Makkay József

Makkay József

A fogatlan emberek országa

2024. március 27., 14:032024. március 27., 14:43

2024. március 27., 14:032024. március 27., 14:43

Nem tudok olyan egészségügyi miniszterről Romániában, akit ne szidtak volna azért, hogy az állami ellátórendszernek nem jut elegendő forrás az egészségügyi intézmények korszerűsítésére és fenntartására. Miközben sokan állítják, hogy a magánegészségügy az igazi sikertörténet. Ezzel ,,csak” az a gond, hogy a szolgáltatásait a lakosság nagyobb része nem tudja megfizetni.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által az alkalmazottak adójából fenntartott állami egészségügyi ellátórendszer számos sebből vérzik, amivel mindenki tisztában van, aki az orvosi rendelőkre, a járóbeteggondozókra vagy a kórházakra szorul. Ha a beteg ingyenesen szeretné a szolgáltatást igénybe venni, hosszú előjegyzési sorok fogadják mindenhol, még az egyszerű vérképlet laboratóriumi elkészítéséhez is egy-két hónapot várni kell. Az állami egészségügy mégis nélkülözhetetlen: ha a betegnek ideje, elegendő türelme és kitartása van, akkor eljut szakorvoshoz és kap ingyenes, vagy részben támogatott gyógyszert.

A rendszerváltás óta a teljesen privatizált egészségügyi szolgáltatásokból is kaptunk ízelítőt, amikor a beteg számára csak a fizetéses szakrendelő jelentette az egyetlen járható utat.

Ez már a szájegészségügy, a fogászat területe, ahol a kilencvenes években minden magánkézbe került. A jó oldala az, hogy a gyógyászatnak ez az ágazata fejlődött leggyorsabban Romániában. A saját tőkéből, bankkölcsönből, vagy pályázati forrásokból berendezett fogászati magánrendelők már a kétezres években gyökeresen különböztek a lerobbant állami klinikák látványától.

Ugyanakkor a magánszférában dolgozó fogorvosok összehasonlíthatatlanul többet kerestek, mint az állami egészségügyi intézmények orvosai, akik sóvárogva reménykedtek abban, hogy valami csoda folytán egyszer talán elérhetik a fogorvosok bérét. Amire hosszú ideig kellett várni, de napjainkra mégis kiegyenlítődtek a keresetek. Ha mást nem is ruházott be az állam az egészségügybe, de legalább az orvosok és a nővérek fizetését jelentősen megemelte.

A privatizált fogorvosi hálózat sikertörténete viszont megnyugtatta az egymást váltó egészségügyi minisztereket, akik úgy gondolták, végre magától is megoldódott valami Romániában.

A ,,megnyugtató felismerés” azt eredményezte, hogy az állam kivonult a fogászati ellátásból.

A csillogó magánrendelők és a hétköznapi romániai élet valósága azonban két különböző történet. Lehet ugyan a magánegészségügyi rendszerről álmodozni, azonban honi tájainkon más a rögvalóság. A rengeteg szegény, kiskeresetű vagy kisnyugdíjas ember egészségügyi ellátását nem fogják felvállalni a magánklinikák és a magánorvosi rendelők. A lakosság jelentős része ezeket a szolgáltatásokat egyszerűen nem tudja megfizetni.

Ez az oka annak, hogy a rendszerváltás utáni előkelő, élvonalbeli helyéből Románia európai sereghajtó lett a szájegészségügyi ellátás terén.

A fogászat ma már a középosztálybeli emberek kiváltsága, akik meg tudják fizetni a magánrendelők tarifáit, miközben alternatíva nem létezik.

De ez nem csak a felnőtteket érinti, hanem a fogszuvasodás kezdeti szakaszában szenvedő gyerekeket is. A több iskolát kiszolgáló fogorvosi rendelők semmiben nem hasonlítanak a magánrendelőkre. Ha van iskolai szakorvos, annak csak arra futja, hogy szűrővizsgálat során megüzeni a gyerek szüleinek, a diákot vigyék el egy fogorvosi rendelőbe, ahol természetesen csak a szülők pénzén oldható meg a kezelés.

Nagyon sok gyereknek viszont az ingyenes szűrővizsgálat sem jut ki: sokan úgy fejezik be iskolai tanulmányaikat, hogy még nem jártak fogorvosnál. Ehhez képest a Ceaușescu-rendszer ,,paradicsomi” állapot volt, mert az iskolában évi rendszerességgel kötelező módon megnézte a gyerekek fogazatát egy iskolai fogrovos, és ha kezelésre volt szükség, azt ingyenesen elvégezte.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter most eszmél fel, hogy különböző ,,projektek” keretében kell megoldani a kötelező iskolai fogászati ellátást.

Miután több nemzedék úgy került ki az iskolapadból, hogy hallott ugyan a fogorvosról, de élőben még soha nem látta.

A fogorvosi kamara is kongatja a vészharangot: egyre több a fogbetegségekkel küzdő, vagy fogatlan ember, és a diákoknak rémisztően rossz a szájegészségügyi ellátása. A 17 éve uniós tag Romániában most döbbent rá a szakma és a politikum, hogy a privatizált fogorvosi rendszerből az elmúlt három évtizedben tömegek szorultak ki.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezt olvasta?

Balogh Levente

Balogh Levente

Koalíciós vereség a rajt előtt

Az önkormányzati választásoknak még a kampánya sem kezdődött el hivatalosan, de a PSD és a PNL alkotta kormánykoalíció máris vereséget könyvelhet el.

Balogh Levente

Balogh Levente

Forrongó Közel-Kelet

Ha egyébre nem is, egyvalamire jó volt Irán hétvégi, Izrael elleni eszelős támadássorozata: bebizonyította, hogy Teherán és a proxyjának számító Hamász hiába próbálta több ezer palesztin feláldozásával aláásni Izrael nemzetközi támogatottságát.

Rostás Szabolcs

Rostás Szabolcs

RMDSZ, EMSZ, arccal a közönynek

Egyszerre van könnyű, illetve nehéz dolga az RMDSZ-nek az idei választási szuperévben, ami számos új kihívás elé állítja az alakulatot.

Balogh Levente

Balogh Levente

Fegyverrel a külhoni románok védelmében?

Ha minden rosszul megy, nem csupán Oroszországgal, de akár még a szomszédaival is konfliktusba kerülhet Románia azon törvénymódosítás nyomán, amely szerint Bukarest akár katonai erővel is megvédheti az ország határain kívül élő román állampolgárokat.

Makkay József

Makkay József

Ki oltja le utolsóként a villanyt Romániában?

A demográfiai szakemberek kongatják a vészharangot az ország lakosságának drasztikus fogyásáról. Már olyan szintű az apadás, hogy hónapról hónapra dőlnek meg a negatív rekordok. Az ország jövője azonban nem foglalkoztatja a román politikai osztályt.

Balogh Levente

Balogh Levente

A TikTok-AUR-generáció

Nem a fősodratú pártokkal szembeni elégedetlenség és bizalmatlanság, hanem a TikTok közösségi alkalmazás a felelős azért, hogy a fiatalok körében a legnépszerűbb párt az AUR – legalábbis maguk a fősodratú pártok ezt szeretnék elhitetni a nyilvánossággal.

Balogh Levente

Balogh Levente

Köszi, bihari magyar politikum, miattatok szégyellem, hogy váradi vagyok

A kérdés az, képesek-e a bihari magyar pártok, politikusok a polgárokkal közösen valamilyen érdemi együtt gondolkodásra egy közös, reális és hiteles magyar jövőkép kialakítása érdekében – írtam a Krónika vezércikkében négy éve.