Csíkiak a pápai audiencián: átadták a kézzel írt Bibliát

Kömény Kamilla 2015. október 14., 20:15

Csíkszeredai zarándokok is jelen voltak szerdán a Vatikánban, amikor átadták az ötkötetes, kézzel írt, magyar nyelvű Bibliát a szentatyának a nyilvános pápai kihallgatáson.

A Szentírás elkészítésében részt vett a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium 87 tanára és diákja is, közülük két tanár és két diák utazott Rómába a Bibliát továbbító küldöttséggel.

Bogos Róbert, a gimnázium magyar szakos tanára a helyszínről arról számolt be lapunknak, hogy negyvenhatan – többségük Szeged és környékéről, de a csíkszeredaiakon kívül a Felvidékről, Újvidékről és Kolozsvárról is – elzarándokoltak Olaszországba, hogy részt vegyenek a Biblia átadásán. Mint kifejtette, zarándokcsoportjuk a vatikáni magyar követség jóvoltából az első sorokban – pár méterre a pápától – vehettett részt az audencián.

Miután Ferenc pápa áldást osztva végigvonult az összegyűltek között, az oltárnál magyarázta az aznapi evangéliumi részt. Ezt követte a kihallgatás, amelynek során a nemzetek jókívánságait, ajándékait fogadta a pápa – részletezte a magyartanár. Hozzátette, szerdán több mint száz ajándékot kapott a szentatya, a magyarok által leírt Szentírást a bibliamásolás kezdeményezője és koordinátora, a szegedi Benyik György bibliakutató professzor adta át neki.

A pápa meglepődött a kézzel készített Biblia láttán, belelapozott az egyik kötetbe, és kifejezte elismerését, értékeli a közösségi ajándékokat – mondta Bogos Róbert. A másolásban részt vevő minden önkéntes egy-egy oldalt másolt, az elkészült kézírásos Biblia 5061 oldalas lett. Az Ószövetség 4250, az Újszövetség 811 oldalt tesz ki. A teljes művet a jelentős terjedelem miatt összesen öt – marhabőr borítású – kötetbe kötötték.

Az országosra tervezett bibliamásolási kezdeményezés átlépte Magyarország határait: Belgium, Olaszország, Felvidék, Délvidék mellett Erdély több településéről – Gyulafehérvárról, Kolozsvárról, Kézdivásárhelyről, Csíkszeredából, Csíkcsomortánból és Vacsárcsiból – is csatlakoztak önkéntesek.

A bibliamásolási kezdeményezésről a gyulafehérvári római katolikus egyházmegye honlapjáról értesült Erdély Imre, a Segítő Mária-gimnázium vallástanára. Jó ötletnek találta a kezdeményezést, közreműködésével a gimnázium tanárainak és diákjainak egy része is bekacsolódott a programba.

„Nagy élmény volt látni a gyerekek, valamint a kollégák nyitottságát a munka folyamán, amely, azt hiszem, sok esetben felért egy imával. A Szentírást másolni is nagy élmény, hiszen közben különleges alkalmunk nyílt a Jóistennel való találkozásra. Ezt az élményt fokozta a másolás egyedisége, hiszen ebből a kézírásos Bibliából – amelyet a Magyarok Bibliájaként kapott ajándékba a szentatya – mostanában nem másolnak többet\" – mondta Erdély Imre.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat