Makkay József

Makkay József

A fogatlan emberek országa

2024. március 27., 14:032024. március 27., 14:43

2024. március 27., 14:032024. március 27., 14:43

Nem tudok olyan egészségügyi miniszterről Romániában, akit ne szidtak volna azért, hogy az állami ellátórendszernek nem jut elegendő forrás az egészségügyi intézmények korszerűsítésére és fenntartására. Miközben sokan állítják, hogy a magánegészségügy az igazi sikertörténet. Ezzel ,,csak” az a gond, hogy a szolgáltatásait a lakosság nagyobb része nem tudja megfizetni.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által az alkalmazottak adójából fenntartott állami egészségügyi ellátórendszer számos sebből vérzik, amivel mindenki tisztában van, aki az orvosi rendelőkre, a járóbeteggondozókra vagy a kórházakra szorul. Ha a beteg ingyenesen szeretné a szolgáltatást igénybe venni, hosszú előjegyzési sorok fogadják mindenhol, még az egyszerű vérképlet laboratóriumi elkészítéséhez is egy-két hónapot várni kell. Az állami egészségügy mégis nélkülözhetetlen: ha a betegnek ideje, elegendő türelme és kitartása van, akkor eljut szakorvoshoz és kap ingyenes, vagy részben támogatott gyógyszert.

A rendszerváltás óta a teljesen privatizált egészségügyi szolgáltatásokból is kaptunk ízelítőt, amikor a beteg számára csak a fizetéses szakrendelő jelentette az egyetlen járható utat.

Ez már a szájegészségügy, a fogászat területe, ahol a kilencvenes években minden magánkézbe került. A jó oldala az, hogy a gyógyászatnak ez az ágazata fejlődött leggyorsabban Romániában. A saját tőkéből, bankkölcsönből, vagy pályázati forrásokból berendezett fogászati magánrendelők már a kétezres években gyökeresen különböztek a lerobbant állami klinikák látványától.

Ugyanakkor a magánszférában dolgozó fogorvosok összehasonlíthatatlanul többet kerestek, mint az állami egészségügyi intézmények orvosai, akik sóvárogva reménykedtek abban, hogy valami csoda folytán egyszer talán elérhetik a fogorvosok bérét. Amire hosszú ideig kellett várni, de napjainkra mégis kiegyenlítődtek a keresetek. Ha mást nem is ruházott be az állam az egészségügybe, de legalább az orvosok és a nővérek fizetését jelentősen megemelte.

A privatizált fogorvosi hálózat sikertörténete viszont megnyugtatta az egymást váltó egészségügyi minisztereket, akik úgy gondolták, végre magától is megoldódott valami Romániában.

A ,,megnyugtató felismerés” azt eredményezte, hogy az állam kivonult a fogászati ellátásból.

A csillogó magánrendelők és a hétköznapi romániai élet valósága azonban két különböző történet. Lehet ugyan a magánegészségügyi rendszerről álmodozni, azonban honi tájainkon más a rögvalóság. A rengeteg szegény, kiskeresetű vagy kisnyugdíjas ember egészségügyi ellátását nem fogják felvállalni a magánklinikák és a magánorvosi rendelők. A lakosság jelentős része ezeket a szolgáltatásokat egyszerűen nem tudja megfizetni.

Ez az oka annak, hogy a rendszerváltás utáni előkelő, élvonalbeli helyéből Románia európai sereghajtó lett a szájegészségügyi ellátás terén.

A fogászat ma már a középosztálybeli emberek kiváltsága, akik meg tudják fizetni a magánrendelők tarifáit, miközben alternatíva nem létezik.

De ez nem csak a felnőtteket érinti, hanem a fogszuvasodás kezdeti szakaszában szenvedő gyerekeket is. A több iskolát kiszolgáló fogorvosi rendelők semmiben nem hasonlítanak a magánrendelőkre. Ha van iskolai szakorvos, annak csak arra futja, hogy szűrővizsgálat során megüzeni a gyerek szüleinek, a diákot vigyék el egy fogorvosi rendelőbe, ahol természetesen csak a szülők pénzén oldható meg a kezelés.

Nagyon sok gyereknek viszont az ingyenes szűrővizsgálat sem jut ki: sokan úgy fejezik be iskolai tanulmányaikat, hogy még nem jártak fogorvosnál. Ehhez képest a Ceaușescu-rendszer ,,paradicsomi” állapot volt, mert az iskolában évi rendszerességgel kötelező módon megnézte a gyerekek fogazatát egy iskolai fogrovos, és ha kezelésre volt szükség, azt ingyenesen elvégezte.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter most eszmél fel, hogy különböző ,,projektek” keretében kell megoldani a kötelező iskolai fogászati ellátást.

Miután több nemzedék úgy került ki az iskolapadból, hogy hallott ugyan a fogorvosról, de élőben még soha nem látta.

A fogorvosi kamara is kongatja a vészharangot: egyre több a fogbetegségekkel küzdő, vagy fogatlan ember, és a diákoknak rémisztően rossz a szájegészségügyi ellátása. A 17 éve uniós tag Romániában most döbbent rá a szakma és a politikum, hogy a privatizált fogorvosi rendszerből az elmúlt három évtizedben tömegek szorultak ki.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezt olvasta?

Balogh Levente

Balogh Levente

Putyin marad

Ez is megvolt: Oroszország polgárai az összes rendelkezésre álló Vlagyimir Putyin közül megválasztották Vlagyimir Putyint.

Makkay József

Makkay József

Megtűrt vagy száműzött magyar nyelv Erdélyben

Sajtónk mostanság keveset foglalkozik a magyar nyelvhasználat kérdésével Erdélyben. Többéves fellángolás után – amikor politikusaink lobbizása mellett több civil szervezet is a magyar nyelvhasználatért kardoskodott –, mára a történet elcsendesedett.

Kiss Judit

Kiss Judit

Anyai pofonok és kényszermunka mínusz 30 fokban

Sokféleképpen címkézik a kort, amiben élünk. A 21. század első három évtizedét jellemzik az információrobbanás, az újmédia idejeként, a technológia fejlődésének soha nem látott iramú felgyorsulásaként.

Balogh Levente

Balogh Levente

Magyar–román együttműködés Iohannisért?

Vajon megtörténhet, hogy Klaus Iohannis a NATO főtitkára lesz, ráadásul magyar támogatással? Jelen állás szerint akár még ez is bekövetkezhet, bár a valószínűsége azért nem nevezhető egetverőnek.

Rostás Szabolcs

Rostás Szabolcs

Lecsillapított aranyláz, felfokozott diverziók

Csak áll, és bámul ki a fejéből a verespataki bányaterv több mint másfél évtizedes történetét végigkövető krónikás, mert a közelmúlt fejleményei alapján rá kell jönnie: naiv volt, amikor azt hitte, újat nemigen mutathatnak neki ebben a témában.

Balogh Levente

Balogh Levente

Kampányháború

Még néhány ilyen megnyilvánulás a választási lázban égő „felelős” nyugat-európai politikusok részéről, és előbb-utóbb arra eszmélünk, hogy háborúban állunk.

Makkay József

Makkay József

Mennyi idő alatt számolódnak fel a falvaink?

Sok faluban soha nem volt olyan mérvű infrastrukturális fejlesztés, mint az elmúlt két évtizedben. Az aszfaltozás, közművesítés, az új művelődési házak, orvosi rendelők és a felújított iskolák ellenére a romániai falu mégsem vonzó, a fiatalok menekülnek.