Kötetben a kolozsvári Báthory-gimnázium több száz éves sporttörténete

Kötetben a kolozsvári Báthory-gimnázium több száz éves sporttörténete

Boros Miklós és Killyéni András a könyvbemutatón

Fotó: Tóth Gödri Iringó

Bár minden fontos kolozsvári iskolának érdekes a sport- és testnevelés-története, illetve gyakran izgalmas kapcsolatok fedezhetőek fel, a Báthory István Elméleti Líceum azért emelkedik ki ezek sorából, mert tulajdonképpen az egyetlen, ahol több száz éves folytonosságról lehet beszélni – hangzott el a gimnázium sporttörténetéről szóló kötet keddi bemutatóján.

Tóth Gödri Iringó

2021. december 14., 18:472021. december 14., 18:47

Három évig tartó, lelkesen végzett munka eredményeként került ki a nyomdából a Testnevelés és sport a Farkas utca 2. szám alatt című kötet Killyéni András sporttörténész szerkesztésében, melyet kedden mutattak be a Kincses Kolozsvár Egyesület székhelyén. Az eseményen csak a sajtó képviselői voltak jelen, ám a szerzők reményei szerint 2022-ben egy nagyobb szabású, nyilvános esemény is követi majd.

A kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum és elődiskoláinak sport-, illetve testnevelés-történetének megírása a tanintézet 2020-ban elhunyt igazgatójának, Vizi Imrének volt az ötlete. A kötetnek három szerzője van: Páll Szabó Ferenc a Báthory elődiskoláinak sportéletét kutatta és ismertette részletesen, Killyéni András a 19–20. századra koncentrált, míg Boros Miklós az elmúlt 30-40 év, a kommunizmus utolsó éveinek, a változást hozó kilencvenes éveknek és az új évezrednek kiemelkedő történéseit, sportolóit mutatta be.

„Egyszer az életben az iskoláért”

Killyéni András elmondta, hogy a járványhelyzet sokszor, sok szempontból megnehezítette a kutatómunkát, hiszen az elmúlt években volt, hogy a kolozsvári levéltár és a Lucian Blaga Egyetemi Könyvtár is bezárta kapuit az olvasók, kutatók előtt, illetve a gyakran idős interjúalanyokkal sem volt könnyű megszervezni a találkozásokat. A szerző-szerkesztő azt is kiemelte a felvezetőben, hogy

már a kezdetekkor, amikor még csak egy hasonló jellegű kiadvány ötlete fogalmazódott meg, tudták, hogyha valahol ezt meg lehet csinálni, akkor az a Báthory István Elméleti Líceum:

ahol mind a jelenlegi diákok szülei, mind pedig a volt diákok, illetve a volt és jelenlegi tanárok kiállnak, cselekednek, ha „tenni kell az iskoláért”. Killyéni András kiemelte, hogy a pályázati úton befolyt összegek mellett a volt báthorys diákok segítsége, anyagi támogatása is sokat jelentett; Székely Tibor nevét, aki az iskola egykori sportolója volt, külön kiemelte. „Az ember egyszer az életben az iskoláért el kell hogy végezze ezt a munkát. Nem biztos, hogy másodszor nekifognék, mert nem volt ez egy egyszerű feladat” – hangsúlyozta Killyéni András.

Galéria

Fotó: Tóth Gödri Iringó

A szerkesztő arra is kitért, hogy nem könnyű egy iskola sport- és testnevelés-történetének nekifogni, hiszen nem lehet csak úgy belevágni mindenféle felvezető, háttér nélkül, így kiemelten hálás Páll Szabó Ferencnek azért, hogy megírta az iskolatörténetet, úgy, hogy az szépen bevezesse a kötet többi fejezetét. Páll Szabó Ferenc, aki doktori dolgozatát a jezsuita egyetem történetéből írta, kiemelte, hogy bár hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a sport a modern kor jellemző tevékenysége, már a 16. századtól kezdve beszámolnak a források különböző testmozgásformákról, sporttevékenységekről.

Boros Miklós sportújságíró, lapunk volt munkatársa kiemelte, hogy bár az általa kutatott és leírt korszak rendelkezik a leggazdagabb forrásanyaggal, nagyon jól van dokumentálva,

de épp ez a bőség bizonyosfajta nehézséget is jelentett, hiszen szelektálni kellett a fontos és kevésbé fontos események, díjak, versenyek közül.

A képekkel gazdagon illusztrált kötet idézeteket és visszaemlékezéseket is tartalmaz, például egy hatvanas évekbeli városi kézilabda-bajnokságról és egy jégkorongbajnokságról, amely az iskola udvarán kialakított jégpályán zajlott. Az egykor atletizáló Egyed Emese irodalomtörténész, valamint az egykor röplabdázó Panek Kati színésznő visszaemlékezése is helyet kapott a kötetben, akárcsak Hoch Sándor sorai.

Összetartó erő az új „román világban”

Killyéni András hangsúlyozta, hogy szerinte nehéz lenne, illetve talán nem is lehet az iskola sportéletének kiválasztani egy „aranykorát”: minden korszakát, szakaszát érdemes a saját kontextusában, történelmi keretében vizsgálni. Az 1880-as években Albert Károly az erdélyi sportoktatás, versenyszervezés egyik úttörője volt, de az 1910-es évek nagyszabású versenyei is kiemelkedőek, ahogy az is, hogy

a '20-as, '30-as években – a román világban – a sport milyen összetartó tudott lenni a magyar diákok számára.

De ki lehet emelni a hatvanas, hetvenes éveket is, amikor olyan diákok végeztek, mint a gerelyhajító olimpikon Zörgő Éva vagy Pap János, a Nemzetközi Vívószövetség egykori technikai igazgatója. A hetvenes években indultak a sportosztályok, ami szintén egy sajátos korszakot jelentett – ide járt (bár végül más iskolában érettségizett) például Gyöngyösi Zsolt, Szabó Gabriella olimpiai bajnok atléta férje és nemzetközi szinten elismert edzője.

Galéria

Fotó: Tóth Gödri Iringó

A kilencvenes évek szintén jelentős korszak volt, tulajdonképpen az infrastruktúra kiépítésének időszaka, melyet Soós Ilona, Beke Lajos és Habala Mária testnevelő tanárok neve fémjelzett. Ugyancsak érdemes kiemelni a 2000-es illetve a 2010-es évek röplabdasikereit, melyek Mihály Béla nevéhez, tevékenységéhez kötődnek.

Killyéni András, aki saját bevallása szerint a kolozsvári Református Kollégium sporttörténetének megírása által vált sporttörténésszé, kiemelte, hogy bár minden fontos kolozsvári iskolának érdekes a sport- és testnevelés-története, illetve gyakran izgalmas kapcsolatok fedezhetőek fel,

a Báthory azért emelkedik ki ezek sorából, mert tulajdonképpen az egyetlen, ahol több száz éves folytonosságról lehet beszélni.

A kötet szerzői egyetértettek abban, hogy a jelenlegi feltételek nagyon sok lehetőséget adnak a diákoknak a sportolásra, bár tény, hogy a kilencvenes évektől kezdve tulajdonképpen elvált, eltávolodott az iskolai és a versenysport, utóbbi ma már a klubok „sajátja”. A szerzők szerint a testnevelés, illetve az iskolai sport presztízse változó, sok tényezőn – igazgató, tanárok, szülők – múlik, de a Báthory István Elméleti Líceumban szerencsére jelenleg lelkes, elhivatott testnevelőtanár-gárda dolgozik.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 07., vasárnap

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Japán Nagydíjat, ezzel megerősítette vezető pozícióját a vb-pontversenyben.

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban
2024. április 06., szombat

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)

Újabb nyolcezer méternél magasabb hegycsúcs oxigénpalack nélküli megmászására készül Varga Csaba. A nagyváradi hegymászó szombaton indul a világ 14. legmagasabb hegycsúcsa, a 8027 méter magasan fekvő Sisapangma meghódítására.

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)
2024. április 05., péntek

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ

Jókora botrány rázta meg a romániai sportéletet: mint kiderült, román társai bántalmazták és – nemzetisége miatt – megalázták az ifjúsági férfi tornászválogatott egyik magyar tagját.

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ
2024. április 04., csütörtök

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá

A magyar kormány támogatja a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének budapesti megrendezését.

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá
2024. április 04., csütörtök

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó

Jenei Imre neves labdarúgóedző állítólagos halálhíréről számolt be csütörtökön számos román hírtelevízió és portál, mint utólag kiderült, teljesen tévesen.

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó
2024. április 04., csütörtök

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott

A magyar válogatott egy pozíciót javított, így a 26. helyen áll a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) legfrissebb világranglistáján, melyet továbbra is a világbajnok Argentína vezet.

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott
2024. április 03., szerda

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót

Elrendelte szerdán a bukaresti törvényszék Dănuţ Lupu feltételes szabadlábra helyezését. Az egykori válogatott labdarúgót két alkalommal is jogosítvány nélküli vezetésen érték, amiért hét hónap és tíz nap letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót
2024. március 28., csütörtök

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség

Akárcsak a világszövetségnél (World Aquatics), a vizes sportokat tömörítő európai szervezetnél (LEN) is Zalánki Gergőt választották a 2023-as esztendő legjobb férfi vízilabdázójának.

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség
2024. március 26., kedd

Legyőzte Koszovót, így immár 14 meccs óta veretlen a magyar labdarúgó-válogatott

A nyári Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatott 2-0-ra legyőzte kedden a vendég koszovói csapatot a Puskás Arénában rendezett barátságos mérkőzésen.

Legyőzte Koszovót, így immár 14 meccs óta veretlen a magyar labdarúgó-válogatott
2024. március 24., vasárnap

Műtétből felépülve törte meg ismét Verstappen győzelmi sorozatát a Ferrari spanyol pilótája

A vakbélműtétje után lábadozó Carlos Sainz Jr., a Ferrari spanyol versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Ausztrál Nagydíjat, melyet a címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland pilótája műszaki hiba miatt feladott.

Műtétből felépülve törte meg ismét Verstappen győzelmi sorozatát a Ferrari spanyol pilótája