Jótékonysági futás a Petőfi-emlékév jegyében: határon túli gyermekotthonok számára gyűjtenek adományokat

Jótékonysági futás a Petőfi-emlékév jegyében: határon túli gyermekotthonok számára gyűjtenek adományokat

A nagykárolyi származású Gui Angéla (jobbról a második) több ízben futott több száz kilométert erdélyi gyerekotthonokért

Fotó: Gui Angéla

Erdélyi gyermekotthonok számára gyűjt adományokat ötszáz kilométeres jótékonysági futás keretében az Egy Vérből Vagyunk Alapítvány. A Petőfi-emlékév jegyében meghirdetett akció, melyet véradási kampány kísér, Kiskőrösről, a forradalmár költő szülővárosából indul, és a Máramaros megyei Koltón ér véget, ahol változatos programokat szerveznek a gyerekeknek. Gui Angéla, az alapítvány vezetője, futónagykövet a Krónikának elmondta, az akció a nemzeti összetartozás erősítésén túl a gyerekotthonok lakói számára is célt ad a sport megszerettetésével.

Deák Szidónia

2022. szeptember 17., 12:522022. szeptember 17., 12:52

A Petőfi-emlékév jegyében szervezi meg idei jótékonysági futását az Egy Vérből Vagyunk Alapítvány. A budapesti nemzetpolitikai államtitkárság által is támogatott akció szeptember 20-án veszi kezdetét Kiskőrösön, a forradalmár költő szülővárosában, véradási kampány kíséri, majd magyarországi és erdélyi stációk után a Máramaros megyei Koltón ér véget, ahol Petőfi Sándor és felesége, Szendrey Júlia mézesheteit töltötte.

Az akció önkéntes szervezője idén is Gui Angéla futónagykövet, az Egy Vérből Vagyunk alapítvány vezetője. A nagykárolyi születésű kétgyerekes anya a Krónikának elmondta, 2015 óta szervez véradással egybekötött jótékonysági futásokat, amelynek keretében adományokat gyűjtenek erdélyi, kárpátaljai és vajdasági gyerekotthonok számára.

A tárgyi adományok mellett rendszeresen élménynapokat, sporttáborokat is tartanak az otthonokban élő gyerekek számára.

„Kettős célja van a kezdeményezéseknek, egyrészt a véradás igazi önzetlen adakozás, a felebaráti szeretet egyik legnagyobb, kézzelfogható formája, másrészt az akció a nemzeti összetartozást is erősíti az anyaországi és határon túli magyarság között. Idén a jótékonysági esemény kiegészül a kultúrával, így a kezdeményezésnek hármas üzenete van, hiszen magyarnak lenni testben-lélekben-szellemiségben olyan sorsközösség vállalását jelenti, amelyet a határok sem tudnak szétszakítani” – fogalmazott a futónagykövet.

Galéria

Fotó: Gui Angéla

Karitatív akció Petőfi nyomában

Hozzátette, noha idén eltérnek a jótékonysági futás hagyományos forgatókönyvétől, az esemény kulturális vetülete többletet ad a karitatív akciónak. A korábbi években a több száz kilométeres futás célállomása egy-egy gyerekotthon volt, idén Böjte Csaba ferences szerzetes nagyszalontai, nagyváradi és székelyhídi gyermekotthonát érintik, de nem állnak meg ezeken a helyeken, csupán átadják az adományokat, a gyerekek a sporteszközök mellett egy-egy új sportcipőt is kapnak, mert a szervezők hisznek abban, hogy az edzőcipők „a lelki megküzdés útját is tapossák” – fejtette ki Gui Angéla.

A futóesemény Petőfi Sándor és Szendrey Júlia szerelmének több emlékezetes pontját is érinti, célállomása szeptember 25-én pedig a patinásan felújított koltói Teleki-kastély udvara lesz, ahol élménynapot szerveznek mintegy 200, gyerek­otthonból érkező vagy nehéz sorsú gyerek számára.

Idézet
A Teleki-kastély udvarára nemcsak azokat a gyerekeket várjuk, akiket idén látogattunk meg először, hanem a korábbi évek akcióinak kedvezményezettjei is ott lesznek,

érkeznek továbbá résztvevők például Kárpátaljáról vagy a mezőségi Magyarfülpösről is, akiknél a tavaly jártunk, de itt lesznek a nagybányai gyerekotthon lakói is, akiknek, reméljük, nemsokára adományozhatunk sportcipőket. Az eseményen részt vesz a kezdeményezés fővédnöke, Hercegh Anita, Áder János volt köztársasági elnök felesége is a magyarországi Regőczi István Alapítvány által támogatott gyerekekkel együtt. Az élménynap azért is lesz különleges, mert teljesen véletlenül egybeesik a szív világnapjával” – részletezte a futónagykövet.

Galéria

Fotó: Gui Angéla/ Facebook

Csigafuttató, patkódobálás, mocsaras lépegető

Az ünnepi szentmisét követően interaktív foglalkozásokat szerveznek a Teleki-kastély kertjében, a gyerekek kipróbálhatnak számos sportot, de lesz táncház, népi játékok, lovas körhinta, csigafuttató, lengőteke, patkódobálás, kötéldobálás, csengős ügyességi koordinációs játékok, vívás gerendán, hordólovaglás, egyensúlyozós játékok, csutkavárépítés, terményválogató, gólyaláb, mocsaras lépegető, teknőhorgászat, óriáscsúzli, középkori hadi tábor és íjászat, ezenkívül arcfestés és számos kézműves-foglalkozás is várja a gyerekeket.

A szervezők fontosnak tartják, hogy a fiatalok a Teleki-kastély történetével is megismerkedhessenek, ezért múzeumlátogatást is terveznek az 1800-as évek elején barokk stílusban épült műemlék épületben.

Gui Angéla elmondta, évről évre azt tapasztalja, hogy a jótékonysági futásoknak számos pozitív hozadéka van. „Azonkívül, hogy az én életem megváltozott, az elmúlt években olyan fantasztikus emberekkel ismerkedtem meg a futás kapcsán, akikkel egyébként soha nem hozott volna össze a sors. Ezenkívül igyekszünk minden alkalommal olyan gyerekotthonokért futni, amelyek tevékenysége kevésbé ismert a nagyközönség számára, a legtöbb ember például sosem hallott a magyarfülpösi szórványkollégiumról. Másik pozitív hozadéka az akciónak, hogy a futást megszerettetjük azokkal a gyerekekkel, akik számára adományokat viszünk” – mondta Gui Angéla.

Galéria

Fotó: Egy vérből vagyunk alapítvány

Elmesélte, 2017-ben, a reformáció évében ötszáz kilométert futottak egy kárpátaljai gyermekotthonért. Az ott élő gyermekek is bekapcsolódtak az utolsó száz méterekbe, és ez számukra olyan élményt jelentett, hogy azóta a sport nemcsak mindennapi életük részévé vált, hanem rendszeresen részt vesznek futóversenyeken, ahol dobogós helyezéseket érnek el.

Idézet
Nemcsak arra kell gondolni, hogy a sportnak milyen jótékony hatása van az egészségre, hanem a futás kitartásra is neveli a gyerekotthonok lakóit, megtapasztalják, hogy érdemes küzdeni céljaikért, ha nem adják fel, és mindennap megtesznek minden tőlük telhetőt, célba érnek.

Megtanulják, hogy nemcsak egy futóverseny végén állhatnak a dobogón, hanem az élet más területén is, ami számukra nagy dolog, mert óriási terheket cipelnek” – fogalmazott a futónagykövet. A szeptember 20-án Kiskőrösről rajtoló ötszáz kilométeres távot az Egy Vérből Vagyunk Alapítvány által felkért ultrafutók teljesítik, hozzájuk csatlakozhatnak mindennap azok, akik fontosnak tartják a jótékonysági akciót. További részletek az alapítvány honlapján és az esemény Facebook-oldalán olvashatók.

korábban írtuk

Célba ért a jótékonysági futás: hatszáz kilométert futottak a szórványkollégium támogatására
Célba ért a jótékonysági futás: hatszáz kilométert futottak a szórványkollégium támogatására

Megérkeztek a célállomásra, a magyarfülpösi szórványkollégiumba Szimandl Anita, Náray Balázs és Sperka Tamás amatőr ultrafutók, akik az Egy Vérből Vagyunk Alapítvány által szervezett jótékonyság akció keretében futottak. A hat napon át tartó, hatszáz kilométeres táv megtételével a szór

korábban írtuk

Egy vérből vagyunk: jótékonysági futás indul Budapestről a magyarfülpösi szórványkollégiumért
Egy vérből vagyunk: jótékonysági futás indul Budapestről a magyarfülpösi szórványkollégiumért

A magyarfülpösi szórványkollégium számára gyűjt adományokat hatszáz kilométeres jótékonysági futás keretében az Egy Vérből Vagyunk Alapítvány. A budapesti nemzetpolitikai államtitkárság által is támogatott akció szerdán rajtol Budapesten.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 08., hétfő

Határon túli diákok is népszerűsíthetik természeti értékeiket a nyíregyházi honismereti akadémián

Határon túli diákok jelentkezését is várják a magyarországi Honismereti Szövetség Látható csodák című, 7–12. osztályosok számára meghirdetett pályázatára.

Határon túli diákok is népszerűsíthetik természeti értékeiket a nyíregyházi honismereti akadémián
2024. április 08., hétfő

Erdélyi település a legélhetőbbnek tartott városok topjában, egy magyarországi megyeszékhely a legrosszabb helyek listáján

Erdélyi város is felkerült a lakosai által élhetőnek tartott európai városok listájára, miközben egy magyarországi megyeszékhely a legrosszabb helyek topjában kapott helyett.

Erdélyi település a legélhetőbbnek tartott városok topjában, egy magyarországi megyeszékhely a legrosszabb helyek listáján
2024. április 07., vasárnap

Videósorozattal helyezik történelmi kontextusba a Kibic online kvíz tanulságait

Magyarázó videósorozat készült az Erdély tematikájú, Kibic elnevezésű online tesztből. A kvíz tizennégy részes sorozatának első két epizódja már elérhető az ötletgazda Ferkó Zoltán YouTube-csatornáján.

Videósorozattal helyezik történelmi kontextusba a Kibic online kvíz tanulságait
2024. április 06., szombat

Megjelöli májustól a mesterséges intelligencia által előállított tartalmakat a közösségi portálokon a Meta

A Meta amerikai internetes óriásvállalat májustól megjelöli a közösségi portálokon a mesterséges intelligencia (MI) által előállított hangokat, képeket és videókat – derül ki egy friss blogbejegyzésből.

Megjelöli májustól a mesterséges intelligencia által előállított tartalmakat a közösségi portálokon a Meta
2024. április 06., szombat

Hétvégétől az erdélyi mozik műsorán az új Bogyó és Babóca animációs film – M. Tóth Géza rendezővel beszélgettünk

A hagyományokat követve a Bogyó és Babóca 6. – Csengettyűk című mozifilmben is tizenhárom mesét láthatnak a gyerekek, akiket újdonságokkal is meglepnek a KEDD Animációs Stúdió által forgalmazott alkotásban.

Hétvégétől az erdélyi mozik műsorán az új Bogyó és Babóca animációs film – M. Tóth Géza rendezővel beszélgettünk
2024. április 05., péntek

Tavaszi koncerteket tartanak Szatmárnémeti felújított történelmi központjában, hétvégén rajtol a rendezvénysorozat

Útjára indítja a Szatmári tavasz elnevezésű, koncerteket felsorakoztató rendezvénysorozatot a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal, amely ezzel a programmal felpezsdítené a felújított és nemrég átadott történelmi városközpont életét.

 

Tavaszi koncerteket tartanak Szatmárnémeti felújított történelmi központjában, hétvégén rajtol a rendezvénysorozat
2024. április 04., csütörtök

Szijjártó Péter a feszültségoldás reményében Teqball-asztalt ajándékozott a szülinapos NATO-nak

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Teqball-asztalt adott át a NATO részére az észak-atlanti szövetség alapításának 75. évfordulója alkalmából csütörtökön Brüsszelben.

Szijjártó Péter a feszültségoldás reményében Teqball-asztalt ajándékozott a szülinapos NATO-nak
2024. április 04., csütörtök

Hamarosan fizetőssé válik a belépés Velencébe, a polgármester bejelentette a részleteket

Velencében április 25-től bevezetik egyelőre kísérleti jelleggel és 29 különböző napon a napi 5 eurós belépőjegyet. Ennek részleteiről Luigi Brugnaro polgármester számolt be csütörtöki római sajtótájékoztatóján.

Hamarosan fizetőssé válik a belépés Velencébe, a polgármester bejelentette a részleteket
2024. április 04., csütörtök

A TikTokon terjedő álhír miatt törik össze a csokinyuszikat és -tojásokat a boltokban

Az emberek elkezdték összetörni a csokoládé nyuszikat, abban a reményben, hogy pénzt találnak bennük, miután hamis információk terjedtek el az interneten. A gyártók és a kiskereskedők kénytelenek arról kommunikálni, hogy az édességek belseje üres.

A TikTokon terjedő álhír miatt törik össze a csokinyuszikat és -tojásokat a boltokban
2024. április 01., hétfő

Röpködő színkavalkád és ismeretterjesztés a becsületkasszával működő korondi madárkertben

Nemcsak élményt, hanem ismeretterjesztést is kínál a korondi madárkert, ahol közel 40 faj található a különféle páváktól a vízimadarakon át a fácánokig és papagájokig. Szász Emilt, a Hargita megyei létesítmény ötletgazdáját kérdeztük a madárkertről.

Röpködő színkavalkád és ismeretterjesztés a becsületkasszával működő korondi madárkertben