Holokauszttúlélő-történet szatmári árnyjátékban – az Örökségünk őreit megnyerő kölcseys diákok sikeres produkciója

Holokauszttúlélő-történet szatmári árnyjátékban – az Örökségünk őreit megnyerő kölcseys diákok sikeres produkciója

A múlt árnyékában. A szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákjai egy holokauszttúlélő történetét vitték színre a verseny döntőjében

Fotó: Serar Szabolcs / Blink Media

Décsei Miklós, a szatmárnémeti zsidó hitközség volt elnökének életét helyezték árnyjátékuk középpontjába a Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákjai, akik nemrég megnyerték az Örökségünk őrei vetélkedőt. Fórizs Enikő, a szatmárnémeti zsinagógát népszerűsítő csoport egyik vezetőtanára a több mint féléves programról, az interaktív tevékenységekről beszélt a Krónikának.

Bede Laura

2019. április 11., 13:512019. április 11., 13:51

2019. április 11., 13:592019. április 11., 13:59

„Örömünkben sírtunk, amikor meghallottuk az eredményt. Nagy elismerés, hogy országos versenyen első díjat kaptunk. Főként azért örültek a gyerekek, mert látták, hogy értékként tekintenek a hónapokon keresztül folytatott tevékenységükre – a szívvel-lélekkel végzett munka végül meghozta eredményét” – mondta el érdeklődésünkre Fórizs Enikő magyartanárnő, a szatmárnémeti zsinagógát „örökbe fogadó” csoport egyik vezetője.

Mint arról beszámoltunk,

a Kölcsey Ferenc Főgimnázium csapata nyerte az Örökségünk őrei – Fogadj örökbe egy műemléket! elnevezésű örökségvédelmi versenyt vasárnap Kolozsváron.

A tizenhárom fős diákcsoport a tavaly októberben elkezdődött online forduló keretében a Facebook-oldalukon mindennap egy érdekes információt osztott meg a követőkkel a zsinagógáról, a szatmárnémeti zsidóságról. Ebben az időszakban vették fel a kapcsolatot Csirák Csaba helytörténésszel, aki előbb az osztályteremben tartott előadást a diákoknak, majd bemutatta nekik a műemlék épületet is. „Akkor jártunk először együtt a zsinagógában, és ekkor kiválasztottuk azokat a fontosabb információkat, amelyeket érdemes megosztani a külvilággal is. Ezután következett az offline-nak nevezett forduló, ahol már különböző rendezvényeket kellett szerveznünk” – részletezte a vezetőtanár, aki három nagyobb eseményt emelt ki.

Kifejtette, nagy sikernek örvendett az interaktív meseelőadásuk, amely egy zsidó királyfiról szólt, és a zsinagógát állította középpontba.

A történetet egy tizedik osztályos diáklány írta, és az elemistáknak adták elő.

November végén jótékonysági délutánt szerveztek az imaházban, ahová a Nest – Erdélyi Összművészeti Gyűjtőpont tagjait hívták meg, valamint kölcseys diákok és szatmári művészek is kiállíthatták a judaizmus vagy a holokauszt témájával kapcsolatos műveiket. „Nagyon szép számban eljöttek a megyéből, és az itt befolyt összeget felajánlottuk a zsidó hitközségnek, hogy fordítsák a felújítási munkálatokra. Továbbá a csapatból két diák vállalta, hogy idegenvezetőként több középiskolás osztálynak bemutatják az épületet” – fogalmazott a pedagógus.

Fórizs Enikő arról is beszámolt lapunknak, hogy a regionális fordulóra, majd az országos döntőre is egy színdarabbal készültek.

Az árnyjáték Décsei Miklós életéről szólt, aki a szatmárnémeti zsidó hitközség elnöke volt hosszú ideig, néhány éve mondott le.

„Ő átélte a holokauszt borzalmait, és úgy döntöttek a gyerekek, hogy az ő életének meghatározó pillanatait viszik színre árnyjáték formájában. Az országos döntőre egy mappát is kellett vinni, amelyben összefoglaltuk eddigi tevékenységeinket. A gyerekek kézzel készítették el ezt a mappát, hagyományos nyomtatott fényképeket ragasztottak bele, minden szöveg igényesen, kézzel írva került bele, valamint háromdimenziós módon megalkották a zsinagógát” – mutatott rá a magyartanár. Hozzátette, az épületet kolléganőjével, Fazakas Katalinnal választották ki. „Úgy gondoltuk, hogy az épület örökbefogadásával sok mindent megtudhatunk a zsidó kultúráról. A gyerekek nagyon szívesen fogadták, és most már ők is magukénak érzik” – hangsúlyozta Fórizs Enikő.

Galéria

Az aranyérmes kölcseys diákok a bonchidai Bánff y-kastélyban szervezett Electric Castle fesztiválra nyertek belépőt

Fotó: Facebook/Kölcsey Ferenc Főgimnázium

Szatmár megye egyébként első alkalommal nevezett be az Örökségünk őrei vetélkedőbe, amelynek erdélyi hálózata már 10 megyére terjed ki. 

A 2012-ben útjára indított verseny idén rekordot döntött, hiszen több mint 600 diák és tanár kapcsolódott be a mozgalomba.

A hétvégi döntő eredményei alapján a vetélkedő nyolcadik helyezettje a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum csapata, amely könyvcsomagot vihetett haza. A hetedik és hatodik helyen végzett Nagyváradi Művészeti Líceum és nyárádszeredai Bocskai István Elméleti Líceum csapata együtt szórakozhat a Sic Feszten. Ötödikek lettek a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum diákjai, akik a mérai csűrfesztiválon rophatják a táncot. A gernyeszegi Teleki-kastélyban szervezett Awake fesztiválon a brassói Áprily Lajos Főgimnázium csapata vehet részt. A Vibe fesztiválon együtt bulizik majd a harmadik helyezett szászrégeni Lucian Blaga Technológiai Líceum, illetve a második díjat elnyerő János Zsigmond Unitárius Kollégium csapata. Az aranyérmes szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákjai pedig a bonchidai Bánffy-kastélyban szervezett Electric Castle fesztiválra nyertek belépőt.

A Várdomb utcai zsinagóga története

A források szerint 1735-ben Szatmárnémetinek 17 zsidó lakosa volt. A zsidóság száma a 19. század közepétől kezdődően jelentős növekedésnek indult, a 20. század elejére pedig az 1842-ben hivatalosan is megalakult izraelita hitközség Erdély egyik legjelentősebb hitközségévé nőtte ki magát. A városban egykor működő három nagy zsinagóga (ortodox, status quo ante, németi) és huszonöt imaház közül mára csak a Várdomb utcai ortodox zsinagóga áll, legutóbb 2007 júliusában dőlt össze a felújítás előtt álló Hám János utcai zsinagóga. A város első zsinagógája a jelenlegi ortodox zsinagóga helyén épült 1856-ban, és harminchárom évig működött. Megrongálódott állapota miatt a hitközség új zsinagóga építése mellett döntött. Az építkezési munkálatok 1891 és 1892 között zajlottak, a város első főrabbija, Mandelbaum Benjámin Farkas idejében, Bach Nándor (1842–1905) váci származású építész és rajztanár, a nagyváradi Zárda utcai zsinagóga (1890) építészének tervei alapján. 1920-ra a szatmárnémeti zsidóság száma közel nyolcezerre emelkedett. Valószínűleg emiatt került sor a zsinagóga déli oldalán húzódó Talmud Tóra imaház építésére, melynek építési munkálatai 1927-ben fejeződtek be – olvasható az erdélyi magyar elektronikus könyvtár honlapján.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 08., szerda

Csiga mászott a magyarfenesi gólya hátára, míg épp a fiókáját költötte

Alighanem az életével játszott az a csiga, amelyik a magyarfenesi gólyafészekben rámászott a negyedik fiókájának a kiköltésével elfoglalt tojó, Leske hátára. A bizarr jelenet hétfőn hajnalban történt, és a fészekre szerelt webkamera örökítette meg.

Csiga mászott a magyarfenesi gólya hátára, míg épp a fiókáját költötte
2024. május 08., szerda

Siklókígyó, macska és nyest is elrejtőzhet a gépkocsiban, a rendőrség tanácsokat ad hasonló esetekre

Megesik, hogy nyest, macska, vagy éppen kígyó bizonyul egy gépkocsi „hívatlan vendégének”, az állatok bizony kárt is okozhatnak az autóban – hívta fel a figyelmet a közösségi oldalon a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK).

Siklókígyó, macska és nyest is elrejtőzhet a gépkocsiban, a rendőrség tanácsokat ad hasonló esetekre
2024. május 08., szerda

Pandadiplomácia után orangutándiplomácia? Majmokat tervez ajándékozni partnereinek egy ázsiai ország

Malajzia azt tervezi, hogy „orángutándiplomáciát” vezet be, vagyis a pálmaolajat importáló országoknak kereskedelmi ajándékként kínálna fel főemlősöket, hogy eloszlassák a környezeti hatásokkal kapcsolatos aggodalmakat.

Pandadiplomácia után orangutándiplomácia? Majmokat tervez ajándékozni partnereinek egy ázsiai ország
2024. május 07., kedd

Többet fizet, kevesebbet kap: a zsugorinfláció miatt is érdemes tudatos fogyasztóvá válni

Zsugorinfláció – ez a magyar elnevezése a rejtett áremelés Romániában és a világ számos országában tapasztalható jelenségének, amikor a gyártók csökkentik a termékek tényleges súlyát, az árat viszont változatlanul hagyják.

Többet fizet, kevesebbet kap: a zsugorinfláció miatt is érdemes tudatos fogyasztóvá válni
2024. május 06., hétfő

Fémhulladékból alkot az országos tehetségkutatóban szereplő mezőcsávási Kiss Andrea Beatrix

Lenyűgözte az egyik román tehetségkutató zsűrijét a mezőcsávási Kiss Andrea Beatrix, aki fémhulladékból hoz létre különböző tárgyakat, a műsorban például egy balerinát. A fiatal fémműves inspirációjáról, szenvedélyéről beszélt lapunknak.

Fémhulladékból alkot az országos tehetségkutatóban szereplő mezőcsávási Kiss Andrea Beatrix
2024. május 06., hétfő

Avasújvárosban indul az idei Bakator TOUR borpiknik

A 2020. óta Szilágy, Maros és főként Szatmár megyében megszervezett eddigi hét, Picnic in the Vineyard nevet viselő borpiknik idei első kiadására Avasújvárosban kerül sor május 11-én 11 órától.

Avasújvárosban indul az idei Bakator TOUR borpiknik
2024. május 06., hétfő

Beüzemelték az első intelligens sebességkorlátozó „fekvőrendőrt” Romániában

Üzembe helyezték az első intelligens sebességkorlátozót Romániában: Bukaresttől nem messze szerelték fel a „fekvőrendőrként” működő készüléket a helyi hatóságok. A technológiát az országban meghonosító cég más városokban is tesztelné a rendszert.

Beüzemelték az első intelligens sebességkorlátozó „fekvőrendőrt” Romániában
2024. május 05., vasárnap

Ma már inkább az állatok jogait helyezi előtérbe az erdélyi vegán közösség

Kezdetben sokan a növényi alapú étrend egészségre gyakorolt pozitív hatása miatt vonták ki teljesen étkezésükből az állati eredetű eledeleket, idővel viszont az erdélyi vegánok számára az állatok jogainak tiszteletben tartása került előtérbe.

Ma már inkább az állatok jogait helyezi előtérbe az erdélyi vegán közösség
2024. május 05., vasárnap

Dobos-torta, krémes és konyakmeggy – a Százéves Cukrászdában jártunk Gyulán

Korábban többször megfordultam vendégként a gyulai Százéves Cukrászdában, ezúttal azonban Balogh László mestercukrász kalauzolásával tekinthettünk bele a magyar cukrászat történetébe és a hagyományőrző receptjeiben, több terméküket is megkóstolhattuk.

Dobos-torta, krémes és konyakmeggy – a Százéves Cukrászdában jártunk Gyulán
2024. május 04., szombat

Múltidéző babakiállítást „adott a városnak” Sinka Zita sepsiszentgyörgyi gyűjtő

Nem tesz különbséget több mint ezer díszbabája között Sinka Zita, akinek mindegyik darab egyformán kötődik lelkéhez. A sepsiszentgyörgyi gyűjtő tematikusan berendezett kiállításáról, a legrégebbi, 19. századi példányáról, régi álmáról beszélt.

Múltidéző babakiállítást „adott a városnak” Sinka Zita sepsiszentgyörgyi gyűjtő