Pataky István

2019. március 25., 09:05

A románokon múlhat az RMDSZ sikere

Kampányüzembe kapcsolt a román politikum, pedig két hónap van még az európai parlamenti választásokig. A pártok vezetői úgy járják az országot, mintha országos megmérettetés következne.

Klaus Johannis államfő meglebegtette egy referendum kezdeményezését, aminek nyilván a voksolói kedv emelése lenne a célja. De honnan ez a nagy buzgóság? Hirtelen észbe kapott a román politikai elit, hogy Európa jövője részben a májusi választáson is múlik? Uniós elnökként Románia példát akar mutatni a többi tagállamnak az európai megmérettetés felértékelésével? Nyilván nem erről van szó. Közeleg az államfőválasztás, s a hatalomért harcba szálló szereplők a késő tavaszi EP-voksokkal akarják lemérni erejüket, és egyben lendületet venni a számukra összehasonlíthatatlanul fontosabb év végi összecsapásra.

Nézzük a forgatókönyveket. Ha a Szociáldemokrata Párt (PSD) a miniszterelnök-cserék, a párton belüli viták, a Victor Ponta-féle formáció „elszívó” hatása, az államfő szabotázsakciói és Brüsszel állandó nyomása ellenére megnyeri a májusi csatát, Liviu Dragnea mennybe mehet, az ellenzék viszont súlyos kudarcként élheti azt meg, ami a jelenleg is létező belső ellentéteit hatványozná. A Călin Popescu-Tăriceanu vezette Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) jó szereplése – ami tíz százalék feletti eredményt jelent – a pártelnököt hozná előnyös helyzetbe, érvet adna azoknak, akik szívesen látnák a kormánykoalíciót alkotó két alakulat közös államfőjelöltjeként. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) győzelme és a Mentsétek meg Romániát (USR), valamint a Dacian Cioloș vezette Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (PLUS) jó szereplése akár kormányváltó hangulatot is eredményezhet, de mindenképpen magabiztosabb ellenzéki politizálást hozhat, tovább gyengítve Dragnea PSD-n belüli pozícióját is. A két ellenzéki lista közben egymással is verseng. A PNL és az USR–PLUS közötti különbség csökkenése kiélezheti a harcot a liberális jobboldal berkein belül. Victor Ponta Pro Romániájának sikere a PSD esetleges második helyével egyetemben nagy győzelmet hozhat a volt miniszterelnöknek, a PMP öt százalék alatti szereplése pedig Traian Băsescut tüntetheti el egy jó időre a politikai életből. Ezeket a belpolitikai téteket a szereplők leöntik egy mázzal, amely az EU-hoz való viszonyulást helyezi előtérbe. A jelen felállás szerint az ellenzék Európa-barát, a brüsszeli megoldásokat kritikátlanul elfogadó álláspontot hirdet, míg a kormánykoalíció az Unióval kritikusabb, patriótább politikát ígér.

Az RMDSZ helyzete tűnik a legegyszerűbbnek: nincs más tét, „csak” az öt százalék elérése májusban. Ami várhatóan nem lesz egyszerű feladat. A kormánykoalícióval fenntartott együttműködést számonkérők hangja valószínűleg jóval nagyobb, mint valós, számbeli erejük. Az Erdélyben különösen népszerű Fidesz, illetve a magyar kormányzat partneri támogatása a kampányban várhatóan most is hatásos lesz. De a lényegi kérdés az, hogy a román szavazópolgárok részvételi hajlandósága meghaladja-e a magyarokét. Lázba hozzák-e a románokat a belpolitikai tétek, esetleg Johannis referenduma? Ha igen, az RMDSZ-nek kisebb csodát kellene tennie a siker érdekében.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Pataky István 2019. július 17., szerda

Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag megfertőzte az országot, hirtelen eltűnt.

Balogh Levente 2019. július 16., kedd

Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges pártok – hangzik el gyakran az öntömjénező kijelentés bukaresti illetékesek részéről.

Makkay József 2019. július 15., hétfő

Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy messziről láttam, nincs sok köze a szakmához. Miután az első döbbenetből felocsúdtam, az éppen benn tartózkodó étteremtulajdonossal sikerült tisztáznunk a helyzetet.

Balogh Levente 2019. július 12., péntek

Román konfliktusrendezés provokációval

Úgy tűnik, a legendás román diplomácia új eszközzel kísérletezik a Magyarországgal fennálló évszázados nemzetközi konfliktusok „rendezésére”: a folyamatos és arcátlan provokációval.

Pataky István 2019. július 10., szerda

Közép-kelet-európaiak román kakukktojással

Az már most nyilvánvaló, hogy az Európai Unió évek óta súlyosbodó válsága nem az elkövetkező öt évben fog megoldódni. Az intézmények élére jelölt személyek, de a kiválasztás módja körül kialakult hangos viták sem jeleznek pozitív változást. 

Kiss Judit 2019. július 09., kedd

Hogyan magyarázzuk a bizonyítványunk?

Ismét itt a július eleji, az érettségi jegyében telő időszak vége: ez az az évről évre visszatérő periódus, amikor széltében-hosszában magyarázzák, magyarázzuk a bizonyítványt.

Bálint Eszter 2019. július 08., hétfő

Mindennapi bizonytalanságaink

Egyik kezével ad, a másikkal elvesz – továbbra is ez jellemzi a leginkább a román szociálliberális kormány ténykedését. No, persze a kapkodás mellett, amivel hol voksok reményében adakozni, hol meg elvenni próbál a polgároktól, hogy legyen miből fedeznie az adakozást.

Balogh Levente 2019. július 05., péntek

Az elfogadható kompromisszum

Az adott erőviszonyok és lehetőségek mellett nemigen lehetett volna jobb megoldást találni az EB elnöki tisztségének betöltésére a konzervatív Ursula von der Leyen német védelmi miniszternél, legalábbis magyar, illetve közép-európai szempontból.

Kiss Judit 2019. július 04., csütörtök

Mielőtt megfojtana a műanyaghulladék

Nagyfokú naivitás lenne elvárni, hogy gördülékenyen, az előírásoknak megfelelően működjenek sokakat érintő folyamatok Romániában. Nálunk ugyanis távolról sem lehet karikacsapáshoz hasonlítani azt, ahogy nyögvenyelősen, kínlódva próbálunk felzárkózni uniós elvárásokhoz.

Pataky István 2019. július 02., kedd

Új bábmozgatók Dăncilă felett

 A Szociáldemokrata Párt (PSD) kongresszusán pártelnökké választott szőke kormányfő érezhetően magabiztosabban mozog a politikában, de nem kétséges, hogy csupán epizódszerep jár neki a Dragnea utáni nagy átmenetben.

Vélemény
Pataky István: Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag ...

Balogh Levente: Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges ...

Makkay József: Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy ...