Balogh Levente

Balogh Levente

A TikTok-AUR-generáció

2024. április 05., 11:01

2024. április 05., 11:01

Nem a fősodratú pártokkal szembeni elégedetlenség és bizalmatlanság, hanem a TikTok közösségi alkalmazás a felelős azért, hogy a fiatalok körében a legnépszerűbb párt az AUR – legalábbis maguk a fősodratú pártok ezt szeretnék elhitetni a nyilvánossággal.

A kormánykoalíciót alkotó PSD és PNL vezető politikusai máris bejelentették: majd jól meg fogják rendszabályozni a TikTokot, mivel tűrhehetlen, hogy csak úgy, szűrő nélkül terjedhet rajta a politikai propaganda.

Amiben részben igazuk is van – bizonyos szintű ellenőrzés mindenképpen szükséges. És nem csupán a politikai tartalmak miatt, hiszen nagyon nem mindegy, hogy milyen üzenetek érik el a tizenéveseket, akiknek nagy része ma már jórészt tényleg csupán a TikTokról „tájékozódik” a világ dolgairól, az olyan, „boomereknek” való hírforrásokról, mint a televízió, rádió, újság vagy akár a Facebook, már hallani sem nagyon akarnak.

Hanem azért azzal, hogy a közösségi alkalmazásra próbálják fogni az AUR népszerűségét, igencsak a könnyebbik végét fogták meg a dolognak.

Hiszen kényelmes egy olyan felületet megtenni bűnbaknak, amelyet a húsz évnél idősebbek elsöprő többsége nem ismer és nem is ért. Ráadásul kínai kötődései miatt eleve gyanúsként állítják be, így máris kész a narratíva: a nyugati típusú demokráciát megvető, a felhasználókat megfigyelő és a hazai politikai rendszert destabilizálni akaró pekingi autokraták a hibásak mindenért.

Holott azért más okok is állnak a háttérben.

A PSD és a PNL az elmúlt, válságoktól terhes esztendőkben meglehetősen kevés okot adott arra, hogy az elkötelezett szavazótáborukon kívül tömegek omoljanak a karjaikba.

Nagy szerencséjük, hogy a koronavírus-járvány utáni európai uniós helyreállítási programnak köszönhetően jelentős összegek állnak az ország rendelkezésére különböző fejlesztésekre, különben igencsak nagy bajban lenne a kormány.

A négy választással is súlyosbított idei esztendő ugyanis a kampányosztogatásról szól, ráadásul az államkassza már tavaly sem állt túl fényesen, és idén még nagyobb összegű költségvetési deficit néz ki – főleg a már említett kampányosztogatások, illetve a kormánypártok választások miatti szorongatott helyzetét kihasználva béremeléseket kizsaroló állami alkalmazotti csoportok miatt.

És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy hiába a jelentős összegű uniós források, azokat fel is kell tudni használni, márpedig a kormány épp most ismerte el, hogy eddig ebben sem sikerült remekelni.

Így aztán hiába a jelentős fejlesztésekről szóló bejelentések és ígéretek, ha az emberek többsége nem érzi az életszínvonalán őket.

Ezért is van az, hogy Románia még mindig a munkaerő-exportjával jeleskedik, legalább négymillióan dolgoznak más uniós országokban, és az elvándorlás továbbra is folyamatos.

Ilyen körülmények között, ilyen perspektívák mellett nincs miért csodálkozni, ha a fiatalabb, 18-35 éves generáció tagjai körében nem a kormánypártok számítanak a legfőbb líblingnek, hanem egy olyan párt, amely önmagát az eddigi rendszerpártok alternatívájaként állítja be, függetlenül attól, hogy egy szélsőjobboldali erőről van szó.

Amely ráadásul sokkal szemfülesebben és a realitást sokkal jobban ismerve csapott le az új közösségi alkalmazás adta lehetőségekre, arra, hogy azon keresztül egy olyan célközönséghez is eljuthat, amely az eddigi, hagyományosnak nevezhető platformokon már nem érhető el.

Pedig senki sem tiltja meg a többi pártnak, hogy „lerohanja” a TikTokot – még ha az AUR előnyét nem is lesz könnyű behozni.

Nem mintha ettől nem lenne baj az AUR térnyerése. Elvégre egy nettó szélsőjobbos, a két világháború közötti fasiszta legionárius mozgalom ortodox miszticizmussal átitatott, gyűlölködő és kirekesztő politikáját feléleszteni szándékozó erőről van szó.

Amit a mi szempontunkból még a primitív magyarellenes uszítás is súlyosbít. Ne kerteljünk: egy brutálisan soviniszta pártról van szó.

Figyelemre méltó egyébként, hogy a legfrissebb közvélemény-kutatás alapján a szélsőséges erők térnyerése megtorpanni, sőt mérséklődni látszik. Miközben ugyanis eddig az volt a kérdés, hogy az AUR vagy a PNL áll második helyen a PSD mögött 20 százalék körüli támogatottsággal, most az AUR-t 13 százalékon mérték, az AUR-ból kilépett Diana Șoșoacă pártját pedig 4 százalékon, holott az elmúlt hónapokban stabil befutónak számított, 6-7 százalék körüli támogatottsággal.

A csökkenés részben vélhetően annak is betudható, hogy – minden bizonnyal nem véletlenül – a hivatalos kampányt megelőző, de valójában már kampányidőszaknak számító periódusban dobták be a nyilvánosság elé, hogy Moldova és Ukrajna biztonsági kockázatnak tekinti, ezért továbbra sem engedi be a területére George Simion pártelnököt. Șoșoacă esetében a férjével folytatott, a pártot is érintő nyilvános viták is hozzájárulhattak a népszerűség-csökkenéshez, de mindkettejük esetében az orosz befolyásról, a Moszkvával fenntartott kapcsolatokról szóló vádak azok a tényezők, amelyek a románok jelentős részét elriasztják.

Vagyis nem csupán a TikTokon keresztül zajlik az AUR és a többi szélsőséges erő visszaszorítása, hanem egyéb eszközökkel is.

Az persze objektíven nézve pozitívumként értékelendő, hogy erőfeszítések zajlanak a szélsőséges pártok leküzdésére.

Azonban igazán örvendetes az lenne, ha a kormányzó erők elsősorban jó, kiszámítható és hiteles jövőképet nyújtó, nem a klientúra építését és megtartását szolgáló kormányzással fognák ki a szelet a vitorlájukból.

Különben egyszer csak arra eszmélnek, hogy nem ők rendszabályozzák meg a TikTok-ot és az AUR-t, hanem a TikTok-AUR-generáció rendszabályozza majd meg őket a választásokon.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezt olvasta?

Balogh Levente

Balogh Levente

Iohannis, NATO, haladárok, Orbán-pártiság

Nem mondhatni, hogy Klaus Iohannis román államfőnek a NATO főtitkári tisztségének elnyerésére amúgy sem túl combos esélyei erősödtek azzal, hogy az eddig ingadozó Törökország jelezte: a vezető tagállamok által támogatott Mark Ruttét támogatja.

Páva Adorján

Páva Adorján

Nem Székelyföld Románia, hanem Románia Székelyföld

Amikor először vittem ki meccsre, immár kedves feleségem sehogy sem tudta felfogni: mégis hogy lehet, hogy én, a „nagy magyar” románul énekelek, üvöltözöm.

Rostás Szabolcs

Rostás Szabolcs

Temetnék az etnopolitikát

Kisebb össztűz alá került az RMDSZ a június 9-én (összevonva) rendezendő helyhatósági és európai parlamenti választások kampányára ráfordulva, egészen pontosan az alakulat politikai irányvonala került kifogás tárgyává.

Makkay József

Makkay József

Miért nem válaszolunk magyarul a román hivatalnoknak?

A Bálványos Intézetnek a múlt héten közzétett, a magyar nyelv erdélyi érvényesüléséről szóló kutatási eredményei felkiáltójelként hatnak ellaposodó közéletünkben, ahol anyanyelvünk intézményesülése jó ideje már nem téma a közbeszédben.

Balogh Levente

Balogh Levente

Koalíciós vereség a rajt előtt

Az önkormányzati választásoknak még a kampánya sem kezdődött el hivatalosan, de a PSD és a PNL alkotta kormánykoalíció máris vereséget könyvelhet el.

Balogh Levente

Balogh Levente

Forrongó Közel-Kelet

Ha egyébre nem is, egyvalamire jó volt Irán hétvégi, Izrael elleni eszelős támadássorozata: bebizonyította, hogy Teherán és a proxyjának számító Hamász hiába próbálta több ezer palesztin feláldozásával aláásni Izrael nemzetközi támogatottságát.

Rostás Szabolcs

Rostás Szabolcs

RMDSZ, EMSZ, arccal a közönynek

Egyszerre van könnyű, illetve nehéz dolga az RMDSZ-nek az idei választási szuperévben, ami számos új kihívás elé állítja az alakulatot.