Hihetetlen magyar fordítás a végén, Eb-résztvevő a Rossi-csapat!

Hihetetlen magyar fordítás a végén, Eb-résztvevő a Rossi-csapat!

Sallai Roland harcol a labdáért

Fotó: MTI/Illyés Tibor

A magyar labdarúgó-válogatott a hajrában szerzett két góllal 2-1-re legyőzte a vendég Izlandot a csütörtöki Európa-bajnoki pótselejtezőben, így kijutott a jövő évi kontinensviadalra. A találkozón az izlandiak szereztek vezetést a 11. percben, mert Gylfi Sigurdsson könnyen fogható szabadrúgását Gulácsi Péter „bevédte”. A 88. percben a csereként beállt Nego egyenlített, majd az Eb-részvételt érő gólt Szoboszlai Dominik lőtte a hosszabbításban, a labda a bal kapufáról vágódott a hálóba.

Krónika

2020. november 12., 23:412020. november 12., 23:41

2020. november 13., 01:382020. november 13., 01:38

Bár a csapatok üres lelátók előtt vonultak a játéktérre, az egyik kapu mögötti szektor tetejére két magyar zászló közé a Szózat első két sorát feszítették ki, alulra pedig a „mindent bele!” feliratot a Puskás Arénában, amely kívülről a magyar nemzeti színekben pompázott a fényfestéstől – írta helyszíni meccsbeszámolójában az MTI.

A találkozó elején jobbára a vendégek vezettek támadásokat, az első védést is Gulácsi mutatta be, szerencséjére Palsson közelről éppen a kezébe fejelte a labdát egy szöglet után.

Másodjára viszont hatalmasat hibázott a magyar kapus, aki szó szerint bevédett egy könnyen fogható szabadrúgást.

Negyedóra elteltével felocsúdott a magyar csapat, a letámadás egyre jobban működött, így átvette a játék irányítását, de az első kaput eltaláló lövés az izlandi kapus ölébe hullott. Néhány perccel később Orbán fejese már jobban megdolgoztatta Halldorssont, aki azonban leért a rövid sarokra.

A szünetig hátralévő időben nem változott a játék képe, az izlandiak többnyire átengedték a területet és labdaszerzés utáni gyors ellenakciókra rendezkedtek be, így a magyarok lassú támadásépítéssel próbálkoztak. Mindkettőben volt veszély, egy ízben Botka mentett az utolsó pillanatban, de Gulácsinak is voltak védései, míg az izlandi kapu előtt Sallai és Holender is ígéretes pozícióból lőhetett, de mindkét kísérletet könnyedén védte az izlandi hálóőr, Szoboszlai szabadrúgása pedig nem sokkal kerülte el a jobb felső sarkot.

Galéria

Szalai Ádám az izlandiak gyűrűjében

Fotó: MTI

Fordulás után a szigetországiak egyre kevésbé jutottak el Gulácsi kapujáig, így a magyarok egyértelmű mezőnyfölényben futballoztak,

a vendégek stabil védelmét pedig Szoboszlai sarkazása bontotta meg, ám Szalai Attila lövését így is blokkolni tudták a védők. Ezt leszámítva viszont a támadásokból hiányoztak az ehhez hasonló váratlan megoldások, emiatt a magyar csapat hiába birtokolta sokkal többet a labdát, ez helyzetekben nem nyilvánult meg. Ahogy telt az idő, úgy növekedett a nyomás az izlandi kapun, de a kulcspasszokba rendre hiba csúszott, így csupán az átlövési kísérletek jelentettek némi veszélyt.

Galéria

Botka Endre próbál szerelni

Fotó: MTI

Sokáig úgy tűnt, a hajrában sem sikerül felőrölni a vendégek védelmét, vagy rést találni rajta, mert a második félidőben komoly védésre sem volt szüksége az izlandi kapusnak, hogy megőrizze csapata számára a minimális előnyt.

Csakhogy előbb a csereként beállt Nego talált a kapuba, majd a hosszabbításban Szoboszlai kapufás gólt lőtt, ezzel a hajrában váratlanul a maga javára fordította a sorsdöntő találkozót a magyar válogatott.

Galéria

Szoboszlai Dominik gólja kirepítette az Eb-re a magyar válogatottat

Fotó: MTI/Illyés Tibor

„Sallai balra elvitt egy embert, így befelé el tudtam menni. Gondoltam, húsz méterről csak ellövöm az utolsó percben, hála Istennek, sikerült – idézte fel a győztes gólt Szoboszlai Dominik az M4 Sportnak. – Az első tíz perc nem volt könnyű, nem úgy kezdtünk, ahogy akartunk, de szerencsére összekapta magát a csapat. Nagyon fontos volt, hogy a szünetben mindenki egymásra figyelt, nem hajtottuk le a fejünket. Jól cseréltünk, Nego is betalált, utána én is meg tudtam lőni a magam gólját, és ezzel kijutottunk ez Eb-re.”

Galéria

Fotó: MTI/Illyés Tibor

A magyar csapat tagjai az üres lelátók ellenére mind a négy oldalra kirohantak „ünnepeltetni” magukat és még 15 perccel a lefújás után is a pályán énekeltek, táncoltak.

Galéria

Magyar öröm a lefújás után

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

„A meccs nehezen indult, az első 15-20 percben nehezen találtuk a helyünket. Látszott, hogy van, aki érezte a nyomást, ami sokkal nagyobb volt rajtunk, mint Walesben, ahol tudtuk, hogy még van egy esély – nyilatkozta az Mlsz.hu szerint a válogatottat Marco Rossi távollétében dirigáló Cosimo Inguscio a mérkőzést követő sajtótájékoztatón. – Az első félidő további részében kezdtünk magunkra találni, a szünetben tanácskoztunk a szövetségi kapitánnyal is, és tisztáztuk magunkkal, hogy ez a lehetőség kezd kicsúszni a kezeink közül. Látszott a srácokon, hogy nagyon fontosnak érzik, hogy jól teljesítsenek. A második félidőben a srácok teljesítménye aztán semmiféle kivetni valót nem hagyott maga után, megérdemeltük a győzelmet.” A szakember azt is elárulta, a mérkőzés alatt is folyamatosan tartották a kapcsolatot Marco Rossival, aki a karanténból igyekezett segíteni a csapatnak.

Galéria

Cosimo Inguscio a meccs utáni sajtótájékoztatón

Fotó: Mlsz.hu

Az izlandi kapitány gratulációval kezdte sajtótájékoztatóját.

Idézet
Öt percre voltunk az Eb-től, ezért érthető, mennyire csalódottak vagyunk, de gratulálunk Magyarországnak, fantasztikus nyár elé néznek 

– fogalmazott az Mlsz.hu szerint Erik Hamrén izlandi szövetség kapitány. – A félidőben a védekezésről volt szó, mert túl könnyen jöttek be közénk a magyar játékosok. Sok mérkőzésen, mikor az egyik csapat vezetéshez jut és a másiknak támadnia kell, néz ki úgy a játék, mint a main. Látszott a játékosokon, mekkora nyomás helyeződik rájuk, kicsit meg is ijedtünk, a védekezésre koncentráltunk, ennek ellenére volt esélyünk a második gól megszerzésére, de a magyar csapat sokkal többet birtokolta a labdát.

A szövetségi kapitány hozzátette, nagyon fájdalmas élmény ez a vereség csapata számára: „Rengeteg érzés kavarog bennem, és egyik sem jó. Amennyire örül most a magyar válogatott, annyira szomorúak vagyunk mi. Egy ilyen meccs után a csapat a mennybe vagy a pokolba jut, mi most a pokolban vagyunk.”

Galéria

Erik Hamrén

Fotó: Mlsz.hu

A magyar fociválogatott története során negyedszer jutott ki az Európa-bajnokságra. A négy éve nyolcaddöntős magyar válogatott története során először jutott ki kétszer egymás után a kontinensviadalra. A jövő nyárra halasztott Eb-n a németekkel, a világbajnok franciákkal és a címvédő portugálokkal szerepel majd azonos csoportban, utóbbi kettővel a Puskás Arénában csaphat össze.

Európa-bajnoki pótselejtező, A divízió, döntő:

Magyarország-Izland 2-1 (0-1)
-----------------------------
Puskás Aréna, zárt kapus, v.: Björn Kuipers (holland)
gólszerzők: Nego (88.), Szoboszlai (92.), illetve G. Sigurdsson (11.)
sárga lap: Szalai A. (63.), illetve G. Sigurdsson (5.), Ingason (95.)

Magyarország: Gulácsi - Botka, Orbán, Szalai A. - Fiola (Lovrencsics, 61.), Kalmár (Sigér, 61.), Nagy (Nego, 84.), Szoboszlai, Holender (Nikolics, 72.) - Szalai Á. (Könyves, 84.), Sallai

Izland: Halldorsson - Palsson, R. Sigurdsson, Arnason, Magnusson - Sigurjonsson (Ingason, 87.), Gunnarsson (Skulason, 83.), G. Sigurdsson, J. Gudmundsson (Bodvarsson, 73.) - Bjarnason, Finnbogason (A. Gudmundsson, 73.)

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 12., péntek

Óriási lépést tettek a párizsi olimpia felé Klujber Katrinék

A magyar női kézilabda-válogatott 28-25-re legyőzte Svédországot a debreceni olimpiai selejtezőtorna második fordulójában, pénteken, és csak akkor nem szerez kvótát, ha vasárnap öt vagy több góllal kikap Japántól.

Óriási lépést tettek a párizsi olimpia felé Klujber Katrinék
2024. április 12., péntek

Szankcióval sújtották a magyar társukat megalázó román válogatott tornászokat

Kizárták a korosztályos román tornaválogatottból azt a három sportolót, akik bántalmazták, nemzetisége miatt megalázták magyar nemzetiségű társukat. Az érintettek nem vehetnek részt a közelgő kontinenstornán sem.

Szankcióval sújtották a magyar társukat megalázó román válogatott tornászokat
2024. április 11., csütörtök

Bár csapata a másodosztályba való feljutásért küzd, újabb erdélyi város kaphat négycsillagos stadiont

Újabb erdélyi városban rukkoltak elő stadionépítésik tervekkel: a Beszterce-Naszód Megyei Tanács új sportlétesítményt akar építeni a megyeszékhelyen.

Bár csapata a másodosztályba való feljutásért küzd, újabb erdélyi város kaphat négycsillagos stadiont
2024. április 10., szerda

Erdélyi születésű úszó döntött meg egy közel 25 éves csúcsot a Budapesten zajló országos bajnokság nyitónapján

A Duna Arénában zajló úszó országos bajnokság keddi nyitónapján megdőlt a legrégebbi országos csúcs, miután Fángli Henrietta 100 méter mellen átadta a múltnak Kovács Ágnes 2000-ben elért rekordját.

Erdélyi születésű úszó döntött meg egy közel 25 éves csúcsot a Budapesten zajló országos bajnokság nyitónapján
2024. április 09., kedd

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős

Milák Kristóf kiváló időeredménnyel tért vissza a versenyzéshez a 126. úszó országos bajnokság keddi nyitónapján, melyen Hosszú Katinka is újra medencébe ugrott.

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős
2024. április 07., vasárnap

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Japán Nagydíjat, ezzel megerősítette vezető pozícióját a vb-pontversenyben.

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban
2024. április 06., szombat

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)

Újabb nyolcezer méternél magasabb hegycsúcs oxigénpalack nélküli megmászására készül Varga Csaba. A nagyváradi hegymászó szombaton indul a világ 14. legmagasabb hegycsúcsa, a 8027 méter magasan fekvő Sisapangma meghódítására.

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)
2024. április 05., péntek

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ

Jókora botrány rázta meg a romániai sportéletet: mint kiderült, román társai bántalmazták és – nemzetisége miatt – megalázták az ifjúsági férfi tornászválogatott egyik magyar tagját.

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ
2024. április 04., csütörtök

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá

A magyar kormány támogatja a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének budapesti megrendezését.

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá
2024. április 04., csütörtök

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó

Jenei Imre neves labdarúgóedző állítólagos halálhíréről számolt be csütörtökön számos román hírtelevízió és portál, mint utólag kiderült, teljesen tévesen.

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó