Nagy gólt lőtt a vírus, egyenlítésért hajt az erdélyi magyar fociutánpótlás-nevelés

Nagy gólt lőtt a vírus, egyenlítésért hajt az erdélyi magyar fociutánpótlás-nevelés

A Liga 1-ben szereplő Sepsi OSK nagy hangsúlyt fektet az utánpótlás-nevelésre is

Fotó: Facebook/Sepsi OSK Utánpótlás

Gyermekek ezrei érezhetik úgy magukat, mintha valaki elvette volna a labdájukat: a koronavírus-járvány tavaly hónapokra lakásba zárta őket. Bár idővel újraindulhattak az edzések az intézményes keretek között focizók számára, a versenysportban érdekeltek alaposan megszenvedik a leállást, a bajnokságok hiányát, de a tömegsport területén is érezhető a kiesés. A Krónika által megszólaltatott sepsiszentgyörgyi, kolozsvári és nagyváradi utánpótlás-nevelő szakember egyetért abban: nagyon nehéz így focistákat nevelni, de van esély a hátrány behozatalára.

Tóth Gödri Iringó

2021. január 11., 15:052021. január 11., 15:05

2021. január 18., 18:062021. január 18., 18:06

Közel tíz hónapja küzdünk a világjárvánnyal, tíz hónapja éljük az életünk nagy részét online – nem csak a felnőttek, hanem a gyerekek is, akiknek ebben a korban az lenne a normális, hogy barátkozzanak, játsszanak, sportoljanak. Nemcsak az udvari cicázásról kellett lemondaniuk: edzések, mérkőzések tucatjai maradtak el azok számára, akik komolyabban űzik a sportot.

Utánpótlás-neveléssel foglalkozó erdélyi (gyerek)fociklubok képviselőit kérdeztük, hogyan hatott tevékenységükre, közösségükre a járvány.

Sepsi OSK: derűlátás a negatív hatások ellenére

A román labdarúgó-bajnokság élvonalában szereplő Sepsi OSK mögött komoly utánpótlás áll: a sepsiszentgyörgyi klubnál 5 és 19 év közötti gyerekeket, fiatalokat edzenek 12 korcsoportban. Veress Lóránt, a sportegyesület utánpótlás szakágának vezetője a 2020-as tapasztalatokról beszámolva a Krónikának elmondta, a klub nagyon gyorsan reagált a világ változásaira: már a márciusi lezárásokat követően bevezették az online edzéseket, amelyeket három hónapig tartottak. Elmondása szerint

a gyerekek nagy odaadással végezték az otthonra kiadott feladatokat is, akkor is elküldték a videókat a gyakorlatokról, amikor ezt nem kérték az edzők kötelező módon.

Mint sok más területen, a labdarúgásban is fokozatosak voltak a lazítások: az utánpótlás-nevelésben nyár elejétől 5, majd 8, később 10 személy jelenlétével lehetett – és lehet jelenleg is – edzéseket tartani. Természetesen ezek az edzések nem olyanok, mint a járvány előtt, hiszen sok szabályt kell betartani: nem lehet az öltözőket használni, be kell tartani a távolságot a pályán, az edzés bizonyos részei egyénileg zajlanak.

Galéria

Fotó: Facebook/Sepsi OSK Utánpótlás

Veress Lóránt próbál derűlátó lenni, de tisztában van vele, hogy nagyon komoly negatív hatást gyakorolhat a járványhelyzet a fociutánpótlásra: úgy véli, hogy akár 2-3 generáció is kimaradhat emiatt a „versenysportból”.

Bár edzéseket nyár óta tarthatnak, az U7-től egészen az U16-os kategóriáig mindenféle bajnokság, barátságos meccs elmaradt az idén. A Sepsi OSK U17 és U19 csapatai szerencsére versenyben maradtak, de annak a 40–50 fiatalnak, akik a két korcsoportot alkotják, kéthetente tesztelésen kell részt venniük, ami nem a legkellemesebb. A klub szempontjából pedig magas költségekkel jár, erre már összesen több ezer euró ment el.

Arra a kérdésre, hogy maradtak-e ki gyerekek a járvány miatt, Veress Lóránt elmondta, hogy

sajnos voltak, akiket „elvesztettek” akár a járványtól, betegségtől rettegő szülő miatt, akár pedig amiatt, hogy az online világ, az internet beszippantotta a gyereket, és teljesen eltávolodott a sporttól.

Veress Lóránt szerint nagyon nehéz, főleg a kisebb gyerek esetében, hogy folyton csak a tanulásra (mármint a focitanulásra) koncentráljanak úgy, hogy nincsenek mérkőzések, amelyek a legnagyobb motivációt, a játék igazi élvezetét jelentik. A klub motiváció terén igyekszik mindent megtenni, hiszen bár a szokásos év végi gála, a legjobbak ünnepélyes dicsérete elmaradt, de a Mikulás-csomagokról nem mondtak le, azt idén is kaptak a gyerekek.

Dribli: a sport esély, hogy megússzuk a betegséget

A Dribli Erdélyi Gyerekfoci Klub vezetője, Könczei Soma lapunknak úgy fogalmazott, hogy

éppen ebben a járványhelyzetben – amikor sokan akár a családon belül is megtapasztaljuk a betegséget, a tragédiát, és amikor a bezártság és az elszigeteltség a lelki egészségnek árt, tönkretesz közösségeket – kiemelten fontos lenne a sport.

„A sport esély arra, hogy megússzuk ezt a betegséget” – jelentette ki Könczei Soma.

Galéria

A kolozsvári központú Driblinél is hisznek abban, hogy be lehet hozni a lemaradást

Fotó: Facebook/DRIBLI Erdélyi Gyerekfoci Klub

A Dribli edzője kifejtette, hogy klubjuk két területre is összpontosít: vannak úgynevezett kiemelt csoportjaik, amelyet tagjait focistának képeznek, és foglalkoznak tömegsporttal is, amit egyfajta hobbisportként művelnek a gyerekek. A kolozsvári és kalotaszegi érdekeltségű klub a márciusi lezáráskor leállította fizikai jelenlétet követelő edzéseit, de online videókkal igyekeztek valamelyest pótolni a hiányt. Élő videós edzésekre nem volt lehetőség, de a gyerekek, fiatalok elküldött videók alapján végezhették a gyakorlatokat.

Az online edzések a kiemelt csoportokat célozták meg; itt a edzések amint lehetett, újraindultak, de a tömegsport esetében nehezebb volt a helyzet, azt csak ősszel lehetett újraindítani.

A tömegsportban részt vevő fiatalok – akik a járvány előtt körülbelül 100-an voltak – ősszel viszonylag kis számban tértek vissza a pályára, szeptemberben körülbelül 30-40 gyerekkel indultak.

Ez egyhónapos visszatérést jelentett csupán, mivel csak kinti helyszíneken volt lehetséges az edzés. A kiemelt csoportokból 5-6 gyerek maradt ki az enyhítések után is, mivel a szülők féltették őket, de többségük később visszatért. Az edző szerint valószínűleg a mozgáshiány, és vélhetően a feszültség, izgalom nagyobb volt a gyerekekben, mint a félelem a szülőkben.

Galéria

Fotó: Facebook/DRIBLI Erdélyi Gyerekfoci Klub

Az anyagi nehézségek kapcsán Könczei Soma megemlítette, hogy bár nem volt könnyű ez az időszak, szerencsére nagyon erős szülői közösség áll mögöttük, mellettük, akiknek fontos a klub. A szülői közösség nemcsak anyagi segítséget jelent, hanem minden szempontból komoly támogatói háttér. Bár a „békeidők” 150 gyereke, fiatalja helyett most csak közel 50 gyerekkel foglalkozik a klub, mégis optimisták. Egyrészt bíznak benne, hogy a 2021-es évben a tömegsportot is vissza tudják építeni, másfelől a kiemelt csoportok kapcsán remélik, hogy ha nem is most tavasszal, de ősszel a bajnokságok is újraindulnak, hiszen

versenyeztetés nélkül nehéz a futballistaképzés.

Az edző azt is hozzátette, hogy főleg a legkisebbek számára (náluk a legkisebbek csupán négyévesek) nagyon fontos motivációt jelentenek a mérkőzések. „Bízom benne, hogy az élet újra indul minden szempontból. Most egy szezon kimaradt, és ha még egy szezon kimaradna, az szerintem végzetes lenne a futball számára” – fogalmazott Könczei Soma. Arra a kérdésre, hogy ez a kimaradás még behozható-e, azt válaszolta az edző, hogy nyilvánvalóan nehéz, de ha nem hinne benne, hogy lehet, akkor valószínűleg nem csinálná ezt.

Idézet
Menni kell tovább. Nincs más választás. Dolgozni kell és akkor lesz eredménye. Ez a helyzet adódott, de muszáj előre menni”

– összegzett Könczei Soma.

Galéria

A NAC-nál is azt vallják, hogy a legjobb edzés a mérkőzés

Fotó: Faxebook/NAC Labdarúgó Egyesület - Nagyváradi AC

A NAC-nál hisznek a felzárkóztatásban

Opre Csaba, a nagyváradi NAC Labdarúgó Egyesület fiataljainak edzője elmondta, hogy náluk három hónapig teljesen kimaradtak az edzések, ők online gyakorlatokat sem tartottak. Egyesületükhöz hozzávetőleg 80 játékos tartozik, 5 korosztályra lebontva: 6, 8, 10, 12 és 14 évesek csoportja. Örülnek annak, hogy a létszám nem csökkent a járvány miatt. Opre Csaba szerint

a szülők is belátták, a hosszú bezártságot követően fontos a gyermekük fizikai és mentális egészsége szempontjából, hogy rendszeresen sportoljanak.

Arra a kérdésre, hogyan befolyásolja a fociutánpótlást a több hónapos kihagyás, Opre Csaba viszonylag optimistán válaszolt: szerinte a legtöbb korcsoportnál behozható a lemaradás. „Meglátásom szerint leginkább a 14 éves korosztályt, illetve az annál idősebb focistákat érinti súlyosabban. Ezekben a korosztályokban már pár hét kihagyást is nehéz pótolni. Természetesen a kisebbeknél is érezhető a hatás, de talán az ő esetükben lesz lehetőség a felzárkóztatásra a képzésben” – vélekedett Opre Csaba.

Galéria

Fotó: Faxebook/NAC Labdarúgó Egyesület - Nagyváradi AC

A váradi szakember szintén hangsúlyozta, hogy bár az edzések alapvetőek, nagyon fontos lenne, hogy a gyerekek ne csak „felkészülni” tudjanak, hanem meg is mérkőzhessenek. Ezért

elengedhetetlen, hogy újrainduljanak a hivatalos bajnokságok minden korosztályban.

Kiemelte, hogy ezek a meccsek azért is fontosak, mert ezeken tudják felmérni, hol is tart egy adott csoport a korosztályához képest. „A legjobb edzés a mérkőzés” – szögezte az edző. Hozzátette, bár a nagyváradi klub léte nem került veszélybe, a közeljövőben nem lesz lehetőségük új felszerelések, eszközök, kellékek beszerzésére.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 11., csütörtök

Bár csapata a másodosztályba való feljutásért küzd, újabb erdélyi város kaphat négycsillagos stadiont

Újabb erdélyi városban rukkoltak elő stadionépítésik tervekkel: a Beszterce-Naszód Megyei Tanács új sportlétesítményt akar építeni a megyeszékhelyen.

Bár csapata a másodosztályba való feljutásért küzd, újabb erdélyi város kaphat négycsillagos stadiont
2024. április 10., szerda

Erdélyi születésű úszó döntött meg egy közel 25 éves csúcsot a Budapesten zajló országos bajnokság nyitónapján

A Duna Arénában zajló úszó országos bajnokság keddi nyitónapján megdőlt a legrégebbi országos csúcs, miután Fángli Henrietta 100 méter mellen átadta a múltnak Kovács Ágnes 2000-ben elért rekordját.

Erdélyi születésű úszó döntött meg egy közel 25 éves csúcsot a Budapesten zajló országos bajnokság nyitónapján
2024. április 09., kedd

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős

Milák Kristóf kiváló időeredménnyel tért vissza a versenyzéshez a 126. úszó országos bajnokság keddi nyitónapján, melyen Hosszú Katinka is újra medencébe ugrott.

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős
2024. április 07., vasárnap

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Japán Nagydíjat, ezzel megerősítette vezető pozícióját a vb-pontversenyben.

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban
2024. április 06., szombat

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)

Újabb nyolcezer méternél magasabb hegycsúcs oxigénpalack nélküli megmászására készül Varga Csaba. A nagyváradi hegymászó szombaton indul a világ 14. legmagasabb hegycsúcsa, a 8027 méter magasan fekvő Sisapangma meghódítására.

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)
2024. április 05., péntek

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ

Jókora botrány rázta meg a romániai sportéletet: mint kiderült, román társai bántalmazták és – nemzetisége miatt – megalázták az ifjúsági férfi tornászválogatott egyik magyar tagját.

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ
2024. április 04., csütörtök

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá

A magyar kormány támogatja a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének budapesti megrendezését.

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá
2024. április 04., csütörtök

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó

Jenei Imre neves labdarúgóedző állítólagos halálhíréről számolt be csütörtökön számos román hírtelevízió és portál, mint utólag kiderült, teljesen tévesen.

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó
2024. április 04., csütörtök

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott

A magyar válogatott egy pozíciót javított, így a 26. helyen áll a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) legfrissebb világranglistáján, melyet továbbra is a világbajnok Argentína vezet.

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott
2024. április 03., szerda

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót

Elrendelte szerdán a bukaresti törvényszék Dănuţ Lupu feltételes szabadlábra helyezését. Az egykori válogatott labdarúgót két alkalommal is jogosítvány nélküli vezetésen érték, amiért hét hónap és tíz nap letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót