A román polgármester tovább szövögeti a magyar álmokat a téli olimpia egykoron tervezett erdélyi helyszínén

A román polgármester tovább szövögeti a magyar álmokat a téli olimpia egykoron tervezett erdélyi helyszínén

Versenybe szállnak. Borsafüred rangos nemzetközi tornáknak adhat otthont

Fotó: Facebook/Timiș Ion Sorin

Borsán nem szégyellik a magyar múltat, sőt nyolcvan év után tovább szövögetik a magyar álmokat. A színromán máramarosi kisváros polgármestere „feltámasztotta” a borsafüredi síközpontot, ahol a második bécsi döntés után „visszaköszönt” magyar világban téli olimpiát szerettek volna szervezni, és neki is láttak az építkezésnek. Építkezik a mai városvezetés is, amely az országban egyedi engedélyt szerzett a sípályának a nemzetközi szövetségtől, együttműködik magyarországi intézményekkel, és nem tett le az olimpiai tervekről sem.

Páva Adorján

2023. december 10., 18:152023. december 10., 18:15

Borsafüred sípályáján immár szuperóriás-műlesiklásban is rangos versenyeket rendezhetnek a nemzetközi szövetségnél (FIS) sikeresen véghez vitt engedélyeztetési folyamat eredményeként: a Máramaros megyei téli sportközpont az egyetlen romániai helyszínné vált, ahol Super G-ben is megméretkezhetnek az alpesisí-versenyzők.

A mostani elismerés előzménye, hogy tavaly októberben a FIS bejegyezte versenyhelyszínként a 2980 méter hosszú, olimpiainak nevezett sípályát, ahol onnantól fogva hivatalos versenyeket is lehet szervezni különböző korosztályok számára. A Nemzetközi Síszövetség által megadott engedély nyomán idén februárban Borsafüreden rendezték meg a román országos bajnokságot, amelyen kilenc ország versenyzői vettek részt. Ifj. Bíró Tibor, a Csíkszeredai ISK alpesisí-szakosztályának edzője – aki jelen volt a sporteseményen – a Székely Sportnak akkor úgy fogalmazott, az utóbbi évek, de talán évtizedek legerősebb romániai alpesi síversenye kezdődött el.

korábban írtuk

Borsafüreden versenyeznek, ahol az 1940-es években Magyarország téli olimpiát szeretett volna rendezni
Borsafüreden versenyeznek, ahol az 1940-es években Magyarország téli olimpiát szeretett volna rendezni

Nyolcvan év után újra rangos alpesi síverseny zajlik Borsafüreden. Az 1940-es bécsi döntést követően Magyarország visszakapta számos magas hegyét, és olimpiai síközpont építését kezdte el a Radnai-havasok lábánál.

A megmérettetés azt jelentette, hogy szűk nyolcvan év elteltével rendeztek ismét rangos téli sporteseményt a máramarosi síközpontban, amely az 1940-es második bécsi döntést követően a visszatért „magyar világ” egyik legmerészebb sportálmának, az 1948-as téli olimpiának adhatott volna otthont.

Merthogy itt, a borsafüredi létesítményben képzelték el a már az 1910-es években felmerült, a trianoni döntés után szertefoszlott, majd bő nyolcvan éve ismét napirendre került magyar olimpiai rendezés téli helyszínét.

Galéria

Borsafüreden óriásplakát hirdeti a negyvenes évek magyar terveit

Fotó: Forrás: Román Sí- és Biatlon-szövetség

Amint arról beszámoltunk, az akkori tervekről nemrég dokumentumfilm is készült, amelyet az októberben Kolozsváron megrendezett Filmtettfeszten is bemutattak. Szarka Nóra Olimpiai álom Erdélyben című alkotása a negyvenes évekbe repít vissza, a néző elé tárva, hogy Magyarország – bízva abban, hogy megrendezheti az 1948-as téli olimpiát – a világháború idején folyamatosan építette a Téli Olimpiai Síközpontot a máramarosi Borsafüreden. Ám a történelem, a második világháború végkimenetele „közbeszólt” (az 1948-as téli ötkarikás játékokat végül a svájci St. Moritzban szervezték meg).

korábban írtuk

Olimpia Erdélyben? Akadtak, akik elhitték, hogy ez lehetséges, mások megfilmesítették
Olimpia Erdélyben? Akadtak, akik elhitték, hogy ez lehetséges, mások megfilmesítették

Igazi sporttörténeti csemegét feldolgozó filmet vetítettek vasárnap, a 23. Filmtettfeszt utolsó napján Kolozsváron: Szarka Nóra Olimpiai Álom Erdélyben című alkotása a negyvenes évekbe repíti vissza a nézőt.

A film egy szintén sporttörténeti értékkel bíró könyv, Killyéni András Olimpiai álom a Radnai-havasokban című kötetén alapszik. A kolozsvári sporttörténész 2012-ben kezdett foglalkozni a témával. Könyve 2015-ös kincses városi bemutatóján elhangzott, a magyar hatóságok hihetetlen áldozatvállalással, munkával, odaadással, lelkesedéssel kezdtek el olimpiai komplexumot építeni Borsafüreden. Elkészítették a síugró sáncot, az 1650 méter magasan fekvő Anikó menedékházat – a sokszoros magyar bajnok Iglóiné Eleőd Anikóról nevezték el –, amely a kor akkori műszaki fejlettségi szintjéhez képest párját ritkította. De felépítették a lesiklópályát és a szállodát is.

A kor viszonylatában, azt kell mondani, hogy a németalföldi Garmisch-Partenkirchen által 1936-ban szervezett téli olimpiánál jobb minőségű, magasabb színvonalú játékokat tudtak volna megrendezni

– magyarázta Mile Lajos, Magyarország akkori kolozsvári főkonzulja. Killyéni András ugyanakkor arról számolt be: könyvének elkészült egy rövidített román változata is, amelyet Borsafüreden a helyieknek is bemutattak.

korábban írtuk

Könyv a meghiúsult borsafüredi olimpiáról
Könyv a meghiúsult borsafüredi olimpiáról

Sporttörténeti szempontból meghatározó, korabeli fotókkal nagyon szépen illusztrált munka – méltatta Mile Lajos kolozsvári főkonzul Killyéni András sporttörténész Olimpiai álom a Radnai-havasokban című kötetét annak kolozsvári bemutatóján. 

Minden bizonnyal ennek is köszönhető, hogy a színromán Borsán (27 700 lakosából csupán 132-en vallották magukat magyarnak a legutóbbi népszámláláson, de régen is román többségű település volt) a jelenlegi városvezetés is rendkívül büszke a régi magyar tervekre, amelyek nyolcvan év elteltével is inspiráló erőként hatnak. A polgármester tisztséget 2014 óta ellátó Ion Sorin Timiș ugyanis a téli sportok kedvelőjének számít, és többek között neki köszönhető a síközpont „feltámasztása“.

Galéria

Ion Sorin Timiș polgármester

Fotó: Facebook/Timiș Ion Sorin

A Szociáldemokrata Párt (PSD) helyi születésű, közgazdász végzettségű politikusa – sok más román döntéshozóval ellentétben – nem próbálja leplezni, elhallgatni, feledtetni a magyar kötődésű múltat. A síközpontban óriásplakát hirdeti, hogy ott bizony téli olimpiát szerettek volna szervezni. Ugyanakkor Ion Sorin Timiș már tavaly ősszel találkozott a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem, valamint a Magyar Síszövetség képviselőivel.

Idézet
Ebből az alkalomból felkértem az intézmények vezetőségét és tagjait, hogy jöjjenek el Borsafüredre, nézzék meg az itt meglévő sportbázist, a libegőt és az olimpiai sípályát, azzal a gondolattal, hogy a magyar alpesi sízők edzőtáborait, síversenyeit költöztessék át a nyugati országokból Borsafüredre, hiszen a Magyar Síszövetség történelmileg is kötődik a helyhez”

idézte a városvezetőt a Máramaros.ro portál. Az anyaországi sportszervezetek és a Kolozsvári Magyar Főkonzulátus képviselői el is látogattak a központba. Nagyon elégedettek voltak a látottakkal, bevallásuk szerint a Borsafüred által kínált jelenlegi lehetőségek a legjobb kategóriát képviselik, és amit itt találtak, csak olyan nyugati országokban láthattak, mint Ausztria, Svájc vagy Olaszország – fogalmaztak a városháza képviselői.

Az együttműködés azóta is töretlen. Ion Sorin Timiș éppen a héten tett többnapos látogatást Budapesten, ahol a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (TF) vendége is volt. „Öt évet dolgoztunk ezért a különleges pillanatért, de megérte valamennyi másodperc! Megnéztük együtt az Olimpiai álom Erdélyben című dokumentumfilmet. Killyéni András, az Olimpiai álom a Radnai-havasokban című könyv szerzőjének közreműködésével két magyarországi egyetemi hallgató ingyenesen edzőtáborozhat a borsafüredi olimpiai sípályán.

Idézet
Arról is tárgyaltunk, hogy az alpesi sízők Magyar Kupáját Borsafüreden rendezzék, pontosan 80 évvel a nemzetközi síugróverseny után, amelyet 1944 februárjában ott szerveztek”

– írta szerdai Facebook-bejegyzésében a román polgármester.

A vizitről a TF is beszámolt. Az egyetem közlése szerint Timiș látogatásának előzménye, hogy 2022 őszén Borsára látogattak a TF Klebelsberg Kuno Szakkollégium tagjai. A polgármester akkor felajánlotta, hogy alapít egy ösztöndíjat, amelynek segítségével két TF-es hallgató egy hetet tölthet el a helységben, és térítésmentesen használhatja az ott található, nemzetközi minősítésű sípályát.

Galéria

Csoportkép a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen rendezett eseményről

Fotó: Facebook/Timiș Ion Sorin

Az ösztöndíj-lehetőséget 2023 májusában vette át hivatalosan prof. dr. Sterbenz Tamás rektor, aki több kollégája társaságában ellátogatott Kolozsvárra, illetve Borsafüredre. Ion Sorin Timiș ezt a látogatást viszonozta most, és az Olimpiai álom Erdélyben című film, illetve saját előadása után szakkollégiumi teljesítményük elismeréseként átnyújtotta az ösztöndíjat két TF-es hallgatónak. Az ösztöndíjra minden évben két hallgató pályázhat a jövőben – közölte a magyarországi egyetem.

De az évről évre továbbfejlesztett borsafüredi sportlétesítménynek természetesen nemcsak Magyarországon örülnek. A legutóbbi, a szuperóriás-műlesiklásra vonatkozó FIS-engedély odaítélése után Puiu Gaspar, a romániai síszövetség főtitkára kiváló megvalósításnak nevezte az elismerést, amely hozzájárul az ország síterepeinek régóta várt fejlődéséhez. „A helyi hatóságok, élen Timiș polgármester úrral, az egyik legjobb romániai síterepet hozták létre, amely csakis örömmel tölthet el, hiszen így Máramarosban is fejlődésnek indulhatnak a téli sportokra szakosodott klubok.

Idézet
A borsafüredi az egyik legkomplexebb sípálya mind a versenysport, mind pedig a turizmus szemszögéből nézve, ez pedig Borsa vidékének gazdasági és társadalmi fejlődéséhez is hozzájárul, befektetőket vonz a térségbe”

– nyilatkozta a sportági képviselő. Puiu Gaspar emlékeztetett, hogy a romániai sípályák rendelkeznek műlesiklásban és óriás-műlesiklásban kiírt versenyek engedélyével, de a borsafüredi jelenleg az egyetlen, ahol Super G versenyszámban is megméretkezhetnek a sportolók.

Galéria

Fotó: Ifj. Bíró Tibor

Mindez persze még messze áll a nyolcvan évvel ezelőtti magyar álmoktól – viszont a román polgármester igenis tovább akarja szőni azokat. Idén januárban, a versenyek februári beindítása előtt ugyanis egyenesen azt nyilatkozta:

Idézet
ez csak a kezdet, folytatjuk a jó úton, és valóra váltjuk a téli olimpiáról szóló álmokat is”.

Amelynek „felnőtt” kiadásáról manapság természetesen elképzelhetetlen, hogy egy kisváros adjon otthont neki, viszont korosztályos játékok, rangos nemzetközi tornák már könnyebben megszervezhetők lennének a térségben.

Egyébként a Radnai-havasok északi lejtőjén kiépített két (egy-egy vörös és kék besorolású, egyaránt három kilométer hosszú) sípálya, villanyvilágítás, hóágyúk és számos kiegészítő létesítmény, illetve a 2,6 kilométeres libegőrendszer (mely óránként 1800 személyt tud szállítani) létrehozása után további fejlesztések várhatók egy összesen 27 millió eurós költségvetésből elképzelt nagyberuházás révén. Amely keretében kilátó, csillagvizsgáló, menedékházak, vendéglők, parkoló, síiskola is létesülhet a magyar után a román „világban” is síparadicsom státusra pályázó Borsafüreden.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 06., hétfő

Meglepetés a Forma-1-ben: eddig nyeretlen pilóta győzött Miamiban

Lando Norris, a McLaren brit versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Miami Nagydíjat, ezzel pályafutása 110. futamán az első győzelmét aratta.

Meglepetés a Forma-1-ben: eddig nyeretlen pilóta győzött Miamiban
2024. május 05., vasárnap

Galló a feljutás után: le a kalappal a mester előtt – Sofron: csodálatos átélni a történelmi sikert

Galló Vilmos, a feljutást kiharcoló magyar jégkorong-válogatott csatára szerint „le a kalappal” Don MacAdam szövetségi kapitány előtt, amiért kiválóan kezelte azt a helyzetet, amelyen a csapat és ő maga is átesett az elmúlt napokban.

 

Galló a feljutás után: le a kalappal a mester előtt – Sofron: csodálatos átélni a történelmi sikert
2024. május 04., szombat

Legyőzte a szlovénokat, feljutott a magyar hokiválogatott az elitkörbe

A magyar jégkorong-válogatott végletekig izgalmas mérkőzésen, 2 perc 51 másodperccel a vége előtt ütött Papp Kristóf góllal 2-1-re legyőzte a szlovén együttest a bolzanói divízió I/A-világbajnokság szombati zárásán.

Legyőzte a szlovénokat, feljutott a magyar hokiválogatott az elitkörbe
2024. május 04., szombat

Kikapott, de ettől még a legjobb négy közé jutott a Győr a női kézilabda BL-ben

Az elmúlt idényben bronzérmes Győri Audi ETO bejutott a női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjébe.

Kikapott, de ettől még a legjobb négy közé jutott a Győr a női kézilabda BL-ben
2024. május 04., szombat

Hoki vb: Japánt is legyőzte a székely légióval felálló román válogatott, még fel is juthatnak – Győzelmi kényszerben a magyarok

A 17 erdélyi magyarral felálló romániai jégkorong-válogatott 4–2-re verte a japán csapatot a bolzanói divízió I/A-világbajnokság utolsó játéknapján, szombaton, és életben tartotta feljutási esélyeit.

Hoki vb: Japánt is legyőzte a székely légióval felálló román válogatott, még fel is juthatnak – Győzelmi kényszerben a magyarok
2024. május 04., szombat

Gyalázták a magyarokat Hagi csapatának szurkolói a Sepsi OSK elleni meccsen

Magyarellenes rigmusoktól volt hangos a konstancai futballaréna a házigazda Farul és a sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK péntek esti, a román labdarúgó-bajnokság felsőházi rájátszásának 8. fordulójában játszott összecsapásán.

Gyalázták a magyarokat Hagi csapatának szurkolói a Sepsi OSK elleni meccsen
2024. május 03., péntek

Győzött és kiharcolta bennmaradását Románia székelyekre épülő hokiválogatottja

Románia jégkorong-válogatottja az 56. percben ütött emberhátrányos góllal 3-2-re verte pénteken a dél-koreai csapatot a bolzanói divízió I/A-világbajnokság negyedik, utolsó előtti fordulójában.

Győzött és kiharcolta bennmaradását Románia székelyekre épülő hokiválogatottja
2024. május 03., péntek

„Fradi volt, Fradi lesz, míg a Földön ember lesz” – Alapításának 125. évfordulóját ünnepelte az FTC

Nagyszabású ünnepséggel emlékezett pénteken a Ferencvárosi Torna Club (FTC) arra, hogy 125 évvel ezelőtt ezen a napon alapították meg az ország legnépszerűbb sportegyesületét.

„Fradi volt, Fradi lesz, míg a Földön ember lesz” – Alapításának 125. évfordulóját ünnepelte az FTC
2024. május 03., péntek

Fájlalja a Románia elleni vereséget a magyar válogatott székely hokisa, de az olaszok ellen új erőt adna a csapatnak

Az eltiltásából visszatérő Sofron István, a magyar jégkorong-válogatott alapembere szeretne erőt adni társainak az olaszok elleni ma (péntek) esti és a szlovénok elleni szombati mérkőzésre a bolzanói divízió I/A-világbajnokságon.

 

Fájlalja a Románia elleni vereséget a magyar válogatott székely hokisa, de az olaszok ellen új erőt adna a csapatnak
2024. május 02., csütörtök

A magyar jégkorongszövetség cáfolja a sajtóhírt, miszerint Kiss Dávid irányítaná a válogatottat a hátralevő két vb-meccsen

Bóta Márton, a magyar férfi jégkorong-válogatott sajtófőnöke csütörtök este cáfolta azokat a sajtóhíreket, melyek szerint a bolzanói divízió I/A-világbajnokság hátralévő két mérkőzésén nem Don MacAdam látja el a szövetségi kapitányi teendőket.

A magyar jégkorongszövetség cáfolja a sajtóhírt, miszerint Kiss Dávid irányítaná a válogatottat a hátralevő két vb-meccsen