„Leírhatatlan örömforrás a gyerekek hálája”

Bede Laura 2019. október 19., 08:23 utolsó módosítás: 2019. október 19., 11:25

Élelmiszert, ruházatot, iskolai eszközöket tartalmazó csomagokat juttatnak el több mint hetven rászoruló gyerekhez bánffyhunyadi önkéntesek. A Kolozs megyei településen létrehozott Dreptul la viața (Élethez való jog) nevű alapítvány egyik tagja, Vincze Tímea a nehéz sorsú családok támogatásáról, sikertörténetekről, az adományozási formákról beszélt a Krónikának.

Fotó: Facebook.com/Asociatia Umanitară Dreptul la Viață Huedin

– Több mint 70 rászoruló gyereknek segíttek a saját időtöket és energiátokat feláldozva szinte napi rendszerességgel. Hogyan, milyen formában jut el az adomány a kicsikhez?

– A gyerekek száma már valóban meghaladta a hetvenet. Igyekszünk minden családhoz havonta eljutni élelmiszert, tisztálkodási és tisztító szereket tartalmazó csomaggal. Erre a tevékenységre mi nem tekintünk áldozathozatalként. Bár valóban nem egyszerű megtalálni az egyensúlyt a munka, család és önkéntesség között, mindenképp megéri, hiszen sokkal többet kapunk vissza annál, amit adunk, teszünk. A gyerekek öröme, mosolya, ölelése mindenért kárpótol.

A támogatásban részesülő családok száma évről évre növekedett. Hogyan indult ez a projekt?

– Daciana Loi bánffyhunyadi informatikatanárnő hozta létre a Dreptul la viața (Élethez való jog) nevű alapítványt néhány évvel ezelőtt más céllal, de szintén a gyerekek javára. Idővel csatlakoztunk Török Luciannal, és mindannyian önkéntesen dolgozunk az egyesületben. Eleinte egy-két család nehézségein próbáltunk enyhíteni, majd egyre csak nőtt a rászorulók száma.

Fotó: Facebook.com/Asociatia Umanitară Dreptul la Viață Huedin

– Miként értesültetek arról, hogy milyen családoknak lenne szükségük támogatásra?

– Nagyrészt ismerősökön keresztül jutottunk el a nehéz sorsú családokhoz. Minden alkalommal elmentünk személyesen feltérképezni a helyzetet. Beszélgettünk a gyerekekkel, szülőkkel és megpróbáltuk felmérni a szükségleteket. A gyerekeket nemzetiségtől és kortól függetlenül segítjük, sőt a Kolozs megyei településeken kívül már Szilágy megyében is vannak támogatottjaink.

– A közösségi oldalra feltöltött fotókon láthattunk olyan sikertörténeteket, hogy az adománycsomagon kívül felújított lakással is könnyebbé tettétek néhány nehéz sorsú család életét. Kiemelnél hasonló történeteket?

– Több esetben sokkal szomorúbb és kilátástalanabb volt a helyzet, mint amire számítottunk.

Találkoztunk olyan édesanyával, aki két gyerekével egy lépcsőházban lakott. Összefogással sikerült egy kicsi házat építeni számukra. Amikor elkezdődtek a munkálatok, még nem tudtuk, hogyan gyűl össze a szükséges összeg, de sokan mellénk álltak és támogatták az ügyet, így néhány hét alatt felépült a házikó.”

Hasonló sikertörténet egy ötgyermekes családnak kínált otthon. Istállóban laktak, embertelen körülmények között, és kétszobás lakásuk lett, padlóval, csempével és bútorokkal. Ezen kívül több ház szigetelését, tatarozását, újra fedését sikerült megvalósítani. Szintén adományokból sikerült felszerelni egy termet sérült gyerekek számára, ahol heti több alkalommal önkéntes szakemberek tartanak foglakozásokat.

Fotó: Facebook.com/Asociatia Umanitară Dreptul la Viață Huedin

Legutóbbi nagy projektünk a városi kórház felszerelése. A gyermekosztály minden szobáját sikerült ellátni televízió és DVD-készülékkel, valamint hűtőszekrénnyel. Ezen kívül a többi részlegre is sikerült egy-egy hűtőszekrényt, valamint televíziót beszerezni. A gyerekek számára épült egy játszópark és több mint negyven pizsamát és papucsot is vásároltunk a kicsiknek.

– Mennyire befolyásolják a gyerekek tanulmányi eredményeit, lelki fejlődését azok a körülmények, amelyek között élnek?

– Meggyőződésünk, hogy minden gyerek megérdemli az esélyt a tanulásra. Sok esetben előfordult, hogy a kicsi nem mehetett óvodába vagy iskolába, mert nem volt cipője vagy meleg ruhája. Elsődleges célunk ezt megelőzni. Minden iskolaév kezdetén megvásárolunk valamennyi tanszert, iskolás táskát, tornaruhát és sportcipőt.

– A jövőben szeretnétek kiterjeszteni, bővíteni ezt a projektet?

– Az elején nem gondoltuk, hogy ez ekkora méreteket ölt. Sajnos folyamatosan találkozunk új helyzetekkel, nélkülöző gyerekekkel, súlyos hiányokkal. Bár támogatókban szerencsére nincs hiány, sajnos az időnk nem engedi meg, hogy tovább terjeszkedjünk, mivel csak hárman vagyunk, akik mindezt munka és család mellett vállaljuk.

Fotó: Facebook.com/Asociatia Umanitară Dreptul la Viață Huedin

– Mi ösztönöz titeket nap mint nap ebben a sokszor embert próbáló munkában?

– Leírhatatlan örömforrás a gyerekek hálája, mosolya, ölelése. Minden fáradtságot, bosszúságot, nehézséget elfeledtet velünk.

Nagyon sokszor mondják, hogy nem fontos mit viszünk, csak menjünk, ez mindig csordultig tölti a szívünket.”

Olyan érzelmi mélységekbe és magasságokba hordoz, amit ritkán tapasztalunk más helyzetben.

– Aki szeretne adományozni, milyen formában teheti meg?

– Minden jellegű adományt szívesen fogadunk. A támogatást igénylő gyerekek száma nagyon megnövekedett, fizikai segítséget pedig nem kapunk, ezért sajnos nem jut időnk a ruhák osztályozására, így a használt darabokat egyelőre nincs hol tárolnunk. Facebookon működik egy csoport Crăciunei și Crăciunițe néven, amelynek minden tagja vállalja, hogy havi rendszerességgel adományoz legkevesebb 20 lejt. Szintén a közösségi oldalon lehet követni tevékenységünket az Asociatia Umanitară Dreptul la Viață Huedin nevű oldalon, ahol megtalálható az alapítvány bankszámlaszáma is.

Adományokat a következő bankszámlákra küldhetnek:
EURO:
RO97BTRLEURCRT0282041001
LEJ:
RO50BTRLRONCRT0282041001
Asociația Umanitară Dreptul la viață Huedin

Fotó: Facebook.com/Asociatia Umanitară Dreptul la Viață Huedin

Fotó: Facebook.com/Asociatia Umanitară Dreptul la Viață Huedin

Fotó: Facebook.com/Asociatia Umanitară Dreptul la Viață Huedin

Fotó: Facebook.com/Asociatia Umanitară Dreptul la Viață Huedin

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat