Földes László Hobo Bob Dylan-koncertje nyitja meg az Alter-Native koncertsorozatát

Krónika 2017. november 02., 12:34

A díjnyertes filmek mellett minőségi zenével várják a résztvevőket a november 8–12. között Marosvásárhelyen rendezendő 25. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon.

Fotó: nemzeti színház

Izgalmas zenei élményt nyújtó koncerteken vehetnek részt az érdeklődők a 25. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon, amelyet november 8–12. között szerveznek a marosvásárhelyi Kultúrpalotában. Földes László Hobo Bob Dylan-koncertje nyitja meg a rendezvény koncertsorozatát 19.30-tól.

A Lassú vonat című műsorral első ízben lép fel Erdélyben a Kossuth-díjas bluesénekes, dalszerző, előadóművész.

„Dylan nélkül a rockzene nem tudta volna átlépni a hagyományos popzene korlátait, nem véletlen, hogy dalait sok ezren dolgozták fel. Számomra most jött el az ideje, hogy a néger bluesok, a Rolling Stones, Jim Morrison, Tom Waits és Vlagyimir Viszockij magyarul énekelt számai mellé rakjam Dylan 15, általam lefordított dalát” – mondta Hobo, akit Brády Márton (gitár), Gál István (dob), Igali Csanád (billentyűs hangszerek), Kiss Zoltán (gitár) és Pengő Csaba (nagybőgő) kísér majd.

Fotó: Boda L. Gergely

Időutazás hangok kíséretében

November 9-én első alkalommal ad mozikoncertet Marosvásárhelyen a Takarmánybázis Tandem 19.45-től. A Gőz László (kagylók, basszustrombita) és Szemző Tibor (fuvolák, narráció) alkotta kettős 1945 – Film a hangok felől című előadása egyfajta élő továbbgondolása, kitágítása az 1945 című film Szemző Tibor komponálta zenei világának. Gőz László a rá jellemző egyedi felfogásban reflektál a film hangjaira, Szemző narrátorként kalauzolja a koncert közönségét e különleges időutazáson, 1945 nyarának egyetlen napjára fókuszálva, felidézve a zenei kompozíció forrásait és az inspirációul szolgáló szövegeket.

A rendhagyó est vizuális képanyagát Ragályi Elemér fekete-fehér képsorainak filmbeli részletei és kimaradt kockái, illetve korabeli fotográfiák erősítik.

Hollywood magyar zeneszerzőjére emlékeznek

November 10-én két zenei esemény is szerepel a fesztivál kínálatában. A The Office Clubban 21.30-tól a Soul Serenade nevű bukaresti formáció lép fel, amelynek zenéjére az old-time blues és jazzirányzat új és friss akusztikus átértelmezése jellemző. Az Adelina Chivu (ének, kazoo, u-bass), Andrei Rotariu (ének, gitár, szájharmonika, tambura) és Codruţ Andrei (mandolin) összeállítású zenekar 2013 márciusában második helyet nyert a toulouse-i Európai Bluesfesztiválon (European Blues Challenge), elsőként képviselve Romániát ezen a rendezvényen.

2013 novemberében a trió a Grammy-díjas Rhiannon Giddens & Layla Mccalla elő­zene­karaként lépett fel a híres franciaországi Blues Sur Seine fesztivál keretében. Szintén november 10-én

a Balassi Intézet bukaresti kirendeltsége különleges esttel tiszteleg „Hollywood magyar zeneszerzője”, Rózsa Miklós előtt születésének 110. évfordulója alkalmából.

A Jazz & Blues Klubban 19 órától tartandó esten levetítik Alfred Hitchcock Elbűvölve című filmjét, amelynek a zenéjéért Rózsa Miklóst Oscar-díjjal jutalmazták, a film előtt pedig Ioan Dobrinescu zeneszerző átírásában és a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia zenekarának művészeiből álló Transylvanian WindEnsemble fúvóskvintett előadásában felcsendül Rózsa Miklós zenéje.

Archív Fotó: Boda L. Gergely

Jubileumi jazzrepertoár

November 11-én 18 órától a Kozma Orsi Quartet lép a Kultúrpalota színpadára a Prints Of 10 Years (Tíz év lenyomatai) című összeállítással. A koncertanyagot a zenekar fennállásának tizedik évfordulója alkalmából állították össze, többnyire teljes repertoárjuk legjobb szerzeményeiből, kedvenc feldolgozásaikból (Sting, Viktoria Tolstoy, LGT), valamint új dalaikból.

Kozma Orsi megnyerő színpadi jelenléte, kristálytiszta énekhangja, Cseke Gábor zongoraművész, a formáció egyik zeneszerzőjének érzékeny, virtuóz játéka, Hárs Viktor basszusgitáros, zeneszerző, szövegíró markáns, színes jelenléte és Pusztai Csaba dobos játékos, pontos kísérete eggyé forrva izgalmas élményt nyújt a vokális jazz kedvelőinek.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat