Megjöttek, de meddig maradnak a magyarok? Szoboszlaiék és Drăgușinék Eb-esélyei

Megjöttek, de meddig maradnak a magyarok? Szoboszlaiék és Drăgușinék Eb-esélyei

Otthonos fogadtatás. A magyar válogatott hétfőn érkezett meg dél-bajorországi bázisára, Weiler-Simmerbergbe

Fotó: MLSZ

Igazán elkényeztetve érezhetik magukat az ezredforduló után született fiatal magyar futballszurkolók, hiszen számukra már természetes, hogy – sorozatban a harmadik – Európa-bajnokságon szoríthatnak kedvenc válogatottjuknak, és fogalmuk sincs, milyen végigszenvedni egy beláthatatlanul hosszú „fociböjtöt”. Ugyanakkor a sok csalódást megélt idősebb drukkerek is immár nyugodt szívvel hihetnek-reménykedhetnek abban, hogy Marco Rossi együttese nagyot alkot a pénteken kezdődő németországi kontinensviadalon. Eb-beharangozó összeállításunk második részében Magyarország és a szintén részvevő Románia válogatottját, csoportját, esélyeit vesszük számba.

Páva Adorján

2024. június 14., 10:032024. június 14., 10:03

2024. június 14., 14:292024. június 14., 14:29

Amit már tudunk:

  • Magyarország labdarúgó-válogatottja veretlenül, öt győzelemmel és három döntetlennel csoportelsőként zárta az Európa-bajnoki selejtezőket, Szerbiát, Montenegrót, Litvániát és Bulgáriát megelőzve, így sorozatban harmadszor kijutott a kontinensviadalra
  • míg az előző két alkalommal pótselejtezőn harcolta ki az Eb-részvételt, ezúttal egyenes ágon bemasírozott a legjobbak közé (ha baj lett volna, a Nemzetek Ligája elitjében elért csoportmásodik hely ismét lehetőséget adott volna a „pótvizsgára”)
  • a magyar futballválogatott az 1986-os világbajnokság óta először jutott ki nagy tornára egyenes ágon
  • Magyarország története során először szerepel sorozatban három Eb-n; az 1964-es bronzérem, az 1972-es negyedik hely, a 2016-os nyolcaddöntő és a 2021-es csoportkörös búcsú után ötödször kapott helyet az öreg kontinens legjobbjai között
  • a 2024-es németországi Eb-n a házigazdákkal, Svájccal és Skóciával került az A csoportba

korábban írtuk

Szíven talál a Fussballliebe: egy hónapon át a medve is játék a pénteken kezdődő németországi foci-Eb-n
Szíven talál a Fussballliebe: egy hónapon át a medve is játék a pénteken kezdődő németországi foci-Eb-n

Június 14-én elsőként a házigazda Németország vagy Skócia focistái rúgnak bele Fussballliebébe, azaz a Futballszerelem névre hallgató hivatalos labdába a 17. Európa-bajnokságon.

A decemberi Eb-csoportsorsolás óta nehezen telt az idő az év legfontosabb futballeseményét váró szurkolók számára. Márciusban a szintén csoportgyőztesként Eb-részvevő Törökország elleni 1-0-ás, illetve a Koszovó elleni 2-0-ás győzelem valamelyest „jóllakatta” a fociélményre éhezőket, de június még akkor is messze volt. Aztán csak-csak beköszöntött a nyár, hidegzuhannyal: bár a június eleji írországi felkészülési találkozón egyértelműen a magyar csapat volt a jobb, a házigazdák mégis megszakították vendégeik 14 meccse tartó veretlenségi sorozatát (2-1). Hogy aztán az Izrael elleni debreceni főpróba első félidejében bő tíz perc alatt hármat vágjon Marco Rossi együttese, elhessegetve a felesleges aggodalmakat.

Galéria

Készülődés. Nagy érdeklődés övezi a magyar válogatott edzéseit

Fotó: MLSZ

Látványos fejlődés

Már csak azért sem kell félteni a csapatkapitányként immár Szoboszlai Dominik által vezetett nemzeti tizenegyet, mert a korábbi két Eb-hez képest is (melyek szép emlékekkel gazdagították a magyar sporttörténelmet) látványos a válogatott, a játékosok értékbeli fejlődése.

Miközben 2016-ban mindössze három, 2021-ben pedig négy topligás játékosa volt, ma kilenccel büszkélkedhet. Nem véletlen, hogy a háromból messze ez a legértékesebb keret: a magyar válogatott most 164,65 millió eurór „ér” (csaknem felét a 75 milliós Szoboszlai „hozza”), szemben a 2021-es 40 millióval és a 2016-os 17 millióval.

Egyébként Szoboszlai Dominik lesz a 20. legértékesebb labdarúgó a pénteken rajtoló Európa-bajnokságon. A Transfermarkt átigazolási oldal rangsorában a magyarok csapatkapitánya, vezéregyénisége, húzóembere, „zsenije” a 24 részvevő ország teljes keretét tekintve a 20. helyen áll. Nem volt még olyan kontinenstorna, amelyen magyar labdarúgó ilyen előkelő helyen szerepelt volna.

A magyarok nagy reménysége-bizodalma először szerepel Eb-n: bár három éve is ott lehetett volna a portugál–francia–német „haláltrió” elleni küzdelemben, sérülés miatt nem tudott társai segítségére lenni. Eközben a csapatban hat olyan futballista található – Gulácsi, Dibusz, Fiola, Lang, Nagy Ádám és Kleinheisler –, aki a 2016-os és a 2021-es Eb-n is szerepelt.

Először Bernd Storck vezérletével futott ki a franciaországi gyepre a nemzeti tizenegy, most pedig már másodszor az olasz Marco Rossi irányítása alatt, aki évek óta ügyesen csiszolgatja-alakítgatja a három belső védős rendszerre épülő játékstílust. Az immár magyar állampolgársággal is rendelkező mester köztudottan a válogatott sikerkovácsa, a szurkolók kedvence, aki nélkül nehezen elképzelhető, hogy idáig jutott volna a kiválóan összerakott csapat.

Amely esetében egyébként a statisztikákkal foglalkozó nemzetközi szaklap, az Opta sokat idézett szuperszámítógépe 0.9 százalék esélyt lát a végső Eb-győzelemre, ami a 17. helyet jelenti a 24 fős mezőnyben – majd kiderül, ez mennyire reális.

„Addig meneteljünk, ameddig csak lehet”

A nyolcaddöntőbe jutás már eleve felülmúlná a szuperszámítógép jóslatát, és nem titok, hogy így vagy úgy, kimondva-kimondatlanul, de magyar közegben szinte mindenki ezt várja a Rossi-csapattól. Amelynek tagjai és maga a kapitány is azért igyekszik visszafogottan beszélni erről.

Idézet
Ez egy rohadt nagy kérdőjel”

– összegezte röviden a magyar válogatott esélyeit Szoboszlai Dominik. Az M4 Sportnak adott interjújában ugyanakkor felhozta a görögök példáját, akik 2004-ben mindenkit meglepve Eb-t nyertek: „senki sem gondolta, hogy megnyerhetik, mert reálisan nézték az esélyeket.” „Nem azt mondom, hogy most meg fogjuk nyerni, de úgy vagyok vele, hogy addig meneteljünk, ameddig csak lehet” – összegzett a magyarok sztárrá érett játékosa. Kicsit vitatkozott Nagy Ádám korábbi kijelentésével, miszerint jogos elvárás a csoportból való továbbjutás.

Galéria

Jól viseli a terhet. Szoboszlai Dominik 23 évesen a nemzeti csapat vezéregyénisége

Fotó: MTI/Illyés Tibor

„Valamilyen szinten igaz, mert nagyon magasra tettük a lécet magunknak. De inkább fogjuk fel úgy, hogy háromból háromszor jutottunk ki az Eb-re, egy nagyon nehéz csoportban vagyunk és próbáljunk meg mindent beleadni. Ha a végén mindenki látja, hogy beleadtunk mindent és még így sem sikerült, nem lehetünk szomorúak, mert van, hogy nem sikerül, amit szeretnénk” – vélekedett a Liverpool 23 éves erőssége, akivel csapatkapitányként veretlen volt a nemzeti csapat egészen az írek elleni buktáig.

„Viszont, a legfontosabb az, hogy mindenki úgy tegye bele magát, hogy ez egy emlékezetes torna legyen, és ne arra emlékezzenek, hogy kijutottunk. Mi úgy gondolkozunk, hogy továbbjutunk, onnantól pedig minden mérkőzés ötven-ötven, vagy nyerünk vagy nem – emelte ki Szoboszlai. – Előbb persze jussunk tovább, mert nem szeretek előre beszélgetni, de utána elég nagy meglepetéseket fogunk tudni okozni, mert olyan önbizalom és felszabadultság lesz bennünk, ha gólt szerzünk, a Jóisten sem rúg nekünk gólt.”

Galéria

Sikerkovács. Marco Rossi egyik vidám pillanatában a bajorországi edzőtáborban

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Marco Rossi igyekezett finoman egyensúlyozni az elvárások tekintetében.

Idézet
Továbbra is az a célunk, hogy örömet szerezzünk szurkolóinknak, és bízom abban, hogy szombaton egy olyan meccset játszhatunk, amely egy felejthetetlen nyár kezdete lesz a drukkereink számára”

– nyilatkozta az Izrael elleni felkészülési meccs után.

Ellenfélnézőben

Mint ismeretes, Magyarország szombaton 16 órától Svájc ellen kezdi meg szereplését az Európa-bajnokságon, melyet pénteken 22 órától az A csoport másik meccse, a német–skót összecsapás nyit meg. A házigazdák tavaly ősz óta Julian Nagelsmann irányításával próbálnak megfelelni a rendkívül magas elvárásoknak. Márciusban a franciák és a hollandok legyőzésével sokakat meggyőztek, viszont a júniusi felkészülés már nyögvenyelősebbre sikeredett az Ukrajna elleni 0-0 és a görögök elleni 2-1 során.

Az új szakvezető számos nagy nevet kihagyott az Eb-keretből, viszont így is bőven jut nagy öregekből és sziporkázó tehetségekből. Ugyanakkor a Real Madridtól Bajnokok Ligája-győzelemmel búcsúzó, a mostani hazai torna után visszavonuló Toni Kroos által „összefogott” Nationalelfnek van oka tartani a magyaroktól, hiszen legutóbbi három egymás elleni meccsükön nem tudták legyőzni a piros-fehér-zöldeket.

A Rossi-csapat első ellenfele, Svájc két évtizede rendre jelen van a nagy tornákon, és sűrűn okozott nagyobb nevű ellenfelek számára kellemetlen meglepetéseket, viszont a továbbra is neves játékosokkal teletűzdelt válogatottjuk mintha nem lenne olyan acélos, mint korábban. Bizonyíték erre selejtezős szereplésük, ahol – szokásukkal ellentétben – többször is botlottak, és csak a csoportgyőztes románok mögött zártak. A júniusi felkészülési meccseken 4-0-ra verték Észtországot, Ausztria ellen viszont már csak 1-1-es döntetlenre futotta.

Skócia brit csapathoz méltó kemény játékot produkál, és – tétmeccsen – jó eredményeket is: a selejtezőkben többek között az előttük záró Spanyolországot is legyőzte a sok Premier League- és Championship-játékost felvonultató válogatott. Ugyanakkor az idei felkészülési meccsek során márciusban kikaptak a hollandoktól (0-4) és az északírektől is (0-1), majd júniusban csupán 2-0-ra verték Gibraltárt, és 2-2-t játszottak a finnekkel. A magyarok a szombati kölni Svájc elleni meccs után szerdán 19 órától játszanak a németekkel és vasárnap 22 órától a skótokkal, egyaránt Stuttgartban. A hat kvartettből az első két helyezett mellett a négy legjobb harmadik jut a legjobb 16 közé, onnantól pedig egyenes kieséses rendszerben zajlik a torna.

Egészen a július 14-ei berlini döntőig, amelynek magyar megnyeréséért jelenleg 100-szoros pénzt fizetne az egyik legnépszerűbb romániai sportfogadó-iroda, ezzel pedig a 16. legesélyesebb csapatnak számít a Rossi-csapat.

Galéria

Csak a részvétel a fontos? Kérdés, mire megy Németországban a selejtezőkben és a felkészülés során sem brillírozó román válogatott

Fotó: Facebook/Echipa națională de fotbal a României

Mire lesz képes Románia?

Ugyanitt 300-as szorzót kapott Románia végső győzelme, ami a 20. helyet jelenti (az Opta szuperszámítógépe is így „véli”, 0,5 százalékos esélyt adva az Eb-aranyra). A hatodik Európa-bajnoki szereplésére készülő, legjobb eredményként 2000-ben negyeddöntős kék-sárga-piros együttes úgy jutott ki – nyolc év szünet után – a kontinensviadalra, hogy sokáig a román szakírók és szurkolók jelentős része sem bízott bennük, látván a mutatott játék minőségét.

Edward Iordănescu sokat kritizált, sztárok nélküli, kevés topligás játékost felmutató együttese ennek ellenére végül veretlenül megnyerte selejtezőcsoportját Svájc, Izrael, Fehéroroszország, Koszovó és Andorra legjobbjait megelőzve. Míg a kijutás okozott némi eufóriát, az idei felkészülési meccsek ismét két lábbal a földre helyezték a drukkereket, hiszen az északírek elleni 1-1, a Kolumbiától elszenvedett 3-2-es vereség, majd főleg a bolgárok és a liechtensteiniek elleni júniusi 0-0 nem adott sok okot az örömünnepre.

Ezzel együtt az Eb-hangulat előbb-utóbb mindenkit magával ragad, és Romániában sokan úgy várják a németországi tornát, hogy bármi is történik a román csapattal, már az is szép, hogy ott lehet a legjobbak között. A Tottemhamben játszó Radu Drăgușin válogatottja az E csoportban hétfőn 16 órakor kezd Ukrajna ellen, majd 22-én 22 órától Kölnben Belgium, 26-án 19 órától Frankfurtban pedig Szlovákia ellen lép pályára.

Galéria

Minden segítség jól jön. Edward Iordănescu román szövetségi kapitány a szurkolók támogatását kéri, főleg a nehéz pillanatokban

Fotó: Facebook/Echipa națională de fotbal a României

Edward Iordănescu csütörtöki üzenetében legfőképp a szurkolók bizalmát kérte, akikre „soha nem volt még ekkora szükség”, főleg akkor, amikor a legnehezebb. „Ezek a fiúk igazán megérdemlik a támogatást és a bizalmat. A futball ünnepe előtt állunk, fel vagyunk készülve, hogy a legtöbbet adjuk bele és a lehető legtöbbet hozzuk ki belőle” – hangzott a csata előtti „hadba hívás”, anékül, hogy a szövetségi kapitány konkrét célt fogalmazott volna meg.

Bár a Iordănescu-csapat az Eb egyik leggyengébbnek tartott csoportjába került, nem feltétlenül örülhet neki, hiszen ő maga is „hozzátett” ehhez az értékeléshez: a kimagasló favorit belgák mellett három, nagyjából azonos értékűre taksált együttes lehet versenyben a továbbjutó helyekért.

Belgium a sok visszavonult vagy otthon hagyott sztár ellenére természetesen bőven rendelkezik olyan minőségű kerettel, hogy simán nyerje a kvartettet, és akár a kiesési szakaszban is túléljen legalább egy-két kört, viszont bármikor képesek kellemetlen meglepetéseket is okozni maguknak.

Ukrajnát a legtöbb szakportál a második helyre sorolja, annak ellenére, hogy pótselejtezős ágon jutottak ki – nem véletlen, hiszen selejtezőcsoportjukban majdnem pótvizsgára kényszerítették az olaszokat, keretükben több európai topcsapatos játékos kap helyet, és júniusban a németek sem tudták legyőzni a Szerhij Rebrov szövetségi kapitány kezei alatt egyre jobb játékot mutató ukránokat (akik azért a lengyelektől már 3-1-re kikaptak).

Szlovákiát a legtöbb helyen csoportutolsónak jósolják, annak ellenére, hogy sorozatban harmadszor Eb-részvevők, a selejtezőkben pedig a portugálok csak két szoros meccsen verték a mögöttük második helyen végző ellenfelüket. Akik azért hoznak néhány topligás játékost, illetve magyar vagy magyar származású futballistát Bénes László (Hamburg), Gyömbér Norbert (Salernitana) és Kósa Sebastián (Nagyszombati Spartak) személyében.

Ugyanakkor a romániai magyarságnak is lesz képviselője az Eb-n, mégpedig Kovács István nagykárolyi bíró, az Európa-liga idei döntőjének sípmestere személyében: az általa vezetett játékvezetői csapat helyet kapott a 18-as „keretben”.

Magyarországon a közmédia (élen az M4 Sporttal), Romániában a Pro csoport (Pro tv, Pro Arena) közvetíti a 2024-es németországi labdarúgó-Európa-bajnokság mérkőzéseit.

A magyar labdarúgó-válogatott kerete

Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Gulácsi Péter (RB Leipzig), Szappanos Péter (Paksi FC)
Védők: Balogh Botond (Parma), Botka Endre (Ferencvárosi TC), Dárdai Márton (Hertha BSC), Fiola Attila (Fehérvár FC), Lang Ádám (Omonia Nicosia), Willi Orbán (RB Leipzig), Szalai Attila (Freiburg)
Középpályások: Bolla Bendegúz (Servette), Kata Mihály (MTK Budapest), Kerkez Milos (Bournemouth), Kleinheisler László (Hajduk Split), Nagy Ádám (Spezia), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Loic Nego (Le Havre), Schäfer András (Union Berlin), Callum Styles (Sunderland)
Támadók: Ádám Martin (Ulszan Hyundai), Csoboth Kevin (Újpest FC), Gazdag Dániel (Philadelphia Union), Horváth Krisztofer (Kecskeméti TE), Sallai Roland (Freiburg), Szoboszlai Dominik (Liverpool), Varga Barnabás (Ferencvárosi TC)

A román labdarúgó-válogatott kerete

Kapusok: Florin Niță (Gaziantep), Horațiu Moldovan (Atletico Madrid), Ștefan Târnovanu (FCSB).
Védők: Andrei Rațiu (Rayo Vallecano), Vasile Mogoș (Kolozsvári CFR), Radu Drăgușin (Tottenham), Bogdan Racovițan (Rakow), Adrian Rus (Pafos), Ionuț Nedelcearu (Palermo), Andrei Burcă (Al-Okhdood), Nicușor Bancu (Universitatea Craiova).
Középpályások: Deian Sorescu (Gaziantep), Marius Marin (Pisa), Alexandru Cicâldău (Konyaspor), Răzvan Marin (Empoli), Nicolae Stanciu (Damac), Adrian Șut (FCSB), Darius Olaru (FCSB), Dennis Man (Parma), Valentin Mihăilă (Parma), Ianis Hagi (Deportivo Alavés) Florinel Coman (FCSB).
Támadók: Denis Drăguș (Gaziantep), George Pușcaș (Bari), Denis Alibec (Muaither), Daniel Bîrligea (Kolozsvári CFR)

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 13., csütörtök

Magyar arany született a nyíltvízi úszók 5 kilométeres versenyében a belgrádi Európa-bajnokságon

Betlehem Dávid aranyérmet nyert a nyíltvízi úszók 5 kilométeres versenyében a belgrádi Európa-bajnokságon.

Magyar arany született a nyíltvízi úszók 5 kilométeres versenyében a belgrádi Európa-bajnokságon
2024. június 13., csütörtök

Szíven talál a Fussballliebe: egy hónapon át a medve is játék a pénteken kezdődő németországi foci-Eb-n

Június 14-én elsőként a házigazda Németország vagy Skócia focistái rúgnak bele Fussballliebébe, azaz a Futballszerelem névre hallgató hivatalos labdába a 17. Európa-bajnokságon.

Szíven talál a Fussballliebe: egy hónapon át a medve is játék a pénteken kezdődő németországi foci-Eb-n
2024. június 11., kedd

Szoboszlai a foci Eb kapcsán: „ha a ránk jellemző mentalitással küzdünk, akkor valami nagyszerűt érhetünk el”

Szoboszlai Dominik szerint a kiemelkedő csapategység segítheti a magyar labdarúgó-válogatottat abban, hogy minél messzebb jusson a pénteken rajtoló Európa-bajnokságon.

Szoboszlai a foci Eb kapcsán: „ha a ránk jellemző mentalitással küzdünk, akkor valami nagyszerűt érhetünk el”
2024. június 10., hétfő

Labdarúgó Eb: magyar játékvezető magyarázta el a szabályváltozásokat a román válogatott tagjainak és stábjának

A jelenleg legjobban jegyzett romániai játékvezető, a nagykárolyi Kovács István magyarázta el a román labdarúgóválogatott tagjainak és a technikai stábnak a játékszabályok legújabb változásait.

Labdarúgó Eb: magyar játékvezető magyarázta el a szabályváltozásokat a román válogatott tagjainak és stábjának
2024. június 09., vasárnap

Grosics Gyulára emlékezett az Aranycsapat Testület Budapesten

Grosics Gyulára, az olimpiai bajnok és 1954-ben világbajnoki ezüstérmes kapusra emlékezett vasárnap az Aranycsapat Testület a labdarúgó halálának tizedik évfordulója alkalmából.

Grosics Gyulára emlékezett az Aranycsapat Testület Budapesten
2024. június 08., szombat

Háromgólos magyar győzelem Izrael ellen a felkészülési meccsen, Szoboszlai sérülten cserét kért

A jövő pénteken kezdődő Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatott 3-0-ra legyőzte szombaton az izraeli csapatot a debreceni Nagyerdei Stadionban rendezett barátságos mérkőzésen.

Háromgólos magyar győzelem Izrael ellen a felkészülési meccsen, Szoboszlai sérülten cserét kért
2024. június 07., péntek

Rendkívül izgalmas összecsapáson elhódította a férfi vízilabda BL-trófeát a Ferencváros

A Ferencváros nyerte a férfi vízilabda Bajnokok Ligája 2023/24-es kiírását: a zöld-fehérek a Máltán rendezett négyes döntő fináléjában 12-11-re győzték le az előző három kiírásban diadalmaskodó Pro Reccót.

Rendkívül izgalmas összecsapáson elhódította a férfi vízilabda BL-trófeát a Ferencváros
2024. június 07., péntek

Izrael ellen sérülésmentes győzelmet, az Eb-n továbbjuttató csipetnyi szerencsét vár Marco Rossi

Minden mérkőzés eredménye számít, a holnapi nap célja, hogy senki ne szenvedjen sérülést és győzzön a csapat – mondta Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya.

Izrael ellen sérülésmentes győzelmet, az Eb-n továbbjuttató csipetnyi szerencsét vár Marco Rossi
2024. június 07., péntek

Beteljesült az ötkarikás álom: Brassó és Székelyföld is otthont ad az olimpiai mozgalom harmadik legjelentősebb eseményének

Brassó városa nyerte el a 2027-es, 18. Európai Ifjúsági Téli Olimpiai Fesztivál (EYOF) megszervezésének jogát. A döntést a bukaresti parlament épületében pénteken tartott közgyűlésén hozta meg az Európai Olimpiai Bizottság (EOC).

Beteljesült az ötkarikás álom: Brassó és Székelyföld is otthont ad az olimpiai mozgalom harmadik legjelentősebb eseményének
2024. június 05., szerda

Igazi román fociparadoxon: dupla kiesésre kell hajtanod Európában, hogy otthon feljuthass az élvonalba

Tovább bonyolódik a Román Kupát megnyerő másodosztályos erdélyi focicsapat helyzete: az élvonaltól idén eltiltott Corvinulnak úgy kell büszkén képviselnie az országot a nemzetközi porondon, hogy ha sikert ér el, kell mondania a hazai Szuperligáról.

Igazi román fociparadoxon: dupla kiesésre kell hajtanod Európában, hogy otthon feljuthass az élvonalba