Vízilabda: tizenegy év elteltével főtáblás a Nagyváradi VSK a Bajnokok Ligájában

Csoportgyőzelmüket és BL-szereplésüket ünneplik a VSK vízilabdázói •  Fotó: Rostás Szabolcs

Csoportgyőzelmüket és BL-szereplésüket ünneplik a VSK vízilabdázói

Fotó: Rostás Szabolcs

Hatalmas sikert könyvelhetett el a Nagyváradi VSK a férfi vízilabda Bajnokok Ligája selejtezőjében: a hazai rendezésű torna vasárnapi zárónapján legyőzte az olasz Brescia együttesét, megnyerte csoportját, ezzel 11 év elteltével feljutott a legrangosabb klubtorna főtáblájára. A Krónikának Belényesi Dávid és Vancsik Levente értékelte a remek teljesítményt.

Rostás Szabolcs

2024. szeptember 15., 20:452024. szeptember 15., 20:45

2024. szeptember 16., 00:082024. szeptember 16., 00:08

Abban a tudatban ugrottak vízbe a Nagyváradi VSK pólósai vasárnap a Bajnokok Ligája selejtező tornájának zárómérkőzésén, hogy győzelem esetén megvalósítják, ami legutóbb több mint egy évtizeddel ezelőtt sikerült a klubnak: feljutni a 16 csapatból álló elitbe, a BL főtáblájára.

Sőt az áhított cél eléréséhez elegendő volt a döntetlen is,

a Körös-parti gárda ugyanis az öt csapatból álló C csoport küzdelmeinek első, csütörtöki összecsapásán 20-8-ra lelépte az Enka Isztambult, pénteken 8-7-re legyőzte a német bajnok Spandau 04 Berlint, szombaton pedig 11-8-ra múlta felül a görög Paok Szalonikot. A csoportokból csak az első helyezettek vívták ki a főtáblás szereplés jogát.

Vasárnap pedig következett a ki-ki meccs az olasz kupagyőztessel, az elmúlt években a BL-ben rendszeresen szereplő Brescia együttesével, amely némi meglepetésre a váradi tornán kikapott a Spandautól. A Brescia kerete valamelyest gyengébb a tavalyihoz képest, de így is öt-hat játékost foglalkoztat az olasz válogatottból.

Belényesi Dávid (2-es sapkával) szerint igazi csapatmunka eredménye a tornagyőzelem •  Fotó: Nagyváradi VSK Galéria

Belényesi Dávid (2-es sapkával) szerint igazi csapatmunka eredménye a tornagyőzelem

Fotó: Nagyváradi VSK

Ha nem is teljesen, de szépen megtelt a Ioan Alexandrescu Uszoda a döntő összecsapásra, amelyen a hazai együttesből nem ugorhatott medencébe a VSK egyik erőssége, Vancsik Levente, aki a németek elleni meccsen brutalitásért megítélt kiállítása miatt két meccses eltiltást kapott. Amikor röviden váltottunk néhány szót az aradi származású pólóssal, sajnálkozott, hogy nem segítheti társait a vízben, de úgy vélte, csapata képes lehet legyőzni a csoportfavorit Bresciát.

Amely azonban villámrajtot vett, két góllal is elhúzott, elvégre az olaszok tudták: legkevesebb négy góllal nyerniük kell, hogy csoportelsők és BL-főtáblások legyenek. (Ha az olaszok háromnál kevesebb góllal nyernek, a Spandau nyeri a csoportot). Ám a nyáron kinevezett montenegrói vezetőedző, Petar Kovacevic által irányított váradiaknak sikerült kiegyenlíteniük Ivan Gusarov és Filip Gardasevics révén. A továbbiakban is szorosan alakult a mérkőzés, így félidőben 4-4-et, a záró negyed előtt 6-6-ot mutatott a kivetítő.

•  Fotó: Rostás Szabolcs Galéria

Fotó: Rostás Szabolcs

Belényesi Dávidéknak a második játékrészben többször is lehetőségük adódott ellépni két góllal, de nem sikerült. A negyedik negyedben egy-egy találat született, utolsó támadásuknál az olaszok felhozták a kapusukat is, emberelőnyben lóbáltak, ám a váradiak végi remeklő kapusa, Lazar Dobozanov ekkor is bemutatott egy bravúros védést.

A lelkes váradi szurkolótábor ekkor már felállva tapsolta kedvencei teljesítményét, hiszen már tudvalevő volt, hogy a döntetlen csoportja élére, valamint a BL-főtáblára röpítette a Nagyváradi VSK vízilabdacsapatát.

Csak hát a szabályok értelmében döntetlenre nem végződhet egy mérkőzés, így azonnal következtek a büntetődobások. Dobozanov már az első lövést hárította, de később a váradiak közül Nichita Ilisie hibázott, hogy aztán a VSK szerb hálóőre ismét védett egy óriásit, így a Körös-parti együttesnek járt a két pont. A csapat 14-13-ra nyerte a meccset, 11 ponttal pedig a C csoportot, ahol a szerb Novi Belgrád, a német Waspo Hannover és a bukaresti Steaua lesz az ellenfele. A 4 csoportból az első kettő jut a nyolcas döntőbe.

A váradiak szerb hálóőrének védései alapvetően hozzájárultak a csapat sikeréhez •  Fotó: Nagyváradi VSK Galéria

A váradiak szerb hálóőrének védései alapvetően hozzájárultak a csapat sikeréhez

Fotó: Nagyváradi VSK

Amikor a lefújást követően Vancsik Leventét értékelésre kértük, a váradiak centere azzal kezdte, hogy gratulált a csapattársainak a remek teljesítményért. Különösen annak ismeretében tartja jelentős sikernek, nagy erőfeszítésnek a selejtezőtorna megnyerését, hogy voltak hiányzók sérülés, vagy esetében felfüggesztés miatt. „De minden jó, ha jó a vége. Nagyon nagy eredmény ez a csapat számára, amely hosszú idő után jut főtáblára, és nem szabadkártyával, hanem selejtező útján. Ráadásul elég kedvező csoportba kerültünk, ahonnan akár be is juthatunk a Final 8-be, egyértelműen ez a cél” – nyilatkozta a Krónikának a román válogatott erőssége. Vancsik Levente szerint most rövid ünneplés következik, majd kedden folytatja a csapat a felkészülést, jövő hétvégén ugyanis rajtol a román pólóbajnokság.

Belényesi Dávid úgy véli, a csapatjáték volt a siker titka, védekezésben és támadásban egyaránt.

„Nagyon jól védett a kapusunk, ugyanakkor az a csapattársunk is végig biztatott bennünket a kispad mögött, aki nem játszhatott. Ugyanakkor nagyon nagy köszönet jár a szurkolóknak, mert hosszú idő elteltével majdnem megtöltötték az uszodát, és lelkesen biztattak bennünket” – emelte ki lapunknak a 21 éves vízilabdázó. Az öt évet Magyarországon pallérozódott váradi pólós elmondta, vissza fogja nézni a mérkőzést, ki fogja elemezni a hibáit is, különösen azt, hogy miért pontozódott ki.

•  Fotó: Nagyváradi VSK Galéria

Fotó: Nagyváradi VSK

Szerinte nagyon nagy szó, hogy a Nagyváradi VSK BL-főtáblás lett, ami egy megálló a csapat számára, és azt bizonyítja, hogy jó úton haladnak. „Nagyon nagy szó számomra is, örülök, hogy nagy szerepem volt a selejtezőkör megnyerésében, viszont ugyanúgy harcolnunk és edzenünk kell tovább, hogy a feljutás után helyt is álljunk a Bajnokok Ligájában” – állapította meg a Krónikának Belényesi Dávid.

Férfi Bajnokok Ligája, selejtező, C csoport (Nagyvárad)

Nagyváradi VSK – Brescia 14-13 (2-2, 2-2, 2-2, 1-1)

a bihari csapat gólszerzői a rendes játékidőben: Filip Gardasevic 5, Belényesi Dávid, Ivan Gusarov 1-1

A vízilabda Bajnokok Ligája 2024/2025-ös idényének csoportköre:
A csoport: Novi Belgrád, Hannover, Steaua Bukarest, Nagyváradi VSK
B csoport: FTC, Jadran Split, Dinamo Tbiliszi, Radnicski Kragujevác
C csoport: CNA Barceloneta, Marseille, Vasas, Jadran Herceg Novi
D csoport: Olympiakosz, Savona, Primorac Kotor, Sabadell

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. szeptember 15., vasárnap

Piastri győzött az idény eddigi legizgalmasabb Forma–1-es viadalán

Oscar Piastri, a McLaren ausztrál versenyzője nyerte a vasárnapi Forma–1-es Azeri Nagydíjat Bakuban, ahol az idei szezon eddigi legizgalmasabb viadalát láthatták a szurkolók.

Piastri győzött az idény eddigi legizgalmasabb Forma–1-es viadalán
2024. szeptember 14., szombat

A magyar válogatott Sallai Roland a Galatasarayhoz igazolt

Sallai Roland a török élvonalbeli Galatasaray labdarúgócsapatánál folytatja pályafutását.

A magyar válogatott Sallai Roland a Galatasarayhoz igazolt
2024. szeptember 13., péntek

INTARO Trophy – a verseny, amely Marosvásárhelyt a nemzetközi tenisztérképre helyezi

A világ minden tájáról érkező élvonalbeli játékosok küzdenek a címért az INTARO Trophy nemzetközi férfi tenisztorna első kiadásán.

INTARO Trophy – a verseny, amely Marosvásárhelyt a nemzetközi tenisztérképre helyezi
2024. szeptember 10., kedd

Helyzetekből nem volt hiány, de gólt nem sikerült lőnie a magyar labdarúgó-válogatottnak a bosnyákok ellen

A magyar labdarúgó-válogatott gól nélküli döntetlent játszott Bosznia-Hercegovinával a Puskás Arénában kedden, a Nemzetek Ligája A divíziójának második fordulós mérkőzésén.

Helyzetekből nem volt hiány, de gólt nem sikerült lőnie a magyar labdarúgó-válogatottnak a bosnyákok ellen
2024. szeptember 09., hétfő

Puskás-díjas „hazai” magyar csatárt igazolt az Aradi UTA

Az Aradi UTA labdarúgócsapata leigazolta Zsóri Dánielt, aki 2019-ben elnyerte a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség Puskás-díját.

Puskás-díjas „hazai” magyar csatárt igazolt az Aradi UTA
2024. szeptember 08., vasárnap

Magyarország 15, Románia 2 éremmel zárta a paralimpiát

Véget ért a párizsi paralimpia, melyen a magyar sportolók összesen 15, a románok 2 érmet szereztek.

Magyarország 15, Románia 2 éremmel zárta a paralimpiát
2024. szeptember 08., vasárnap

„Szégyellnünk kell magunkat”. Rendkívül kritikusan értékelt a súlyos vereség után Marco Rossi

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerint a németektől elszenvedett szombati 5-0-s vereség során a csapat az első félidőben elfogadható teljesítményt nyújtott, a másodikban viszont „eltűnt a pályáról”.

„Szégyellnünk kell magunkat”. Rendkívül kritikusan értékelt a súlyos vereség után Marco Rossi
2024. szeptember 07., szombat

Szétcincálták a németek a magyar válogatottat a Nemzetek Ligája-összecsapáson

Csúnya vereségbe futott bele Magyarország labdarúgó-válogatottja a német együttes ellen a Düsseldorfban szombat este játszott Nemzetek Ligája-mérkőzésen.

Szétcincálták a németek a magyar válogatottat a Nemzetek Ligája-összecsapáson
2024. szeptember 07., szombat

Megvan Románia második érme a párizsi paralimpián: Camelia Ciripan asztaliteniszező bronzot nyert

Bronzérmet nyert Camelia Ciripan a párizsi paralimpia női egyéni asztalitenisz-versenyében (WS6).

Megvan Románia második érme a párizsi paralimpián: Camelia Ciripan asztaliteniszező bronzot nyert
2024. szeptember 07., szombat

Újabb magyar arany a paralimpián: Kiss Péter Pál kajakos védte meg címét

A kajakos Kiss Péter Pál címét megvédve aranyérmet szerzett a KL1-es kategóriában, 200 méteren a párizsi paralimpia szombati versenynapján. A nyolc éve Rióban ezüstérmes Suba Róbert a negyedik helyen ért célba.

Újabb magyar arany a paralimpián: Kiss Péter Pál kajakos védte meg címét