Zágoni Balázs meséi a kolozsvári bábszínházban

Krónika 2018. március 08., 14:06

Zágoni Balázs Kolozsvárral kapcsolatos meséiből rendezett előadást a kincses városbeli Puck Bábszínház magyar tagozata, amelyet pénteken 11 órától mutat be a teátrum, a produkció szombaton 11 órától is megtekinthető – közölte a teátrum.

Fotó: Nicu Cherciu

Varga Ibolya rendező Zágoni Balázs Kolozsvári mesék című kötetének három meséjét állította színpadra, a szöveget maga az író dramatizálta. Az első mese Magocskáról, egy honfoglaló magyar család bátor kislányáról szól, aki veszélybe sodródik a kétezer évvel ezelőtti római város maradványai között.

A második mese hőse Osvát, a méhész, aki már a középkori Kolozsvárra vezet bennünket, és akit a törökökkel vívott harcok szorgalmas, önfeláldozó és leleményes hőseként ismerünk meg. A harmadik mese a századforduló korába repíti a nézőt, amikor egy kisdiák, Andris szemszögéből csodálkozunk rá a fejlődő, éppen villamossal gazdagodó városra és annak hétköznapi embereire, történéseire.

Kedves gyerekek, ha velünk tartotok, tér- és időutazást játszunk együtt, ezer éven át, kincses városunk valós és képzelt történelmében. Hogy igazak-e, vagy sem történeteink, arról csak öreg köveink tudhatnak vagy Mátyás király szobra a Főtéren. Ők hűségesen őrzik a titkokat”

– vallja a rendező. A nagybányai születésű Varga Ibolya rendező bábszínészként kezdte munkásságát a Puck Bábszínházban, 1997-től pedig az intézmény rendezői tisztségét tölti be. A kolozsvári színművészeti főiskolán tanárként is dolgozó alkotó a bábszínház mindkét tagozatán számos előadást rendezett.

Zágoni Balázs, Kolozsváron született, filozófus végzettségű író és szerkesztő, 2000-ben alapítója és azóta is főszerkesztője a Filmtett mozgóképes havilapnak. 2002-től rendszeresen közölt meséi az azóta nagy sikerű Barni-könyvekben kerültek kiadásra. A filmkritikusként is ismert szerző 2009-től 2018-ig a Koinónia Könyvkiadó vezetője, kitalálója, sorozatszerkesztője és egyik szerzője a Kincses Képeskönyv című várostörténeti gyermekkönyvsorozatnak. Kolozsvári mesék című kötete, mely 2015-ben látott napvilágot, szervesen ötvözi a mesék világát a város történetével.

Az előadás díszletét Elena Ilaș, a Puck Bábszínház festő-díszlettervezője készítette. A galaci származású alkotó a kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezési Egyetem szobrász szakán végzett. Az előadás zenéjét Kötő Áron szerezte. A teatrológusi végzettséggel rendelkező alkotó 2000-től a Puck Bábszínház magyar tagozatának bábszínésze.

Az előadás 4 éven felülieknek ajánlott. Jegyek válthatók előadás előtt egy órával a bábszínház pénztáránál. Jegyfoglalás hétfőtől péntekig 9–16 óra között a következő telefonszámon: 0731 837693. Továbbra is igényelhető a nagycsaládos jegy a Puck Bábszínház magyar tagozatának előadásaira. Ezzel a minimum három gyermeket kísérő szülők (maximum két nagykorú) ingyen tekinthetik meg az előadást.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat