Szíven talál a Fussballliebe: egy hónapon át a medve is játék a pénteken kezdődő németországi foci-Eb-n

Szíven talál a Fussballliebe: egy hónapon át a medve is játék a pénteken kezdődő németországi foci-Eb-n

Addig rúgják, amíg meg nem nyerik. A győztes az Henri Delaunay Kupát emelheti magasba

Fotó: Adidas.com

Június 14-én elsőként a házigazda Németország vagy Skócia focistái rúgnak bele Fussballliebébe, azaz a Futballszerelem névre hallgató hivatalos labdába a 17. Európa-bajnokságon. Melyet a torna kabalafigurája, Albärt, a medve mellett több millió drukker szurkol végig az Eb-helyszíneken, illetve világszerte sok száz millió tévénéző, akik otthonról szorítanak majd kedvenceiknek. Beharangozónk első részében általános tudnivalókat, esélylatolgatásokat közlünk az év egyik legvártabb eseményéről.

Páva Adorján

2024. június 13., 09:562024. június 13., 09:56

Albärt, a medve tavaly június óta tudja, hogy ő lesz az idén június 14. és július 14. között rendezendő németországi labdarúgó-Európa-bajnokság kabalafigurája, ám a keresztelőt később tartották meg, hiszen nevéről a közönség döntött nyilvános szavazáson. Az év egyik legvártabb sporteseményén részt vevő 24 fociválogatott teljes névsora viszont csak idén tavasszal, a pótselejtezők lezárultával állt össze, bár a csoportok sorsolását már tavaly decemberben megtartották, így a legtöbb együttes jó ideje tudja, kik ellen és hol rúgja a bőrt.

Jobban mondva a Fussballliebe, azaz Futballszerelem nevet viselő játékszert, mely – az Eb-történetében először – a videóbírókat segítő szenzort is magában foglal, újrahasznosított poliészter és vízbázisú festék felhasználásával készítette az adidas.

Úton Németországba

Németország – amely 2018-ban kapta meg a rendezési jogot egyetlen riválisával, Törökországgal szemben – tíz városában rendeznek Eb-meccseket: a házigazdák Skócia elleni nyitótalálkozójának a müncheni Allianz Arena, a július 14-ei döntőnek pedig a berlini Olimpiai Stadion ad otthont, közben Dortmund, Stuttgart, Gelsenkirchen, Frankfurt, Hamburg, Düsseldorf, Köln és Lipcse is vendégül látja a futballünnepet.

Galéria

Fotó: MTI

Amelyből a selejtezőkben rajthoz állt 53 nemzeti válogatott vette volna ki részét, de csak a 10 csoport győztesei és második helyezettjei csatlakozhattak a rendező országhoz. A fennmaradó három hely pótselejtezőn talált gazdára azon 12 csapat közül, melyek Nemzetek Ligája-szereplésük révén kaptak még egy esélyt az Eb-szereplésre. Mely 331 millió eurós összdíjazással kecsegtet, az aranyérmes markát akár 28 millió euró is ütheti.

Németországnak nem kellett megmérkőznie a szereplésért, amely amúgy is megszokott számára: sorozatban tizennegyedszer Eb-részvevő, ami rekordnak számít. De újoncot is avatunk Georgia bemutatkozása révén. A mostani házigazdák a végső győzelmek örökranglistáján is élen állnak, holtversenyben a szintén három diadalt arató Spanyolországgal.

Galéria

Albärt, a medve mindenkit szeretettel vár Németországba

Fotó: Facebook/UEFA EURO 2024

Szorzók és szuperszámítások

A két csapat természetesen mindig, így most is az esélyesek között szerepel, viszont egyik sem a legnagyobb favorit. Az egyik legfelkapottabb esélylatolgatást az Opta nevű statisztikai szaklap szuperszámítógépe végezte el, tízezerszer leszimulálva a teljes tornát.

Eszerint a legutóbbi Eb-döntős angol válogatottat tartják a legesélyesebbnek az aranyéremre 19,9 százalékkal, őket szorosan az előző két világbajnokságon arany- és ezüstérmes franciák követik (19,1 százalék).

Harmadiknak a németeket „dobta a gép” (12,4), akiket Spanyolország (9,6) és Portugália követ (9,2), majd jócskán leszakadva Hollandia (5,1) és a címvédő Olaszország (5).

Ugyanakkor például az egyik legnépszerűbb romániai sportfogadó-irodánál Anglia és Franciaország végső győzelme egyaránt 4,5-szörös pénzt fizet, Németország 6,5-ös, Spanyolország 9-es, Portugália 10-es, Belgium 15-ös, Olaszország pedig 17-es szorzót kapott.

Ezek az adatok is arról árulkodnak, hogy a házigazda Nationalelf ha nem is a legnagyobb, de az egyik legnagyobb favorit – mivel a csoportkörben többek között Magyarországgal is megmérkőznek, az A jelű kvartettről bővebben Eb-beharangozónk következő, a magyar és a román nemzeti tizenegynek külön szentelt cikkünkben olvashatnak.

Galéria

Gianluigi Donnarumma és az olasz válogatott nagy meglepetést okozna egy címvédéssel

Fotó: Facebook/UEFA EURO 2024

Mediterrán küzdelem

A címvédő Olaszország jóval lejjebb szerepel az esélyesek rangsorában, ráadásul a torna egyik legnehezebb csoportjában kell teljesítenie, hiszen a B jelű, „mediterrán” négyesben még Spanyolország és a világbajnoki bronzérmes Horvátország szerepel, a nagy nevek mellett ott „törpül” Albánia is.

Egyébként a csoportok első két helyezettje, valamint a legjobb négy harmadik helyezett jut tovább a nyolcaddöntőbe.

A taljánok – akárcsak legutóbb 2021-ben – ismét úgy vágnak neki az Eb-nek, hogy azt megelőzően nem jutottak ki a vébére, azonban most még nagyobb meglepetés lenne fináléba jutásuk, hiszen az immár Luciano Spalletti által felkészített keretükből számos „nagy öreg” hiányzik.

A selejtezőkben sem brillíroztak: oda-vissza kikaptak az angoloktól, és csak az utolsó körben kerülték el a pótselejtezős helyet egy ukránok elleni döntetlennel. Eközben a spanyolok tavaly a Nemzetek Ligája megnyerésével jelezték, felfelé ívelő pályán vannak. Keretük – mint mindig – tele van klubszinten brillírozó játékosokkal, fiatal tehetségekkel, de – mint mindig – kérdés, mennyire tudnak összeforrni egy ilyen jelentős tornára. A horvátok ezúttal is a nagy tapasztalattal bíró, európai topligákban játszó futballistáikra építenek, míg Albánia – annak ellenére, hogy megnyerte selejtezőcsoportját – nem dédelgethet valós továbbjutási reményeket, főleg „vékony” keretüknek, rövid kispadjuknak köszönhetően.

Galéria

Harry Kane és az angol válogatott aranyra cserélné a múltkori Eb-ezüstöt

Fotó: Facebook/UEFA EURO 2024

Van feljebb is Anglia számára?

Ezzel szemben a C csoportban kezdő Anglia a három évvel ezelőtti ezüstéremnél is feljebb akar érni.

Nemcsak kezdő tizenegyük, Eb-keretük, hanem az otthon hagyottak tábora is – kis túlzással – hemzseg a nagynevű játékosoktól, és ha a gördülékeny csapatjáték mellett kapusposzton és a védelemben is felnőnek a támadó szellemű sztárok képességeihez-megvalósításaihoz, nehezen lehet megállítani őket. Gareth Southgate szövetségi kapitány olyannyira bízik csapatában, hogy kijelentette: ha nem nyerik meg a tornát, lemond. De persze lesznek ellenfelek is, például mindjárt a csoportban Dánia, amely topligás játékosokkal teletűzdelve – a legutóbbi Eb-bronz után – ezúttal is messzire juthat: még akkor is, ha esetleg csak a csoportmásodik helyről.

A két csoportfavoritot meglepetésszerzésre képes két szláv válogatott, Szlovénia és Szerbia próbálja megszorongatni. Előbbi kevés, európai szinten is ismert játékost vonultat fel, viszont a selejtezőkben magabiztos játékot mutattak (éppen a dánok mögött végezve a második helyen). Szerbia jóval több nagy nevet hoz Németországba, ahol újfent az lesz a kérdés, mennyiben sikerül csapattá kovácsolni legjobbjaikat (akik a magyarok mögött zárva jutottak ki).

Galéria

Gall gólvágók. Antoine Griezmann és Kylian Mbappé

Fotó: Facebook/Équipe de France de Football

Korán kel, aranyat lel a gall kakas?

A D csoport klasszikus párharcot is tartogat: a legnagyobb favoritok között tartott franciák a bármikor bármire képes hollandokkal mérik össze erejüket a négyesben.

Didier Deschamps 2012 óta három vébé-, illetve Eb-döntőt hozott össze a gallokkal, és annak ellenére, hogy a legutóbbi kontinensviadalon meglepetésre már a nyolcaddöntőben búcsúztak (Svájccal szemben), most is kiemelt favoritok. Hiszen szinte minden poszton világklasszis játékosokat tudnak felmutatni, élükön a frissen a Real Madridhoz igazolt Kylian Mbappéval.

