Világbajnok vízilabdázók idézték fel a Krónikának a fukuokai diadalmenetet

Világbajnok vízilabdázók idézték fel a Krónikának a fukuokai diadalmenetet

A világbajnok csapat tagjait több százan köszöntötték a Duna Arénában

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Újfent kiderült, miért tekintik a világ legnagyobb pólónemzetének a magyart: több száz szurkoló fogadta Budapesten hétfőn este a Fukuokában világbajnoki címet szerzett férfi vízilabda-válogatott hazatérő tagjait. A Varga Zsolt szövetségi kapitány vezette világverő csapat kiválóságai sportemberekhez méltó türelemmel és alázattal állták az újságírók és a sportág rajongóinak rohamát, mindenkinek megköszönve a szurkolást. A válogatott tagjai a Krónika munkatársának elárulták, miben rejlik a Japánban kivívott vébé-arany titka, egyúttal határozott célként fogalmazták meg a párizsi olimpiai elsőséget.

Rostás Szabolcs

2023. augusztus 01., 07:372023. augusztus 01., 07:37

2023. augusztus 01., 11:412023. augusztus 01., 11:41

Nehezen találta a szavakat Madaras Norbert, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, amikor hétfőn este a budapesti Duna Arénában köszöntötte a két nappal korábban Fukuokában világbajnoki címet kiharcoló férfi vízilabda-válogatott. Nem véletlen, hiszen a görögök elleni ötméterespárbajban megnyert szombati fináléjával a férfiak között Magyarország 1973, 2003 és 2013 után történetének negyedik világbajnoki címét szerezte meg, a döntőbe jutással pedig kiharcolta a jövő évi párizsi olimpián való részvételt is. A játékosként kétszeres olimpiai és kétszeres világbajnok Madaras úgy fogalmazott, megismételhetetlen és felülmúlhatatlan a magyar vízilabda által az elmúlt egy évben felmutatott teljesítmény:

U16, U18 és U20-as korosztályban, továbbá a felnőtteknél egyaránt mi vagyunk a világbajnokok a férfi szakágban, ami egyedülálló.

Az MVLSZ vezetői tisztségét egy éve betöltő egykori klasszis balkezes – aki éppen a mostani vébéig volt az egyedüli kétszeres világbajnok magyar pólós – elárulta, rég látott olyan egységes magyar válogatottat, mint a mostani. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár a válogatott sajtótájékoztatóján kiemelte, a Fukuokában aranyérmes csapat története lehet a Kemény Dénes szövetségi kapitány irányította, három ötkarikás játékokon diadalmaskodó aranygenerációt bemutató Nemzet Aranyai című film második részének az első epizódja.

Galéria

Varga Zsolt szövetségi kapitány, Madaras Norbert, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár és Jansik Szilárd csapatkapitány a hétfő esti sajtótájékoztatón

Fotó: Rostás Szabolcs

Varga Zsolt szövetségi kapitány kiemelte, tanítványai külön is sok munkát felvállaltak azért, hogy a csapat jól működjön, és lépésről lépésre sikerült fejlődnie a társaságnak. „Lehet, hogy nálunk vannak a legjobb játékosok, de háttérbe tudtuk szorítani az egyéni érdekeket, és nem jöttek elő azok az egyénieskedések, amik talán a korábbi világversenyeken megvoltak” – állapította meg Jansik Szilárd csapatkapitány. Hozzátette, a válogatott már az utolsó sípszót követően elhatározta, hogy nem állnak meg, küzdenek tovább, mivel Párizsban is fel szeretnének állni a dobogó tetejére az Eiffel-torony előtt, ezzel megvalósítva gyermekkori álmukat.

„Üldözőből üldözött” lett a magyar válogatott

A fukuokai hősök Világbajnok felirattal ellátott pólóban, aranyéremmel a nyakukban vettek részt a sajtóértekezleten; a világbajnokság legértékesebb játékosának (MVP) megválasztott Zalánki Gergő a kisfiával az ölében ült ki az újságíróhad elé, de Zénó hamar megunta a sok idegent. A Krónika munkatársának kilenc világbajnokkal is alkalma volt röviden beszélgetnie a sajtótájékoztatót követően, a maratoni hosszúságú közönségtalálkozó előtt és után (a válogatott tagjai több mint egy órán keresztül osztogatták az autogrammokat, álltak be szelfire a szurkolókkal). Az eddig olimpiai bronzéremmel és Európa-bajnoki címmel büszkélkedő Angyal Dániel elmondta, a torna második hetét, a komoly téttel bíró mérkőzéseket hozó kieséses szakaszt érzelmi hullámvasútként élte át, aminek a kicsúcsosodása volt a döntő a büntetőpárbajjal.

„Talán nem mi voltunk a legesélyesebbek, de az esélyesek egyike voltunk a vébén, tisztában voltunk előtte is, hogy jó csapatunk van, amit most képesek voltunk bebizonyítani. Azért sikerült, mert nagyon egységesek voltunk, mindenki azért dolgozott, hogy a csapat eredményes legyen, ez vezetett ehhez az eredményhez” – vázolta a fukuokai siker titkát a kiváló védő, akinek édesanyja egyébként megfogadta: tetováltatja magát, ha fia aranyéremmel tér haza a felkelő nap országából. A következő idénytől légiósnak álló, a Marseille csapatához igazoló Angyal szerint a világbajnoki cím másfajta felelősség, „üldözőkből üldözöttek” lettek, mindenki a magyarokat akarja majd megverni, ettől függetlenül

mindent beleadnak a jövő évi olimpiára való felkészülés során, Párizsban pedig szeretnének hasonlóan fényes érmet szerezni.

Amikor afelől érdeklődtünk a csapat gólvágójánál, Manhercz Krisztiánnál, melyik volt szerinte a legkiélezettebb mérkőzés a vébén, úgy válaszolt, kapott már ennél könnyebb kérdést is, hiszen az amerikaiakat a negyeddöntőben egy (a végén támadtak a döntetlenért is), a spanyolokat utolsó másodperces góllal verték, a döntő pedig büntetőkkel ért véget. A Manónak becézett 26 éves pólós úgy véli, mindegyik siker kellett a maga módján. A horvátok elleni csoportrangadó plusz pihenőnapot eredményezett, ami alatt készülni tudtak az amerikaiak ellen, akiktől tavaly a budapesti vébén, majd az idei világkupán is kikaptak; a sokak szerint a a mezőnyből kiemelkedő, címvédő spanyol csapat az elődöntőben három góllal is vezetett, mégis visszaküzdötték magukat a magyarok, a görögök elleni döntő pedig valószínűleg bárkivel szoros lett volna.

Galéria

Világbajnok kettős. Angyal Dániel, a védelem oszlopa és Manhercz Krisztián, a csapat egyik gólvágója

Fotó: Rostás Szabolcs

„Extra klasszis gólokat szereztünk, említhetném Német Toni, Jansik Szili találatait, Vámos Márton, Zalánki Gergő bombáit, az én utolsó másodperces találatomat, és akkor Varga Dénes csavargóljáról nem is beszéltem. Mindenki hozzátette azt, aminek köszönhetően a magyar virtusról beszélünk a vízilabdában” – válaszolta lapunknak Manhercz, aki a hispánok elleni elődöntőben az utolsó másodpercben a fináléba lőtte a válogatottat, ott pedig három góllal szórta meg a görögöket, köztük egy ugyancsak szépségdíjas találattal. Az Angyallal együtt a budapesti OSC-ből Franciaországba igazoló klasszis bevallotta, az ilyen pillanatokért érdemes sportolni, a válogatott sikerét pedig annak tulajdonítja, hogy komplex csapatot alkotnak, amelynek tagjai közül mindig volt, aki előre tudott lépni.

Varga Dénes: meg akarjuk nyerni az olimpiát is!

Varga Dénest, a csapat egyetlen olimpiai bajnokát arról fagggattuk, elégedett-e személyes teljesítményével, tekintve, hogy támadójátéka mellett (aminek kiemelkedő pillanata volt gyönyörű csavargólja) a védekezésben extrát nyújtott, a spanyolok és a görögök ellen is kulcsmomentumokban blokkolt. A világklasszis közölte, egy sportember nem lehet maradéktalanul elégedett önmagával, ugyanakkor sok olyan jel van, ami nagyon tetszett neki.

„Összességében a győzelem mindent felülír, ülhetnénk a babérjainkon, de ez még nem a végállomás, mert az olimpiára hegyezzük ki magunkat. Figyelembe kell venni, hogy ezek a rangadónak számító meccsek – kezdve a horvátok elleni csoportmérkőzéssel – mind nagyon szorosak volt. Attól, hogy megnyertük a világbajnokságot, nem jelenti, hogy egyértelműen mindenki fölött állunk, hanem hogy hajszálnyival jobbnak bizonyultunk az adott pillanatban” – válaszolta Varga, hozzátéve, a saját játékában is lát dolgokat, amiket még finomítani kell ahhoz, hogy még jobban tudja szolgálni a csapat javát.

Galéria

Varga Dénes szerint számolni kell a párizsi ötkarikás játékokon a magyar válogatottal

Fotó: Rostás Magor

A kétszeres világbajnok Madarashoz Vámos Mártonnal együtt csatlakozó 36 éves vízilabdázó úgy véli, a mostani vébé-arany egyértelmű jele annak, hogy számolni kell a párizsi ötkarikás játékokon a magyar válogatottal, viszont a mezőny ettől függetlenül kiegyenlített.

Szerinte azon kell dolgozni a következő egy évben, hogy magabiztosabban tudjanak megnyerni rangadókat, időben le tudjanak zárni összecsapásokat a saját javukra, „egyfajta stabilitást kell integrálni a mostani játékképbe”.

Megkérdeztük a 2020-ban Budapesten Európa-bajnoki címet nyert, kétszeres Bl-győztes, többször is a világ legjobb pólósának választott Vargától azt is, milyen motiváció hajtja még, tekintettel arra, hogy Párizs után abbahagyja szereplését a válogatottban. Bevallotta, az elmúlt években történtek „furcsa dolgok”, amik abba is hagyathatták volna vele a vízilabdát (tavaly rosszindulatú daganatot fedeztek fel nála, műtétje után szerencsére nem szorult utókezelésre – szerk. megj.), de mivel egy sportkarrier véges, szerinte érdemes addig csinálni, amíg „ki lehet maxolni”. „Bennem megvan a fegyelem, hogy edzzek, ez létfontosságú ahhoz, hogy lépést tudjak tartani fiatalabb, gyorsabban regenerálódó szervezetekkel, úgyhogy miért ne csináljam addig, amíg vannak reális esélyek a győzelemre? Márpedig olimpiát, Eb-t, vébét óriási dolog nyerni. Most látszik, képesek is vagyunk arra, hogy a világ tetejére felérjünk, és bármelyik játékostársamat megnézzük, egytől egyig az a célja, hogy az olimpiai aranyat is mi nyerjük meg. Ez visz engem tovább a végső cél felé” – szögezte le a Krónikának Varga Dénes.

Vogel Soma, a „büntetőölő”

A fukuokai vébé – egyik – hőse az eddig is „büntetőölőként” emlegetett Vogel Soma, aki hihetetlen mutatóval bír: a világbajnokságon 12 ötméteresből nyolcat hárított, ebből négyet a fináléban. Amikor megkérdeztük a Ferencváros hálóőrétől, mi a titka ennek az extra teljesítménynek, főleg azok után, hogy a finálé utolsó perceiben bekapott egy már kivédett találatot is, megtudtuk: több gól miatt is ideges volt, ám még inkább az lenne, ha nem sikerült volna jóvá tennie utána.

Galéria

Vogel Soma, a világ legjobb vízilabdakapusa nyilatkozik a Krónika munkatársának

Fotó: Rostás Magor

„Dolgoztunk ezen pszichológussal is, továbbá Gárdonyi András kapusedző és Lévai Márton kapus kollégám is sokat segít a partról. Túl kell tennünk magunkat az ilyesmin, hiszen egy kapus életéhez hozzátartoznak a kapott gólok, enélkül nem lehet meccset lehozni, vagy csak nagyon ritkán. És lesznek olyan lövések is, amelyek átcsúsznak a kéz alatt, de nem szabad mérgelődni, mert nincs vége a mérkőzésnek, és a következő lövéseknél javítani lehet” – árulta el Vogel Soma, hozzátéve, a szétlövés közben az járt a fejében, hogy javítania kell a csapatért is, és meg kell nyerniük a döntőt.

A fiatal kapus – akinek pályafutása során eddig hét döntője dőlt el ötméteresekkel, és ebből hatszor győztesként szállt ki a medencéből – meggyőződése, hogy a 2024-es olimpiái még jobban össze tud állni a magyar csapat.

Jansik Szilárd csapatkapitány szerint a válogatott tud a Fukuokában mutatotthoz képest jobban is játszani, de a vége felé kijött a csúcsforma. Elmondta, bízik abban, hogy fejlődni fog, és még jobb lesz a csapat. Megkérdeztük a tavalyi spliti Eb-n ezüstérmes, szinte minden poszton remeklő játékost, hogy a mostani siker révén „bejelentkeztek-e” a párizsi aranyéremért, mire a csapatkapitány úgy fogalmazott: „betörtek egy ajtót”, immár nem csak beszélnek róla, hanem reális esélyük van az ötkarikás győzelemre, hiszen roppant erős mezőnyben sikerült most elsőnek lenni.

Galéria

Fotó: Rostás Szabolcs

„Ez intő jel, hogy jó úton vagyunk, de azt is meg kell fogadnunk, hogy nem szabad megállni, hanem még keményebben kell edzeni. A tavalyi budapesti vébé kudarcnak számító 7. helye után elindultunk egy jó úton, és a spliti Eb-n nagyon jól teljesítettünk. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a Covid miatt elmaradtak versenyek, a vébé után Eb-t is rendeztek, így újra bizonyítani tudtunk, márpedig a 7. hely után óriási bizonyítási vágy volt bennünk” – emelte ki Jansik, aki szerint nagyon közel állnak egymáshoz férfi pólóban a topcsapatok, amit a magyarok példáján túl az is bizonyít, hogy a tavalyi Eb-győztes horvátok a mostani világbajnokságon csak a 9. helyen végeztek. „Reméljük, mi jövőre az olimpián is elsők leszünk” – szabta meg az irányt a válogatott csékája. Határozottan a párizsi győzelmet nevezte meg lapunknak következő nagy célként Jansik két fiatal csapat- és klubtársa, Fekete Gergő, valamint Molnár Erik is.

Két vébé-arany egy hónap alatt, új testvérpár a válogatottban

És akkor jöjjenek a fiatalok! A válogatott tagjai közül a legfiatalabb, húszéves Molnár és Vigvári Vince mondhatja el magáról, hogy ugyanabban az évben két világbajnoki aranyat nyert: egyet az U-20-as csapat tagjaként júniusban Otopeniben, egyet pedig a felnőttekkel Fukuokában. Vigvári lapunknak ezzel kapcsolatban elmondta, viccelődve fel is emlegették az „öregeknek”, hogy bár Varga Dénesnek is van junior és felnőtt vb-címe egyaránt, azokat nem egy hónapon belül szerezte.

„Ez egyszerűen elképesztő! Azért küzdöttünk, hogy bekerüljünk a felnőtt csapatba, a következő cél pedig, mint minden magyar vízilabdázónak, az aranyérem” – lelkendezett Vigvári, aki számára azért is marad különleges a fukuokai torna, mert – a Los Angeles-i világkupát követő második közös felnőtt világversenyükön – bátyjával, Vendellel léphettek fel a dobogó legfelső fokára. Mindez egy újabb különleges sikerszéria kezdete lehet a magyar vízilabdában, amelynek aranykönyvébe korábban a Decker- és a Varga-fivérek írták be a nevüket. „Várjuk már, hogy együtt szerepeljünk világeseményeken, erre egyre több esélyünk lesz. Sokat is dolgozunk a hétköznapokban, hogy ez megvalósuljon, mert komoly céljaink vannak közösen is. Élvezzük a közös pólózást, nem kizárt, hogy a jövőben akár klubszinten is együtt játszunk” – válaszolta kérdésünkre az OSC fiatal titánja.

Galéria

A világbajnok magyar férfi válogatott kerete:kapusok: Lévai Márton, Vogel Somamezőnyjátékosok: Angyal Dániel, Manhercz Krisztián, Pohl Zoltán, Vámos Márton, Nagy Ádám, Zalánki Gergő, Fekete Gergő, Német Toni, Varga Dénes, Jansik Szilárd, Vigvári Vendel, Molnár Erik, Vigvári Vince

Fotó: Waterpolo.hu

Bátyja, a Ferencvárossal kétszeres magyar bajnok, a válogatottal a tavalyi Eb-n ezüstérmet szerzett Vendel viccesnek szánt kérdésünkre elmondta, semmilyen féltékenységet nem érez, óriási büszkeség viszont annál inkább van benne öccse sikerei kapcsán.

Ha már a Varga-testvéreket állítottuk fel példának, Vendel elmondta, öccsével Dénes és a szintén olimpiai bajnok Dániel játékán nőttek fel, mindkettőjüket a példaképüknek tartják. „Szerencsések vagyunk, hiszen én Dénessel ugyanabban a klubban játszom, Vince pedig a Dániel játékosaként pólózik az OSC-ben. Természetesen az a cél, hogy egyszer mi is ilyen magasságokba jussunk el, mint ők, de tudjuk hogy ehhez nagyon sok munka kell. Mi mindent megteszünk, fanatikusokkénnt imádjuk a sportot, rajtunk nem fog múlni” – vetítette előre Vigvári Vendel.

Vagyis a magyar férfi vízilabdának nem csak a múltja dicsőséges, és a jelene aranyos, de remélhetőleg ugyanilyen fényes a jövője is.

korábban írtuk

Magyar „görögtűz” a fukuokai medencében: hihetetlenül izgalmas meccs után világbajnok a férfi vízilabda-válogatott
Magyar „görögtűz” a fukuokai medencében: hihetetlenül izgalmas meccs után világbajnok a férfi vízilabda-válogatott

Drámai mérkőzésen, büntetőpárbajban 14-13-ra legyőzte a görögöket a magyar férfi vízilabda-válogatott a fukuokai világbajnokság döntőjében, így világbajnoki címet ünnepelhet.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 09., csütörtök

Nem kisebb cél lebeg a Gyergyói Hoki Klub előtt, mint az osztrák ligához való csatlakozás

A Gyergyói Hoki Klub azzal a céllal jelentett be fontos személyi változásokat, hogy 2026-ra készen álljon az osztrák ligához (ICEHL) való csatlakozáshoz.

Nem kisebb cél lebeg a Gyergyói Hoki Klub előtt, mint az osztrák ligához való csatlakozás
2024. május 09., csütörtök

Fordított a Real, spanyol-német döntőt rendeznek a Bajnokok Ligájában

A spanyol bajnok Real Madrid a csereként beállt Joselu duplájával hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a vendég Bayern Münchent a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntős párharcának szerdai visszavágóján, így 4-3-as összesítéssel bejutott a fináléba.

Fordított a Real, spanyol-német döntőt rendeznek a Bajnokok Ligájában
2024. május 06., hétfő

Meglepetés a Forma-1-ben: eddig nyeretlen pilóta győzött Miamiban

Lando Norris, a McLaren brit versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Miami Nagydíjat, ezzel pályafutása 110. futamán az első győzelmét aratta.

Meglepetés a Forma-1-ben: eddig nyeretlen pilóta győzött Miamiban
2024. május 05., vasárnap

Galló a feljutás után: le a kalappal a mester előtt – Sofron: csodálatos átélni a történelmi sikert

Galló Vilmos, a feljutást kiharcoló magyar jégkorong-válogatott csatára szerint „le a kalappal” Don MacAdam szövetségi kapitány előtt, amiért kiválóan kezelte azt a helyzetet, amelyen a csapat és ő maga is átesett az elmúlt napokban.

 

Galló a feljutás után: le a kalappal a mester előtt – Sofron: csodálatos átélni a történelmi sikert
2024. május 04., szombat

Legyőzte a szlovénokat, feljutott a magyar hokiválogatott az elitkörbe

A magyar jégkorong-válogatott végletekig izgalmas mérkőzésen, 2 perc 51 másodperccel a vége előtt ütött Papp Kristóf góllal 2-1-re legyőzte a szlovén együttest a bolzanói divízió I/A-világbajnokság szombati zárásán.

Legyőzte a szlovénokat, feljutott a magyar hokiválogatott az elitkörbe
2024. május 04., szombat

Kikapott, de ettől még a legjobb négy közé jutott a Győr a női kézilabda BL-ben

Az elmúlt idényben bronzérmes Győri Audi ETO bejutott a női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjébe.

Kikapott, de ettől még a legjobb négy közé jutott a Győr a női kézilabda BL-ben
2024. május 04., szombat

Hoki vb: Japánt is legyőzte a székely légióval felálló román válogatott, még fel is juthatnak – Győzelmi kényszerben a magyarok

A 17 erdélyi magyarral felálló romániai jégkorong-válogatott 4–2-re verte a japán csapatot a bolzanói divízió I/A-világbajnokság utolsó játéknapján, szombaton, és életben tartotta feljutási esélyeit.

Hoki vb: Japánt is legyőzte a székely légióval felálló román válogatott, még fel is juthatnak – Győzelmi kényszerben a magyarok
2024. május 04., szombat

Gyalázták a magyarokat Hagi csapatának szurkolói a Sepsi OSK elleni meccsen

Magyarellenes rigmusoktól volt hangos a konstancai futballaréna a házigazda Farul és a sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK péntek esti, a román labdarúgó-bajnokság felsőházi rájátszásának 8. fordulójában játszott összecsapásán.

Gyalázták a magyarokat Hagi csapatának szurkolói a Sepsi OSK elleni meccsen
2024. május 03., péntek

Győzött és kiharcolta bennmaradását Románia székelyekre épülő hokiválogatottja

Románia jégkorong-válogatottja az 56. percben ütött emberhátrányos góllal 3-2-re verte pénteken a dél-koreai csapatot a bolzanói divízió I/A-világbajnokság negyedik, utolsó előtti fordulójában.

Győzött és kiharcolta bennmaradását Románia székelyekre épülő hokiválogatottja
2024. május 03., péntek

„Fradi volt, Fradi lesz, míg a Földön ember lesz” – Alapításának 125. évfordulóját ünnepelte az FTC

Nagyszabású ünnepséggel emlékezett pénteken a Ferencvárosi Torna Club (FTC) arra, hogy 125 évvel ezelőtt ezen a napon alapították meg az ország legnépszerűbb sportegyesületét.

„Fradi volt, Fradi lesz, míg a Földön ember lesz” – Alapításának 125. évfordulóját ünnepelte az FTC