FRISSÍTVE – Intravénás lézerezés: felfüggesztették az EHF-kupából kizárt brassói Corona kézilabdázóinak játékjogát

MTI 2019. december 05., 15:49 utolsó módosítás: 2019. december 05., 18:41

A Román Kézilabda Szövetség (FRH) fegyelmi bizottsága jóváhagyta szerdán a brassói Corona női csapat doppingolással gyanúsított 19 játékosának felfüggesztését, két játékos esetében csütörtökön eltörölte az intézkedést.

A doppinggyanú beigazolódása esetén a brassói klub valamennyi játékosára négyéves eltiltás vár Fotó: Facebook/CSM Corona Brasov

Az FRH honlapján közölt tájékoztatás szerint a játékjog ideiglenes felfüggesztéséről az Országos Doppingellenes Ügynökség (ANAD) vizsgálóbizottsága döntött, miután egyenként meghallgatta a kézilabdázókat. A Corona teljes keretét azzal gyanúsítják, hogy intravénás lézerkezelésen vettek részt. A sérülésekből, kimerültségből való felépülést elősegítő kezelést tiltja a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) szabályzata.

Ezzel egy időben az európai szövetség (EHF) kizárta a klubot az EHF Kupából, ahol a csoportkörben az Érddel szerepelt volna együtt. Az EHF csütörtök délután honlapján jelentette be a kizárást. Hozzáfűzte: a brassói Coronának hét napja van fellebbezni az ítélet ellen. Arról később számolnak be, milyen hatással lesz a döntés az EHF Kupa C csoportjára, melynek januárban induló küzdelmeiben a román együttes az Érddel, a lengyel MKS Lublinnal és a dán Odensével versengett volna a továbbjutásért.

Csütörtökön az a két játékos visszakapta a játékjogát, aki bizonyította, hogy nem vett részt a kezelésen.

A Cenk alatti város klubjának játékosai úgy buktak le, hogy a kezelésről fényképeket posztoltak az egyik közösségi portálon. A doppingvétség gyanúja egy nappal az előtt merült fel, hogy a román női kézilabda-válogatott elutazott volna Japánba, az olimpiai kvalifikációs világbajnokságra, így a szövetség az utolsó pillanatokban volt kénytelen módosítani a válogatott keretét, amelyből kikerült négy brassói játékos: Bianca Bazaliu, Cristina Laslo, Daciana Hosu és Daria Bucur. Korábban a montenegrói szövetség is kizárta keretéből a Brassóban kézilabdázó Ivona Pavicevic balszélsőt, aki elismerte, hogy klubtársaival együtt maga is átesett a lézerkezelésen.

Alexandru Dedu, a FRH elnöke korábban határozottan cáfolta, hogy a szövetség illetékesei tudtak volna a brassói kezelésről. Újságírói kérdésre kijelentette: Costica Buceschi, a válogatott másodedzője sem tudott róla, akinek a lánya is érintett a doppingbotrányban. A Digi Sport televízió közlése szerint a doppinggyanú beigazolódása esetén valamennyi játékosra négyéves eltiltás vár. Ezt a játékosok abban az esetben tudják felére csökkenteni, ha az eljárás során bizonyítják, hogy nem tudtak a kezelés tiltott voltáról.

A román válogatott a magyar csapattal azonos csoportban szerepel a vb-n, a két válogatott pénteki mérkőzésén dől el, hogy melyikük jut a középdöntőbe. A két csapat közül csak egyiknek sikerülhet a kitűzött cél, hogy az első hét közé kerüljön, és versenyben maradjon az olimpiai kvalifikációban.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat