Két új stadiont kaphat a „harmadosztályos” város, miközben mindenhol ráfizetéses a fejetlen arénaépítés

Páva Adorján 2023. augusztus 26., 17:59 utolsó módosítás: 2023. október 27., 13:22

A polgármesteri hivatal áll nyerésre a megyei önkormányzattal szemben a temesvári stadionépítések „versenyében”. Hiszen miközben elkészült a város által tervezett, teljesen új, több mint 10 ezer férőhelyes moduláris sportlétesítmény látványterve, a megyei tanácselnök beismerte, hogy a régi nagy stadion helyén elképzelt új aréna – mely az ország második legnagyobb „futballszentélye” lenne – megvalósulását megakasztották a kormány megszorító intézkedései. Az elmúlt bő évtizedben tucatnyi új stadion épült Romániában, és ugyanennyi áll a tervezési folyamat valamilyen szakaszában. Ám a közpénzből megvalósult projektek közös átka, hogy a „voksbarát” beruházások pénznyelővé váltak. Pedig nyereséget is hozhatnának, ha ésszel tervezik meg őket.

Két új stadiont kaphat a „harmadosztályos” város, miközben mindenhol ráfizetéses a fejetlen arénaépítés
galéria
Lelátó-kilátások. A stadionépítési nagyüzem közepette nem törekednek a nyereséges befektetésre Fotó: Erdély Bálint Előd

Képben vagyunk a „legó” stadion tervezésével – közölte kedden Facebook-oldalán Cosmin Tabără, Temesvár alpolgármestere. A liberális (PNL) politikus szerint a több mint 10 ezer néző befogadására alkalmas, beton alapú, fém- és könnyűszerkezetes, moduláris, azaz összeilleszthető elemekből álló (innen ered a legó elnevezés) új aréna iratcsomója hétfőn a városrendezési bizottság asztalára került, és hamarosan nekifognak az engedélyek beszerzésének, illetve a részletekbe menő tervezésnek.

Cosmin Tabără úgy véli, ha valamennyi illetékes hatóság megérti a 2018 óta dédelgetett, a jelenlegi ellenzéki polgármester, Dominic Fritz (USR) által is „láttamozott” projekt fontosságát, a Buziásfürdői úton építendő sportlétesítmény – amely az alpolgármester szerint jellegzetesen temesvári lesz, a sajátos tematika azonban egyelőre meglepetés – építése már év végén, legkésőbb jövő év elején elrajtolhat.

A májusban, harmadik nekifutásra kiválasztott kivitelező csaknem 24 millió eurót kap, miután az első két kiírásra végül nem jelentkeztek az érdeklődő cégek az alacsonynak tartott pénzösszeg (17, majd 22 millió euró) miatt.

Közben szintén idén májusban érkezett a hír, hogy elkészült a város régi nagy arénája, a Dan Păltinișanu-stadion helyén építendő új létesítmény megvalósíthatósági tanulmánya. Ez már a Temes Megyei Tanács „biznisze” – övék a terület –, és jóval grandiózusabb, mint a polgármesteri hivatal projektje:

a 32 ezer férőhelyesre tervezett új aréna az ország második legnagyobb stadionja lenne a bukaresti Nemzeti Aréna után, és csaknem 140 millió euróból épülne meg.

A kormány megszorító intézkedései hátráltatják az új Dan Păltinișanu-stadion megépítését Fotó: Látványterv

Alin Nica, a megyei tanács liberális elnöke májusban még úgy fogalmazott, az általa vezetett önkormányzat minden tőle telhetőt, függőt megtett, készen áll a régi építmény lebontására, a terület előkészítésére, a közművesítésre, és felkérte a bukaresti kormányt, hogy gyorsítsa fel a műszaki-gazdasági mutatók elfogadásáról szóló eljárást, és adjon zöld jelzést a munkálatok elkezdésének.

Az új, multifunkcionális stadiont ugyanis nagyrészt állami költségvetésből, az Országos Befektetési Társaság (CNI) finanszírozása révén tervezik megépíteni, a megyei tanács 7 millió eurós önrésszel száll be. Tehát a döntés az immár a Szociáldemokrata Pártot (PSD) képviselő Marcel Ciolacu vezette kormány kezében van. Amely viszont az óriási költségvetési hiány láttán éppen megszorításokat vezet be, ezeket pedig bizony a temesvári nagy álom is megsínyli.

A minap maga Alin Nica is elismerte, hogy a „nadrágszíj-megszorítás” hátráltatja a hosszú évek óta várt új aréna megvalósítását. A megyeelnök hibásnak, elfogadhatatlannak nevezte a megszorításokat. Nehezményezte, hogy miközben a megyei önkormányzat régóta készen áll a terv megvalósítására, a szükséges összeget elkülönítették a költségvetésben, Bukarest többször is gáncsot vetett a projektnek.

Amely egyébként az idén 60 éves régi stadion újjászületését jelentené. A szebb időket is megélt Dan Păltinișanut tavaly májusban zárták be, miután a világítási rendszer felmondta a szolgálatot a Temesvári Poli egyik másodosztályos mérkőzésén, amelyet emiatt zöldasztalnál 3–0-ra elveszített a hazai csapat. De a csaknem 33 ezer férőhelyes létesítmény lelátói is szörnyű állapotban voltak már.

A régi Dan Păltinișanu-stadiont tavaly zárták be Fotó: Glsa.ro

Nem kérdés, hogy a nagy futballhagyományokkal rendelkező Temesvár megérdemel egy új stadiont, a kettő egyszerre viszont még a sportrajongók számára is soknak tűnhet. Főleg annak tudatában, hogy a bánsági városnak jelenleg nemhogy a fociélvonalban, de még a másodosztályban sincs képviselője.

A Poli ugyanis a Liga 2 elmúlt idényében kiesett a harmadosztályba, akárcsak a város másik, egykoron neves együttese, a Ripensia.

Egyébként május végén több ezer temesvári tett eleget a Béga-parti szurkolókat tömörítő Druckeria egyesület felhívásának: sportpályákká „alakították” a belvárost, így tiltakozván a sportlétesítmények, -beruházások hiánya ellen. Ugyanis sokan a sportinfrastruktúra hiányosságaival magyarázzák a nagy futballhagyományokkal rendelkező városban tapasztalt „haldoklást”. Viszont a legtöbben eggyel, a régi aréna újjáépítésével is „megelégednének”, de emellett új sportcsarnokot is kérnek, számos meglévő sportközpont felújítását, új pályák és termek megépítését a gyerekek számára.

Eközben a Polinál a neves egykori kapust, Costel Pantilimont nevezték ki a klub élére, aki „nulláról”, de nagy reményekkel indult. A volt válogatott reményét fejezte ki, hogy legalább a „legó” stadion elkészül 2027-ig, a nagy aréna megvalósulásában kevésbé bízik. „Nagy a frusztráció... Egy olyan város, mint Kolozsvár, rendezte sorait, akárcsak Craiova, amelynek szintén két csapata van az élvonalban.

Ez valamennyi temesvári frusztrációja, a hatóságoknak fel kell ébredniük és cselekedniük kell. Egy olyan város, mint Arad, jóval kisebb és kevésbé fejlettebb Temesvárhoz képest...”

– szólt Pantilimon befejezetlen nyilatkozata, mellyel az örök rivális UTA már megépült új stadionjára utalt.

Bár az aradiaknak is többéves késést kellett elviselniük, az új, 12 ezer férőhelyes, a helyi önkormányzat által 14 millió euróból megépített Neuman Ferenc-arénát 2020-ban átadták, és az élvonalba éppen akkor visszajutott piros-fehér klub rajongói – a pandémia miatti megszorítások lejártával – legtöbbször megtöltik kedvenceik hazai meccsén a lelátókat.

Aradon 2020 óta örülnek az új stadonnak, amely élvonalbeli meccseknek ad otthont, legtöbbször telt házzal Fotó: Facebook/Arad polgármesteri hivatala

De az elmúlt bő egy évtizedben csak Bukarestben négy új stadion épült. Az ország sportjelképét, a Nemzeti Arénát 2011-ben adták át, 55 635 férőhelyes, és 235 millió euróba került. A Gsp.ro bukaresti sportportál egyik korábbi „stadion-összefoglalója” szerint a 2020-ban átadott Diadalív arénáért (8200 férőhelyes) 24 millió eurót fizettek, a Ghencea (2021, 31 200) 95 millióba „fájt”, a Giulești (2022, 14 000) pedig 37 millió euróba.

De a vidék sem maradt le: Kolozsvár (Kolozsvár Aréna, 30 200 férőhely, 2011-ben adták át, 45 millió euróba került), Ploiești (Ilie Oană, 15 ezer, 2011, 18 millió), Craiova (Ion Oblemenco, 321 ezer, 2017, 52 millió), Târgu Jiu (Tudor Vladimirescu, 12 500, 2019, 28 millió), Sepsiszentgyörgy (Sepsi Aréna, 8400, 2021, 25 millió) és Nagyszeben (Városi, 12 300, 2022, 32 millió) is új focilétesítményt kapott.

Idén Târgoviștén adtak át új stadiont, már-már tragikomikusnak nevezhető, a romániai viszonyokat hűen tükröző körülmények között.

A város csapata, a Chindia ugyanis 2019-es élvonalba jutása óta négy évet húzott le idegenben (hazai meccseiket Ploiești-en játszották), mert a helyi hatóságok még ugyanabban az évben bejelentették: felújítják a helyi arénát. Bár eleinte 8–10 hónapos munkálatokról beszéltek, a beavatkozás négy éven át húzódott, a 6,7 millió eurós költségvetés végül 15 milliósra duzzadt, miközben 12 ezresről 9 ezresre csökkentették a befogadóképességet. A várva várt pillanat, a Chindia első valódi hazai Liga 1-es meccse pedig egyelőre az utolsó is volt, hiszen az alsóház utolsó fordulójában a Voluntari ellen jegyzett döntetlen egyúttal a Chindia kiesését is jelentette.

De itt még nincs vége: miközben a helyi hatóságok évekig húzták-nyúzták, aztán valahogy véghez vitték az Eugen Popescu-stadion felújítását, a megyei tanács elnöke, Corneliu Ștefan (PSD) még tavaly bejelentette: teljesen új arénát építenek (a CNI támogatásával), amely 12 ezer férőhelyes lesz, és mintegy 65 millió euróba kerül...

Nekimennek. Tucatnyi új stadion épült az elmúlt bő egy évtizedben Romániában, és legalább ugyanennyi áll tervezés alatt Fotó: Gábos Albin

De emellett a tervezési folyamat valamely szakaszában van a stadionépítési projekt Vajdahunyadon (10 ezer férőhelyes, 64 millió eurós becsült költség), Pitești-en (15 ezer, 100 millió) és Konstancán (18 ezer, 100 millió) is.

Bukarestben a Dinamo-stadion kerülhet sorra (25 ezer, 100 millió), de Nagyváradon is régóta megy az ötletelés-nyilatkozgatás egy 14–16 ezer férőhelyes új létesítményről, akárcsak Brassóban egy 25 ezer néző befogadására alkalmas új komplexumról. Galacon és Botoșani-ban stadionfelújítási projekt van napirenden, de Alexandria és Slatina is kaphat kisebb, új arénát.

Miközben a sportbarátok javarészt természetesnek, a lemaradás elengedhetetlen megszüntetéseként értékelik, ha városuk új, modern focilétesítményt kap, örök háborgást szül a „kívülállók” körében, hogy a rengeteg pénzt miért nem kórházak, iskolák, utak, stb. felújítására költik. Elégedetlenségüket alátámasztják azok az adatok is, miszerint nemcsak egy futballaréna megépítése kerül sok pénzbe, hanem fenntartása is.

A Kolozsvár Aréna is veszteségesen működik Fotó: Facebook/Cluj Arena

Amint a Panorama.ro portál vonatkozó cikkéből kiderül, a közpénzből felépített stadionok működtetői képtelenek nyereséget termelni. Például a Nemzeti Aréna tavaly csupán 6 millió lejt hozott a fenntartó bukaresti polgármesteri hivatalnak, miközben 17 milliót kellett rá költeni. A Kolozsvár Aréna a többiekhez képest még jól áll a 4,35/7,47 millió lejes mérleggel a portál adatai szerint, miközben például a craiovai Ion Oblemenco 2 millió/11 millió, a Târgu Jiu-i létesítmény pedig 290 ezer/2,1 millió lejes arányt „produkált” tavaly.

Pedig szakértők szerint az ésszel megtervezett stadionok nemcsak a sportrajongók – anyagilag veszteséges, ám politikailag szavazatszerző – kiszolgálására lennének jók, hanem pénzt is hozhatnának a teljes közösségnek. Ehhez azonban a létesítményeknek sokkal többről kellene szólniuk, mint „csak a foci”.

Rávilágítottak. A gazdasági adatok elkeserítőek: a közpénzből épített új stadionok veszteségesen működnek Fotó: Gábos Albin

Szerencsés lenne, ha egy arénát nemcsak egyetlen csapat használna; koncertek megszervezése mellett lehetőséget kellene teremteni egyéb nagyobb magánrendezvények, üzleti találkozók, cégcsapatépítők, családi események (keresztelők, lakodalmak), amatőr sportösszejövetelek megrendezésére;

zsúfolt nagyvárosokban értékesíteni lehetne hét közben a parkolóhelyeket, szálloda, vendéglő, konditerem, kiadható irodahelyiségek „hozzácsatolása” a komplexumhoz újabb jelentős bevételforrás lehetne, akárcsak a stadionnév értékesítése; ugyanakkor olyan szolgáltatásokat kellene nyújtani a sportesemények közben a kilátogató szurkolók számára, hogy a drukkerek ne csak a belépőt vásárolják meg, hanem a stadionban is költekezzenek. A lényeg, hogy az aréna ne csak a hétvégi meccs idején nyíljon meg, hanem folyamatos élet, aktivitás legyen benne, amiért mások fizetnek.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport