Pataky István

2019. szeptember 26., 08:18

A gáz, a kampány és a magyarok

A három esélyes román államfőjelölt egy időben látogatott el az Egyesült Államokba. Mindhárman igyekeztek, igyekeznek olyan helyzetbe kerülni, amikor fontosnak tűnő öltönyös urak társaságában fotózkódhatnak, lehetőleg háttérben a csillagos, sávos lobogóval.

Klaus Johannis, Viorica Dăncilă és Dan Barna százharmincadszor is jelezte Washingtonban, hogy ők továbbra is készek garantálni az engedelmes gyarmati státust Romániának. Az újrázásra készülő államfő rövid időn belül másodszor tudott Donald Trump mellett fényképezkedni, ezúttal az ENSZ közgyűlésének alkalmából. Sem Johannist, sem az őt idehaza ajnározó bukaresti elemzőket nem zavarja, hogy a festett hajú amerikai elnököt rendszeresen populistaként, antidemokratikusként, oroszbarátként, esetenként pedig korlátoltként mutatja be ugyanaz a román média, amely ünnepként éli meg a román–amerikai csúcstalálkozókat. A sajátos gyarmati nézet szerint ugyanis, bármilyen is legyen a gyarmattartó hatalom vezetője, illik örülni a vállveregetésének.

Dan Barna, a két lábon járó liberalizmus romániai szimbóluma is fontosnak tartotta az óceán túloldalán is biztosítani az amerikai vezetőket arról, hogy toleranciájába bőven belefér a „kőkonzervatív”, „autokrata” Trump rendszerének kiszolgálása, ha a sors valamilyen furcsa véletlen folytán őt juttatja Románia elnöki székébe. Nem akármilyen szinten fogadták egyébként az USR vezérét. Barna abba a szerencsés helyzetbe került, hogy elbeszélgethetett a közép-európai ügyekért felelős államtitkár helyettes asszisztensével. Az asszisztens vélhetően kávészünet okán nem ért rá. Dăncilă viszont rákészült rendesen a vizitre. Elutazása előtti napon tette közzé a bukaresti energiaügyi minisztérium azt a módosító indítványt, amellyel a kormány a befektetők számára kedvezően változtatna a fekete-tengeri földgáz kitermelését lehetővé tevő törvényen. A módosítás lényegében adócsökkentést irányoz elő a befektetőknek. A változtatási szándékot furfangos módon egy villámgyors felmérés előzte meg, amely a romániaiak energetikai kérdésekben kinyilvánított álláspontját vizsgálta. Mit gondolnak, milyen válaszokat adott a "nép"? A megkérdezettek több mint hetvenöt százaléka értett egyet a fekete-tengeri földgáz kitermelésével, s azzal, hogy a beruházással a román lakosság előnyösebb áron jutna gázhoz. A válaszadók fele úgy vélte, az oroszok húzzák a legtöbb hasznot abból, ha a nyersanyagot nem termelik ki. Ezek után tudott-e mást lépni a népét szolgáló és védő Dăncilă, mint kedvében járni az amerikai ExxonMobil türelmetlen elvárásnak az adócsökkentést illetően? A legtöbb elemző egyébként már Klaus Johannis augusztusi, washingtoni útja után számított rá: Románia engedni fog az Egyesült Államok nyomásának a fekete-tengeri földgáz kitermelésének ügyében. Míg a háta mögött fikusznak is nevezett államfő az ígérettel kampányolt Trumpnál, Dăncilă most a konkrét módosítástervezettel szerzett jó pontokat a gyarmattartóknál.

Mindezen túl, az a tény, hogy a román engedménynek köszönhetően hamarosan megkezdődhet a gázkitermelés, nemcsak az Egyesült Államok, hanem Magyarország érdeke is. Tavaly magyar vállalatok kötötték le a két ország gázhálózatát összekötő román–magyar interkonnektor teljes, évi 4,4 milliárd köbméteres szállítási kapacitását, ráadásul Magyarországnak ez a lehetőség alternatívát biztosít az orosz gázzal szemben. Némi leegyszerűsítéssel megállapítható: a rendszerváltás utáni harminc évben most először kedvezhet Magyarországnak egy román elnökválasztási kampány.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Kiss Judit 2019. szeptember 25., szerda

Szemétszedő Danaidák

Csak remélni tudjuk, hogy mire a jövő tavasszal vagy jövő ősszel újra nagyszabású szemétgyűjtési akciót szerveznek országszerte, kevesebb hulladékot kell összeszedniük az önkénteseknek, mint amennyi most várta őket az utak szélén, vízpartokon, erdőn-mezőn.

Balogh Levente 2019. szeptember 24., kedd

A hosszú képek éjszakája

Szinte semmi sem maradt, ami megosztaná az alakulatot – mondta Csomortányi István, az EMNP elnöke, miután az egyetlen szavazattal alulmaradt ellenfél, Soós Sándor által szabálytalannak tartott év eleji elnökké választása után megerősítették pártvezetői tisztségében.

Rostás Szabolcs 2019. szeptember 23., hétfő

Az RMDSZ lemondott Marosvásárhelyről

Mindössze néhány nap telt el azóta, hogy az RMDSZ bejelentette marosvásárhelyi polgármesterjelöltjét, de máris úgy fest: Soós Zoltánnak kevesebb az esélye az elöljárói tisztség visszahódítására, mint négy évvel ezelőtt volt. 

Balogh Levente 2019. szeptember 20., péntek

A magyarokra vadászó kormány

Igencsak megnőtt a magyarok ázsiója mostanában Romániában. Olyannyira, hogy például a kisebbségi szociáldemokrata kormány hirtelen fölvette a kabinet féléves prioritásai közé a magyarok által már hosszú évek óta követelt kisebbségi törvény elfogadását.

 

Kiss Judit 2019. szeptember 18., szerda

Szembeúszni az árral

Jó ideje már a vízcsapból is folyik, hogy a mai fiatalok egyre kevesebbet mozognak a digitális világ képernyőhöz láncoló hatása miatt. Felmérések készülnek, amelyek eredményeit riasztó tényként tálalják az internetes oldalak, óva intenek a szedentarizmustól a szakértők.

Makkay József 2019. szeptember 16., hétfő

Nem buta, csak szakiskolás

Pedagógusfórumokon, a sajtóban, illetve az internetes közösségi felületeken parttalan vitává dagad a tanügyminisztérium legfrissebb rendelete, amely szakiskolákba irányítja azokat a diákokat, akiknek a nyolcadik osztály végi átlaga nem éri el legalább az ötöst.

Balogh Levente 2019. szeptember 13., péntek

Dan Barna sziréndala

Nagyon áramvonalas, übertoleránsnak hangzó, de egyben nagyon elcsépelt és átlátszó – valahogy így jellemezhető a világmegváltó hevület fűtötte Mentsétek meg Romániát Szövetség elnöke és a hasonló ambíciókkal megvert PLUS-szal közös államfőjelöltje, Dan Barna felvetése.

Pataky István 2019. szeptember 12., csütörtök

Fény a brüsszeli alagút végén

Az Európai Unió intézményeinek személyi összetétele ezernyi kis és nagy kompromisszum eredményeként áll össze, vezető pozíciókba sokszor saját hazájában is súlytalan, választási győzelemre alkalmatlan, de az uniós nagyhatalmaknak épp szürkeségük miatt megfelelő figurák kerülnek.

Rostás Szabolcs 2019. szeptember 10., kedd

Nem lehet mindenkiből atomfizikus

Tulajdonképpen semmi rendhagyó nem történt az idei tanévkezdés apropóján. A rendszer évről évre maga előtt görgető problémáin kívül villámcsapásszerűen „felbukkant” egy újabb is, amely természetesen egyaránt meglepetésként érte az ágazatban dolgozókat és a kívülállókat.

Páva Adorján 2019. szeptember 09., hétfő

Románia sötétlő napos oldala

Ma újabb fejezet kezdődik a Románia egyik legnépszerűbb lakosságtámogató programját övező idegeskedésben.

Vélemény
Kiss Judit: Szemétszedő Danaidák

Csak remélni tudjuk, hogy mire a jövő tavasszal vagy jövő ősszel újra nagyszabású szemétgyűjtési ...

Balogh Levente: A hosszú képek éjszakája

Szinte semmi sem maradt, ami megosztaná az alakulatot – mondta Csomortányi István, az EMNP elnöke, miután az ...

Rostás Szabolcs: Az RMDSZ lemondott Marosvásárhelyről

Mindössze néhány nap telt el azóta, hogy az RMDSZ bejelentette marosvásárhelyi polgármesterjelöltjét, ...