Több száz látogatót vonzott a borvíz ünnepe

Bíró Blanka 2013. június 30., 16:13 utolsó módosítás: 2013. június 30., 16:14

Huszonháromféle borvizet kóstólhatott meg a több száz fős közönség a csernátoni Ika vár lábánál szombaton rendezett VII. Aquarius - a borvíz ünnepén.

Idén is  rangsorolták a versenyre benevezett borvizeket: Péter Elek, az Országos Ásványvíz Társaság volt igazgatójának vezetésével a zsűri első díjjal a mikóújfalusiak Bedő borvizét, másodikkal a petőfalvi vizet és harmadik díjjal jutalmazta a sepsibükszádiak Brákasarki sós borvizét. A borvizes palacsintasütő versenyre kilenc csapat nevezett be.

A rendezvényt első ízben 2007-ben Mikóújfaluban szervezte Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület, s az akkor döntötték el, hogy minden évben más helyszínt választanak.  Legutóbb a Hargita megyei Csíkszentkirály látta vendégül az Aquarius hatodikkiadását. Idén a csernátoni Ika vár alján gyűltek össze az érdeklődök, ahol a borvízkóstolás és palacsintasütő verseny, valamint a színes kulturális programok mellett a tavaly kalákával felújított Malom feredőnél fürdőzni is lehetett.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a megnyitón kifejtette, Románia ötszáz borvizes településének egyharmada Székelyföldön található, és az országban palackozott ásványvizeknek több mint a 40%-a innen származik. Székelyföld borvíz nagyhatalom. Ennek jegyében indult el ez a rendezvény hét évvel ezelőtt. Székelyföldön minden harmadik településnek van ásványvíz forrása, csak Háromszéken több mint 600 ásványvizet jegyeznek. „Ezeknek a vizeknek a megismertetésére nyílik lehetőség azáltal, hogy  elhozzák, bemutatják és megkóstoltatják a nagyközönséggel\" – mondta el Tamás Sándor.

Bölöni Dávid, Csernáton község polgármestere kifejtette, a tavaly kalákában felújított Malom feredőt helybéliek és a turisták százai-ezrei előszeretettel használják ivó- és fürdőkúrára. Az idei győztes a palacsintasütő versenyben a házigazdák csapata lett borlekváros különlegességükkel.A rendezvényen bemutatták Kisgyörgy  Zoltán író Háromszéki Borvizeskönyv című kiadványát, amely a régi és felújított gyógyfürdőkről, kezelőközpontokról, ásványvízpalackotokról, gyógyító gáz feltörésekről szól, és adatokat közöl a vizek vegyi összetételéről, a forrásvizek orvosi javallatairól, hely és fürdőtörténeti emlékekről, örökségekről.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat