A stabil védekezésben látja a siker kulcsát a magyar férfi vízilabda-válogatott csapatkapitánya

A stabil védekezésben látja a siker kulcsát a magyar férfi vízilabda-válogatott csapatkapitánya

A magyar válogatott szerint az egyéni pluszok révén a fukuokai világbajnoksághoz hasonlóan megnyerhetik a szoros meccseket

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Jansik Szilárd, a magyar férfi vízilabda-válogatott csapatkapitánya klubjával, a Ferencvárossal a bajnoki cím elhódításán kívül négyes döntőbe szeretne jutni a Bajnokok Ligájában, míg a nemzeti együttessel az olimpián szeretné kijavítani a dohai világbajnoki fiaskót.

MTI

2024. március 23., 14:172024. március 23., 14:17

2024. március 23., 14:192024. március 23., 14:19

A 29 éves játékos a közmédia A víz összeköt című podcastjében arról beszélt, a vb után jól sikerült „az új szezonkezdet”, hiszen a BL-ben két fontos győzelemmel rajtoltak, és az ob I-ben is megőrizték százszázalékos mérlegüket. „Fura ez a szezon, csak nyáron szokott a bajnokságban akkora kihagyás lenni, mint ami most volt. A vb után volt egy hetünk kikapcsolódni, aminek örültünk, mert az olimpiáig nem lesz szünetünk.

Idézet
Kellett ez, mert így újult erővel kezdtünk neki újra a komoly meccseknek, jó, hogy a dohai csalódottságot sikerekkel tudtuk feledtetni” – utalt a világbajnoki hetedik helyre Jansik.

A BL-lel kapcsolatban kiemelte, a szerdai győzelem előtt Bresciában még soha nem sikerült nyernie, és ugyanez a helyzet Barcelonával is, így nagyon reméli, hogy a Barceloneta ellen két hét múlva esedékes találkozón ez a sorozata is megszakad. Mivel előtte hazai medencében a görög Olimpiakoszt is felülmúlták, hat ponttal indították az úgynevezett negyeddöntős kört, ami az új lebonyolításban nagyon fontos volt.

„Szeretnénk odaérni az első vagy a második helyre, miután már nem nyolcas, hanem négyes döntő van nálunk is. A csoportban szerintem mindenki úgy számol, hogy a Bresciát oda-vissza mindenki legyőzi, így az idegenbeli siker nekünk is fontos lépcső volt. Biztos, hogy lesznek körbeverések” – tekintett előre a válogatott csapatkapitánya.

A ceglédi születésű vízilabdázó szerint jelenleg a BL-meccsek a legfontosabbak számukra, mert a bajnokságban akkora az előnyük, hogy nehezen elképzelhető, hogy lecsúsznak az első helyről, ugyanakkor presztízsből szeretnének minden találkozót megnyerni.

„A győzelmekkel elindultunk a jó úton, amiről nem szeretnénk letérni. Jövő héten a Vasassal és az OSC-vel játszunk bajnoki rangadót, ami remek felkészülés lesz a barcelonai BL-meccsre. Kemény lesz a terhelés, de nem szabad megállni, bízom, hogy tudjuk folytatni a jó periódust, amiben vagyunk” – idézte az MTI Jansik Szilárdot.

Galéria

Jansik Szilárd abban bízik, hogy valamennyi csapattársával közösen tudnak tanulni a dohai történtekből

Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

A magyar válogatott csapatkapitánya klubja sikerének kulcsát a stabil védekezésben látja, amely már Varga Zsoltnál is az alapjáték volt, és amelyet az őt váltó Nyéki Balázs is továbbvitt.

Meglátása szerint csapatának „annyi jó befejező játékosa van, hogy gólokat előbb utóbb mindig lőnek”, így a védekezésüknek kell rendben lennie.

„Azzal nem vagyok elégedett, hogy a negyedik negyedben kapjuk a góljaink legnagyobb százalékát, ezzel foglalkozni kell. Lehet, hogy addigra elfáradunk, nem tudunk végig koncentrálni, de ebben szeretnénk fejlődni. Ha van, amin még javítanunk kell, az mindenképpen ez” – mondta az interjúban Jansik, aki a válogatottra térve elárulta, a dohai világbajnokság kudarca, a csalódást keltő hetedik hely ha nem is naponta, de hetente eszébe jut, ugyanakkor abban bízik, hogy valamennyi csapattársával közösen tudnak tanulni a történtekből, és a párizsi olimpia után egyfajta szükséges rosszként gondol majd mindenki a vb-re.

„Tényleg minden héten sajnos eszembe jut, de lehet, hogy nem is baj ez, mert ösztökél minket, ösztökél engem arra, hogy lehet, kevés volt, amit beletettünk, valami hiányzik és még több kell, még több koncentráció kell, még mindenkinek bele kell tenni egy, kettő, három, öt százalékkal többet” – hangsúlyozta a csapatkapitány, aki szerint

ezek az egyéni pluszok jelenthetik majd csapatszinten azt a többletet, amivel ismét, az aranyéremmel zárult tavalyi fukuokai világbajnoksághoz hasonlóan meg tudják nyerni a kiélezett, szoros meccseket.

„Rossz érzéssel gondolok Dohára, de ha ebből tanulunk, és ebből tudunk építkezni, és az olimpián egy nagyon színes érem – amit most nem szeretnék kimondani, de mindenki tudja, milyen éremre gondolok – sikerülne, akkor a Dohát majd mindenki megköszöni, hogy mennyire jó volt nekünk az a pofon” – magyarázta a csapatkapitány.

A klasszis játékos elismerte, a francia válogatott elleni vb-negyeddöntőben kicsit már a játékosok is elhitték, hogy megvan a meccs, amikor a félidőben négy góllal vezettek, és két labdájuk is volt az ötgólos különbséghez, majd a folytatásban mindenki „lefagyott”. Később Szerbiától is kikapott a csapat, a hetedik helyet viszont Montenegró ellen büntetőpárbajban sikerült megszerezni, ami fontos részsiker szerinte, mert így nem három vereséggel zárták a tornát.

A csapatkapitány a hetedik helyet követően elhangzott félreérthető nyilatkozatokra is kitért, és Varga Zsolt szövetségi kapitányhoz hasonlóan azt hangsúlyozta, a csapategységgel nem volt gond.

Idézet
„Ami jó dolog ebben a hetedik helyben is és mutatja a csapat erejét, hogy nem estünk szét. Nem kezdtünk el egymásra mutogatni, nem volt az, hogy ki hibázott, hanem csapatostól felvállaltuk, ezt együtt rontottuk el” – jelentette ki Jansik.

A tapasztalt vízilabdázó szerint az, hogy januárban a válogatott egy része nem szerepelt az Európa-bajnokságon, még jól jöhet az olimpián, és lehet, éppen ott fog kamatozni az, hogy hat meccsel kevesebbet játszottak, és helyette alapoztak, mert a szezon rendkívül sűrű és feszített, rengeteget kivesz a játékosokból. Az FTC és a nemzeti együttes alapembere a beszélgetés végén a túlterheltségről külön is beszélt, megjegyezve, hogy a pandémia utóhatásaként lett ennyire sűrű a mostani program, de reméli, a jövőben ez változni fog, mert szeretnék elkerülni a sérüléseket.

korábban írtuk

Vizes vb: ötméteresekkel a hetedik helyen végzett a magyar férfi vízilabda-válogatott, a románok tizedikek lettek
Vizes vb: ötméteresekkel a hetedik helyen végzett a magyar férfi vízilabda-válogatott, a románok tizedikek lettek

A magyar vízilabda-válogatott címvédőként a hetedik helyen végzett a dohai világbajnokságon, amelynek szombati helyosztóján ötméteresek után 18-16-ra nyert a montenegrói csapat ellen.

korábban írtuk

Világbajnok vízilabdázók idézték fel a Krónikának a fukuokai diadalmenetet
Világbajnok vízilabdázók idézték fel a Krónikának a fukuokai diadalmenetet

Újfent kiderült, miért tekintik a világ legnagyobb pólónemzetének a magyart: több száz szurkoló fogadta Budapesten hétfőn este a Fukuokában világbajnoki címet szerzett férfi vízilabda-válogatott hazatérő tagjait.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 23., kedd

Le kellett fújni Varga Csaba expedícióját

Varga Csaba nem mászhatja meg újabb nyolcezresét, miután a kínai hatóságok indén senkinek sem adtak engedélyt a világ 14. legmagasabb hegycsúcsa, a 8027 méter magasan fekvő Sisapangma megmászására.

Le kellett fújni Varga Csaba expedícióját
2024. április 23., kedd

Vitatott döntései ellenére is bíráskodhat az Eb-n Kovács István

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) kedden nyilvánosságra hozta a nyári, németországi kontinensviadalon mérkőzéseket vezető bírók névsorát, amelyben a nagykárolyi születésű Kovács István is megtalálható.

Vitatott döntései ellenére is bíráskodhat az Eb-n Kovács István
2024. április 20., szombat

Furcsa fordulat: Rapport Richárd azt mondja, elutasította a román állampolgárságot

Sajtóinformációk szerint román állampolgár lett Rapport Richárd sakknagymester, aki másfél évvel ezelőtt országot váltott, és azóta román „zászló alatt” versenyez.

Furcsa fordulat: Rapport Richárd azt mondja, elutasította a román állampolgárságot
2024. április 17., szerda

Nem fukarkodott a piros lappal az erdélyi magyar sípmester a BL-negyeddöntőben

Három piros lapot is kiosztott Kovács István játékvezető az FC Barcelona és a Paris Saint-Germain labdarúgó Bajnokok Ligája-elődöntőjének kedd este játszott visszavágóján.

Nem fukarkodott a piros lappal az erdélyi magyar sípmester a BL-negyeddöntőben
2024. április 16., kedd

Mindkét magyar kézilabda-válogatott összekerült a házigazdával a párizsi olimpián

A magyar férfi és női kézilabda-válogatott is összekerült a házigazda és címvédő Franciaországgal a nyári, párizsi olimpia csoportkörének keddi sorsolásán.

Mindkét magyar kézilabda-válogatott összekerült a házigazdával a párizsi olimpián
2024. április 16., kedd

A béke és a remény jegyében gyújtották meg az olimpiai lángot Olümpiában

Kedden délelőtt a görögországi Olümpiában fellobbant a párizsi olimpia lángja.

A béke és a remény jegyében gyújtották meg az olimpiai lángot Olümpiában
2024. április 14., vasárnap

Lányok a fiúk után: kijutott a párizsi ötkarikás játékokra a magyar női kézilabda-válogatott

Magyarország női kézilabda-válogatottja kvótát szerzett a párizsi olimpiára, miután a debreceni selejtezőtorna vasárnapi zárónapján 37-28-ra legyőzte Japán csapatát.

Lányok a fiúk után: kijutott a párizsi ötkarikás játékokra a magyar női kézilabda-válogatott
2024. április 12., péntek

Óriási lépést tettek a párizsi olimpia felé Klujber Katrinék

A magyar női kézilabda-válogatott 28-25-re legyőzte Svédországot a debreceni olimpiai selejtezőtorna második fordulójában, pénteken, és csak akkor nem szerez kvótát, ha vasárnap öt vagy több góllal kikap Japántól.

Óriási lépést tettek a párizsi olimpia felé Klujber Katrinék
2024. április 12., péntek

Szankcióval sújtották a magyar társukat megalázó román válogatott tornászokat

Kizárták a korosztályos román tornaválogatottból azt a három sportolót, akik bántalmazták, nemzetisége miatt megalázták magyar nemzetiségű társukat. Az érintettek nem vehetnek részt a közelgő kontinenstornán sem.

Szankcióval sújtották a magyar társukat megalázó román válogatott tornászokat
2024. április 11., csütörtök

Bár csapata a másodosztályba való feljutásért küzd, újabb erdélyi város kaphat négycsillagos stadiont

Újabb erdélyi városban rukkoltak elő stadionépítésik tervekkel: a Beszterce-Naszód Megyei Tanács új sportlétesítményt akar építeni a megyeszékhelyen.

Bár csapata a másodosztályba való feljutásért küzd, újabb erdélyi város kaphat négycsillagos stadiont