Balogh Levente

2019. február 01., 08:22

A diszkrimináció zászlóvivői

Több mint egy hónap telt el azóta, hogy Nagyváradon egy lány megpróbálta felgyújtani a főtéri Fekete Sas Palota passzázsában található RMDSZ-székház bejárata fölé kihelyezett magyar zászlót. A rendőrség azóta is csak annyit hajlandó közölni, hogy zajlik a nyomozás az ügyben.

Marosvásárhelyen néhány hete firkált valaki olyan román személyiségeket gyalázó feliratot egy ingatlan falára, akik ha ma élnének, jó eséllyel lennének felelősségre vonhatók emberiesség elleni bűncselekmények miatt azok nyomán, amit az Erdélyben élő magyar közösség ellen tettek. Az Avram Iancut, valamint a Horea-féle rebellió vezetőit orális szexre buzdító, illetve Magyarországot éltető felirat „elkövetőjét” a rendőrség gyakorlatilag rekordidő alatt kézre kerítette.

A két ügy közötti ellentét nem is lehetne szembeötlőbb. Már csak azért is, mert míg Marosvásárhelyen információink szerint nem rögzítette térfigyelő kamera a falfirkász ostoba cselekedetét, addig Nagyváradon felvétel is készült a magyar zászló meggyalázására készülő, a sovinizmustól – és vélhetően a környező szórakozóhelyeken kapható italoktól – megrészegült román leányzó tettéről. A váradi rendőrök számára azonban mindeddig leküzdhetetlen kihívást jelentett a lány azonosítása.

Mindennek nyomán két dolog jelenthető ki. Először is: ha történetesen akkorra jelentenék be az elkövető kézre kerítését, amikor ez az írás megjelenik, már akkor is késő lenne.

Másodszor: igencsak gyanús az ügy. A marosvásárhelyi rendőrök ügybuzgalmát és professzionalizmusát összevetve a váradi kollégákéval, utóbbiak vagy olyan gyenge képességű évfolyamból kerültek ki, hogy még a képek alapján sem képesek az elkövető nyomára bukkanni, vagy egyenesen nem is nagyon igyekeznek. Végül is „csak” egy magyar zászlóról van szó.

Ez utóbbi feltételezést látszik megerősíteni a Bihar megyei prefektus lépése is, aki az áldozatot akarja felelősségre vonni, azt firtatva, miért helyezték ki egy „idegen állam” zászlaját. Márpedig, ha így állnak hozzá, az már régen rossz. Hiszen nem csupán Magyarország, hanem a teljes magyar nemzet zászlajáról van szó. Ha pedig jelenleg olyan törvények vannak hatályban Romániában, amelyek tiltják, hogy adófizető, de nem román nemzetiségű román állampolgárok a saját nemzeti jelképeiket használják, akkor azok diszkriminatív, ostoba és aljas törvények, amelyeket egy magát jogállamnak tartó EU-tagországban záros határidőn belül hatályon kívül kell helyezni.

A váradi rendőröknek pedig nem ártana igyekezniük. Az elkövető kézre kerítésének elmulasztása – bármilyen okból is történik – csak elmérgesíti a helyzetet. Hiszen egyfelől bátorítólag hat a román sovinisztákra, akik azt tapasztalják: a román állami hatóságok cinkos tétlenségbe merülve mellettük állnak, amikor kultúremberhez méltatlan atrocitásokat követnek el az őshonos magyar közösség ellen. És ha azt látják, hogy a magyarokkal szemben bármi büntetlenül megtehető, előbb-utóbb nemcsak a nemzeti jelképeinknek, hanem magyar embereknek is nekieshetnek a nyílt utcán, csak azért, mert nem tetszik a nyelv, amelyen beszélnek.

Másrészt az ügy ördögi körré változhat, hiszen a hatás ellenhatást szül. Vagyis ha a magyarok azt látják, hogy a románok büntetlenül gyújtogathatják a magyar zászlókat, előbb-utóbb akadhat egy olyan, a méltatlan bánásmód miatt elkeseredett, forrófejűbb magyar, aki román zászlókat kezd gyújtogatni.

Afelől mondjuk kevés kétségünk van, hogy ebben az esetben a román rendőrség, ha nem is órák, de néhány nap alatt diadalmasan jelentené be az elkövető kézre kerítését. Ezért jelen esetben csak azt tudjuk javasolni, hogy siessünk a román rendőrség segítségére. Ha valaki a képek alapján fölismeri az elkövetőt, azonnal jelentse a rendőrségen. Ne szóljon hozzá, pláne ne személyesen akarjon elégtételt venni a nemzeti jelképünkön esett sérelemért. Egyszerűen hívja a rendőrséget, a hívást pedig rögzítse.

Segítsünk a román hatóságoknak elvégezni a dolgukat, ha már ők nem képesek rá. Vagy – ne adj’Isten – nem akarják.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rostás Szabolcs 2019. július 24., szerda

Lemmingek és politikai kamikazék

Ha nem lennénk tisztában vele, hogy a barátságos rágcsálóféle úgymond öngyilkos hajlamáról szóló vélekedés minden alapot nélkülöző humbug csupán, azt mondhatnánk, a kormányzó román szociáldemokraták ugyanúgy a vesztükbe rohannak, mint a norvégiai lemmingek.

Borboly Csaba 2019. július 24., szerda

Borboly Csaba: a Békás-szorost Hargita Megye Tanácsa szerezte vissza (egyelőre alapfokon), nem Mezei János

Talán sokan már el is feledkeztek róla, olyan régóta húzódik a Hargita és Neamț megye közti határvita. Hargita Megye Tanácsánál nem felejtettük el, és már tíz éve is emlékeztettük rá a gyergyószentmiklósi városvezetést, hogy teendője van az ügyben.

Kiss Judit 2019. július 23., kedd

Egy fecske és egy mentőautó

Miközben a hazai fiatalok tekintélyes hányada fogja a vándorbotot, és külföldön próbál szerencsét, történt, hogy tizenkét évnyi olaszországi, franciaországi munka után hazatért szülővárosába egy, a nyugat-európai országokban sofőrként dolgozó férfi.

Bálint Eszter 2019. július 22., hétfő

A zöld ötven árnyalata

Vállalom a műanyagmentes július kihívást, vagy csak egyszerűen #plasticfreejuly #műanyagmentesjúlius – láthattuk számos ismerősünk Facebook- vagy Instagram-bejegyzéseiben az elmúlt bő három héten.

Balogh Levente 2019. július 19., péntek

Választás jön? Uszíts a magyarok ellen!

Nem hagyja el a járt utat a járatlanért az ukrán kormány, amely a hétvégi választások előtt a soviniszta indulatok felkorbácsolásával és uszítással próbálja maga felé terelni az eddigi tevékenységéből kiábrándult polgárok voksait.

Kiss Judit 2019. július 18., csütörtök

Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó korrupciótól, nevezetesen a csúszópénzek gyakorlatától, annak csak a Jóisten a megmondhatója.

Pataky István 2019. július 17., szerda

Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag megfertőzte az országot, hirtelen eltűnt.

Balogh Levente 2019. július 16., kedd

Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges pártok – hangzik el gyakran az öntömjénező kijelentés bukaresti illetékesek részéről.

Makkay József 2019. július 15., hétfő

Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy messziről láttam, nincs sok köze a szakmához. Miután az első döbbenetből felocsúdtam, az éppen benn tartózkodó étteremtulajdonossal sikerült tisztáznunk a helyzetet.

Balogh Levente 2019. július 12., péntek

Román konfliktusrendezés provokációval

Úgy tűnik, a legendás román diplomácia új eszközzel kísérletezik a Magyarországgal fennálló évszázados nemzetközi konfliktusok „rendezésére”: a folyamatos és arcátlan provokációval.

Vélemény
Rostás Szabolcs: Lemmingek és politikai kamikazék

Ha nem lennénk tisztában vele, hogy a barátságos rágcsálóféle úgymond öngyilkos ...

Kiss Judit: Egy fecske és egy mentőautó

Miközben a hazai fiatalok tekintélyes hányada fogja a vándorbotot, és külföldön próbál ...

Bálint Eszter: A zöld ötven árnyalata

Vállalom a műanyagmentes július kihívást, vagy csak egyszerűen #plasticfreejuly #műanyagmentesjúlius – láthattuk ...