákényszeríteni Budapestet, hogy a jelenlegi amerikai irányvonal szerint politizáljon.

Mivel a magyar kormány részéről egyelőre nem mutatkoznak ilyen jelek, akár további, Magyarország és a magyar állampolgárok elleni szankciók sem kizártak.

Itt érdemes egy rövid kitérőt tenni Romániára, már ami az Egyesült Államokkal fennálló viszonyt illeti.

Mivel Bukarest nemzetbiztonsági és geopolitikai stratégiája abban merül ki, hogy mindenben megpróbál megfelelni a térségben éppen domináns nagyhatalom érdekeinek, most éppen a washingtoni érdekek szinte kritikátlan kiszolgálása a fő doktrína.

Ez odáig megy, hogy az ezen doktrínát képviselő mainstream, „nyugatos” román média egyes véleményformálói szinte már büntetést követelnek a bukaresti kormányra, ha nem gazsulál minden tekintetben, míg mások kárörvendő publicisztikát írtak a Magyarország elleni amerikai szankciók kapcsán.

Nekik azért figyelmükbe ajánlanánk, hogy az amerikai érdekek jórészt kritikátlan romániai kiszolgálása ellenére a magyar állampolgárok még mindig lényegesen könnyebben utazhatnak az Egyesült Államokba, mint a románok, akiket Washington évek óta azzal kábít, hogy Románia majd akkor kerülhet be a vízummentességi programba, ha a megszabott küszöbérték alá esik az elutasított vízumkérelmek száma.

Visszatérve a magyar ügyekhez: Oroszország kapcsán láthatjuk, hogy nem érdekli, hogy szeretik-e vagy sem, tűzzel-vassal megpróbálja keresztülvinni az akaratát, hogy a birodalmi érdekeit érvényesítse

A mostani lépések alapján nem szívesen írunk le ilyesmit, de olybá tűnik, mintha az Egyesült államok is ezen az úton haladna.

Pedig mi, magyarok sokáig példaképéként, és valóban segítőkésznek tűnő szövetségesként tekintettünk az Egyesült Államokra.

Ehhez képest most azt látjuk, hogy miközben a budapesti amerikai nagykövet a kisebbségi jogokat meglehetősen szelektíven értelmezve az azonos neműek állítólagos magyarországi jogsérelmei ellen emel szót, az amerikai hatóságok pedig először a külhoni magyarokat sújtották diszkriminatív vízumintézkedéseikkel, a kisebbségek jogai iránt állítólag annyira érzékeny tengeren túli nagyhatalom romániai nagykövetei következetesen szó nélkül hagyják az őshonos romániai magyar közösséget ért jogsérelmeket.

A washingtoni külügy éves jogállamisági jelentéseiben ugyan néha említésre kerül egy-egy ilyen ügy, azonban ez legfeljebb figyelmeztetés a román illetékesek felé, hogy azért rajtuk tartják a szemüket, de semmilyen, konkrét következményről, a jogfosztó helyzet orvoslására való felszólításról, pláne szankcióról nem esik szó.

Pedig Romániával szemben is számos eszköz áll rendelkezésre – például akár a vízummentesség szavatolásának a magyar közösség helyzetének javításához kötése.

Ám amíg Románia fekvésénél fogva kulcsfontosságú az Egyesült Államok európai geopolitikai-gazdasági terveinek megvalósítása szempontjából, és amíg a mindenkori bukaresti kormányok készségesen a rendelkezésére bocsátanak mindent ezek megvalósításához, addig nemigen számíthatunk arra, hogy Washington nyilvánosan megdorgálja Bukarestet magyar katonatemetők román csendőri passzivitás melletti, ismételt meggyalázása vagy magyar iskolák államosítása, a magyar anyanyelv-használat korlátozása miatt.

Mindez rendkívül szomorú, mert mi, külhoni magyarok nagy reményeket vetettünk Amerikába, abba, hogy – az emberi kisebbségi jogok védelme melletti elkötelezettségéről szóló kijelentései szellemében – kiáll mellettünk, és odahat, hogy a közép-európai térségben élő, az anyaországon kívül élő magyar közösségek sorsa jobbra forduljon.

Ám azzal, hogy ennek nem sok jelét látjuk, valamint a vízummizériával és a demokrata párti adminisztrációk évek óta tartó hadakozásával a magyar kormány ellen sok anyaországi és külhoni magyarban okozott csalódást. Ami sajnálatos módon oda vezetett, hogy sokan oroszpártiak lettek, mert elhiszik azt a hazugságot, hogy ha már Amerika nem, majd Oroszország elhozza a kisebbségi magyaroknak a Kánaánt. Holott látjuk Ukrajnában, hogy Moszkva milyen „Kánaánt” képes teremteni.

A helyzet talán még menthető – és ehhez vélhetően az amerikai és a magyar fél részéről is szükségesek lennének bizonyos gesztusok.

Ami Washingtont illeti: ha valóban elkötelezett a magyarokkal fennálló jó viszony, valamint az emberi és a kisebbségi jogok mellett, akkor ezt a vízumügy fegyverként való használatának leállításával és a romániai magyar közösség megalapozott jogköveteléseinek valós támogatásával is bizonyíthatja.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
A Securitate, a Ceaușescu-rendszer és a fasiszta kommunizmus rehabilitálása
Balogh Levente 2023. augusztus 04., péntek

A Securitate, a Ceaușescu-rendszer és a fasiszta kommunizmus rehabilitálása

A napokban megtudhattuk, hogy Romániában a 80-as években a hírhedt kommunista titkosrendőrség, a Securitate nem volt a rendszerszintű elnyomás eszköze.

A szép kis barátságtól a szép barátságig
Balogh Levente 2023. július 28., péntek

A szép kis barátságtól a szép barátságig

Akár dilettantizmus, akár a provokáció szándéka késztette a külügyet arra, hogy Orbán Viktor beszédét cenzúrázni akarja, két dolgot ért el: nevetségessé tette magát, és megmutatta a világnak, milyen hazug módon viszonyul Románia a kisebbségi jogokhoz.

Régi bukaresti reflexek
Rostás Szabolcs 2023. július 24., hétfő

Régi bukaresti reflexek

A fontos az lenne, hogy a két fél próbáljon meg közös projektekben megállapodni, és aztán neki lehetne vágni ezek megvalósításának.

Politikai imázsharc a demográfiai katasztrófa árnyékában
Balogh Levente 2023. július 21., péntek

Politikai imázsharc a demográfiai katasztrófa árnyékában

Felszínesen nézve a román kormány viszonylag gyorsan lépett a Bukarest környéki idősotthonokban alkalmazott embertelen bánásmód nyomán kirobbant botrányban, hiszen egyszerre két miniszternek is távoznia kellett tisztségéből.

A józan ész győzött Vilniusban
Balogh Levente 2023. július 14., péntek

A józan ész győzött Vilniusban

Amint az várható volt, a héten lezajlott vilniusi NATO-csúcson eldőlt, hogy Ukrajna NATO-tagsága a józan ész jegyében továbbra is csupán elméleti síkon van napirenden.

Megálljt parancsolni a fekete öves provokátoroknak
Rostás Szabolcs 2023. július 10., hétfő

Megálljt parancsolni a fekete öves provokátoroknak

Mihai Tîrnoveanu és magyargyűlölő bandája számára semmi sem drága, ezt számtalanszor bebizonyították a nacionalista szeánszok kísérte úzvölgyi temetődúlás, a magyar államfő nagykárolyi látogatása során tanúsított megnyilvánulásaik alkalmával.

Sovinisztafesztivál, nulladik nap
Balogh Levente 2023. július 07., péntek

Sovinisztafesztivál, nulladik nap

Az rendben van, hogy belevizelnek a medencébe, de az Isten szerelmére, legalább ne a rajtkőről tegyék! – ezt a klasszikus poént idézi, ahogy a PNL visszavonta a saját törvénytervezetét.

A puccs, ami meg sem történt
Balogh Levente 2023. június 30., péntek

A puccs, ami meg sem történt

Oroszországban súlyos belső problémák vannak, jelentős az instabilitásra való hajlam, a társadalom nagy része azonban jelenleg nem akar a Putyin-rendszer ellen fordulni – egyelőre ennyi szűrhető le a Wagner-lázadásból.

„Kitaszított” magyarok
Balogh Levente 2023. június 16., péntek

„Kitaszított” magyarok

Hiába a korábbi hangzatos szólamok: a héten ismét csak bebizonyosodott, hogy Romániában a stabilitásnál és az adott szónál sokkal fontosabbak a pártok politikai és főleg anyagi érdekei.

Újabb Schengen-fiaskó: pipa. Román-magyar viszony tovább rontása: pipa
Balogh Levente 2023. június 09., péntek

Újabb Schengen-fiaskó: pipa. Román-magyar viszony tovább rontása: pipa

Mostanra már szokásos ügymenetté vált, hogy Románia minden kínálkozó alkalmat elmulaszt a schengeni csatlakozásra.

Vélemény
avatar
Balogh Levente: A Securitate, a Ceaușescu-rendszer és a fasiszta kommunizmus rehabilitálása

A napokban megtudhattuk, hogy Romániában a 80-as években a hírhedt kommunista titkosrendőrség, a Securitate nem ...

avatar
Balogh Levente: A szép kis barátságtól a szép barátságig

Akár dilettantizmus, akár a provokáció szándéka késztette a külügyet arra, hogy Orbán ...

avatar
Rostás Szabolcs: Régi bukaresti reflexek

A fontos az lenne, hogy a két fél próbáljon meg közös projektekben megállapodni, és aztán ...

Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport