Megríkatták Kontát Mamaián – Ilie Năstase botrányt csapott

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. április 23., 16:38

Románia Fed-kupa-csapata legyőzte hétvégén Nagy-Britannia női teniszválogatottját a második világcsoportban való bennmaradásáért rendezett, Ilie Năstase viselkedése miatt botrányosra sikeredett mamaiai tornán.

Románia női teniszválogatottja megőrizte helyét a Fed-kupa második világcsoportjában, miután hétvégén legyőzte az euro-afrikai zónából feljutásra pályázó Nagy-Britannia legjobbjait Mamaián. Simona Halepék sikerét ugyanakkor némiképp beárnyékolta kapitányuk, Ilie Năstase botrányos viselkedése, amely miatt a sportági világszövetség ideiglenesen el is tiltotta a kispadtól, és további vizsgálatot rendelt el egy esetleges pénzbírság kiszabásához.

A legendás sportoló a Nasty becenevéhez „méltó\", alpári nyelvhasználatával és kétes értelmű csipkelődésével váltotta ki a vendégek és a világsajtó haragját. Először még csak az amerikai Serena Williams várandóságára tett megjegyzései miatt őt rasszistának és szexistának megbélyegző brit újságíró hölgyet butázta le, valamint az angliai újságírók szenzációéhségével kapcsolatban csúszott ki egy „kretén\" jelző, utána viszont már Anne Keothavonggal, a vendégek kapitányával is illetlenül viccelődött a mérkőzéseket megelőző sajtóeseményen.

A büntetéséhez azonban a szombati második mérkőzés, Sorana Cârstea és Konta Johanna összecsapása vezetett. A hazai versenyző egy elveszített szett után épp 2:1-re vezetett, amikor Năstase a pályabíróhoz ment – nem sokkal ezután már a hivatalos játékvezető is csatlakozott, a kapitányt pedig a lelátóra, onnan pedig a teniszpályán kívülre „száműzték\". A hazai páros egyik tagja, Monica Niculescu ült le helyette a kispadra, de pár perccel később – 3:1-es Cârstea-vezetésél – Konta váratlanul elkezdett sírni, és edzőjével együtt levonult a pályáról.

Simona Halep volt az, aki mikrofont ragadva sportszerűségre szólította fel a – képernyők mögül amúgy nyugodtnak tűnő – szurkolókat, hogy aztán mintegy negyed órával később folytatódhasson a brit színekben versenyző, ausztráliai születésű, de magyar származású Konta 6:2, 6:4 arányú győzelmét hozó találkozó.

A brit The Telegraph úgy tudja, hogy Năstase a pályabírót sértette meg annak vitatott döntései miatt, majd pedig angol nyelven „könnyűvérűnek\" titulálta Kontát és Keothavongot is. A sportszerűtlen viselkedés címén elrendelt kiállítása felbosszantotta a szurkolókat, akik egy része állítólag a brit sportolóra „vetítette\" mérgét. Az viszont pontosan nem derült ki, hogy Năstase vagy a közönség ríkatta-e meg a versenyzőt, a meccs után ugyanis Konta illetlennek tartotta az erre vonatkozó kérdést, később pedig csak annyit fűzött hozzá, hogy a kapitány sértő szavai „felbátorították\" a közönséget.

Konta példa nélküli reakciója megosztotta a sportvilágot és a szurkolókat. A hazai szövetség kiáll Năstase mellett, aki elsősorban amiatt volt elégedetlen, hogy a Fed-kupa-találkozót épp egy angol felügyelte. „Ez olyan, mintha egy Románia–Anglia focimeccsen román lenne a bíró\" – magyarázta a szakember, rámutatva, hogy a felügyelők felülírhatják a bírók döntéseit. A hivatalos játékvezető különben a svájci Andrea Egli volt – akit a korábbi világelső Lleyton Hewitt például egyszer „fogyatékosnak\" nevezett –, míg a székről a spanyol Jaume Campistol irányította a találkozót – több vitatott ítéletet hozva Cârstea ellen.

Cârstea különben azt nehezményezte, hogy az illetékesek teljesen mellőzték őket, amikor Konta levonult. „Megkérdeztem a játékvezetőt, hogy mennyit lesznek távol. Nem tudta. Én mit csináljak? Öltözzek át, ne öltözzek át, maradjak a pályán, mihez kezdjek?! Akkor, ott mi már nem is számítottunk, csak az angolok, ez pedig nem igazságos\" – panaszkodott a meccs után. Azt elismerte, hogy a pályán Konta jobb volt nála, reakcióját viszont nem értette. „Sokfelé jártam a világban, a szurkolók pedig szidtak, fenyegettek, mégsem kezdtem el sírni és nem vonultam el sértődötten. Már nem az óvodában vagyunk\" – fűzte hozzá.

A szombati két találkozó után egyébként 1-1 volt az összetett állása, mert Halep 6:4, 6:1-re legyőzte Heather Watsont. A világranglistán ötödik helyen álló konstancai teniszező vasárnap Kontát is felülmúlta 6:1, 6:3-ra, ezzel pedig nem csupán visszavágott a múlt hónapi, a Miami Openen elszenvedett vereségért, hanem előnybe is hozta csapatát Irina Begu és Watson találkozója előtt. A világranglistán 33. helyen álló, 26 éves sportoló ugyancsak legyőzte 6:4, 7:5-re brit ellenfelét, ezért az azt követő párosmérkőzésnek már nem volt tétje: Románia a következő szezonban is a második világcsoportból kísérelhet meg visszajutni az első számú világcsoportba, míg a britek az euro-afrikai zóna első csoportjában maradtak.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
Hallgassa online rádióinkat