Apadóban a Liga 2 mezőnye – hétvégén kezdődik a tavaszi szezon

Apadóban a Liga 2 mezőnye – hétvégén kezdődik a tavaszi szezon

A téli szünet lezárultával csak tizenhat csapattal folytatódik hétvégén a problémákkal terhelt másodosztályos labdarúgó-bajnokság. Az első helyre továbbra is a Bukaresti Juventus a legesélyesebb, de a szoros élmezőny érdekes csatákat ígér a dobogós helyekért.

Vásárhelyi-Nyemec Réka

2017. február 23., 16:592017. február 23., 16:59

Nagyon nagy problémákkal bajlódnak az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság másodosztályában szereplő csapatok – közölte a Krónikával Ștefan Stana, a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) igazgatótanácsának Liga 2-es képviselője, miután a téli szünetben további két csapat, a Tatrang és a Râmnicu Vâlcea-i CSM is „bedobta a törölközőt\". Visszalépésük miatt tizenhat csapattal folytatódik hétvégén a pontvadászat, hiszen ősszel már a Pankota és a Berceni is kiszállt a versengésből. „Nagyon szeretném, ha többen már nem adnák fel, hogy a bajnokság normálisan zajlódjon le. Igazából mindenki azon dolgozik, hogy kihúzza a szekeret a sárból, elvégre mégiscsak versenysport szintjén működünk, sok játékos tud eligazolni innen a Liga 1-be\" – fogalmazott.

Az ősszel visszalépett együttesek eredményeit már korábban törölték, ám a szünetben pénz nélkül maradt alakulatok túlhaladtak a bajnokság felén, ezért – bár hivatalosan még nem jelentették be – eddigi eredményeik várhatóan megmaradnak, a továbbiakat pedig 3-0 arányban az ellenfeleik javára fogják írni. A nyáron Brassó megyéből az Ilfov megyei Ștefănești-be költözött Tatrang egyébként a 17., a Vâlcea pedig a 14. helyen áll a Bukaresti Juventus (19 mérkőzés/45 pont), az UTA (19/39), a Brassó (19/38), a Szatmárnémeti Olimpia (19/37) és a Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK (18/35) által vezetett tabellán.

Költséges versenykiírás

„Az Olympique Marseille akkori elnöke a csapat fénykorában válaszolta újságírói kérdésre, hogy a versenysporthoz három feltétel szükséges: pénz, pénz és pénz. Éppen ezért nagyon fontos lenne, hogy egyértelmű törvényt hozzanak a futballklubok önkormányzati támogatására vonatkozóan, mert a másod- és harmadosztály szintjén egyre nehezebb a felszínen maradni\" – állapította meg Stana. Mint magyarázta, azáltal, hogy egy csoportba tömörült a Liga 2, megnőttek a költségek is, továbbá az öt utánpótláscsoport fenntartása szintén jelentős befektetést igényel.

„Vegyünk példaként egy kiszállást Călărași-ból Szatmárnémetibe. Az legalább kétnapi szállást, étkezést és egyéb költségeket igényel. Ez nagyon sok. Arról nem is beszélve, hogy a szezonban lejátszandó mérkőzések száma miatt egy 20 fős keret már nem elegendő. A hétközi fordulókat, a kupameccseket, valamint az esetleges sérüléseket és eltiltásokat szem előtt tartva legalább 28 játékosra szükség van. Ez nyolc pluszfizetést jelent\" – ecsetelte a szakember. Emlékeztetett rá, hogy ő azon kevesek közé tartozott, akik a kétcsoportos Liga 2 megtartásáért lobbiztak, de a többség a tömörítés mellett döntött. Elmondása szerint most épp az az 5-6 klub, amely akkor pénzügyi biztonságából adódóan a változtatás mellett kampányolt, mostanra belátta érvei megalapozatlanságát. „Csak sajnos túl későn\" – fűzte hozzá Stana, megemlítve, hogy a tapasztalatok után ismét számításba vették a pontvadászat földrajzi elhelyezkedés szerint visszaosztását.

Az általa elnökölt, az összetettben jelenleg sereghajtó Resicabányai Metalul kapcsán már optimistán nyilatkozott. Közölte, hogy Bogdan Vătăjelu nevelőegyütteseként hamarosan megkapják a játékos Prágába igazolásáért járó részesedésüket a Craiovától, abból pedig törleszteni tudják adósságaikat. „Hamarosan lezárulhat a csődvédelmi eljárásunk, és adósság nélkül, ha nem profittal folytatjuk. Ez csábító lehet a játékosoknak is. Lassan-lassan versenyképessé válunk\" – nyilatkozta a sportvezető.

Száműzetésben az UTA

A hazai mérkőzéseiket Sna­govban játszó resicaiak kerete egyébként jelentősen átalakult, távozóikat főleg a szétesett Berceni és a Vâlcea volt játékosaival pótolták, de az ősszel még brassói színekben focizó Vlad Ignat is náluk folytattja pályafutását. Légiósaik közül csak a francia Kololót tartották meg. A Szatmárnémeti Olimpia, a Temesvári ASU Poli és a Brassói FC többek között egy-egy külföldről hazatért romániai játékossal – Cristian Daminuţă, Paul Nicolescu, illetve Robert Tripșa – erősített, míg például az UTA az itthoni felhozatalból válogatva szerződtette le Munteanut (a Szatmártól), Vîlceanut pedig a Steauától kapta kölcsön.

A stadionjuk újjáépítésére váró aradiak különben – több más csapathoz hasonlóan – „száműzetésbe\" kényszerülnek, mert az önkormányzati nyilatkozatokkal ellentétben nem vállalják, hogy továbbra is a Motorul pályáján rendezzék hazai mérkőzéseiket, a Gloria játékterét pedig csak edzőpályaként veszik számításba. A héten kiadott közleményükben jelezték, azt szeretnék, ha ezen stadionok felújítása minél hamarabb elkezdődne, ezért a továbbiakban az Arad melletti Világosra költöznek. A kibővítve 1100 fő befogadására alkalmas lelátókra ingyenesen szállítják majd szurkolóikat Aradról. Az FRF hivatalos honlapja érdekességként rámutatott arra is, hogy bár Robert Boboc télen az élvonalbeli Giurgiui Astrához szerződött, de változatlanul a Mioveni-t erősíti majd, kölcsönben.

Aktív újoncok

A téli átigazolási időszak egyik legaktívabb szereplője a középmezőnyben gyökeret eresztő Nagyváradi Luceafărul volt, amelynek edzője, Cristian Lupuț elégedettnek mutatkozott a tavaszi szezonra összeállított keretével. Első mérkőzésüket a hozzájuk hasonlóan újoncnak számító Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK együttesével vívják meg hazai – szentmártoni – pályájukon.

Az összecsapás különben érdekesnek ígérkezik, mert a téli szezonban az alapszakaszban brillírozó háromszékiek is erősítettek a középpályán és a hátvédsorban. Az élvonalban szereplő Dinamótól Vlad Olteanut igazolták át, míg a Botoșani-tól Răzvan Grecu, a másodosztályban rivális Brassó FC-től pedig Laurențiu Manole került kölcsönbe hozzájuk. Valentin Suciu edző lapunknak leszögezte, hogy elégedett a téli felkészüléssel, és reméli, hogy a befektetett munka a pályán is megmutatkozik majd. „Nehéz mérkőzésre számítok a Luceafărul ellen, mert ahogyan láttam, ők is erősítettek télen. Egy olyan csapat, amelyet nem az antifullballjáról ismerünk, hanem aktívan játszik\" – ecsetelte. Hozzátette, az elvárásaik nagyon magasak, a maximum pontszámért utaznak a váradiakhoz, a bajnokságban pedig minél előrébb szeretnének végezni.

Szerinte továbbra is a Bukaresti Juventus, az UTA, a Brassó, a Mioveni és a Szatmárnémeti az első számú esélyesek a bajnokság dobogós helyeiért zajló versengésben, azok az együttesek, amelyek egyébként is az élvonalba való feljutást tűzték ki célul. Arra viszont már nem sok esélyt lát, hogy az újonc fővárosiakat bárki is letaszíthatná az első helyről, ezért a többiek szerinte a második pozícióért fognak versengeni. „Persze a labda kerek, bármi megtörténhet\" – fűzte hozzá Suciu.

A 22. forduló programja, péntek: Mioveni–Călărași (18 óra, DigiSport); szombat: Clinceni–Afumați (11), Luceafărul–Sepsi OSK (11), Suceava–Temesvár (11), Brassó–Szatmárnémeti (12.30, DigiSport); vasárnap: Brăila–UTA (11, DigiSport). A Resicabánya, a Balotești, a Bukaresti Juventus és a Târgoviște szabadnaposak lesznek.

A labdarúgó-Liga 2 állása:

1. Juventus 19 14 3 2 34-7 45
2. UTA 19 12 3 4 33-21 39
3. Brassó 19 11 5 3 31-17 38
4. Szatmár 19 11 4 4 39-16 37
5. Sepsi OSK 19 10 5 3 30-16 35
6. Mioveni 19 10 4 5 23-13 34
7. Târgoviște 19 9 2 8 27-22 29
8. Luceafărul 19 8 2 9 20-18 26
9. Suceava 19 8 2 9 32-35 26
10. Brăila 19 8 2 9 20-24 26
11. Afumaţi 18 7 4 7 22-19 25
12. Călărași 19 6 5 8 22-26 23
13. Clinceni 18 6 3 9 28-37 21
14. Vâlcea* 19 4 7 8 17-21 19
15. ASU Poli 19 4 5 10 22-35 17
16. Balotești 18 3 4 11 19-36 13
17. Tatrang* 19 2 5 12 16-37 11
18. Resica 19 3 1 15 18-43 10
19. Berceni* 0 0 0 0 0-0 0
20. Pankota* 0 0 0 0 0-0 0

*a Pankota, a Berceni, a Tatrang és a Vălcea visszaléptek

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 11., csütörtök

Spanyol-angol döntő lesz vasárnap, a hollandok is búcsúztak a foci Eb-től

2-1-re nyerték a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság szerdai elődöntőjét az angolok, Hollandia válogatottja búcsúzott a kontinens tornától.

Spanyol-angol döntő lesz vasárnap, a hollandok is búcsúztak a foci Eb-től
2024. július 10., szerda

Mészár Sándor aradi klubvezető felsőházba jutást remél az UTA futballcsapatától

Minden szezon elején az a célkitűzése az aradi UTA labdarúgócsapatának, hogy kicsit jobban szerepeljen, mint az előző idényben, ennek megfelelően Mészár Sándor, a klub tulajdonos-elnöke szerint a bajnoki cím még messze van.

Mészár Sándor aradi klubvezető felsőházba jutást remél az UTA futballcsapatától
2024. július 10., szerda

Aranyérmet szerzett a magyar férfi vízilabda-válogatott az U18-as világbajnokságon

A címvédő magyar férfi vízilabda-válogatott 12-10-re legyőzte az ősi rivális szerbeket a Buenos Airesben rendezett U18-as világbajnokság döntőjében, ezzel megszerezte az aranyérmet.

Aranyérmet szerzett a magyar férfi vízilabda-válogatott az U18-as világbajnokságon
2024. július 09., kedd

Döntős Spanyolország, búcsúznak a franciák az Európa-bajnokságtól

A franciák számára kedvező első tizenöt perc után Spanyolország hamar átvette a vezetést, kettő-egyre verte a kék-fehéreket, ezzel az Európa-bajnokság döntőjébe verekedve magát.

Döntős Spanyolország, búcsúznak a franciák az Európa-bajnokságtól
2024. július 09., kedd

Be lehet fogni a szájukat? Romániában is bevezetik a foci-Eb-n látott újítást

A Szuperliga hétvégén kezdődő új idényében már csak a csapatkapitányok kommunikálhatnak a labdarúgó-mérkőzés bírójával – közölte Kirosz Vasszarasz, a romániai játékvezetők ténykedéséért felelős bizottság (CCA) első embere.

Be lehet fogni a szájukat? Romániában is bevezetik a foci-Eb-n látott újítást
2024. július 08., hétfő

Alulról nézik a román sztárcsapatok a csíkszeredai fociakadémiát, nagyot lépett előre a Sepsi OSK is

Továbbra is rendkívül előkelő helyen áll az FK Csíkszereda a romániai futballakadémiák rangsorában, miközben a Sepsi OSK is helyet szorított magának a legjobbak között.

Alulról nézik a román sztárcsapatok a csíkszeredai fociakadémiát, nagyot lépett előre a Sepsi OSK is
2024. július 07., vasárnap

Majdnem beérett a török citrom, de kifacsarta a gépnarancs: holland–angol Eb-elődöntő lesz

Hollandia 2-1-re legyőzte Törökországot a németországi labdarúgó-Európa-bajnokság szombati berlini negyeddöntőjében.

Majdnem beérett a török citrom, de kifacsarta a gépnarancs: holland–angol Eb-elődöntő lesz
2024. július 06., szombat

Tovább barangol az angol: büntetőpárbaj után Eb-elődöntős az ötlettelen favorit

A legutóbb ezüstérmes angol válogatott 1-1-es döntetlen és hosszabbítás után tizenegyesekkel 5-3-ra legyőzte Svájcot a németországi labdarúgó-Európa-bajnokság szombati negyeddöntőjében.

Tovább barangol az angol: büntetőpárbaj után Eb-elődöntős az ötlettelen favorit
2024. július 05., péntek

A Ronaldóékat büntetőkkel legyőző franciák lesznek a házigazda németeket kiejtő spanyolok elődöntős ellenfelei

A spanyol labdarúgó-válogatott hosszabbítás után, a 119. percben fejelt góllal 2-1-re legyőzte a házigazda német csapatot az Európa-bajnokság első, pénteki negyeddöntőjében.

A Ronaldóékat büntetőkkel legyőző franciák lesznek a házigazda németeket kiejtő spanyolok elődöntős ellenfelei
2024. július 05., péntek

Kétmeccses eltiltást kapott a gólöröme közben mutatott kézjel miatt a törökök legjobbja

Két mérkőzésre eltiltották Merih Demiralt, az Európa-bajnoki negyeddöntős török labdarúgó-válogatott középhátvédjét „szélsőjobboldali jelkép” megjelenítése miatt. Jude Bellingham angol labdarúgót obszcén gesztus miatt szankcionálták.

Kétmeccses eltiltást kapott a gólöröme közben mutatott kézjel miatt a törökök legjobbja