„Nem akarok nimbuszromboló lenni” – Utolsó interjú Onuțan Károllyal, a Marosvásárhelyi ASA korábbi játékosával

„Nem akarok nimbuszromboló lenni” – Utolsó interjú Onuțan Károllyal, a Marosvásárhelyi ASA korábbi játékosával

Onuțan Károly utolsó interjúja során

Fotó: Szucher Ervin

Amikor Onuțan Károllyal az interjút készítettük, egyikünk sem gondolta, hogy ez lesz az utolsó beszélgetésünk. A Marosvásárhelyi ASA egykori futballistájától azzal váltunk el, hogy műtétje után folytatjuk pályafutása scorniceşti-i epizódjával. A Sepsiszentgyörgyön született sport­ember 67 éves korában, november 10-én hunyt el.

Szucher Ervin

2021. december 04., 11:212021. december 04., 11:21

2021. december 04., 11:222021. december 04., 11:22

– Kezdjük ott, ahol 44 évvel ezelőtt az addig zsinórban háromszor is UEFA Kupa-szereplésre jogosult marosvásárhelyi futballcsapatnál elszakadt a film: az 1977–1978-as bajnokságnál, mégpedig a Corvinul ellen hazai pályán elszenvedett vereséggel. A kieső pozícióban lévő hunyadiak legyőzték önöket, a listavezetőt, mégpedig úgy, hogy az ön által fogott Lucescu gólt lőtt. És innen elkezdődött a csapat lejtmenete, ami szinte a kieséshez vezetett.

– Az öltöző, ahol addig nagyon jó hangulat uralkodott, valóságos kráterré vált. Megbomlott a bizalom, és egymásra kezdtünk mutogatni. Azzal mindenki tisztában volt, hogy a meccset valakik eladták – és ez a többieknek nagyon rosszul esett. Az ellenfél két játékosa, Ion Gabriel, a kapus és Dumitriu IV., akik jó ideig az ifi válogatottban csapattársaim voltak, a mérkőzés után elmondták, hogy ez a meccs nem volt tiszta. Nevet, neveket nem említettek. Pár év múlva viszont, amikor már Scornicești-en fociztam, elárulták. Megfogadtam, hogy én nem hozom nyilvánosságra. Nem akarok nimbuszromboló lenni.

– Ettől függetlenül a csapat, amely egy hét múlva a két pontból egyet visszahozott, mégpedig a Dinamótól, az első helyen zárta az őszi idényt, és minden adott volt az azelőtti évek teljesítményének megismétlésére. Ennyire elpattant volna a húr?

– Ennyire. Kis szekértáborok alakultak ki a csapaton belül, egyik ide húzott, a másik oda… És közben folytatódott a vádaskodás: hogy te Hunyad ellen csináltad meg, te meg Szatmár ellen, és így tovább. Addig mindannyian tudtuk, hogy csak a Steauának meg a Dinamónak kellett engedelmeskedni.

– A Dinamo előtt is fejet kellett hajtaniuk?

– Nem minden egyes alkalommal, de időnként előfordult. A Steaua részéről meg szinte állandó volt a nyomás.

Idézet
Olyan is előfordult, hogy mérkőzés előtt, az öltözőnkben több magas rangú bukaresti tiszt forgolódott, mint ahány vásárhelyi vezető. Ígértek fűt-fát, spanyolországi, olaszországi, görögországi felkészítő tornát, csak hogy aznap fogjuk vissza magunkat.

A mi éppen soros klubelnökeink meg Bóné Tibi bácsi, a hadsereg alkalmazottjaként, kénytelenek voltak bólogatni. „Bekapcsoltak” egy-két srácot, a többiek meg maradtunk pont vagy pontok nélkül. Aztán Spanyolország helyett elküldtek Csehszlovákiába vagy Lengyelországba, Franciaország helyett meg Szíriába vagy Jordániába. Annak idején annak is örültünk.

– 1979 tavaszán mégis két vállra fektették a Steauát. De a mérkőzés nemcsak a győzelem, hanem Vígh Jóska lerúgása miatt is emlékezetes maradt az ön számára. A játékvezető nem állította ki, a szakszövetség mégis hosszú időre eltiltotta.

– Nagyon sajnálom, ami történt, de részemről nem volt szándékos. Ezt már többször tisztáztuk, ő biztosított arról, hogy nem haragszik. Nekem is fájt, hisz a sérülés a válogatott pályafutásának vetett véget. És éppen a spanyolok elleni craiovai Eb-selejtező mérkőzés előtt… Jóskával addig is jó viszonyban voltam, azután sem romlott meg a kapcsolat köztünk. Felkerestem a bukaresti kórházban, elmentem aztán a lakására, személyesen is elnézést kértem, erről még Adrian Păunescu is cikkezett a Flacărában. A mai napig tartom vele a kapcsolatot. Nincs olyan esztendő, amikor születésnapján vagy karácsony előtt Hajnal Gyuszival ne köszöntenénk egymást telefonon. Viszont akkor és ott peches volt, de nagyon! Odatettem a lábamat, ő meg elbukott. Fordulni próbált, de mivel a lába letapadt, keresztszalag-szakadást szenve­dett.

A játékvezető, Ioan Igna nagyon jól látta, mi történt, és még csak sárga lapot sem adott. Mégis kerek egy évre tiltottak el, ami az én esetemben azt jelentette, hogy délelőttönként be kellett járnom az autójavító vállalathoz, az IRA-ba esztergályosként dolgozni, és csak a délutáni edzésen vehettem részt. Miután időnap előtt „megkegyelmeztek”, visszakerültem a kezdő tizenegybe, de nem sokáig. Galacon játszottunk Constantin Teașcă akkori csapatával, a kiesés ellen küzdő FCM-mel. A közvetlen ellenfe­lem, egy kis mitugrász szélső, Radu Dan, ha kellett, ha nem, a földön fetrengett, és szabadrúgásért kunyerált. Egy sokadik műesése után Igna – mert ezúttal is őt fogtuk ki – piros lapot mutatott. Holott Bölöni lökte meg – alig-alig, és azt is vállal. Ekkor ismét eltiltottak, de úgy, hogy a kegyelmi időszakot is hozzácsapták.

– Amikor senki nem várta, 1980 nyarán távozott Marosvásárhelyről. Eligazolása pillanatában sejtette, hogy nemigen lesz visszaút? Szabó és Fodor leigazolásával egy új korszak kezdődött az ASA védelmében. Ördögh Attila, majd Czakó János támadó védőként használta őket, amire Vásárhelyen addig nemigen volt példa.

– Bár barátként váltam meg a klubtól, tudtam, hogy az élet nem áll le, helyettem, helyettünk más szélső védőkkel próbálkoznak. Azzal is tisztában voltam, hogy az idő kezd ellenem dolgozni. Távozásomkor már 26 esztendős voltam. Amúgy nagyon örültem, hogy mind Szabó, mind Fodor egyből bevált.

Idézet
Viszont Nagybányán nekem is megadatott megismerkedni a totális futballal, Mateianu mester híres szélmalmával, amely a pályán állandó körforgásra kötelezte a játékosokat. Nemhogy az ellenfél, de az elején még én is beleszédültem. Két hónapba telt, amíg felfogtam, mit is jelent ez tulajdonképpen.

Aztán a sors úgy hozta, hogy harmincéves fejjel, Cacoveanu hívására, 1984-ben hazatértem. Ekkor Szabó és Gál játszottak hátul a szélen, Fodor már – vagy még – a Steauánál volt. Egyiküket sem tudtam „kiiktatni” a kezdő tizenegyből, inkább a védők előtt záróként játszottam, már amikor lehetőséget kaptam.

– Utólag visszagondolva megérte több száz kilométerre elkalandozni?

– Nem bántam meg. Azt sajnálom, hogy egyszer, amikor Lucescu – még játékosként – felvetette, hogy jó lenne, ha a Dinamóhoz igazolnék, nemet mondtam. „Mit keressek én egy olyan nagy csapatnál?” – ez volt az első reakcióm. Kár, hogy Nagybányával egy év után kiestünk. Egy kellemes város volt, ahol mindig telt ház előtt játszottunk, szerettek a szurkolók… Következett Florin Halagian mester és a Scornicești. El kell mondanom, hogy ott igazi profinak éreztem magam.

Idézet
Minden, amit szemünk-szánk kívánt, biztosított volt. Ha zsebpénzre volt szükségünk, kaptunk, ha autóra való kiutalási jóváhagyás kellett, egyből megadták. Előfordult, hogy Pițurcă, Bumbescu vagy Cățoi nyavalygott, hogy miért késik egy-két napot a meccsprémium. A harmadik napon helikopterrel küldték. Egy hónap alatt húszezer férőhelyes stadiont építettek!

Két és fél évet töltöttem Nicolae Ceaușescu szülőfalujában, olyan volt, mint egy vég nélküli edzőtáborozás. A stadion melletti saját szállodában laktunk, éttermünkben ettünk, délelőtt, délután edzettünk, napközben pihentünk, este társasjátékoztunk vagy videóztunk. Mindenki tudta, hogy magyar vagyok, de rendkívül tiszteltek és becsültek. Amikor az új játékosokat bemutatták a helikopterrel hazalátogató Ceaușescunak, és meghallotta, hogy Vásárhelyről érkeztem, azt hitte, hogy rosszul hall. Rákérdezett, és másodjára is elmondták neki. Ekkor Halagianhoz fordult: „Te bozgorokat hozol a csapatomba?” A professzor kivágta magát, elmondta, hogy őt nem foglalkoztatja a játékosok nemzetisége, csak az érdekli, ki mit nyújt a pályán.

korábban írtuk

Csapatember az alapvonaltól a sírig – In memoriam Onuţan Károly
Csapatember az alapvonaltól a sírig – In memoriam Onuţan Károly

Valamikor a nyár elején, hazafelé jövet egy anyaországi testvérvárosból ért a lesújtó hír: Onuţan Karcsi meghalt. Ez nem lehet igaz, ilyen nincs, ő nem halhat meg – mondtam útitársamnak, aki ledöbbenve fogadta az itthonról érkező gyászjelentést.

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő sportkiadványában, az Erdélyi Sportban látott napvilágot november 23-án.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. december 27., kedd

Hagyományok és vendéglátás: a Székelykő lábánál fekvő két magyar falut a román turisták is kedvelik

Torockó és környéke Erdély egyik felkapott turisztikai régiója. A Székelykő lábánál fekvő két magyar település vendéglátásból jelesre vizsgázik. 

Hagyományok és vendéglátás: a Székelykő lábánál fekvő két magyar falut a román turisták is kedvelik
2022. december 23., péntek

Ünnepi várakozás hajnali misével

Reggel háromnegyed hatra érkeztünk a marosszentgyörgyi római katolikus templomba a hat órakor kezdődő roráté misére. Az emberek sorra léptek be a templomba, egyre többen érkeztek, kapcsolódtak be a rózsafüzér-imádságba.

Ünnepi várakozás hajnali misével
Ünnepi várakozás hajnali misével
2022. december 23., péntek

Ünnepi várakozás hajnali misével

2022. december 18., vasárnap

Házi és ipari savanyúságok: az életmódváltással előtérbe kerülnek az üzletből vásárolt termékek

Erdélyben sok savanyúságot fogyasztunk, és ennek jelentős része még mindig a családi konyhán készül el. Közkedvelt a savanyú káposzta és az uborka, de kis leleményességgel minden zöldségfélét biztonságosan savanyíthatunk. 

Házi és ipari savanyúságok: az életmódváltással előtérbe kerülnek az üzletből vásárolt termékek
2022. december 17., szombat

Akit Bölöni a vállán cipelve ünnepelt: beszélgetés az érmihályfalvi Klán Jánossal, az ASA egykori középcsatárával

Gyerekkorában Klán János az Érmihályfalva állatpiacának helyet adó fűben kezdte rúgni a labdát, majd 17 évesen már bemutatkozott a helyi, megyei bajnokságot nyerő felnőttcsapatban. 

Akit Bölöni a vállán cipelve ünnepelt: beszélgetés az érmihályfalvi Klán Jánossal, az ASA egykori középcsatárával
2022. december 11., vasárnap

Disznóvágások idején: helyspecifikusan készül a véres, májas hurka és a kolbász

Általánosságban egyre kevesebben tartanak sertést, Gyergyó vidékén azonban még mindig vannak, akik a téli hónapokban disznót vágnak, hogy az állat szinte minden részét feldolgozva megrakják a mélyhűtőket, éléskamrákat. 

Disznóvágások idején: helyspecifikusan készül a véres, májas hurka és a kolbász
2022. december 10., szombat

A román labdarúgás sötét mélységei: visszaemlékezések a bányászcsapatok egykori hazai mérkőzéseire

Évtizedeken keresztül testi épségét kockáztatta a vendégcsapatnak az a futballistája, aki testcsellel, egy keményebb szereléssel vagy netán góllal merészelte megtréfálni valamelyik bányavidéki ellenfelét. 

A román labdarúgás sötét mélységei: visszaemlékezések a bányászcsapatok egykori hazai mérkőzéseire
2022. december 03., szombat

(L)ehetnénk jobban is: egyre több megbetegedést okoz a helytelen táplálkozás

Kevés téma van, amiről annyit beszélünk, hallunk és olvasunk, mint az egészséges táplálkozás és a mindennapi étkezéssel összefüggő kiegyensúlyozott életmód. 

(L)ehetnénk jobban is: egyre több megbetegedést okoz a helytelen táplálkozás
2022. december 01., csütörtök

Szorítsunk a nadrágszíjon: takarékosságra intenek a szakértők, 2024-re már optimistábban tekintenek

Nem lesz könnyű a jövő esztendő, figyelmeztetnek a kiadványunknak nyilatkozó gazdasági és pénzügyi szakértők, akik szerint a háztartások, a vállalkozások és az állami költségvetés is komoly kihívásokkal néz szembe. 

Szorítsunk a nadrágszíjon: takarékosságra intenek a szakértők, 2024-re már optimistábban tekintenek
2022. november 30., szerda

Saját termés, saját termékek: a kebelei kisüzemben tucatnyi gyümölcsfélét dolgoznak fel marosvásárhelyi üzleteknek

Kárpát-medencei versenyeken díjnyertes szörpöket és lekvárokat állít elő saját gyümölcsösében megtermett nyersanyagból a kebelei Cseh házaspár. 

Saját termés, saját termékek: a kebelei kisüzemben tucatnyi gyümölcsfélét dolgoznak fel marosvásárhelyi üzleteknek
2022. november 27., vasárnap

Advent a szeretetszolgálat jegyében: hogy az ajándék mellett Jézus is bekerüljön az otthonokba

A Máltai Szeretetszolgálat háza táján egész évben zajlik az élet, de az advent időszaka különösen aktív Marosvásárhelyen és Csíkszeredában is. 

Advent a szeretetszolgálat jegyében: hogy az ajándék mellett Jézus is bekerüljön az otthonokba