A hollandok a selejtezőkben éppen az őket oda-vissza legyőző franciák mögött végeztek, de mások ellen magabiztosan játszottak, nem véletlenül, hiszen itt is rengeteg sztár kaphat helyet a kezdő 11-ben, még akkor is, ha támadószekciójuk talán egy picivel kevésbé „halálos”, mint ahogy az elmúlt évtizedekben megszokhattuk tőlük.

De nem csak a két nagynevű válogatott miatt tartják az egyik, ha nem a legerősebb kvartettnek a D csoportot, amely a FIFA-ranglistán elfoglalt helyek alapján (2,, 7., 25., 28.) is a legelőkelőbb átlagot hozza. Bár Ausztria nincs teletűzdelve világsztárokkal, csoportmásodikként jutott tovább (a belgák mögött), és a korábbi nagy tornákon sem remekelt, azért nem teljesen véletlen, hogy a világ 25. legjobb válogatottjaként tartják számon őket: a favoritoknak is vigyázniuk kell a Dortmunddal Bajnokok Ligája-döntőt játszó Marcel Sabitzer és társaival szemben.

Lengyelország a FIFA-rangsorban 28., de persze nem csak ezért nehéz ellenfél: Robert Lewandowski személye garancia a gólveszélyre (bár az első, hollandok elleni meccsen sérülés miatt nem játszik). Ugyanakkor tény, hogy nincsenek a legjobb formájukban, a selejtezőkben az albánok és a csehek is megelőzték őket, a pótselejtezők utolsó körében csak büntetőpárbajban győzték le Walest.

A belga–szlovák–ukrán–román kvartett alkotta E csoportra utóbbi érintettsége miatt beharangozónk következő részében térünk ki.

Galéria

Cristiano Ronaldo tovább írná a sporttörténelmet

Fotó: Facebook/UEFA EURO 2024

Hoz vagy visz Cristiano Ronaldo?

Az F csoportban a 2016-os Európa-bajnok, világsztárokat felvonultató Portugália első ránézésre kiemelkedik a négyesből, amely azért nem ígérkezik sétagaloppnak.

Nagy kérdés, hogy az arab világból Európa elitjébe „visszakéredzkedő”, rekordot rekordra halmozó Cristiano Ronaldo 39 évesen is képes vezéregyénisége, húzóembere lenni az öreg kontinensen mai napig nagyot alkotó klasszisok csapatának, vagy éppen hogy kerékkötője lesz a túl nagy teher és az esetleges frusztrációi, kiborulásai miatt.

Törökország sejeltezős csoportelsőként – a horvátokat és a walesieket is megelőzve – jelezte: a nagyrészt az eleve nem gyenge török bajnokságban szereplő játékosokra és néhány topligás sztárra építő válogatottjuk bárkivel képes felvenni a harcot. Ugyanez elmondható a csehekről is, akik talán annyival „indulnak hátrányból”, hogy az Eb felé vezető úton Albánia megelőzte őket csoportjukban. Georgia (Grúzia) a torna egyetlen újoncaként, a leggyengébbként számon tartott válogatottként lép pályára. A Nemzetek Ligája kegyes rendszerének köszönhetően játszhatott pótselejtezőt, és a mindent eldöntő párharcban büntetőkkel legyőzte Görögországot. A története első Eb-jén Hvicsa Kvarachelia vezérletével szereplő válogatott bármilyen apró megvalósításnak szívből örülhet.

Galéria

Berlin is felkészült az Eb-re

Fotó: Facebook/UEFA EURO 2024

Az Európa-bajnokság nyitómérkőzését pénteken 22 órától rendezik, a Németország–Skócia összecsapást megelőzően ünnepélyes gálát rendeznek.

Utána a csoportmeccsek naponta 16, 19 és 22 órától lesznek, egészen a harmadik fordulóig, amikor egy-egy kvartett két összecsapása egy időben, 19 vagy 22 órakor rajtol. Romániában a Pro csoport (Pro Tv, Pro Arena), Magyarországon a közmédia (élen az M4 Sporttal) közvetíti az EURO 2024-et.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 11., kedd

Szoboszlai a foci Eb kapcsán: „ha a ránk jellemző mentalitással küzdünk, akkor valami nagyszerűt érhetünk el”

Szoboszlai Dominik szerint a kiemelkedő csapategység segítheti a magyar labdarúgó-válogatottat abban, hogy minél messzebb jusson a pénteken rajtoló Európa-bajnokságon.

Szoboszlai a foci Eb kapcsán: „ha a ránk jellemző mentalitással küzdünk, akkor valami nagyszerűt érhetünk el”
2024. június 10., hétfő

Labdarúgó Eb: magyar játékvezető magyarázta el a szabályváltozásokat a román válogatott tagjainak és stábjának

A jelenleg legjobban jegyzett romániai játékvezető, a nagykárolyi Kovács István magyarázta el a román labdarúgóválogatott tagjainak és a technikai stábnak a játékszabályok legújabb változásait.

Labdarúgó Eb: magyar játékvezető magyarázta el a szabályváltozásokat a román válogatott tagjainak és stábjának
2024. június 09., vasárnap

Grosics Gyulára emlékezett az Aranycsapat Testület Budapesten

Grosics Gyulára, az olimpiai bajnok és 1954-ben világbajnoki ezüstérmes kapusra emlékezett vasárnap az Aranycsapat Testület a labdarúgó halálának tizedik évfordulója alkalmából.

Grosics Gyulára emlékezett az Aranycsapat Testület Budapesten
2024. június 08., szombat

Háromgólos magyar győzelem Izrael ellen a felkészülési meccsen, Szoboszlai sérülten cserét kért

A jövő pénteken kezdődő Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatott 3-0-ra legyőzte szombaton az izraeli csapatot a debreceni Nagyerdei Stadionban rendezett barátságos mérkőzésen.

Háromgólos magyar győzelem Izrael ellen a felkészülési meccsen, Szoboszlai sérülten cserét kért
2024. június 07., péntek

Rendkívül izgalmas összecsapáson elhódította a férfi vízilabda BL-trófeát a Ferencváros

A Ferencváros nyerte a férfi vízilabda Bajnokok Ligája 2023/24-es kiírását: a zöld-fehérek a Máltán rendezett négyes döntő fináléjában 12-11-re győzték le az előző három kiírásban diadalmaskodó Pro Reccót.

Rendkívül izgalmas összecsapáson elhódította a férfi vízilabda BL-trófeát a Ferencváros
2024. június 07., péntek

Izrael ellen sérülésmentes győzelmet, az Eb-n továbbjuttató csipetnyi szerencsét vár Marco Rossi

Minden mérkőzés eredménye számít, a holnapi nap célja, hogy senki ne szenvedjen sérülést és győzzön a csapat – mondta Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya.

Izrael ellen sérülésmentes győzelmet, az Eb-n továbbjuttató csipetnyi szerencsét vár Marco Rossi
2024. június 07., péntek

Beteljesült az ötkarikás álom: Brassó és Székelyföld is otthont ad az olimpiai mozgalom harmadik legjelentősebb eseményének

Brassó városa nyerte el a 2027-es, 18. Európai Ifjúsági Téli Olimpiai Fesztivál (EYOF) megszervezésének jogát. A döntést a bukaresti parlament épületében pénteken tartott közgyűlésén hozta meg az Európai Olimpiai Bizottság (EOC).

Beteljesült az ötkarikás álom: Brassó és Székelyföld is otthont ad az olimpiai mozgalom harmadik legjelentősebb eseményének
2024. június 05., szerda

Igazi román fociparadoxon: dupla kiesésre kell hajtanod Európában, hogy otthon feljuthass az élvonalba

Tovább bonyolódik a Román Kupát megnyerő másodosztályos erdélyi focicsapat helyzete: az élvonaltól idén eltiltott Corvinulnak úgy kell büszkén képviselnie az országot a nemzetközi porondon, hogy ha sikert ér el, kell mondania a hazai Szuperligáról.

Igazi román fociparadoxon: dupla kiesésre kell hajtanod Európában, hogy otthon feljuthass az élvonalba
2024. június 05., szerda

Tanulni kell a hibákból – mondják a magyar válogatott játékosai az írektől elszenvedett vereség után

A magyar labdarúgó-válogatott védői, Lang Ádám és Botka Endre, valamint a középpályás Nagy Ádám szerint is az a legfontosabb, hogy a csapat tagjai tanuljanak az írek vendégeként 2-1-re elveszített keddi felkészülési mérkőzésen elkövetett hibákból.

Tanulni kell a hibákból – mondják a magyar válogatott játékosai az írektől elszenvedett vereség után
2024. június 04., kedd

Vége a magyar futballválogatott veretlenségi sorozatának, a román szurkolók Trianont éltették Bukarestben

Az Európa-bajnokság jövő heti rajtjára készülő magyar labdarúgó-válogatott hosszabbításban kapott góllal 2-1-es vereséget szenvedett az ír csapat vendégeként a Dublinban rendezett keddi barátságos mérkőzésen.

Vége a magyar futballválogatott veretlenségi sorozatának, a román szurkolók Trianont éltették Bukarestben