Suhajda Szilárd első magyar hegymászóként feljutott a K2 csúcsára

Krónika 2019. július 25., 23:32 utolsó módosítás: 2019. július 25., 23:36

Suhajda Szilárd csütörtökön elérte a 8611 méteres K2-t; ezzel ő lett az első magyar hegymászó, akinek sikerült feljutnia a Föld második legmagasabb hegycsúcsára.

Bajtársak. Suhajda Szilárd és Klein Dávid a Magyar K2-expedíció közben Fotó: Facebook/Suhajda Szilárd

Az alpinista pakisztáni idő szerint nem sokkal dél után, oxigénpalack és teherhordók nélkül ért fel a K2 csúcsára, a Magyar K2-expedíció keretében – közölte a csapat csütörtökön az MTI-vel. Mint írják, a Magyar K2-expedíció június elején indult, és Suhajda Szilárd Klein Dáviddal együtt három sikeres akklimatizációs kört követően kezdte meg a csúcsmászást.

A múlt héten még kérdéses volt, hogy erre egyáltalán nyílik-e lehetőségük, mert a fent tartózkodó serpa hegymászók akkor rendkívül mély hóról számoltak be.

A két magyar hegymászó azonban nem adta fel: egy csapatnyi hegymászótársukkal hétfőn indultak el először a 6700 méteres magasságban elhelyezett kettes táborba, majd egy másik éjszakát a 7300 méteren elhelyezkedő hármas táborban aludtak.

Klein Dávidnak a csúcsmászás közben egészségi problémái adódtak: gyomorpanaszokkal, hányingerrel küszködött, ezért az expedíció sikerének érdekében szerdán úgy döntött, visszaereszkedik az alaptáborba.

Az elmúlt napokban az időjárás sokat segített abban, hogy ezúttal esély legyen felérni a csúcsra: növekedett a napsütéses órák száma, és az erős szél is elősegítette a hóhelyzet normalizálódását.

Suhajda Szilárd a 7700 méteren kialakított négyes táborból a szerda esti órákban indult a csúcsra, majd 15 óra menetelést követően érte el a 8611 méteres magasságot.

Jelenleg a hármas táborba tart visszafelé, majd a következő két napban érheti el ismét az alaptábort, ahol Klein Dávid várja. A két magyar hegymászó a napokban indul haza, és két héten belül már Magyarországon kezdenek készülni egy új megmérettetésre.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat