„Garázsba zárt” technikai sportok: a járvány bizonytalanná tette Gyenes Emánuel Dakar-szereplését

„Garázsba zárt” technikai sportok: a járvány bizonytalanná tette Gyenes Emánuel Dakar-szereplését

Fotó: Facebook/Emanuel Gyenes - Mani

A koronavírus-járvány miatt elrendelt szükségállapot a technikai sportokat is „karanténba zárta”. A szatmárnémeti terepmotoros, Gyenes Emánuel jelenleg csak otthonában tud készülni, a válság pedig bizonytalanná tette mind az idei szezont, mind a jövő évi Dakar-részvételt.

Vásárhelyi-Nyemec Réka

2020. március 31., 17:202020. március 31., 17:20

2020. március 31., 17:492020. március 31., 17:49

Hazai és nemzetközi szinten sorra jelentik be az újabbnál újabb versenyek elhalasztását, és ez alól nem jelentenek kivételt a technikai sportok sem. Várakozásra kényszerültek így a pilóták is, köztük Románia legeredményesebb terepmotorosa, a szatmárnémeti Gyenes Emánuel, „Mani” is, akinek bevallása szerint lassan telnek a napjai az szükségállapot idején.

„Motorozni nem lehet, kimenni nem lehet. Itt, a garázsnál teszek-veszek. Csinálom a motoromat. Ezt-azt, amit akarok újítani rajta. Semmi más, sajnos” – mondta a Krónikának. Jelezte, hogy

már nagyon érzi a motorozás hiányát, erőnlétileg ugyanakkor igyekszik otthoni felkészüléssel fitten tartania magát.

„Az a baj, hogy nem tudom, mi lesz ebből a szezonból. Lesznek-e versenyek, vagy sem. Ha lesznek is, valószínűleg csak az év második felében, ősztől. Én próbálom formában tartani magam. Persze valószínűleg gyengültem már, de amikor már fogom tudni, mikor lesz lehetőség újra versenyezni, akkor arra komolyan felkészülök. De én nagyon kevés esélyt látok arra, hogy ebben az évben még lesz valami belőle” – ecsetelte.

Még nagyon távoli ugyan a jövő évi Dakar Rali, de az aktuális helyzet óhatatlanul is érinti mind a versenyzők felkészülését, mind azok támogatói rendszerét.

„Erről nem is tudok mit mondani. Majd amikor ennek vége lesz, beszélek majd a támogatóimmal arról, hogy mi legyen. Utána választ várunk a szervezőktől is arra, hogy mi lesz a menete. Ezek még egy olyan dolgok, amelyeket elképzelni sem tudok. Szerintem nagyon sokan így vannak ezzel” – mutatott rá Mani.

Galéria

Fotó: Facebook/Emanuel Gyenes - Mani/RallyZone

Mindez egy olyan Dakar után, amelyet kategóriagyőztesként zárt januárban, és szinte végig az élen motorozott a szervizcsapat nélküliek mezőnyében. Bajnokként joggal remélhetett nagyobb támogatást és könnyebb felkészülést a következő versenyre, és lapunknak el is ismerte, hogy a járvány európai kitörése előtt még jómaga is biztosítva érezte az szezonját.

Idézet
Ha valaki megkérdezte volna tőlem, hogyan látom következő Dakaromat, azt mondtam volna, hogy minden sínen van, és biztos részt veszek rajta. Na, most minden felborult. Nagyon sokat gondolkodtam ezeken a dolgokon, de most nincs is az a pillanat, amikor felhívhatnék egy támogatót, hogy mit hogyan csináljunk. Előtte megvoltak a terveink, de most minden stagnál”

– mondta a terepmotoros, akinek több előre betervezett versenye is halasztódott a járvány miatt.

Indult volna idén is a magyar országos bajnokságon, de egyelőre ott is felfüggesztették a versenyeket. Augusztus végén egy nagyon erős, hatnapos olaszországi viadalon vett volna részt. Azt épp Lombardiában, a járvány olaszországi gócpontjában rendezték volna, így nem meglepő, hogy az idei kiírást törölték. „Voltam már többször is, épp ma (hétfőn, szerk. megj.) mondták, hogy az egész le van fújva, és csak jövőre rendezik meg” – mondta.

Itthon július végén kellene rendezzék a Red Bull Romaniacs viadalt, és bár ezzel kapcsolatban Mani még nem kapott hivatalos információkat, szerinte azt sem fogják megtartani, mert nagyon nagy előkészületeket igényel. „Már most, ezekben a hetekben a pályán kellett volna dolgozniuk, ezért ha a járvány kinyúlik, várhatóan nem lesz idő megszervezni. Nagyon sok minden a feje tetejére állt” – állapította meg.

Úgy érzi, másfél hónapra lesz majd szüksége ahhoz, hogy felkészüljön a versenyzésre, és fizikailag elérje a csúcsformát.

Galéria

Fotó: Facebook/Emanuel Gyenes - Mani

„Függ attól is, hogy mikor történik, tudunk-e motorozni, az időjárás megengedi-e. Augusztusban nem nagyon rendeznek versenyeket, mert nagyon meleg van, de most ha pont akkorra helyreáll a rend, valószínűleg be fogják zsúfolni a versenyeket arra az időszakra, hogy ne legyen nagy kiesés, de normális körülmények között olyan melegben már nem szoktak versenyeket rendezni” – mondta.

Érdeklődésünkre jelezte, nincs olyan motorosszimuláció, ami bezártság idején pótolná az edzést, de mentálisan úgy érzi, hogy nincs problémája. „A fizikai edzések estek vissza nagyon” – mondta, hozzátéve, hogy szerencsére az idei Dakart még a járvány nem érintette, és így sikerült „lenyomnia”.

Gyenes, mint ismeretes, a tavalyi Dakar Ralin úgy rajtolt el, hogy alig pár hónappal előtte műtéti beavatkozást igénylő balesetet szenvedett, de akaratereje mégis arra ösztönözte, hogy a fájdalmakat leküzdve a lehető leggyorsabban felépüljön a motorozáshoz. Felmerült bennünk a kérdés, hogy ezen tapasztalat mentálisan a segítségére lehet-e jelen helyzetben is. „Nem. Akkor teljesen más problémáim voltak pszichésen. Akkor csak engem érintett, most viszont tudom, hogy abszolút mindenki a világon ugyanebben a helyzetben van, más versenyzők sincsenek előnyben velem szemben” – mutatott rá.

Tervezés a folytatás reményében

A technikai sportokat felügyelő romániai szakszövetség áprilisra is meghosszabbította a versenyrendezési tilalmat, az elmaradt futamok pótlásáról pedig majd csak a szükségállapot feloldása után fognak egyeztetni. Elhalasztották az európai ralibajnokság rajtját is, azon sorozatét, amelynek mezőnyében a román bajnok, Simone Tempestini is érintett. A kolozsvári csapat pilótája korában közleményben hangsúlyozta, hogy bár jelenleg az emberek gondolatait nem az idei sportesemények foglalkoztatják, a pilóták szenvedélyét és álmait a jelenlegi helyzetnek sem kell megfékeznie. Ezért is tartotta fontosnak, hogy terveik mellett kitartsanak, így változatlanul reméli, hogy a kontinentális bajnokságban – ahol idén először vehetne részt az összes futamon – élen zár majd az U28 alattiak kategóriájában, és az abszolút összetettben is nyerni fog. A portugál, spanyol, lett, lengyel, olasz, cseh, ciprusi és magyar futamokat számláló sorozat március 25-én rajtolt volna, de a koronavírus-járvány miatt szeptembere halasztották az első viadalt. A verseny szervezői által hétvégén kiadott új tervezet szerint május végén Lettországban kezdenének és decemberben, a Kanári-szigeteken zárulna a sorozat.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 24., szerda

Letarolta walesi ellenfelét a Ferencváros a BL-selejtezőn

A Ferencváros kedden meggyőző sikerrel kezdte meg szereplését a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjében: a második forduló első, hazai felvonásán 5-0-ra verte a walesi The New Saints csapatát.

Letarolta walesi ellenfelét a Ferencváros a BL-selejtezőn
2024. július 22., hétfő

Iordănescu: megtiszteltetésnek éreztem, hogy románok millióinak boldogságot tudunk okozni

A román válogatott élén eltöltött időszakban emberként és edzőként is minden tőle telhetőt megtett a csapatért – írta hétfőn a Facebook-oldalán Edward Iordănescu.

Iordănescu: megtiszteltetésnek éreztem, hogy románok millióinak boldogságot tudunk okozni
2024. július 22., hétfő

Nincs tovább: búcsúzik a román labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya

A Román Labdarúgó-Szövetség (FRF) hétfőn a honlapján bejelentette, hogy megválik Edward Iordănescutól, mert nem sikerült megegyezni a szövetségi kapitánnyal a hónap végén lejáró szerződésének meghosszabbításáról.

Nincs tovább: búcsúzik a román labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya
2024. július 21., vasárnap

Karrierje első futamgyőzelmét aratta a Forma-1-es Magyar Nagydíj idei futamát megnyerő pilóta

Oscar Piastri, a McLaren ausztrál versenyzője nyerte a 39. Forma-1-es Magyar Nagydíjat vasárnap a Hungaroringen, ezzel pályafutása első sikerét aratta az elitkategóriában.

Karrierje első futamgyőzelmét aratta a Forma-1-es Magyar Nagydíj idei futamát megnyerő pilóta
2024. július 21., vasárnap

A görög élvonalba igazolt Ádám Martin: „az Európa-bajnokságon hihetetlen tapasztalatokat gyűjtöttem”

Ádám Martin a görög élvonalban szereplő Aszterasz Tripolisz labdarúgócsapatában folytatja pályafutását.

A görög élvonalba igazolt Ádám Martin: „az Európa-bajnokságon hihetetlen tapasztalatokat gyűjtöttem”
2024. július 20., szombat

Forma-1: a McLarenekről szólt az időmérő a Hungaroringen

Lando Norris, a McLaren brit versenyzője nyerte a 39. Forma-1-es Magyar Nagydíj szombati időmérő edzését a Hungaroringen, így a vasárnapi futamon ő rajtolhat majd az élről.

Forma-1: a McLarenekről szólt az időmérő a Hungaroringen
2024. július 19., péntek

Tetemes összeg jár a másodosztályú Vajdahunyadi Corvinulnak, miután kiütötte a Paksot

Miután a Vajdahunyadi Corvinul a Paks FC ellen összesítésben 4-2-es eredménnyel kvalifikálta magát az Európa Liga előselejtezőjének második fordulójába, 550 000 eurós csekket kapott az UEFA-tól.

Tetemes összeg jár a másodosztályú Vajdahunyadi Corvinulnak, miután kiütötte a Paksot
2024. július 19., péntek

Nem jött össze a bravúr a Paksnak a vajdahunyadiak ellen, de valamennyit köszörült a csorbán

A Magyar Kupa-győztes Paksi FC 2-0-ra nyert a Vajdahunyadi Corvinul vendégeként a labdarúgó Európa-liga selejtező első fordulójának csütörtöki visszavágóján, de 4-2-es összesítéssel búcsúzott a sorozattól és a Konferencia-ligában folytatja szereplését.

Nem jött össze a bravúr a Paksnak a vajdahunyadiak ellen, de valamennyit köszörült a csorbán
2024. július 16., kedd

Tökéletesnek tartja idei szezonját Kovács István nagykárolyi játékvezető

Tökéletesnek nevezte Kovács István nagykárolyi futballbíró a 2023–2024-es szezonját, amelynek során a valaha legtöbb Bajnokok Ligája-mérkőzésen, második európai döntőjén, az Európa Ligában és az Európa-bajnokság két mérkőzésén is bíráskodhatott.

Tökéletesnek tartja idei szezonját Kovács István nagykárolyi játékvezető
2024. július 15., hétfő

Kitört a botrány a román olimpikonok székely divattervező alkotta formaruhái körül

Máris botrány övezi a az idei ötkarikás játékokon résztvevő román sportolók hivatalos öltözékét, amelyet hétfőn bocsátott közszemlére a Román Olimpiai- és Sportbizottság (COSR).

Kitört a botrány a román olimpikonok székely divattervező alkotta formaruhái körül